icon

Nemanželské dieťa

henikapetko
22. jún 2023

Dobrý deň ,chcem sa spýtať...s manželom som 10 rokov z toho 9 sme manželia.Mame 9 ročnú dcérku
Keď sme sa zoznámili ,manžel mi hneď na začiatku povedal že ma tušenie ,že jeho bývalá priateľka má s ním dieťa (jemu povedala,že nieje jeho),nieje ani uvedený v rodnom liste.Ona sa vydala za údajného otca.Vyzera ako naša dcéra ,podobnosť je neskutočná.9 rokov sme žili úplne normálny život.Jeho bývalá sa teraz rozvádza ,na súde jej manžel vytiahol DNA testy,kde stojí,že mala nieje jeho.Hned v ten deň došiel za mnou domov resp.hladal manžela.Chcel vedieť čioj muž o Tom vedel.Manzel si chcel dať spraviť testy ,ale odhovorili ho od toho viacerí aj ja.Dohodli e sa ,že keď bude chcieť bývalá vedieť či je on otec ,nech si ona poda na súd ohľadom určenia otcovstva.Jej mala má 11 rokov.Manzel to vie týždeň ,že dieťa nieje jej muža.Ona tvrdí,že s iným nespala len s nimi dvoma,čo jej ja neverím
aj teraz podvádza svojho ešte manžela..Ide o to,že zatiaľ nemáme v ruke testy DNA všetko sú to zatiaľ len dohady.
Ide o to,že ja to zvládam veľmi ťažko Jej muž sa vyjadril,že pokiaľ nezíska deti (majú dve mladšia ma 3) do svojej starostlivosti vzdá sa otcovstva.Aj keď som o Tom "vedela resp.tusila"dotkli sa ma to.Ublizilo mi to.Boli sme.len my traja sme boli rodina a zrazu sa možno budem starať o cudzie dieťa.Lebo pre mňa je cudzie.Meviem ako to prijme naša malá ,lebo osobné si myslím že ta podobnosť medzi deťmi nieje náhodná.Neviem čo mám robiť snažím sa pochopiť manzela ale aj seba.nechvrm aby sa stretli pokiaľ nemá testy.Co by ste robili poradte,som zufala

lubka73
22. jún 2023

@henikapetko. Manzel si chcel dať spraviť testy ,ale odhovorili ho od toho viacerí aj ja. toto si napisala v uvodnom prispevku ,cize cita
@dilino

hugger
22. jún 2023

@henikapetko Su rodiny ktore zvladnu 6 deti, neocakavane nemanzelske deti, handicapovane deti... Su rodiny ktore by chceli akekolvek dieta a nemaju.

Ty mas manzela ktory s tebou otvorene komunikuje (realne, nie kazdy by to povedal tak ako on) co vyzera byt dobry zaklad na riesenie akychkolvek problemov. Ak naozaj dojde k tomu ze bude urceny otcom bude to len mala zmena vo vasich zivotoch, a pravdepodobne v nej najdes ty, aj tvoja rodina aj pozitiva. Neboj sa, bude dobre.

nikpa
22. jún 2023

@henikapetko prepáč ale vy s mužom ste riadne sebecki a nezodpovední. Toľke roky máte tušenie, že to dieťa je jeho a nechali ste to tak? Muža srdce nebolí, že možno jeho dcéru dodnes vychováva cudzí muž?? A ešte povieš, že doteraz ste boli len vy traja. Áno, lebo sa vám to tak hodilo a namiesto toho aby ste zistili pravdu, ste predtým zatvárali oči. Keď sa deti na seba podobajú, myslím, že to už bol dosť veľký dôvod na DNA testy aj v minulosti.
A čo že žije v luxuse, to je akože prvoradé, kvôli tomu ste to nechali doteraz tak?! O druhom možnom otcovi ani písať nejdem, vychovava ju roky ako svoju a teraz by bol schopný sa jej vzdať. No chúďa dievča, tá dostala naložené na pleciach, dvaja ,,tatkovci,, a ani jeden za nič nestojí.
Zbytočne sa tu rozčuľujes aby sme sa negatívne nevyjadrovali o ľudoch ktorých nepoznáme, stačí čo si napísala...to hovorí za všetko.

