icon

Partner nechce dieťa kvôli pracovnej nestabilite. Čo robiť?

30. apr 2025

Trošku potrebujem asi iný pohľad na moju situáciu 🙂 s mužom sme spolu 7 rokov, má dcérku s predchádzajúceho vzťahu, všetci spolu vychádzame veľmi dobre. O spoločnom dieťati sme sa rozprávali často, kladne - určite chceme. Prednedávnom sme sa aj prestali chrániť, po spoločnej dohode. Avšak, bohužial, začal trošku kaziť ten sex, začal vyžadovať iné veci (s kt. samozrejme neotehotniem), a intenzita ako často klesla. Jednoducho viem, že je to z toho dôvodu, aj keď spočiatku tvrdil, že nie. Po dlhšom rozhovore sa priznal, že by odomňa chcel, aby sme s týmto planovaním trošku počkali - dôvod uviedol ten, že aktuálne má nestabilnú prácu, a chcel by toto vyriešiť, a môžeme sa pustiť do toho (preloženie na inú pozíciu má na 90% istú, ale samozrejme, len ústne, takže možno trošku rozumiem). Mám pocit, akoby všetko hadzal na financie. Žijeme si priemerne. Len mne to príde ako zbytočne odsúvanie. Ako sa na to pozeráte vy?

kristinka92
30. apr 2025
@bielasovicka

Tak nechce no..... Načo to treba rozpitvavat?

@bielasovicka To je pekne že nechce, ale trebalo to povedať pred 7mi rokmi

domkakvet
30. apr 2025

Tiez si myslim, ze sa vyhovara.

muchotrafka298
30. apr 2025

Kolko mas rokov? Nemusis odpovedat, ale vekom fertilita zeny rapidne klesa. Ty si uz 7 rokov v muzom, ktory dieta uz ma a dalsie deti mat nechce. Pokial je pre teba otazka toho, mat dieta napln zivota a tvoj "ciel", tak sa s nim porozpravaj, nech sa vyjadri jasne. Lebo sa Ti moze stat, ze stravis cely produktivny vek s clovekom, ktory deti nechce a po 40-tke sa rozidete, lebo ty uz budes zufala a tam to uz nepojde tak jednoducho ako ked ma zena 20. Lebo jeho zmyslanie sa moze a nemusi zmenit.

autor
30. apr 2025
@colsami

A ma naozaj nestabilnu pracu? Kolko mate rokov? Ak je cas, tak ok pockat tu chvilu, ak je argument s pracou relevantny. Ak uz mate svoj vek, tazko povedat, ci to veru neodsuva naschval... "Svoje" uz ma odchovane, jeho dcera ma 7r, a on vie, co to vsetko obnasa tie prve roky od batolata a proste sa mu mozno do toho (uz, alebo este) nechce.

@colsami ma, viem to, vidím to, veď s ním žijem. Nemáme veľa, aj keď už má takú staršiu dceru. A neviem, bavíme sa v rozmedzí 3-6 mes, že prácu bude mať istú.

janickacrazy
30. apr 2025

No veď teda počkaj tých pár mesiacov a uvidíš potom. Ale ja si myslím, že príde zase nejaká ďalšia výhovorka.

autor
30. apr 2025
@muchotrafka298

Kolko mas rokov? Nemusis odpovedat, ale vekom fertilita zeny rapidne klesa. Ty si uz 7 rokov v muzom, ktory dieta uz ma a dalsie deti mat nechce. Pokial je pre teba otazka toho, mat dieta napln zivota a tvoj "ciel", tak sa s nim porozpravaj, nech sa vyjadri jasne. Lebo sa Ti moze stat, ze stravis cely produktivny vek s clovekom, ktory deti nechce a po 40-tke sa rozidete, lebo ty uz budes zufala a tam to uz nepojde tak jednoducho ako ked ma zena 20. Lebo jeho zmyslanie sa moze a nemusi zmenit.

