Návštevy v nevhodnom čase
ahojte ako riešite keď sa ku vam dovali navšteva v čase večere alebo obeda ??? Hlavne keď neviete že prídu, vy ste ich nepozvali k sebe na večeru… Len zrazu zahlasia že sú v našom meste tak sa zastavia. A presne prídu v takom období večere medzi 17-19tou, čize samozrejme už aj im vyložím večeru lebo my večeriame.. Je mi to divné. A ani nepovedia nič ze nechystaj nie sme hladní a ani neprídu pomôcť 😀 Vyslovene vidno že čakajú na jedlo. ako sa zachovať k takej návšteve ? Nedať im nič hladovať do 22:00 a čakať kým odidu? 😀😀 No vyslovene mne by to bolo blbé chodiť k niekomu v obeobí obeda / večere….
@maranta_leuconeura Mne kichyna nevari, ja varim pre seba a pre muza.. Mne vadi to, ze niekto vyslovene dojde v nevhodny cas ked tam varim a obsmrda a ocakava jedlo lebo “sa patri pohostit navstevu” To je v zmyslani tych ludi asi uz zakorenene, z dzedziny… A ked nemam kolacik este aj napeceny niesom dobra gadzinka
Ale v prvom rade sa musis porozpravat s muzom. Je to jeho rodina, on by mal zasiahnut a rovno by som mu povedala, ze ak nezasiahne, tak sa musi pripravit na to, ze vymyslis nieco extra, z coho budu vsetkych boliet brucha. Raz davno, za socializmu, byvali take vecery s Bohdalkou a Dvorakom a tam sa nieco podobne riesilo a ak si to dobre pamatam, tak sa manzelia dohodli, ze ked pride ta navsteva, tak manzelka zahra divadlo a z kuchyne zakrici, ze jej ta svieckova cela spadla do zachodu. Samozrejme k tomu vyrobi nejaky hluk a hodi do toho zachodu nieco ine. Vtip bol ten, ze sice naozaj bolo pocut velky krik a treskot, ale jej tam naozaj ta svieckova spadla. Ale mozes sa inspirovat a potom to nepopliest😉
Aj u nás sa vyprážajú rezne vždy "na čerstvo" 😅 Také sú najlepšie.
Nuz ked si nema, tak len cely konik sa dozvedel, ze ti to vadi, ale nie ti ludia, voci ktorym mas vyhrady.
Hlavne u svokrovcov je problem, oni ako keby vkuse vyzvedali co varim, co sme dnes robili, ci uz mame popratane v izbe kde sa prerabalo.. Ako keby striehlii vkuse ci nie sme lenivi alebo co…A hned sa pyta svokor ked spolu volaju ze co jedol dnes.. Vyzveda vyslovene ci sa staram o jeho syna dobre .. ako fakt
Ja som si naivne myslela, ze dnesni mladi ludia nie su ako maji 80-rocni rodicia, ktorym extra zalezalo vzdy na tom, co povedia druhi ludia, ci ich neohovoria. Lebo mne je to osobne uplne jedno, zijem podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia a ci ma niekto ohovara, to mi je uplne fuk. Ale vidim, ze ani mladi ludia, zijuci v meste, nie su mentalne dalej ako ta stara generacia. Takze problem mate s manzelom vo svojich hlavach, treba to tam napravit a bude sa vam lepsie zit.
@andreakotesova No presne toto mi rozpravala svokra, stala za mnou ked som vyprazala ani mi nepomohla a este zakoncila poznamkou ze mohla som ostatne vypirazit zajtra lebo nebudu take dobre. Nie ze by bola rada, ze im dam najest z toho.
A tvoj muž vie, že ti to vadí? Však ho nechaj nech varí on. Plus nemusíte mať vždy čerstvé z toho dňa, alebo si kúp niečo cestou domova alebo objednáte donášku.
Pýtať sa čo je normálne, no neexistuje žiadna hranica normálnosti. Normálne je pre každého niečo iné. Normálne je to čo tí nevadí a si s tým ok a druhá strana rovnako.