komplikovana
22. jún 2023

Dospeli ludia maju chranit deti. V tomto konkretnom pribehu, dospeli na to kaslu a hladia iba na seba ako vyviaznut zo situacie s najmensou ujmou. Ak je manzel normalny clovek, ujme sa zvojej zodpovednosti aj ked to lahke nebude. A ty ako jeho manzelka budes pri nom stat. Co by si chcela ine robit?

h2
22. jún 2023

@toskanka Mne to divné je, neviem si vôbec predstaviť, že by som napríklad zistila, že môj syn nie je môj, lebo ho vymenili v pôrodnici a ja by som ho už nikdy nechcela vidieť. Nikdy by som sa ho nedokázala vzdať!

srdeenko19
22. jún 2023

@henikapetko Mňa by zaujímalo, ako prišiel na Teba jej muž, keď prišiel k Vám domov, keď to zistil, že malá nie je jeho. Vy ste sa poznali? Či len zo súdneho pojednávania zistil vašu adresu?

sense
22. jún 2023

@henikapetko keď je manžel Charakter a tušil to prečo to neriešil už vtedy. Mne keby povie Partner ze asi ma dieťa a podoba sa na neho by som chcela vedieť ci je jeho alebo nie. Ty chceš aby šiel na testy ale až vtedy ak to dá ona na súd. Ale nechceš aby šiel na ne dobrovoľne.
A ja som napísala len toľko ze tvoj muž nie je o i lepšie ako nebio otec ktorý sa zrazu o dieťa starať nechce. A ty ak ho ľúbiš tak to ustojite aj keď sa preukáže ze to dieťa je jeho. Lebo to dieťa nemôže za to akých ma rodičov alebo sploditelov

petkavka
22. jún 2023

No ja navrhujem, ze sa k tomu dievcatku vobec nepriznavajte....Vsak to je same"Nam znici rodinu, my to nezvladneme, co budeme my robit" ... Zamyslela si sa vobec nad tym, ako to vnima to ubohe dieta? Podviedla ju matka, nahradny otec, tak biologicky otec a i ty ako jeho manzelka. Vsetci ste vedeli, alebo tusili ze to tak je- ale hlava do piesku a ako male deti ste sa vsetci tvarili, ako je vam najpohodlnejsie. Takze bud sa zachovaj ako dospela- daj spravit DNA testy a ak je dieta tvojho manzela, tak sa k tomu Konecne postav celom..... Alebo daj znova hlavu do piesku a cakaj, ze to za teba niekto vyriesi... Ja pevne dufam, ze nebude tvojho manzela, aby takuto zlu a sebecku macochu neschytala.

luccija
22. jún 2023

@srdeenko19 asi mu to povedala žena...kto bol jej frajer predtým...a, keď autorka vie, že dcéra sa veľmi podobá na tú ich asi bývajú blízko či sa z videnia poznajú
Autorka o akých domácich testoch píšeš?také určite neexistujú.Nepredbiehajme...jeho bývala partnerka možno vôbec nemá v pláne k vám posielať dieťa...oni dvaja bývala a tvoj muž sa už rozprávali čo dalej?Otrasné povedať to hneď po súde dieťaťu a spraviť mu chaos v hlave v takom kritickom veku.Tvoj muž vedel, že je asi jeho to hovorí za všetko...na tvojom mieste si dám preč fotky z profilu.Vies koľko je žien, ktoré až pri dedení zistia, že muž mal aj iné dieťa?

vroni
22. jún 2023

Táto historka je celá veľmi zvláštna. Manželovi "tej druhej" sú testy DNA úplne nanič. Otcovstvo musí zaprieť súdne a domáci test v ňom nemá žiadnu hodnotu. Blud, ako sa vzdá otcovstva deti je taka nekonečná sprostosť, ze ani nestojí za komentár. Takže bez právnika by som tomuto rozkošnému pariku nepovedala ani dobrý deň, je veľmi ľahko možné, ze len hľadajú náhradného somára na osklbanie. (je to len jedna z možností, nehovorím, ze je to tak) Celkom iná je rovina morálna, tam žiadnu radu nemám....

nafka0483
22. jún 2023

@zuza265 Pokial viem, tak zapriet otcovstvo moze do isteho casu od kedy sa dozvedel o skutocnostiach, ktore naznacuju ze nie je otec. Mozno su to tie 3 roky, ale nie od narodenia, ale odkedy to zisti.