@muchotrafka298 takto, on sa vyjadril jasne, dieťa chce, počkajme na stabilitu.

muchotrafka298
30. apr 2025

Stabilita, co to je stabilita? Pises, ze ma ustne prislubenu inu pracu, ja Ti dnes poviem jedno a nakoniec bude na papieri nieco ine. To su len take vyhovorky, ze teraz nie, pockajme a budes cakat 10 rokov a potom po 40tke s nervami v kybli a s tykajucimi biologickymi hodinami budes zufala a zufalo zhanat niekoho, kto Ta oplodni. Ano, pisem to takto na rovinu. Lebo by si nebola prva ani posledna, co sa jej toto stalo. A ano, dieta stoji peniaze a nie malo. Viete to financovat? Co nastane, ked budes doma na materskej a rodicovskej? Z coho budete zit? Ked pises, ze ma nestabilnu pracu. Z uspor?

alickapusinka
30. apr 2025

A jeho dcera ma koľko rokov. A VY dvaja mate aký vek.

autor
30. apr 2025
@muchotrafka298

Stabilita, co to je stabilita? Pises, ze ma ustne prislubenu inu pracu, ja Ti dnes poviem jedno a nakoniec bude na papieri nieco ine. To su len take vyhovorky, ze teraz nie, pockajme a budes cakat 10 rokov a potom po 40tke s nervami v kybli a s tykajucimi biologickymi hodinami budes zufala a zufalo zhanat niekoho, kto Ta oplodni. Ano, pisem to takto na rovinu. Lebo by si nebola prva ani posledna, co sa jej toto stalo. A ano, dieta stoji peniaze a nie malo. Viete to financovat? Co nastane, ked budes doma na materskej a rodicovskej? Z coho budete zit? Ked pises, ze ma nestabilnu pracu. Z uspor?

@muchotrafka298 veď práve to, pevnú prácu. Na to sa čaká. Ja som chcela vedieť, či je to “dobrý dôvod”, prečo počkať. Ako to vidia nezainteresovaní. Zjavne však vidia všetci mužov, že každý do jedného len bájky chce vyprávať. Na jednej strane mu rozumiem, tiež nechcem mať dieťa, ktoré neviem zabezpečiť (aj keď neviem zabezpečiť asi nie je to správne, skôr by som povedala, by ktorom nebudem môcť dopriať aj jemu aj sebe), na druhej, x žien je v katastrofálnych situáciach a robia si ďalšie a ďalšie deti, a nevidia žiaden problém. Ale to je pre mňa extrém.

autor
30. apr 2025
@alickapusinka

A jeho dcera ma koľko rokov. A VY dvaja mate aký vek.

@alickapusinka 8r, ja 28r, muž 33r - nemáme veľa

autor
30. apr 2025
@nynia

Teraz si zijete priemerne ale zohladnila si ako budete na tom finance s dalsim dietatom? Ked pocas RD budes mat dost nizky prijem a +1clena domacnosti a zvysene vydavky ci uz u takych malych deti na oblecenie lebo rychlo rastu, plienky a to nehovorim ked sa nieco stane a bude potrebovat nieco speci napr. UM, probiotika... Tak isto ked dieta bude vacsie vyssie vydavky budu na vsetky dovolenky, vylety, skolne - stravu, kruzky pre deti. Ja najprv by som si to sama preratala a podla toho nejak zaujala stanovisko, ci to hadze na financie opravnene alebo zbytocne mozno len nechce prist o zivotny standard aky ma teraz ja tiez kebyze si ho mam znizit tak do dietata by som sa nehrnula s nadsenim.