Vieš čo varíš, oni prídu ... zavolaj muža aby dovaril, že musíš ísť lebo sa kamoške niečo stalo a odíď. Buď naozaj za kamoškou alebo si niečo daj sama v meste na jedlo.
Večer navar tak že vezmete druhý deň do práce. Však keď sú obedy hnusné, načo to jete? Potom vám budú stačiť aj studené večere.
Začnite chodiť s mužom von na rande - kino, prechádzka, večera ...
Ak zavolajú, že prídu - super, prineste z mesta to a to. Lebo navarené mám len zajtra do práce.
A najlepšie čo mi napadlo, veď začni zvádzať muža. Ver mi, že ak párkrát ho vyruší niekto pri sexe tak brat či nie, pošle ho do teplých krajín 🙈
Vies mne pripadas ako decko co reve ze nieco chce, ale miesto toho aby povedalo co, len reve a tak m nikto nerozumie, tak reve dalej.
Navstevy ta zrejme vnimaju ako nonstop nasratu a vobec nevedia preco, lebo si sa doteraz neozvala!
@maranta_leuconeura Lebo nechcem byt ja ta co “rozhada rodinu” a svagrovcov a svokrovcov o odtrhava od nich ich synacika
Dakujem za diskusiu, skusim tu radu mat z druheho dna 😀😀 a len pre nas , fakt sme necakali ze pridete ked ste tu boli predvcerom😀😀
A myslis, ze taketo navstevy prospievaju vasmu manzelstvu? Ci je prednejsie, aby si nerozhadala rodinu, ako to vase manzelstvo?
Co si si vzala to mas 😉
Keby mam v robote naprd obedy, tak síce varím večer, ale donesiem si to do roboty a zjem tam. Doma veceriam chleba s maslom a hotovo. Toto by dostali aj tvoji úžasní svagrovci.
@dskjhfdlkdjhl Podla mna vobec neprospievaju.
@maranta_leuconeura Pred svadbou sme spolu nebyvali, po svadbe sme postavili dom. A az tu sa to ukazalo v plnej krase aki su az prilis “sudrzni”
A podla vsetkeho este nemate deti. Ked budete mat deti a kazdy druhy vecer takuto navstevu, tak Ti raz prdnu nervy a hodis po nich panvicu. Alebo sa pred nimi udrzis a budete sa s muzom vadit kazdy vecer, lebo toto sa dlhodobo neda. Takze najvyssi cas to stopnut.
To je super. 2-x do týždňa u vás, 2-x do týždňa u jedných rodičov, u druhých rodičov, atď, a nemusia sa o večeru starať celý týždeň! Ale že majú čas z hodinu cesty vzdialeného mesta takto chodiť. Ešte aj doma majú stále upratane, keď sa tam ani nezdrzuju.
Inak ked tak dalej citam, ... ani ja nie som dobra gazdina zrejme podla rodicov mojho chlapa, pretoze nevarim vzdy tie spravne cestoviny k omacke... A teda spava sa mi omnoho lepsie ked je mi to u prdele.
@letfenixa Ano svagrovci to robia aj pocas vianoc… Pridu k jej rodicom na veceru 24.12., potom 25 su u svokrovcov. Cize takto ona nemusi ani varit na vianoce. Ja s muzom sme si spravili vianoce sami.. uvarila som normalne kapustnicu aj rybu.. Ale urobim to iste tiezo vianoce, budeme tiez len po rodicoch a svokrovcoch chodit a vyhnem sa vareniu.. ako oni
Normálne neexistuje. Je niečo normálne pre Teba a podľa všetkého niečo iné normálne pre Tvojho muža. To si musíte vydiskutovať vy. Našla si veľa dobrých rad už si musíš vyskladať sama.
Neviem aké staré majú deti ale píšeš že hodina cesty takze ak sedia u vás do 20-21-22h to tie deti nejdú na druhý deň do školy? A už by v takom čase nemali spat?
