Partner investuje do nehnuteľností
Ahojte, čo by ste si mysleli alebo čo by ste robili keby vás partner s ktorým máte dieťa (nie sme zosobaseni) si kúpil investičnú nehnuteľnosť na hypo pričom bývame v byte mojich rodičov?
@anonym_autor a dieta bolo plánované, či sa iba podarilo? O svadbe vôbec padla reč? Prečo ste u vašich práve? Prečo nie u svokrovcov?
@lienka.7 Dieťa bolo plánované, svadba mala byt “potom” ale potom sa nejak nekoná 😅
Posli ho byvat na ten jeho pozemok 🙈 pekne s tebou vyjebabral a este ani najom neplatite rodicom. Ze vam to neni cocotne
Mám taký dojem, že ak by autorke rodičia neposkytli byt, skončila by s holou prdelou na ulici. Ďalšia hus, čo si urobí decko bez spoločného zázemia, a uspokojí sa so sľubom, že svadba raz bude. Rodičia majú radosť asi z vás oboch.
Prečo keď niečo spraví chlap je to neprípustné, lebo je "povinný" zabezpečiť bývanie pre priateľku a ich dieťa. Keby napísala žena, že býva u budúcich svokrovcov, ale kúpila si investičný byt, tak by ste jej všetky písali ako super rozmýšľa, že spravila dobre, že myslí na budúcnosť a pod. Prečo toto môže spraviť iba žena, ale chlap nie?
@anonym_b20366 na základe čoho usudzujes, že ti istý ľudia, ktorí to teraz neschvaluju, by to v opačnom garde schvaľovali?
Tie skupiny nemusia mať žiaden prienik...
@lienka.7 Dieťa bolo plánované, svadba mala byt “potom” ale potom sa nejak nekoná 😅
@anonym_autor svadba je jedna vec, dá sa v pohode existovať aj bez manželstva. Ale len za predpokladu , že sú obaja nastavení rovnako. Že obaja chcú fungovať ako pár, spolu a tomu podriaďujú svoje rozhodnutia.
U vás to podľa tvojich príspevkov vyzerá, že on je samostatná jednotka..
To ste sa o spoločnom živote, o financiách a plánoch nerozprávali, keď ste plánovali dieťa?
@lienka.7 sme tu úplne zadarmo, akurát energie platí partner. A on ide investovať do niečoho z čoho my ako rodina nič mať nebudeme. Akurát nižší životný štandard keďže bude splácať hypo 🤣 Možno to niekedy v budúcnosti zdedí nás malý syn ale ktovie…
@anonym_autor vy nie ste rodina, je to iba otec tvojho dieťaťa. Prečo nie ste manzelia?
@anonym_autor mozno teraz kupil lacno a za dva roky vie predat za drahsie. Pises, ze kupil pozemok. Na pozemok sa nedava hypo, Cize asi bral spotrebný uver. Co nie je nic moc. Ale Ved si treba sadnut a pokecat si, v com vidi vyhodu. Ja som tiez kupila pozemok bez súhlasu mojho vtedy priatela. Nemal s tym ziadny problem, dostal to iba ako informaciu. Kupujem pozemok, pockam a potom predam. Ale je pravda, ze som ho neuverovala ale vyplatila vlastne so vsetkych našetrených penazi co som mala, lebo sa mi to zdala ako super investicia. Predala som ho za 3 roky za dvojnásobok kupnej ceny. Co krasne pokrylo nie malu akontáciu pri hypo na RD, ktory sme uz kupovali spolu a o to sme mali menšiu hypo. Okrem toho priatel, vedel, ze tvoji rodicia chcu byt prenajimat? Rozpravali ste sa o tom? Mozno to bral tak automaticky, ze ti dali rodicia byt k dispozicii. Naco by riesil dalsi byt, ak tuto informaciu nevedel. Preto sa mu mohla zdať tato investicia spravna. Tak nech vam rodicia daju platit najom a budu spokojni. Tvoje rozhorčenie sa mi zda zbytocne, pokial si vy dvaja spolu nesadnete a nepoviete si dalsi plan.