@nynia žijeme si slušne, priemerne bolo asi zle napísané.. len ja ani neviem, ako je to priemerne..

vilma7
30. apr 2025

Si mladá, kľudne bu som počkala.ten pol roka.aj rok. A potom uvidíš, či ťa len nevodil za.nos.

liusa82
30. apr 2025

v živote by som ako slobodná nechcela chlapa s dieťaťom.Prečo sa radšej nepoobzeráš po niekom kto je slobodný a budete mať spolu vaše dieťa a hlavne takého čo nebude kalkulovať a bude sa na to cítiť a nie ťa takto naťahovať.Ja nechápem ženy ktoré sú slobodné a ulakomia sa na niekoho kto už deti má.Nepoviem slobodné mamy alebo také čo už deti majú tak to takto dajú dokopy no vtedy budiš.Ale slobodných ludí tak si strpčia život vo väčšine prípadov že až.Ja som tiež mala takých nápadníkov ale vždy dostali stopku.Nájdi si slobodného ved si ešte mladá

euka210
30. apr 2025

Ved ste este mladi, pockaj ten pol rok ked bude mat stabilnejsiu pracu. Niektori muzi maju v sebe to, ze aby vedeli zabezpecit rodinu. Na druhej strane...aku nestabilnu pracu ma teraz?...nepravidelny prijem ci ako?
Priemer je podla mna to, ze prijem je vyssi ako vydavky a viete nasetrit peniaze do buducnosti, ci potom minut na nieco vacsie.

vkatush
30. apr 2025

Ja chápem toho chlapa. Narozdiel od väčšiny, čo si myslí, že do toho nechce ísť, lebo nechce dieťa. Ja chápem tú finančnú stránku.
Zodpovedaj si otázky: máte vlastné bývanie? Hypotéky, úvery, plus on alimenty asi na dcéru? Máte nasporené peniaze na obdobie bez práce? Budete to vedieť splácať, keď ty budeš mať 400-500 eur príjem rodičak, čo veľká časť pôjde na dieťa? Čo ak jemu vypadne príjem, či už strata práce, PN, hocičo, máte nasporené dosť, aby ste vykryli aspoň prvé mesiace?

Ak by som si na toto odpovedala že nemám, len ťažko, nebudem vedieť a podobne, tiež by som nešla do dieťaťa, kým nemám stabilitu.
Ak toto všetko máte pokryté a vyriešené, tak vtedy to už sú len výhovorky.

kristinka92
30. apr 2025
@vkatush

Ja chápem toho chlapa. Narozdiel od väčšiny, čo si myslí, že do toho nechce ísť, lebo nechce dieťa. Ja chápem tú finančnú stránku.
Zodpovedaj si otázky: máte vlastné bývanie? Hypotéky, úvery, plus on alimenty asi na dcéru? Máte nasporené peniaze na obdobie bez práce? Budete to vedieť splácať, keď ty budeš mať 400-500 eur príjem rodičak, čo veľká časť pôjde na dieťa? Čo ak jemu vypadne príjem, či už strata práce, PN, hocičo, máte nasporené dosť, aby ste vykryli aspoň prvé mesiace?

Ak by som si na toto odpovedala že nemám, len ťažko, nebudem vedieť a podobne, tiež by som nešla do dieťaťa, kým nemám stabilitu.
Ak toto všetko máte pokryté a vyriešené, tak vtedy to už sú len výhovorky.

@vkatush Druha otázka- a v 25rokoch to neriesil? Či tam sa islo zhurta do toho? A autorka ma čakať a čaká 7rokov

vkatush
30. apr 2025
@kristinka92

@vkatush Druha otázka- a v 25rokoch to neriesil? Či tam sa islo zhurta do toho? A autorka ma čakať a čaká 7rokov

@kristinka92 nevieme, či prvé bolo plánované, šmyklo sa, či bol dlho s prvou partnerkou, či krátko, či mali alebo nemali vtedy financie, kde bývať, možno pomoc od rodiny,... a je to jedno.
Teraz je v inom vzťahu, inej situácii, rieši iné a má to riešiť s partnerkou, na rovinu, bez omáčok. Oni musia vedieť, na čom sú, ona musí vedieť, či mu môže dôverovať.