Dieta sa otca nemoze zrieknut, take neexistuje.

henikapetko
autor
22. jún 2023

@nikpa keď si taká múdra ako si mal dar spraviť testy keď s tym ona nesúhlasila a nechcel rozbíjať fungujúcu rodinu

henikapetko
autor
22. jún 2023

@srdeenko19 absolútne neviem doteraz odkiaľ vie kde bývame a ani zo súdu ja som tam.nebola ja som ho prvý krát videla min.tyzden

vroni
22. jún 2023

@henikapetko, tieto "múdrosti" si vôbec nevšímaj. K dieťaťu, ktoré ma otca v rodnom liste neexistuje možnosť dať urobiť DNA testy. Aj keby bol tisíckrát biologickým otcom.

henikapetko
autor
22. jún 2023

@petkavka ty si dobrá krava,nič o mne nevieš a ideš má nazývať sebeckou macochou?Dlhé roky som strašne chcela druhé dieťa no bohužiaľ už ho nemôže mať a zrazu mám vychovávať cudzie?

henikapetko
autor
22. jún 2023

@vroni presne toho sa bojim len ostatné mamičky si asi myslia ine

vroni
22. jún 2023

@henikapetko, čoho konkrétne sa bojíš?

toskanka
22. jún 2023

@h2 Ja nepíšem za seba, tiež by som to nedokázala. Píšem, že poznám muža, ktorý v takejto situácii takto zareagoval. Že mi nie je divné, že by to niekto tiež takto riešil.

eliska13
22. jún 2023

@henikapetko na súde nemali odkiaľ vedieť kde bývate a kto je údajný otec.To nie je predmetom rozvodu aj, keď vytiahol testy

zuza265
22. jún 2023

@nafka0483 myslela som zapretie otcovstva na navrh dietata - ale nechcelo sa mi to vypisovat a je to tak ako som napisala pochopitelnejsie🤗 o tejto skutocnosti som vedela.
Tie tri roky teda platia len ak poda na sud matka? Myslela som si, ze je to pre oboch

henikapetko
autor
22. jún 2023

@eliska13 presne dôvod rozvodu je iný ako dieta

eliska13
22. jún 2023

@vroni si si istá tým čo píšeš?
Môžu si šetriť na výživné, keďže bývala stratí dobrého sponzora a s veľkou pravdepodobnosťou je otec autorkin muž.Je tu veľa právnikov snáď sa vyjadria

mira0611
22. jún 2023

@henikapetko ahoj autorka! Prosim ta, skus sa vcitit do role tej dcery, ktoru teraz tahaju hore dole po sudoch. Muz, ktoreho povazovala za otca, sa jej mozno vzda a jej otec ju nechce. Prosim neublizte jej este viac, aj ked sa o nu musite postarat prijmy ju s laskou a pozeraj na to, ze ona je iba nevinne dieta! Ona nemoze za to, ze matka je k.rva a spi s kazdym.
Aspon vy jej pevne zazemie a korene! Pozeraj sa na nu, ako na starsiu verziu tvojej dcerky, vsak sa podobaju!
9rocna bude pomalicky v puberte a bude to tazke, ale to bude aj s tvojou dcerou.

vroni
22. jún 2023

@eliska13, kým ma dieťa v rodnom liste zapísaného otca, nemôže sa tam na vlastnú žiadosť napísať iný muž ani keby bol biologickým otcom. Áno, som si úplne istá. Lenze to platí len ako odpoveď na otázku, prečo si autorkin manzel nedal uz dávno urobiť DNA testy. Ina vec však je, ak otec z rodného listu bude súdne zapierat otcovstvo. Tam už treba právnika, to nie je niečo na jednu vetu. Aké sú tam podmienky, lehoty a tak, to ani netuším, práve preto píšem, ze by som im bez právnika nepovedala ani dobrý deň.