@anonym_autor mozno teraz kupil lacno a za dva roky vie predat za drahsie. Pises, ze kupil pozemok. Na pozemok sa nedava hypo, Cize asi bral spotrebný uver. Co nie je nic moc. Ale Ved si treba sadnut a pokecat si, v com vidi vyhodu. Ja som tiez kupila pozemok bez súhlasu mojho vtedy priatela. Nemal s tym ziadny problem, dostal to iba ako informaciu. Kupujem pozemok, pockam a potom predam. Ale je pravda, ze som ho neuverovala ale vyplatila vlastne so vsetkych našetrených penazi co som mala, lebo sa mi to zdala ako super investicia. Predala som ho za 3 roky za dvojnásobok kupnej ceny. Co krasne pokrylo nie malu akontáciu pri hypo na RD, ktory sme uz kupovali spolu a o to sme mali menšiu hypo. Okrem toho priatel, vedel, ze tvoji rodicia chcu byt prenajimat? Rozpravali ste sa o tom? Mozno to bral tak automaticky, ze ti dali rodicia byt k dispozicii. Naco by riesil dalsi byt, ak tuto informaciu nevedel. Preto sa mu mohla zdať tato investicia spravna. Tak nech vam rodicia daju platit najom a budu spokojni. Tvoje rozhorčenie sa mi zda zbytocne, pokial si vy dvaja spolu nesadnete a nepoviete si dalsi plan.
@betulinka1 áno bral to automaticky tak že už mame kde bývať a že naši s tým nemajú problém. Berie ho ako moj byt a nie ako byt svokrovcov. Takže dá sa na to pozriet aj z tohto pohľadu, preto som napísala lebo neviem čo si myslieť. Tak či onak necítim sa s nim ako “rodina” keď si kupuje sám nehnuteľnosti bez ohľadu na môj názor.
Koľko rokov to bude splácať a splátka je aké % z mesačných príjmov celej domácnosti?
@betulinka1 áno bral to automaticky tak že už mame kde bývať a že naši s tým nemajú problém. Berie ho ako moj byt a nie ako byt svokrovcov. Takže dá sa na to pozriet aj z tohto pohľadu, preto som napísala lebo neviem čo si myslieť. Tak či onak necítim sa s nim ako “rodina” keď si kupuje sám nehnuteľnosti bez ohľadu na môj názor.
@anonym_autor a dôvod, ze tolerujes byt iba frajerka je aky? Mas kde bývať posli ho kade ľahšie a podaj žiadosť o výživné. Neviem co ti poradit, ked si si to takto zariadila. Svadba sa dala urobit aj formálna počas tehotenstva. Frajerom sa deti nerodia
@anonym_autor nevieš, ako sa máš na to pozrieť? Ja ti poviem☝️. Keď chcem s niekým byť, mám milovanú ženu a dieťa, tak konám podľa toho. Rozhodujem sa v dôležitým veciach po porade s manželkou, po zohľadnení jej názoru s tým, že sme dvaja v budúcnosti. Kupujem nehnuteľnosť spolu s manželkou pre nás dvoch a dieťa. Keď som sebec, so ženou možno ani neplánujem byť, keď sa chcem zabezpečiť len ja, potom rozmýšľam ako chcem ja a len ja, a kúpim si to, čo chcem ja a len ja na svoje meno, ženu neinformujem, načo aj, jej sa to netýka. . Kapišto? Všetky kecy okolo, kaleráby do hlavy, o tom, ako sa nám to zijde a pod. nemenia podstatu veci a tá je taká aká je, na hovno.
Naparit trhove najomne, odkladat ho na kopku a len co bude dost, tak si vziat hypoteku na vlastnu nehnutelnost.
@subartic áno presne to som očakávala a aj moji rodičia, sú z toho v šoku keďže ten byt ktory momentálne obyvame mohli prenajímať 🤷♀️ čo s takým chlapom?
@anonym_autor veď mu teraz povedz, keďže si kúpil byt pre nás troch, rodičovský uvoľníme, nech si ho prenajímajú a my sa odsťahujme do noveho. Veď načo mu bude prázdny byť? Či on svoj bude prenajímať a bývať s tebou v rodičovskom? Trvalá by som na presťahovaní, aspoň zistíš, na čom u neho si aj ty aj dieťa.