A že partnerka čakala 7 rokov... Nie, nečakala. Obaja sa chránili, snažiť sa rozhodli teraz (podľa toho, čo píše). Nie že už pred 5-6 jej sľúbil dieťa a stále nič.
Má si byť vedomá plusov mínusov, možných úplne bežných a istých scenárov, či by to zvládli. Nie že skončí o rok a pol na rodičaku a bude plakať, že nemá z čoho mlieko pre dieťa kúpiť.
Ak si myslí, že sú obaja finančne na tom tak, že to zvládnu, tak potom sama vie, že sú to výhovorky od chlapa.
Ak si myslí, že na to bez jeho zabezpečenej práce zatiaľ nemajú, no jednoducho má potom muž pravdu a treba sa zabezpečiť najprv. Lepšia práca, brigáda, urobiť úspory,...

autor
1. máj 2025
@liusa82

v živote by som ako slobodná nechcela chlapa s dieťaťom.Prečo sa radšej nepoobzeráš po niekom kto je slobodný a budete mať spolu vaše dieťa a hlavne takého čo nebude kalkulovať a bude sa na to cítiť a nie ťa takto naťahovať.Ja nechápem ženy ktoré sú slobodné a ulakomia sa na niekoho kto už deti má.Nepoviem slobodné mamy alebo také čo už deti majú tak to takto dajú dokopy no vtedy budiš.Ale slobodných ludí tak si strpčia život vo väčšine prípadov že až.Ja som tiež mala takých nápadníkov ale vždy dostali stopku.Nájdi si slobodného ved si ešte mladá

@liusa82 akože sa rozvediem s mužom kvôli tomu, že má dieťa, pričom to dieťa nie je žiaden problém?

martin96321
1. máj 2025
@janickacrazy

@martina1985ba no len väčšinu toho náročného okolo dieťaťa si užije žena, u chlapa sa toho zase až toľko nezmení, podľa mňa len nechce prísť o svoje pohodlie a full servis

@janickacrazy Jasneee.....otecko si ide na cestu okolo sveta tak na 5-6 rokov. Jeho sa to netyka,ze doma zrazu pribudlo dieta.......To mozes rovno povedat,ze ak si najde muz milenku,tak zene by malo odlahnut,lebo jej ubudli povinnosti.....🙄

autor
1. máj 2025
@vkatush

@kristinka92 nevieme, či prvé bolo plánované, šmyklo sa, či bol dlho s prvou partnerkou, či krátko, či mali alebo nemali vtedy financie, kde bývať, možno pomoc od rodiny,... a je to jedno.
Teraz je v inom vzťahu, inej situácii, rieši iné a má to riešiť s partnerkou, na rovinu, bez omáčok. Oni musia vedieť, na čom sú, ona musí vedieť, či mu môže dôverovať.

A že partnerka čakala 7 rokov... Nie, nečakala. Obaja sa chránili, snažiť sa rozhodli teraz (podľa toho, čo píše). Nie že už pred 5-6 jej sľúbil dieťa a stále nič.
Má si byť vedomá plusov mínusov, možných úplne bežných a istých scenárov, či by to zvládli. Nie že skončí o rok a pol na rodičaku a bude plakať, že nemá z čoho mlieko pre dieťa kúpiť.
Ak si myslí, že sú obaja finančne na tom tak, že to zvládnu, tak potom sama vie, že sú to výhovorky od chlapa.
Ak si myslí, že na to bez jeho zabezpečenej práce zatiaľ nemajú, no jednoducho má potom muž pravdu a treba sa zabezpečiť najprv. Lepšia práca, brigáda, urobiť úspory,...

@vkatush presne tak, všetci píšu, akoby je to 7 rokov a ja naivne čakám. Vôbec, je to ani nie trištvrte roka.

lienka9
1. máj 2025

Nastavila by som si asi rok.ak do roka sa nic nepohne bolo by dobre situaciu zvazit..

muchotrafka298
1. máj 2025

Az do diskusie si napisala velmi podstatny fakt, ktory si v prvom prispevku nenapisala. A za mna je to mega dolezite a to, ze ste manzelia. Lebo to uplne meni situaciu. Kedze ste manzelia, tak evidentne ste do manzelstva vstupovali s tym, ze mate otazku deti vydiskutovanu. Za mna je to zasadna otazka, ktora by mala byt riadne vykomunikovana este pred svadbou. Lebo rozvod nie je len tak, ze zbalim sa a odidem, ked nebudem mat dieta. A ked ste sa o tomto nebavili, ani o casovom horizonte, tak proste cakaj. Co ine mozes robit? A mozno pride dalsia vyhovorka, ze treba sa v praci zabehnut, treba toto a tamto a za par rokov Ti ostanu len oci pre plac, ked tehotna nebudes, budes mozno podstupovat sialene hormonalne liecby len preto, lebo ste to dlho odkladali. Teraz mas 28, to je este cas, ale o 10 rokov, ked budes na prahu 40-tky cas mat nebudes.

