icon

Odlúčenie od dospelej dcéry: Ako na to?

26. dec 2023

Dobrý deň,ani neviem ako začať a hanbím sa za to,preto tu píšem anonymne. Často tu čítam,ako sa deti odstrihnu od rodičov,ale urobil to už niekto aj opačne? Dcéra má 23 rokov,už je dospelá, ale ešte študuje. S manželkou sme sa rozviedli a ona odmalička mala pripominané,ako má na čo nárok a aké mám ja povinnosti a podobne. Od mala som sa snažil,len aby sa mala dobre a aby mala všetko, čo častokrát dcéra aj zneužívala,aj keď ex robila prieky. Neskôr som sa druhý krát oženil a mám ďalšie dve deti. Celý čas som sa snažil,aby mali všetky tri deti rovnako,aby som nerobil medzi nimi rozdiely a podobne. Len čím ďalej mám pocit,že už ďalej nevládzem oponovať a pokladať sa a v podstate prosiť sa dookola. Svoju povinnosť čo mám,čo sa týka alimentov si samozrejme splním a tým to pre mňa skončí. Aký máte na to názor?

Strana
z2
mima172
26. dec 2023

Podľa mňa je problém práve v akceptovaní jej podmienok. Píšeš napríklad, že všetci chceli ostať na dovolenke dlhšie, len ona nie, tak sa neostalo dlhšie. Halooo? Ak bola väčšina za, tak ste mali proste ostať a hotovo. Pizzeria? 2x sa vám tam nepáčilo, no princezná si dupne, tak idete tam. To vážne? Si otec, keď povieš, že do tej a tej pizzerky nejdete, tak nejdete a keď sa krásavici nepáči, tak nech nejde. V skratke - problém je zjavne v tom, že sa jej vždy a vo všetkom ustúpilo. Ja by som na tvojom mieste skúsila ešte jeden úprimný rozhovor medzi štyrmi očami, kde by si dcére jasne vysvetlil, kde sú hranice únosného správania, ubezpeč ju, že ju ľúbiš, no ak nenastane zmena v jej správaní, tak minimalizujete kontakty. Ono, takíto ľudia si často neuvedomujú ako nemožne sa správajú.

eva8
26. dec 2023

Co chces pocut? Len sa vypisat? Vsak je dospela, studuje, ma priatela, nechaj ju zit po svojom. Nevyhovuje jej stretnutie? O.k. Nepros ju, nech ta to netrapi. Nevyhovuje ti termin nou navrhovaneho stretnutia? O.k. Nestretni sa s nou. Kde je problem? Si tiez dospely. Tak sa tak spravaj. Bodka.

culienka
26. dec 2023

Dcéra je už dospela a sama sa môže rozhodnúť ako sa bude k tebe správať. Moj názor je, že nie si povinný znášať maniere dospelej osoby. Keď sa nespráva pekne je nevďačná tak sa s ňou nestretávaj. Máš ďalšie deti venuj sa im tie Ti spravia hádam viac radosti 🙂.

stanulienkat
26. dec 2023

@1tina597 tak tvoj prispevok je riadne od veci. Mal sa viac snazit?? Predstav si, ze tak funguje drviva vacsina zien, ze hucka deti proti exmanzelovi, robia mu prieky, ociernuju ho a dobry je iba na platenie alimentov. Taky oslik otras sa. A ak exmanzelka vstepuje dievcatu take hodnoty, tak to dieta bude take iste. Drze, arogantne, nevychovane, panovacne. Preco by mal otec ist k psychologovi? Ved sa snazi spoznat okruh jej priatelov, konicky, priatela, pozyva ju na dovolenky, travi s nou volny cas..... Kde si vycitala, ze sa o nu nezaujima? Praveze sa jej pcha az moc, mal to zarazit skor. Ale chapem, ze sa mu mozno ex vyhrazala, ze obmedzi styk.

maciatkolulu
26. dec 2023

@stanulienkat dospelému decku styk neobmedzí,výživné už minimálne 4 roky nemôže riešiť ex. Prečo takto reagovala @1tina597 ? Nuž,čítaj poriadne,otec sa ani raz nevyjadril pekne o svojej dcére. Iba negatíva a negatíva,aj na exmanželku,aj na dievča. Inak vôbec nie je pravda,že drvivá väčšina zien sa chová takto, skôr drvivá väčšina Očkov sa chová ako sa chová. Ako? Stačí si mrknut kona. A naozaj matka nemôže len tak obmedzí a zakázať styk otca dieťaťa s otcom,ak na to nie sú vážne dôvody. To je také smiešne tvrdenie. Môže to urobiť pár x ,potom sa vie otec a dosť účinne brániť.

stanulienkat
26. dec 2023

@maciatkolulu nemyslim, ze sa vyjadruje len nepekne o dcere. Toto je vylev, kde mu zrejme praskli nervy. Ano, 4 roky je uz dospela, ale ked je od mala huckana, urcite sa v 18r. nezmeni. Nedali mu sancu si vybudovat hlbsi vztah. Teraz urcite zazraky necaka. Mnohe zeny su fakt furie a je naivne si mysliet, ze nemozu zamedzit styk s otcom. Robia to pomerne casto.