@anonym_autor koľko rokov má ten chlap? Mne príde jeho správanie nedomyslene. Mal ti povedať, že plánuje kúpiť pozemok. Ten pozemok sa dá vždy využiť na stavbu domu, či predať výhodnejšie. No príde mi trocha od veci bývať u niekoho zadarmo a sám si kúpiť nehnuteľnosť. Veď čo by nie, býva zadarmo, neplatí energie, nájom, žiadna zodpovednosť ani za seba ani za partnerku a dieťa. Zrejme sa malo rozprávate, treba viac komunikovať, rozhodovať spoločné, mať spoločnú kasu, aby ste vedeli, ako na tom finančne ste. Vyjadril sa, k čomu mu je pozemok? Ty ani netušís, či chce stavať? Aaaaaa, svadba? Tá môže byť kľudne o dvoch svedkoch a rodičoch s dobrým obedom v restike, to vás vyjde na 150 €. Veľa šťastia prajem 👍.
Investičná nehnuteľnosť 🤣 na Slovensku ľudia asi iné investície ani nepoznajú ako extrémne predražené nehnuteľnosti 🤣
Investícia do budúcnosti
Investičná nehnuteľnosť 🤣 na Slovensku ľudia asi iné investície ani nepoznajú ako extrémne predražené nehnuteľnosti 🤣
@kabyko V tom máš pravdu, je to najčastejšie. Ako diverzifikacia to však je ok, ale keď nezabudaš investovať aj inam. Horšie, že vysoke percento Slovakov pri nich aj skončí. Verím, že to ma na svedomi aj to, čo sa stalo s privatizaciou a BMG Horizon a pod. Celu generaciu to znechutilo a tí predali info ďalej aj na deti. Keď sa v rodine rozprava, o koľko ich obrali, tie deti to nasaju a budu mať nedôveru ako dospelí k investiciam inym ako tehla- tu ochytaš, vidíš ju, maš ju.
Kupovať v dnešnej dobe pozemok ako investíciu do budúcnosti na pôžičku keď tam neplánujem stavať nie je veľmi rozumné.
Očakáva sa hospodárska kríza, bude ťažko vyžiť, ľudia budú skôr rozpredávať nehnuteľnosti o ktoré nebude záujem, v čase krízy sa nebuduje. K tomu nestabilná politická situácia, hrozba vojnového konfliktu, nehnuteľnosť si nezbalíš do evakuačného batohu.
@anonym_f60bf5 prave naopak v čase krizy sa buduje- najrychlejšie, preto bohatí bohatnu a chudobni chudobneju. Vtedy lacno zoženieš od tych čo presne toto robia. Drviva väčšina kupuje, keď je všetko hore, a preto potom nezarobi ( viď teraz zlato, katastrofa ako ľudia šaleju niektorí) lebo pride kriza , padne im to a oni vtedy rozpredaju, lebo všetko rozinvestovali a nenechali si väčšiu rezervu. Toto nevedia nielen Slovaci pochopiť, ale aj iní. Bohati nakupia v krize a potom keď je zasa môžu časť odpredať a realizovať zisk - či firmu, či nehnuteľnosť, či aj akcie. Plus veľa robi, ak vutvoria generačny majetok a vzdelavanim presunu na deti info ako budovať, hlavne už od nuly nezačínaju ich potomkovia. Ako Ch. Munger hovori, prvych 100 000 je naročnych, malokto to da- disciplina a tvrdohlavosť, nie tak tituly - ak minieš všetko, môžeš mať plat aj 5000 mesačne, na konci mesiaca maš nulu.Potom to je už ľahšie, keď vidíš ako to rastie nie o centy, či eura, ale stovky až tisicky eur.
@anonym_autor nevieš, ako sa máš na to pozrieť? Ja ti poviem☝️. Keď chcem s niekým byť, mám milovanú ženu a dieťa, tak konám podľa toho. Rozhodujem sa v dôležitým veciach po porade s manželkou, po zohľadnení jej názoru s tým, že sme dvaja v budúcnosti. Kupujem nehnuteľnosť spolu s manželkou pre nás dvoch a dieťa. Keď som sebec, so ženou možno ani neplánujem byť, keď sa chcem zabezpečiť len ja, potom rozmýšľam ako chcem ja a len ja, a kúpim si to, čo chcem ja a len ja na svoje meno, ženu neinformujem, načo aj, jej sa to netýka. . Kapišto? Všetky kecy okolo, kaleráby do hlavy, o tom, ako sa nám to zijde a pod. nemenia podstatu veci a tá je taká aká je, na hovno.