majka99999
1. máj 2025

Napisem to takto - vy ste spolu 7 rokov, jeho dcera ma 8.

Neviem, ci prve bolo neplanovane, ale urcite nebol nadseny byt otcom, matka jeho dietata sa pravdepodobne zmenila, mozno sex nebol casto, mozno chcela, aby sa viac venoval dcerke, ale tak co chlap s 2-mesacnym babom ma robit (v jeho ociach to dieta ho nevnima), bola to prenho zla skusenost, tak si nasiel 21-rocnu babu bez takychto komlikacii, co mal zaruku, ze 3-4 roky nebude otravovat s dietatom. Este aby nemal natajnasa vazektomiu. Kazdopadne, ak si myslis, ze naozaj zalezi len na tych par mesiacoch pockaj este, ale ked neuvidis zmenu, pripravila by som sa na koniec. Nepises, ako travi s dcerou cas a ako sa podielas ty. Lebo toto je prenho aj vlk syty, aj ovca cela, cize ma dieta aj spokojny volny od deti vztah, minimalne vacsinu roka, nepises o striedavke.

autor
1. máj 2025
@muchotrafka298

Az do diskusie si napisala velmi podstatny fakt, ktory si v prvom prispevku nenapisala. A za mna je to mega dolezite a to, ze ste manzelia. Lebo to uplne meni situaciu. Kedze ste manzelia, tak evidentne ste do manzelstva vstupovali s tym, ze mate otazku deti vydiskutovanu. Za mna je to zasadna otazka, ktora by mala byt riadne vykomunikovana este pred svadbou. Lebo rozvod nie je len tak, ze zbalim sa a odidem, ked nebudem mat dieta. A ked ste sa o tomto nebavili, ani o casovom horizonte, tak proste cakaj. Co ine mozes robit? A mozno pride dalsia vyhovorka, ze treba sa v praci zabehnut, treba toto a tamto a za par rokov Ti ostanu len oci pre plac, ked tehotna nebudes, budes mozno podstupovat sialene hormonalne liecby len preto, lebo ste to dlho odkladali. Teraz mas 28, to je este cas, ale o 10 rokov, ked budes na prahu 40-tky cas mat nebudes.

@muchotrafka298 mali sme to samozrejme vydiskutované, ako som písala, téma deti nebola tabu, a bežne sme sa o tom rozprávali. Príde mi, že z mojej strany to bolo nesprávne načasované, ten chtíč, keďže aktuálne je jeho situácia aká je. Čomu verím, má predsa vysoké mes. záväzky, ktoré platiť treba.

muchotrafka298
1. máj 2025

Tak ked ma vysoke vydavky a zavazky, tak ma mat k tomu aj adekvatnu pracu,v ktorej zarobi dost penazi na pokrytie slusneho zivota. Je to ale cisto moj nazor. Ze ak na nieco nemam, tak sa posnazim ziskat viac penazi. Lebo ano, to vieme vsetci, ze dieta stoji financie a nie malo. Toto je ale vec medzi vami dvomi. Bud to vyriesite alebo situacia zostane rovnaka. Je mozne aj to, ze ked vidi, kolko ho "stoji" jeho prve dieta, dalsie jednoducho z financnych dovodov neplanuje.

autor
1. máj 2025
@muchotrafka298

Tak ked ma vysoke vydavky a zavazky, tak ma mat k tomu aj adekvatnu pracu,v ktorej zarobi dost penazi na pokrytie slusneho zivota. Je to ale cisto moj nazor. Ze ak na nieco nemam, tak sa posnazim ziskat viac penazi. Lebo ano, to vieme vsetci, ze dieta stoji financie a nie malo. Toto je ale vec medzi vami dvomi. Bud to vyriesite alebo situacia zostane rovnaka. Je mozne aj to, ze ked vidi, kolko ho "stoji" jeho prve dieta, dalsie jednoducho z financnych dovodov neplanuje.

