icon

Nechce si ma vziať, ale chce byť so mnou. Čo mám robiť?

lenka9752
25. nov 2023

Môj priateľ mi jasne povedal že on si ma nikdy nevezme lebo manželstvo neuznáva, ale chce prežiť život so mnou. Toto mi oznamil ked sme zistili že som tehotna a neviem co si mam o tom vsetkom myslieť lebo ak som sa ho spytala na dôvod tak žiaden rozumny nemal. Ste niekto natom podobne ?

simsalabim
25. nov 2023

@chodec15 ja ti odpoviem na to, preco sa tolko muzov nechce zenit. Nechcu sa viazat. Takto sa mozu zdvihnut a odist. Maju pocit, ze ak sa ozenia, niekto im zatvori vratka. Je to nefer voci partnerke, lebo manzelstvo je vyslovenie zavazku - nielen jeden pred druhym, ale aj v ociach zakona. Mala som kamosku, co zila v partnerstve v jeho byte. Ked mal ich syn asi rok a pol, jeho preslo auto. Rodicia - jeho - jej zbalili kufre a aj s dietatom - ich vnukom! - ju proste vyhodili. Lebo ved oni ten byt kupili. Kym prebehlo dedicske a byt zdedil jej syn, rok sa potulovala po rodine a znamych. V manzelstve by obaja so synom boli chraneni.

subartic
25. nov 2023

@chodec15 ale často to je aj chyba žien, ak chcem byť manželka tak jednoducho mužov čo sa nechcú ženiť obchádzam , a nie že som s ním vo vzťahu 5-8 rokov a stále dúfam . Takého chlapa treba kopnúť do prdele , a nie mu porodiť jedno dve deti a stále dúfať že si ma vezme. Ak mi ako žene na manželstve nezáleží , tak potom sa nemám čo sťažovať.

tiezjedna
25. nov 2023

@zmrzlinka2021 ...a ona bude stále slobodná žena. Ak si nájde niekoho iného, ktorý možno aj do manželstva bude chcieť ísť, môže poslať stávajúceho priateľa do hája. Rovnako ako on ju. Striedavá starostlivosť a môžu si žiť nové životy a pritom zostať rodičmi. Viem, že takéto čierno-biele to nie je, ale je to uhol pohľadu.

Manželstvo rozhodne nie je len formalita a papier. Ale ani to nie je žiadna záruka niečoho. Možno tak vdovského dôchodku. My sme roky žili na psiu knižku, aj po dvoch deťoch. Bolo nám dobre, rozumeli sme si, boli sme naladení úplne rovnako, šťastní. Po x rokoch sme sa vzali, pribudlo ešte jedno dieťa. A čo sa zmenilo? Vôbec nič😉 Žijeme si naďalej svoj pekný, spokojný život, akurát sa voláme rovnako😉 Drobné kotrmelce nastali v podnikaní, pretože sa nemôžeme ako manželia navzájom zamestnávať, ale to sme vyriešili v pohode. A museli sme zosúladiť určité právne vecí ohľadom firiem. Žiadna dráma. Brali sme sa preto, lebo sme chceli, prišlo nám to ako čerešnička na torte🙂 Bez nejakých očakávaní, že bude niečo inak. My sme boli a aj sme spokojní, bez ohľadu na status. Len sme mali v čase svadby zase na pár mesiacov zo seba aj po tých rokoch motýle v bruchu❤ Krásne to bolo!

chodec15
Odpoveď bola odstránená
subartic
25. nov 2023

@chodec15 no tak mám 49 rokov , nie 59. Bola som 27 rokov v manželstve , koľko si bol ty keď od teba žena odišla ? Prežila som s mužom skvelých 27 rokov . A čo sa stalo ? Nuž môj muž sa ostal do nesprávnej partie ľudí a začal s bielym gemblingom , ja viem prečo sa to stalo , nezvládol smrť nášho syna a prílev peňazí do rodiny ktorý som zabezpečovala. Čo si nezvládok ty keď od teba žena odišla ? Napriek tomu svojho exmanžela mám rada a keď sa vyhrabe z toho bahna , tak chcem aby sa vrátil domov k nám .

koniarova
25. nov 2023

@klarissa25 formalita? A majetkovo to máte ako poriesene?

letfenixa
25. nov 2023

@klarissa25 sme na tom rovnako, 10 rokov spolu, 7-ročný syn. Až na to, že pre nás nie je manželstvo len formalita. Ale ja sa vydať nechcem a partner už bol a nejako ho to neoslovilo.

jaond19
25. nov 2023

@lenka9752 nedesí sa len samotnej svadby a "humbuku" okolo nej a maskuje to za neuznavanie manzelstva?

janinah
25. nov 2023

@zmrzlinka2021 ale hlavne,že na spoločné dieťa si trúfa.....