@anonym_266f6b až na to, že oni nie sú manželia. Zrejme ten vzťah nebol pevný ani predtým, ako mali dieťa... a toto sú len dôsledky. Možno si autorka vydupala, že pôjdu bývať zadarmenko a do rodičovského bytu alebo mu dala ultimátum, že ona bude určite s dieťaťom bývať tam a hotovo. Potom mohol rozmýšľať o kúpe inej nehnuteľnosti... Nevieme presne ako to medzi nimi bolo. Autorka veľa vecí nevysvetľuje.
@anonym_266f6b až na to, že oni nie sú manželia. Zrejme ten vzťah nebol pevný ani predtým, ako mali dieťa... a toto sú len dôsledky. Možno si autorka vydupala, že pôjdu bývať zadarmenko a do rodičovského bytu alebo mu dala ultimátum, že ona bude určite s dieťaťom bývať tam a hotovo. Potom mohol rozmýšľať o kúpe inej nehnuteľnosti... Nevieme presne ako to medzi nimi bolo. Autorka veľa vecí nevysvetľuje.
@elviku11 áno vydupala som si to lebo to vtedy bolo najlepšie riešenie pre mňa a pre malého.
@anonym_autor a prečo ťa to prekvapuje? Veď kde ste plánovali dieťa, tak ste sa predsa rozprávali a dohodli na tom, ako bude vyzerať vaša budúcnosť. Čiže ako budete riešiť bývanie, spoločný majetok, financovanie života. Ak ste to neriešili, čomu fakt nechápem, tak tiež by ťa to nemalo prekvapovať. Vieš snáď predsa, s kým si si urobila dieťa a s kým žiješ. To sa nerozprávate spolu? To ste iba spolubývajúci?
@melanta Čomu fakt nerozumiem, alebo čo fakt nechápem. Ja naozaj nerozumiem tomu, odkiaľ ste zobrali tieto protivné patvary. Neberte to prosím osobne, ale mne to trhá uši. Vraj nechápem tomu. A k téme, toto je chorá doba, v ktorej si muži hľadajú partnerky len na zabezpečenie pokračovania rodu. Mám navarené, poriadené, postarané o potomka, zasúložím si kedy chcem a starám sa len o svoj majetok. Veď okrem dieťaťa nemáte nič spoločné. Jemu to stačí, ale stačí to aj vám?
@elviku11 áno vydupala som si to lebo to vtedy bolo najlepšie riešenie pre mňa a pre malého.
@anonym_autor nemala si si vydupávať bývať v rodičovskom byte. Teraz mu môžeš povedať, že situácia sa zmenila, malý podrástol, ty ideš do práce (ideš či nejdeš nevieme), vráťme požičaný byt rodičom, nech tam dajú platiacich nájomníkov. A my, drahý nemanžel, poďme budovať niečo spoločné. Uvidíš reakciu a podľa toho sa zariaď.
Popravde , ja ako rodič keby poskytnem svojmu dieťaťu byt , na to aby tam mohlo žiť s partnerom a dieťaťom , tak takýto postup partnera môjho dieťaťa by ma maximálne dožral . Takže v mojom byte platiť minimum alebo iba energie a ďalej tam bývať akokeby sa nechumelilo a kľudne vraziť svoje peniaze do investičného bytu .
@subartic Takze teoreticky.......slecna je na materskej,plati vsetko jej partner,stara sa o nich a este si dovoli kupit byt navyse. No hovado sebecke.......ako si to tu citam,tak dobre urobil. Lebu tu je zena nadradeny druh.
@subartic Takze teoreticky.......slecna je na materskej,plati vsetko jej partner,stara sa o nich a este si dovoli kupit byt navyse. No hovado sebecke.......ako si to tu citam,tak dobre urobil. Lebu tu je zena nadradeny druh.
@martin96321 na materskej je predsa matka jeho dieťaťa. Kto ju má finančné podporovať? Sused?
