icon

Partner nechce kúpiť byt

27. feb 2025

Chcela by som sa s vami poradiť (píšem anonymne, pretože rodina môjho partnera to tu číta denne).

Som s partnerom tretí rok. Doteraz bolo všetko viac menej v pohode, áno mali sme nejaké menšie krízy ale vždy sme ich vyriešili. Povedala by som, že pomerne "dospelácky" a celkovo by som povedala, že náš vzťah je dobrý. Ja mám 26, priateľ má 28.
Niečo sa ale zmenilo asi od decembra. Ja som priniesla tému vlastného bývania. Teraz bývame v nájme v Bratislave. Prenajímame si 2i byt. Obaja dobre zarobíme (IT). Ja som vždy chcela mať niečo vlastné a už asi od 16tich rokov som si odkladala peniaze s tým, že si raz niečo kúpim. Boli sme za finančným poradcom a vyšla by nám hypotéka na 350 000 s tým, že 10% z toho máme z vlastného. ALE
Problém je v tom, že ja mám pocit, že partner nechce. Už keď sme sa o tom začali baviť, čo mne prišlo ako prirodzené, reagoval systémom, že on sa nechce zadĺžiť na 30 rokov. Mali sme potom konštruktívnu debatu z ktorej vyšlo, že on uznal, že teda dobre je finančne zodpovednejšie ísť do vlastného. Keďže obaja pracujeme remote (aktuálne) tak sme sa dohodli, že miesto staršieho 3i v Bratislave (cca 300 000) kúpime niečo v rovnakej cene niekde v Trenčíne (priateľ odtiaľ pochádza), čo bude buď novostavba alebo výrazne väčší byt. Aj sme jeden našli (novostavba, s garážou, 4i). Boli sme sa tam aj pozrieť a vtedy začali výhovorky. Na byte mu zrazu vadilo, že má "len malý sprchový kút". Úplná banalita ale teda dobre. Ukazovala som mu v priebehu dvoch mesiacov byty, bolo ich veľa ale VŽDY našiel niečo, čo nebolo dobre. Hento malo malý sprchový kút, keď som našla byt s veľkým kútom, tak tam zas vadilo, že to nie je úplná novostavba, keď som našla novostavbu s kútom, tak už zrazu nechcel dať 300 000 za byt, lebo to je veľa. (To je valídny argument ale prečo mi predtým povedal, že to je ok a dohodli sme sa na tom.) Tak som hľadala lacnejšie ale to sa mu zas nepáčilo, lebo je to staré.
V skratke, za dva mesiace som mu ukázala asi 70 bytov, kde vždy bolo niečo zle až keď u mňa prišlo uvedomenie, že on do toho proste ísť nechce a hľadá výhovorky. Viackrát som sa snažila toto komunikovať pričom vždy keď som túto tému otvorila tak partner začal byť ofenzívny a vždy to skončilo na tom, že "ja na neho tlačím". Snažila som sa robiť kompromisy ale uvedomila som si, že takto žiť proste nechcem. Keby som mala riešiť byt sama, už dávno by som ho mala. Mala by som síce menší budget (200 000 z toho 10% mám z vlastného) ale riešila by som to v Bratislave. Musela by som sa mu však aj tak prispôsobovať, lebo on potrebuje miesto na prácu a 2i je mu málo.

Dostala som sa vlastne do stavu, kde rozmýšľam, či mi to stojí za to. Myslíte si, že by toto mohlo byť niečo, čo si vieme ešte nejak vyrozprávať alebo je to proste konečná, keď vidím ako sa k tomu stavia. Chcela by som názor niekoho nezainteresovaného. Ďakujem.

lapersefona
27. feb 2025

@vanilkovazmrzka jasne nemyslím to utocne len y som chcela uprimnev vediet preco si to myslis? Kvoli politike a zdravotnitcvu?

xena_
27. feb 2025

Ty už si sem kvôli tomu písala, však? Teraz bývate v centre BA.

vanilkovazmrzka
27. feb 2025

@lapersefona lebo mame za rohom vojnu a nie je otazkou ci pride aj k nam, ale kedy. Preto. Ale to nema s touto temou nic spolocne, takze to tu nemusime spamovat

nin12345
27. feb 2025

Mne to tiez vyznieva ze si s tebou nechce robit zavazky a takto sa vyhovara.. no co kup si byt ty a ked chce platit najom donekonecna nech ho plati tebe ako dobre

zltalienka
27. feb 2025

Ja by som to nebrala tak vzťahovačne ako sa tu viacerí vyjadrili. To, že nechce teraz kupovať byt nemusí hneď znamenať, že nechce sa raz s autorkou oženiť, že s ňou nepočíta do budúcnosti. On skrátka na tieto veci ešte nedozrel. Kým on dozreje, autorka môže mať splatenu tretinu bytu. Veď je to jej sen už 10 rokov, kúpiť si niečo vlastné. Nie jeho sen.