@lenka9752 nechapem ako sa ti podarilo otehotnieť, ak si chcela dieta do manželstva tak ste toto mali mat vydiskutovane dávno....teraz len nedať dieťaťu jeho priezvisko,to je taka " posledná paka" na možno zmenu jeho názoru...
Pre mňa osobne by to bol dôvod na rozchod,nechceš?nechaj tak,možno bude chcieť iný....ako otec samozrejme ostáva celý život,takže toto si isto treba zariadiť v záujme dietata

breznica
25. nov 2023

Ani môj chlap sa nechce ženiť, jeho rodičia sú od seba,veľa jeho kamarátov je rozvedených, tak to argumentuje tým, že načo svadba,keď sa aj tak ľudia rozvadzaju. A nie, nemá výhody manželstva, každý žijeme sám vo svojom, ja som už jedno "nadivoko " zažila zamladi a stačilo mi

sasa1310
25. nov 2023

pre všetky alibistky, manželstvo nie je len formalita. Pre mňa je to záväzok, ktorý sme chceli obaja až do smrti. Manželstvo je pre mňa aj to, že sme sa chceli stať rodinou. Nie na základe splodenia spoločného potomka, ale na základe našej lásky. Sme D....ová rodina s jedným priezviskom. Nie som len nejaká partnerka ale manželka s rovnakým priezviskom a s rovnakým postavením v rodine. Nie som len matka jeho detí. A kto ešte furt nechápe tak stačí malé vysvetlenie. Partnerov, priateľov sme mali každá niekoľko, ale manžela len jedného. A mne príde strášne trápne za tú ženu, keď mi manžel predstavuje kolegu alebo kamoša s partnerkou, pri nich 1-3 deti a povie, to je partnerka. Trápne mi je aj za ňu.

maryetta
25. nov 2023

Ja si neviem predstavit byvat s chlapom. Kazdy svoje priezvisko. Ziaden zavazok. Ziaden “oficialny slub”.
Neviem. Proste spolubyvajuci. Ale pre mna ozaj len papier. Len spolocne priezvisko. Len status manzelky/manzela. Status rodiny…
Neviem ci egoizmus? Mat len to svoje? A teba beriem ako moznu vyhodu? A ked nebudes vyhvovat chod?

zuzana9393
25. nov 2023

Nečítala som ostatné komentáre, ale keď to pre neho je také nepodstatné tak si daj dieťa písať po sebe. Aby ste mali rovnaké priezvisko. Veď pre neho to je len formalita. Ty si dieťa vynosis a porodila, prečo by malo mať iné priezvisko

lenkahvh
25. nov 2023

@sasa1310 Suhlasim. Tie alibistky su v drvivej vacsine zeny, ktore si ich partner nechce vziat. Takze im nic ine neostava, len nejak obhajit ten svoj status.
Ovsem, vynimky su - su zeny, ktore sa nechcu vydat opakovane po zlej skusenosti, tam je na to aspon nejaky dovod. Pripadne si ta zena muza nechce vziat, lebo z jej pohladu to nie je on ten pravy, tam to dava zmysel, aj take vztahy su a dost ich je.

zmrzlinka2021
25. nov 2023

@tiezjedna
Lenze u podstatnej vacsiny zien to prave tak nebyva. Vacsina zien si da spravit priatelom dieta a tvaria sa ako rodina, a maju pocit ze maju uz spolocny zavazok s priatelom a je akoze ich uz muz.. No lenze zial vacsina tych muzov to tak nebere a proste ked sa im sucasna priatelka zunuje, resp. spoznaju inu, s ktorou budu chciet fungovat, tak frajerke, s ktorou maju dieta zamavaju na rozlucku - dieta nepovazuju za dovod zostavat vo vztahu, ved nesli ani do zenenia. Tí muži (čo nechceli si vziat frajerku za zenu) proste ked odidu, budu posieat vyzivne - ziadna povinna starosltivost o dieta. Vidime to aj tu na mnohych temach, kde zial kopec chlapov nema problem svoje dieta proste "nevidiet".

Manzelstvo nie je zaruka a to som ani nikde netvrdila, lebo to by bolo len take sebaklamanie. Do manzelstva by mali ist fakt ludia, co su zreli, chcu spolu fungovat do konca zivota a hlavne vernost, laska, ucta su pre nich absolutnou prioritou. Laska ako rozhodnutie, nie zamilovanost.

Z toho co som navnimala u zien, ktore tvrdili, ze manzelstvo je papier, nakoniec u vsetkych toto tvrdenie vyplynulo uplne z inej skutocnosti ako prezentovali. Napr. taka znama slecna Lasicovat, co sa smiala, ze ci sme vsetci v 19. storoci aby sa vydavala a ako ona ma "muza" a nepotrebuje "papier". Nakoniec ma uz dalsieho frajera - evidentne cely cas vedela preco ale pochopitelne nie je povinna sa zdoverovat celemu svetu, ze "jej priatel nie". Alebo jedna mamicka tu na koniku - velmi pre mna mudra zena. Tiez ze kolko rokov zila a mala x deti s dotycnym - nakoniec vyslo, ze vobec to nebolo take "pekne" a este k tomu dotycny lubil si vypit. Moja super kamoska, co mi bola svedkom na svadbe - nakoniec sa po 7 rooch rozisla s frajerom (par mesiacov po mojej svadbe) z dôvodu "ze ich vztah sa nikam neposuval".