1tina597
26. dec 2023

@stanulienkat ak ma súdom stanovené stretávanie, tak si má žiadať stretnutia s deckom a ne že nechce tak nejde. Každý rodič má práva, len nie každý sa o ne aj patrične bije. Najľahšie je vyhovoriť sa, že inak to nešlo. A odstrihnúť dieťa je najväčšie zbabelstvo. Ak si nevedia nájsť cestu k sebe môžu skúsiť mediaciu, poradňu. Však nepíše že dcéra nadáva jeho mladším deťom ani že krasne a je k nemu vulgárna, to že je panovačná nie je dôvod prerušiť s deckom úplne kontakt predsa.

minenkak
26. dec 2023

My sme mali niečo podobné,mužove deti sú celý život vedené k tomu ,že on má len povinnosť platiť na ne.Ked sa im niečo malo kupovať to boli podmienky čo si kládli, ešte sa im aj nepáčilo, že len do určitej sumy.Raz som mužovi povedala dosť nič sa nebude kupovať len peniaze posielať, výživné.Teraz po asi troch rokoch sme ponúkli že kúpime čo potrebujú, do určitej sumy a zrazu aj kontakt je,lebo idú korunky,muž povedal ,že ešte toto sa zaplatí a koniec.Snazil sa roky a sú ochotné sa rozprávať až keď ponúkne peniaze.A to platíme výživné nad rámec súdneho rozhodnutia.Takze buchni po stole a prestaň skákať ako panáčik okolo nej

domkakvet
26. dec 2023

Aj ked si este nebol znovu zenaty, mohla to vnimat tak, ze si ich opustil a znovu ju mozes opustit tym, ze prestanes ju mat rad, ona to moze vnimat tak a co sa tyka toho, ze sa ozvala len ked mali prist peniaze, tak to moze mat nariadene od jej mamy, nie si prvy ani posledny v pripade, ze ked sa dvaja rozidu, tak dieta musi od mamy pocuvat rozne prikazy a zakazy.

jaond19
26. dec 2023

Napís jej list so vsetkym co ta trapi/trapilo a ukonci to tým, ze ju velmi lubis a ze ak bude chciet, stale vie kde ta nájde, ale nech sa chová ako dospelá. Sice sa nastve, urazí a neozve mozno aj rok ci dlhsie.... ale nemozes sa donekonecna plazit po kolenach.

ukulela
26. dec 2023

@maciatkolulu tak vyzivne - on jej plati peniaze navyse. to mu nevycitaj. a plati sa, kym sa dieta nevie o seba postarat (ZTP dietatu aj cely zivot), alebo kym sa sustavne dennym studiom nepripravuje na pracu - to ale neznamena, ze nezamestnanemu 25rocnemu zdravemu platis, nie, nemusis, moze si najst pracu.

maciatkolulu
26. dec 2023

@ukulela myslím,že som to napísala jasne. To,že kúpi niečo navyše,alebo pridá,ehmm,neviem,ty striktne dávaš dieťaťu doma presnú sumu. Alebo dieťa zmaturuje a dovidenia,neplatim ti nič. Ideš z domu a zivis sa. Ja som postrehli,že to nespolocenske,panovacne,dievča,so zlou povahou mamoriatela,brigádu je a študuje na vysokej škole. Až tak zle to ja s ňou nevidím ako jej otec,aby sa od nej ostrihol. Lebo čo? Mama ju huckala a zle vychovala? Lebo ocko sa nechal,oooo,divné trochu. Nechce sa hrať so šesťročným....hmmm,treba to odstrihnúť. Nebolo treba riešiť predtým,dožadovať sa otcovskych práv,nieeee,stačí sa odstrihnúť,teraz to pôjde. Samozrejme ex je sviňa,to je jasne každému a ženské to tu vedia na 100per. On je vlastne obeť. Škoda len,ako som písala,že necitame aj názor samotného dievčata a tej xantipy

autor
27. dec 2023

Ďakujem vám všetkým za názory a príspevky. Áno úplne odstrihnutie asi nepripadá do úvahy,celú noc som nad tým premýšľal,na to ju moc ľúbim a to si ani neviem predstaviť. Len je asi načase zmeniť moje správanie voči nej,min na takú úroveň ako sa správa ona sama. A tiež možno zmením objem financií, ktoré jej posielam. A čo by povedala druhá strana na mňa?neviem.. Ale myslím si,že dcéra by na mňa nepovedala nič zlé,vždy dosiahla to čo chcela a pár krát som mal možnosť počuť ako sa o mne vyjadruje a nebolo to nikdy nič zlé. A čo sa týka ex,tak asi ako tu keď sa vyjadrujú ženy o svojich ex. Tá moja bola proste chudera(ako veľa tu prítomných),ani so mnou,ani druhé manželstvo nevyšlo,ani ďalších X vzťahov nevyšlo,všetci jej len ubližovali a krivdili. A že ja som si dovolil sa s ňou rozviesť a ešte si aj založiť druhú rodinu je proste úplný nonsens. Tak ešte raz ďakujem a prajem Vám ešte pekný večer. 😀

Strana
z2