petkavka
22. jún 2023

@henikapetko- teraz si uplne trafila pointu. Ze "cudzie" vychovavat. To ze nieco nechcem, ze sa mi to nepaci, alebo len mi to jednoducho nevyhovuje neznamena, ze to tak nie je. Chudak tvoj manzel, ked ty takto ocividne odmietas jeho potencionalne VLASTNE biologicke dieta. A uvedomujes si, ze ochudzujes svoju dveru o potencionalne biologicku sestru? Po spravnosti mal byt spor nasledovny : Zistilo sa, ze dieta je pravdepodobne tvojho manzela. Papierovy otec chce starostlivost, biologicky sa chce pravidelne stretavat, ty chces aby si tvoja dcera vytvorila vztah so sestrou. Otvor svoje srdce, mysli na deti, manzela a nie na seba a riesenie uvidis hned. Nenavidiet je tak lahke, zato milovat....

mimka1402
22. jún 2023

@henikapetko Bože tebe nie je trápne zo seba? Kokos ty si aká sebecka! To dieťa stratilo zázemie a istotu a celý príspevok je iba "Ja, ja a iba ja". Ako môže jedno dieťa zničiť vám manželstvo a rodinu?!!! Tvoj manžel je tiež ukáz, tušil roky, že má dieťa a teraz, keď sa to potvrdilo tak je z toho "tragédia"? Veď o tom tušil. Je mu nie je blbé, že jeho dieťa má už teraz obrovské problémy s tým, že nemá žiadne zázemie v nikom? Ze všetci dospelí, ktorí by ho mali chrániť myslia len na seba a na svoje blaho namiesto toho aby to dieťa bolo v poriadku?
Postavte sa tomu čelom a nebuďte zbabeli. Teraz je na bývalej, že čo a ako. Ak to dieťa chce spoznať svojho bio otca má na to plne právo. A prečo nie? Ty ak sa už teraz staviaš do role ako je to dieťa cudzie a neviem čo... No ľutujem to dievčatko. Narozdiel od nej, vy ste dospelí.

kiki68
22. jún 2023

@henikapetko Moze to podat on na sud ako navrh a s sud tomu vyhovie a nariadi testy. Bez ohladu na to, co hovori matka. Otazkou je, ake tam boli zaklady a dokazy. Asi mu to aj vyhovovalo. Nemusel platit na dieta, ktore je jeho, ale iba papierovo. A teraz to dopadne rovnako. Aj ked sa podari tomu povodnemu otcovi nejak sa sudne vymanit z otcovstva ( po 11 rokoch ?) tak necakam, ze by okrem alimentov bol nejaky velky zaujem o kontakt. Ved to dieta nepozna vas a vlastne je to nejaka nova situacia. A neviem co Ti je tazke, ved ste to vedeli, ze k comu to moze prist. Roky ste to vedeli, tie deti sa iba do toho narodili, co dospeli dodrbali, tak nech si zjedia

vikiki29
22. jún 2023

Autorka, ja úplne chapem ako to vnímaš. Nepodnikajte s manželom nič. Nech si to oni vyriešia medzi sebou, uvidíte čo bude. Určite by som nerobila žiadne testy ani nič zo svojej iniciatívy, počkajte ako rozhodne súd a či vôbec. Oni sú rodina, vás do toho nič, exka sa tak rozhodla, tak to zariadila a bodka. Chcela by som vidieť všetky tie komentujúce ako by s otvorenou náručou prijali cudzie dieťa po 11 rokoch tak ako tu prezentujú. Ako by sa s radosťou o neho starali, brávali na dovolenky, platili výživné, ako by mu s úsmevom na tvári dopriali polovicu dedičstva, ktoré oni za život nadobudli pre svoje dieťa. Mužovi vysvetli, že to že jeho exka zničila rodinu sebe a svojmu dietatu neznamená, že si ju musíte zničiť aj vy.

henikapetko
autor
22. jún 2023

@mira0611 a kde som písala ,že môj muž ju nechce je pripravený sa o ňu postarať ak sa dosvedci ,že je jeho

henikapetko
autor
22. jún 2023

@vikiki29 presne tak to vnímam aj ja ďakujem aspoň za povzbudenie