Ako nech si kazda zena zije, co chce, ale ja za seba som presvedcena, ze v dnesnej dobe velmi vela zien zije svet muzov a muzske hry. Muzi v podstate si znacne zjednodusili zivot.

stanulienkat
25. nov 2023

Keď si vedela, že si ťa nechce vziať, prečo si si s ním robila dieta? Trochu neskoro a opačne to riešiš.

lenkahvh
25. nov 2023

@letfenixa Keby ta teraz poziadal, odmietla by si ho? Je to take no-go pre teba ta svadba? Ze preboha, len to nie? Nikdy, ozaj, take hrozne to mas to nastavenie smerom k manzelstvu? Uprimne.

zmrzlinka2021
25. nov 2023

@janinah

Dieta nie je pre muza zavazok. Kolki chlapi nemaju vlastne dieta vo vlastnej domacnosti? A kolko zien?

luxus10
25. nov 2023

lebo pride dalsia, a pri nej bude hned vediet , ze svadbu chce....a ta mu vykruti aj mandle...😍

sense
25. nov 2023

Dieťa bolo plánované? Nebavili ste sa o svadbe a prioritách v živote predtým? Ja by som muža netlačí la do svadby lebo dieťa, ale dieťa by malo moje priezvisko

alison11
25. nov 2023

@lenka9752 V manželstve sa cítia ženy bezpečnejšie ak sa mužovi dačo stane má nárok byť priňom pri hospitalizácií či určení diagnózy bez papiera ženu berú že nie je rodina toho partnera a teda nepovedia nič len jeho rodičom a takisto aj mužovi o žene družke.A keď sú už aj deti nededia nič po otcovi keď ich nemá na mene atď. Jediná nevýhoda manželstva je ak jeden z manželov sa rozhodne opustiť a teda ten rozvod ale nič iné viac výhod má manželstvo.Hovorím z vlastnej skúsenosti som vydatá 16rokov .Skús paprtnerovi vysvetliť túto časť čo som sem napísala.

sense
25. nov 2023

@zmrzlinka2021 tak muž keď chce odísť, odíde a je jedno ci je ženatý alebo nie.... A tiež posiela len výživné. Niekedy ani to nie....

zmrzlinka2021
25. nov 2023

@sense Urcite. Lenze aj napriek tomu, ze mame presne cisla rozvodovosti, údaje o rozchodovosti nemáme, a tie sú podstatne, podstatne vyssie. Reálne keby vstupovat do manzelstva bola len nejaka formalitka, tak sa tomu ludia vsemozne nebrania. Byt uprimny k sebe je to najlepsie.

letfenixa
25. nov 2023

@lenkahvh Áno.

letfenixa
25. nov 2023

@alison11 pýtali od teba v nemocnici sobášny list?

sense
25. nov 2023

@zmrzlinka2021 nepopieram je veľa žien ktoré sa uspokoja s partnerstvo len aby neboli samé, ale je veľa žien nielen mužov ktorí ten zväzok nechcú a je to ozaj len formalita aj keď neskôr práve kvôli tomu vdocsjemu dôchodku do neho vstúpia

chodec15
Odpoveď bola odstránená
petronelag
25. nov 2023

@chodec15 To je myslené tak, že ak zomrie manžel skôr dostane vdovský dôchodok a ak ak neumrie skôr tak budú dvaja na všetky poplatky okolo bytu, domu. Aj teraz kde žijú dvaja dôchodcovia spolu, tak celkom zvládnu náklady ale kde žije len jeden a má dôchodok skôr nižší okolo 500€, tak zaplatí všetky poplatky a veľa mu už nezvýši.

medda_beda
25. nov 2023

@chodec15 Lebo sa lepšie trtoší a odchádza len tak než sa naťahovať po súdoch.
Čo chceš počuť :D.
Proste niektorí by si nemali zakladať rodinu pokiaľ to tak necítia.Tiež som si nezobrala prvého somára, ale ani som s nimi netúžila po rodine.Načo je dobré robiť si deti keď uvažujem dopredu o rozchode/rozvode.
A nie len muži ani všetky ženy sa nechcú vydávať a je to úplne v poriadku ak to tak cítia obe strany.
Ja som raz chcela byť manželka a nie len frajerka rodiaca deti.Ako manželia máme právo vedieť o zdr.stave toho druhého, sme rodina.Aj zákonne.
Má to svoje výhody pre obe strany a ani deti nebudú musieť vysvetlovať kto je kto.

petronelag
25. nov 2023

Ale aj v tomto prípade sa mali najprv dohodnúť ako chcú žiť a ak jeden chce žiť bez papierov a druhý s nimi, tak takí nemajú mať ani spolu deti a nájsť si takého, čo to chce tak isto ako oni, lebo to je dosť dôležité.