pochod
27. feb 2025

@zltalienka alebo už je viac než "dozrety" a kľudne ju môže úprimne milovať no možno je realista a vie, ze po 3r plánovať niečo na 30r dopredu je nie ze trúfale, ale extrém naivne.

majka99999
27. feb 2025

Za 200t kupis starsi 3i v Petrzalke v pohode... Ked mat HO, naco je vam byt v centre. Neviem, ci planujes rodinu, ale pozeraj na infrastrukturu, skola, skolka, lekar a tak.
Vyhovara sa, to ano. Ja kebyze mam tiezo peniaze v 26, tak si kupim sama daco. Ved vas najom musi byt strasny, skoda liat niekomu na jeho hypo.

veselo_neveselo
27. feb 2025

Ked nechce, tak nechce, no. To neznamena, ze sa musite hned rozist 🙂

Ale je treba sa pobavit o tom, ci nechce kupit byt, lebo sa nechce zadlzit a nevidi v tom pridanu hodnotu ci nenasiel este to spravne miesto, ALEBO nechce kupit byt s tebou. Lebo to je velky rozdiel.

natalka13
27. feb 2025

Teraz byva zadarmo? Snad plati najom a bude aj potom tebe. Aspon sa ti bude lachsie platit hypo. Ja by som tiez nekupovala byt s priatelom. Nevies ako to s vami bude neplanujete este rodinu deti...

hipuska
27. feb 2025

Kúp si byt sama, nech ti platí akoze časť nájmu. Ber si úver ale iba na seba, byt na seba. A uvidíš ako to ďalej pôjde

raffaella
27. feb 2025

V 26ke by sa mi tiež nechcelo platiť podnájom miesto hypotéky. Choď do kúpy bytu sama keď on nechce. Robíš IT remotely, vždy si robotu nájdeš s dobrou platovou perspektívou a ak by niečo, byt v Bratislave vždy predáš. Alebo prenajmeš.
Na jednej strane sa mu nečudujem, že sa mu nechce ísť zatiaľ do hypotéky, 28 rokov je ešte taký vek že chlap nemusí pociťovať potrebu vlastného bývania. Na druhej strane to takto rovnako môže byť aj o 10 rokov a nikam sa nepohneš s ním, iba čo sa ti znížia šance na súceho partnera, ale to všetko možno iba predpokladať.
Každopádne ak ty sama vieš, že by si už chcela bývať vo vlastnom tak choď určite do toho. Byt v Bratislave sa vždy oplatí.

zuzubb007
27. feb 2025

Za jedno nedala si svoj nick, ale napísala si komplet všetko takže tá rodina čo tu máš presne vie, že si to ty to len na okraj 😆, ale teda realita je taká, že nechce pravdepodobne neráta s tebou nejak extra do budúcnosti, u mňa by toho mega zavážilo čo teda budem strácať čas s takýmto človekom, mladá si len raz

majka99999
27. feb 2025

@pochod tak po 3 rokoch snad vie, ci je tam potencial, nie? Ked uz aj byvaju spolu. My sme si vzali hypo po pol roku vztahu a voila, budeme mat 14. vyrocie byvania v tomto byte, keby sme kupovali teraz, byt nas stoji 2x tolko. Najomne by sme aj pred 14 rokmi platili podobne ako hypo plus predpis s energiami, keby sme nechceli byvat v garzonke.

Autorka, priatel ti moze platit najomne a byvat v tvojom. Takze trebars teraz to mate 800 eur, nech ti dava 200-300 (aby zase nepovedal, ze zarabas na nom) a nemusi sa zadlzovat, chudatko nespokojne. Myslim, ze nehnutelnost treba samozrejme dlhsie vyberat a nie hned prve zobrat, ale ked najdes za dobru cenu, v dobrej lokalite, vyhovuje parametrom, mozno nejaka chybicka, ze kuchyna je prepojena s obyvackou a to velmi nechces, ale prezijes, ale 5 dalsich kriterii vyhovuje, tak nie je dovod vahat.

lenkakravcova
27. feb 2025

Radšej iný byt za menej. Však to je šialenosť dať toľko za nehnuteľnosť.
Do 180.000€ sa nič nenašlo?
Podľa mňa on nechce, lebo ty to preháňaš a chceš luxus.