A ako dlho to chceš zvládať? Veď troska asertivity. V štýle keď sú deti hladne ponúkni jogurt a povedz že maminka im určite niečo dobre nachystala/naplánovala a opýtaj sa svagrinky.
Nič v zlom, u nás keď prídu bratovi deti tak pohoda. A takto sme aj my fungovali u jednej babky. Mohli sme prísť kedykoľvek a vždy sme boli vítaní. Ale teda neviem si predstaviť totálne nerešpektovať iných.
Musite s muzom stanovit pravidla, lebo aj vdaka za pomoc je odtial potial. A stravovat v dnesnej dobe dalsich x ludi (3-4) niekolkokrat tyzdenne nie je sranda. Ja by som im dala chleba s niecim alebo ako vyssie kocka pisala, tak cestoviny. Mne je jedno, ze ja mam rezen. Moja rodina by "nehladovala" na ukor takychto ludi, ze ja mam rezne, oni ich zozeru a ja mam vymyslat, ze co dam na taniere detom a muzovi.
@letfenixa Nie , pisem vyssie taktika bude , ze mam porciu len zo vcerajsieho pre nas dvoch, alebo na veceru mam len toasty a tak. A tak ich odpudim 😀
Toto su podla mna tie typy ľudí, co potom pisu na kona ze:
- zijeme aktivnym zivotnym stylom, cestujeme
- všetko sa dá, aj vyjst s tromi detmi z 1000€
- v kuchyni mam stale cisto, linku vylestenu
- viem krásne ušetriť, máme na vsetko, aj na dovolenku
- s rodinou si pomáhame, mame krasne vztahy
😃😃😃
Pretoze poznam podobnych ludi a z ich pohladu ziju krasne.
Otvorene by som im povedala, ze neohlasene navstevy nemam rada, ze sa treba predom dohodnut kedy to obom stranam vyhovuje.
A ak by som nemala na to gule a chlap by bol tiez proti kedze je to z jeho strany, tak by pekne večere pripravoval on, aj kávu im spravil, aj im naložil.
@babulkomale presne alebo ze 4 na stravu dame 300-400€ mesacne 😂🙄
Ale tu vôbec nie je problém neohlásená návšteva. Tu je problém TVOJ MUŽ.
S ním si sadni a poriadne mu vysvetli, že ťa JEHO rodina obmedzuje, že ti JEHO rodina narúša súkromie a JEHO rodina vám ukrajuje veľkú časť s rodinného rozpočtu.
Akú má prácu? on nie je vôbec unavený? ani ty? Nechce si oddýchnuť? pozrieť telku, príp. nemáte žiadne záľuby?
Ak to on nepochopí, tak sa musíš zariadiť ty. Po práci pekne fitko, nákupy alebo čokoľvek MIMO domu. Zaplať si večeru mimo domu, choď s kamoškou do kina. Vždy keď príde návšteva. Kľudne ak budeš mať rozvarenú večeru, povedz mužovi, že musíš narýchlo odísť nech dovarí.
Ak to urobíš viackrát po sebe, hádam mu docvakne.
autorka, tebe len zobrat OP, niet ti pomoci. Si uplna handra, ako pre svagrovcov, tak aj pre svojho manzela, a vobec ti to nedochadza. Sa z teba rehocu, aka si tupa.....
@babulkomale ale toto vsetko sa naozaj da a aj bez toho, aby sme chodili vyzierat pribuznych😉
Az na tu sumu, ta musi byt vyssia😉

Ked teda “sa neda” neotvorit im, tak by som ich usadila v obyvacke, ponukla kavu, vodu, keksik a povedala “s manzelom doveceriame a potom sa vam budeme venovat”. A aj by som isla do kuchyne sa s muzom normalne najest ako som zvyknuta. Ak by prisli do kuchyne, tak by som ich nechala sa pozerat ako my dvaja jeme. Bez akehokolvek ospravedlnovania sa alebo vyhovoriek, ze pre nich nemam. Proste ako keby tam neboli.