Áno, kúpi si byt pre seba, nie pre svoju rodinu (muž, žena, dieťa), pre seba.
Super premisa na spoločný partnerský život.
Hlavne každý osve, nedajbože by ťahali za jeden povraz.. 🤦🏼♀️
@martin96321 na materskej je predsa matka jeho dieťaťa. Kto ju má finančné podporovať? Sused?
Áno, kúpi si byt pre seba, nie pre svoju rodinu (muž, žena, dieťa), pre seba.
Super premisa na spoločný partnerský život.
Hlavne každý osve, nedajbože by ťahali za jeden povraz.. 🤦🏼♀️
@beronsche Ale on kupil pozemok, pisala to neskôr, nie byt. Nič neprenajima. V jeho dome sa vraj neda byvať- nevieme či lokalita, či iné niečo. A dnes vysvitlo, že ho dotlačila( vydupala si) k byvaniu u jej rodičov lebo to bolo naj pre ňu a maleho, sorry beronsche, ale kde je on? Toto ona pisala pre mňa a maleho, nespomenula ho. Prečitaj vyššie. Ani ona na neho nemyslela. Čiže vy ženy môžte aj si byt kupiť pri partnerstve/či ored manželstvom, ken aby ste neskončili na ulici keby niečo. Aj si vydupať čo bude a kde sa bude bývať a keď muž niečo take urobi- a on ako reakciu, nie prvotnu akciu- už je zle? Ale no tak. Ich vzťah je obojstranne neisty.
@beronsche Ale on kupil pozemok, pisala to neskôr, nie byt. Nič neprenajima. V jeho dome sa vraj neda byvať- nevieme či lokalita, či iné niečo. A dnes vysvitlo, že ho dotlačila( vydupala si) k byvaniu u jej rodičov lebo to bolo naj pre ňu a maleho, sorry beronsche, ale kde je on? Toto ona pisala pre mňa a maleho, nespomenula ho. Prečitaj vyššie. Ani ona na neho nemyslela. Čiže vy ženy môžte aj si byt kupiť pri partnerstve/či ored manželstvom, ken aby ste neskončili na ulici keby niečo. Aj si vydupať čo bude a kde sa bude bývať a keď muž niečo take urobi- a on ako reakciu, nie prvotnu akciu- už je zle? Ale no tak. Ich vzťah je obojstranne neisty.
@hellwant vydupala u chlapa, či vydupala u rodičov, aby im to umožnili?
Ja sa nezastavam ani jej, neviem, prečo nás ten dojem.
A fakt nemám rada to hlúpe skatulkovanie "vy ženy", "vy muži".. bla bla..
To sú tie nezrelé vzťahy, keď partneri vlastne nedokážu plnohodnotné fungovať spolu, budovať si spoločnu budúcnosť, často napriek deťom. Smutné..
@hellwant vydupala u chlapa, či vydupala u rodičov, aby im to umožnili?
Ja sa nezastavam ani jej, neviem, prečo nás ten dojem.
A fakt nemám rada to hlúpe skatulkovanie "vy ženy", "vy muži".. bla bla..
To sú tie nezrelé vzťahy, keď partneri vlastne nedokážu plnohodnotné fungovať spolu, budovať si spoločnu budúcnosť, často napriek deťom. Smutné..
@beronsche vyznelo mi to tak, že si sa zastala. Preto som použil to generalizovanie. Za mňa su obaja mimo, čo sa tyka komunikacie, porozumenia a vzajomnej dohody. Každopadne ak si to aj vydupala u rodičov( podľa tej odpovedi fakt nevieme), jeho akosi zabudla uviesť, či s tym nemal problem, či mal inu predstavu.
@anonym_autor autorka po doplnení ďalších informácií ty sa necítis ako rodina s ním. Keď dieťa bolo plánované, prečo ste najprv nenaplanovali to kde budete žiť ako rodina a vychovávať dieťa a až potom plánovať dieťa. A sorry to si vydupes že budete bývať u rodičov lebo je to lepšie pre teba a pre dieťa. A kde si brala ohľad na neho keď teraz si rozčarovaná z toho že on neberie ohľad na teba. V takomto prípade by som nebrala ani ja ohľad.