Trenčín, 4 izbak v centre - 180tis Eur. Neviem čo chceš ty, ale isto to nebude štandardná trieda. Ja by som na jeho mieste asi utekala 😄

pochod
27. feb 2025

@majka99999 kvôli potenciálu sa netreba hneď na 30r viazať s druhou osobou. V tejto dobe kde je miera rozvodovosti uz 50+ percenta mi to príde ako totálne absurdný nápad a poznam osobne pariky ktoré sa dosť škaredo naťahovali po rozvode kvôli spoločnému majetku a rozličným predstávam ako s nim naložiť. Sak nech si kúpi sama a ak aj on bude chcieť byt kúpi tiež a môžu dať jeden do podnájmu a v druhom spoločne žiť 🤷🏻‍♂️

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
mameha7
27. feb 2025

Fíha. Za 212 000 € som v Dúbravke minulý rok kúpila prerobený holobyt s novou kuchyňou, trojizbák 70 m2 s loggiou v bytovke z 80.rokov. Dnes trošku vyššia cena, asi 220 000 by vyšiel, asi by som šla do niečoho takého. Kúp si svoj byt a on nech býva po podnájmoch. Stále sa dá neskôr predať, ak by sa niečo stalo.

lenkakravcova
27. feb 2025

@pochod tipujem, že menší alebo menej luxusný nechce.. takže za polku sumy z toho nič nebude. A keď on zarába viac, tak sa na neho spolieha, že spojením hypoték im vyjde na tu veľkú novostavbu 😶 ak ale on nevidí v nej ženu na manželstvo, tak jasné že sa nechce viazať - a už vôbec nie prehnanými sumami za byt. Asi na tom pozoruje jej hodnoty.

pochod
27. feb 2025

@kittykat22 a ženy s názormi ako autorka si po roku urobia z veľkej lásky dieťa, po 3r zoberú hypo spoločnú a po 6 plaču kroko slzy a su po rozvode slobodne mamky a splacany byt môžu predávať 🤷🏻‍♂️

lienka.7
27. feb 2025

@autorka kúp si byť sama a mas to. Zbytocne strácas čas.

wolf_
27. feb 2025

300 tis. by som za byt nedala ani ja. 10% našetrených nie vždy stačí, ideálne aspoň tých 20%. Okrem toho nejde len o to akú hypotéku dajú, ale aj o splátku.. No mne by sa rozhodne nechcelo určite nad 1000€ dávať mesačne len za hypo. Bez ohľadu na aktuálny plat, prac. pozíciu a pod. Za mňa toto spraví len blázon, že 300-350 tis. za byt na hypo s 10% našetrenou sumou... To už radšej za tú sumu dve nehnuteľnosti, jednu prenájimať a v druhej bývať.
Inak som toho názoru, že radšej hypo ako žiť v prenájme, a áno, vyhovára sa podľa mňa skrz nejaké iné dôvody, za mňa chýba otvorená úprimná komunikácia... A ak túžiš po vlastnom je hlúposť nechať sa odradiť. Tiež by som si to teda poriešila sama... Z mojich osobných minulých skúseností určite.

zeldia
27. feb 2025

Ja som to zažila pred dvadsiatimi rokmi🙂 mlela som v kuse že chcem kúpit byt. On na mňa pozeral akože kecam. Do pol roka som mala byt ktorý vyhovoval mne a cca do päť rokov iného chlapa ktorý mal v tom case svoj vlastný byt.

xena_
27. feb 2025

@lenkakravcova Nech počítam, ako počítam, štvrtú izbu neviem nikde nájsť.

zeldia
27. feb 2025

@wolf_ inak toto je tiež pravda “štartovací” byt by som kupila menší.

xena_
27. feb 2025

@pochod Čiže navrhuješ čo? Platiť podnájom až do konca života, lebo čo ak bude treba niekoho po rozvode vyplácať?

sissy27
27. feb 2025

Ja nepochopim preco sa hrabes do spolocneho s priatelom, ked na to odkazana nie si 🤷‍♀️ na tvojom mieste riesim svoj byt a svoju hypo.

pochod
27. feb 2025

@lenkakravcova fakt len nedávno to tu riešila nejaká, ze 2r od spoločnej hypo sa rozchádzajú 😃 ak sa fakt rozídu tak bude mať vlastný byt ak bude ich spoločný zrejme ho bude musieť predať a môže riešiť novú hypo s tým, ze budu uz byty drahsie alebo ísť znova do podnájmu

lenkakravcova
Odpoveď bola odstránená
xena_
27. feb 2025

@lenkakravcova Ja som myslela ten konkrétny, čo si sem dala.

lenkakravcova
27. feb 2025

@xena_ hej, ten máš pravdu, je asi len v nadpise 4i.
Nájde ale určite ďalšie vhodné za normálnu sumu, nie za cenu novostavby domu 😄