@muchotrafka298 veď to je práve to, že on má adekvátnu prácu k jeho výdajom. Pravdepodobne sa ale časť firmy bude rušiť, ponúkli mu náhradne miesto, ale ako som písala, ústne (nikto nemá ružové okuliare, vieme, že ústne neznamená nič), preto ma vyslovene prosí, aby som počkala, ako sa to vyvinie. A nečaká, pozerá sa aj na iné ponuky, ale momentálne má ruky zviazané. A hovorím, nejako sa to vyvinúť musí, a naozaj sa nebavíme o roku, ale o kratšom časovom období.

maury
1. máj 2025

Tú pracovnú stabilitu nebude mať istú. Na to ako teraz všade funguje, tak mnohé veci sa menia behom týždňa. Situácia je aká je a trh je nestabilný. Mnohé firmy hlásia škrty/ prepúšťania. Stačí, že padne napríklad nejaká plánovaná investícia. Nikto nevie, čo bude v dohľadnej dobe. Je to o prioritách. Mne napríklad nepripadal žiaden správny čas, práca, financie, stabilita a keď už všetko bolo, tak sa nedarilo. A mnohí to majú podobne. Nevieš, či sa vám podarí, keď bude pripravený a bude chcieť. Nuž uvidíte

ronie338
1. máj 2025

V kľude by som počkala, je to par mesiacov, kým sa stabilizuje. Rozmýšľa veľmi rozumne, nechce do nestability priniesť dieťa. Mate to vyjasnene, on dieťa chce, tak počkaj. On vás bude musieť primárne zabezpečiť keď budeš na materskej. Materská je fajn ešte ale rodicak je na nič a naozaj musíš mat dobre zabezpečenie. Zatiaľ šetrite co sa dá. Aby ste mali na neskôr. Finančná rezerva je fajn vždy.

colsami
1. máj 2025

Pozri, nenapisala si dost podstatne fakty hned.

- Za prve, je to manzel a nie frajer.
- Za druhe, mas (len) 28 rokov
- Za dalsie, o dieta ste sa zacali "snazit" (len) pred par mesiacmi.
- Chlap ma vysoke mesacne zavazky (asi aj kvoli prvemu dietatu, plus mozno uvery?).
- Idu im rusit cast firmy a jeho sa to ma tykat, kedze miesto ma slubene len ustne (to moze byt aj nula nula nic), takze uplne v pohode moze z fleku ostat bez prace.
A preto Ta ako neskor pises, citujem, "vyslovene POPROSIL" pockat par mesiacov.

Z Tvojho prveho prispevku chlap vyznieva ako chrapun a klamar, do takej roviny si ho postavila.

Vzhladom na vsetky dodatocne skutocnosti sa z neho javi zodpovedny chlap a teraz krutim ocami - to je v tejto situacii (vek peniaze praca manzelstvo) naozaj taky problem tych par mesiacov pockat?
Odpovedz si sama.

alickapusinka
1. máj 2025

Podľa mna keby s tebou chcel tak dieťa za 7 rokov ma ale zrejme nechce.My ženy môžeme mať len do určiteho času deti.Ma finančnu nestabilitu v práci .Kde je dnes istota v akej práci nikde.Takže tieto vyhovorky môžu byť aj dalšie 7 aj 10 rokov.Takže môže sa stať že čas TI ujde a potom to už nebude možne.Zvažuj skôr rozchod rozvod a nie čakať.Ako píše prispievateľka janickacrazy že ju tiež ťahal za nos a nakoniec ani s ňou dieťa nechcel.Rozišli sa.Takže podľa mňa už žiadne dieťa nechce súhlasim z nazorom iných žien tu vo fore.