icon

Platíte s partnerom výdavky na polovicu?

2. jún 2025

ahojte, pytam sa hlavne tych co su len vo vztahu, nie v manželstve to je uz trosku ine … platíte s priatelom vsetko 50/50? Napr raz nakúpite vy, raz on, ked sa nieco plati tak raz vy, raz on … dovolenka 50-50 atd … som s priatelom rok a mame to stale len takto, vsetko na polovicu … ja s tym sice nejaky problem nemam, ale rozpravala som sa s kamarátkou a povedala mi ze tak si chlapa ucit nemam, ukazat mu ze kludne za vsetko budem platit aj ja … aky mate nato nazor vy ?

siska53
2. jún 2025

Kym sme spolu len chodili, velke vydavky ako dovolenku sme si platili kazdy sam. Ale take, ze vecera ci kava, zvacsa on. Odkedy spolu byvame a mame dieta ( rovnaky cas), tak sa to nedeli a je to jedno.n

kaca222
2. jún 2025

Autorka, to je na tebe, nedávaj na kamarátku, ale na svoj pocit a to, čo chceš ty 🙂 Ja nevidím dôvod, aby manžel platil viac, ty ho vidieť môžeš (vyšší plat, väčšie možnosti zárobku, atď). Vidíš, že aj tu v diskusii sú rôzne názory. Ak vám to takto doteraz vyhovovalo, nemusíš to meniť. Hlavne si však prever, ako by sa staval k situácii, keby zrazu prídeš o zamestnanie, musí chvíľu ťahať financie sám, ako budete riešiť výpadok príjmu na materskej. A tiež, či pravidlo 50/50 uplatňuje vo všetkom a nie len vo financiách. Aby sa nestalo, že budeš doma upratovať len ty, starať sa o deti prevažne ty a ešte budeš platiť plnú polovicu výdavkov. Žiadne red flagy si nespomínala, takže verím, že keby nejaké boli, už by si si ich všimla. Napr. výčitky, že si si dala drahšie jedlo, než on. Že načo si kupuješ to a to a to. A podobne.

domkakvet
2. jún 2025

Vsetko na polovicu je pre mna stopka.

feuille
3. jún 2025
@ivik4

Nie v zivote nikdy som vo vztahoch neplatila nic, len ked som sama od seba chcela nieco zaplatit ,nie to este 50-50

@ivik4 tak to máš šťastie na mužov 👌

ivik4
3. jún 2025
@feuille

@ivik4 tak to máš šťastie na mužov 👌

@feuille asi mam, ja som v zivote ani nezazila zeby muz chcel platit 50-50 na prvych rande ked sa dvaja spoznavaju a podobne.Niekedy pozeram s otvorenymi ustami ked citam tie pribehy. Kazdopadne keby som takeho stretla, dam ho natrvalo bokom ako stare pradlo ktore nepotrebujem.
Taka este nehrala ze muz zivitel rodiny by mal chciet 50-50 😆

mimikarol
3. jún 2025

Autorka áno, je to normálne. Ste len frajeri. Nebolo by ti trápne keby všetko platí on?

kaca222
3. jún 2025
@ivik4

@feuille asi mam, ja som v zivote ani nezazila zeby muz chcel platit 50-50 na prvych rande ked sa dvaja spoznavaju a podobne.Niekedy pozeram s otvorenymi ustami ked citam tie pribehy. Kazdopadne keby som takeho stretla, dam ho natrvalo bokom ako stare pradlo ktore nepotrebujem.
Taka este nehrala ze muz zivitel rodiny by mal chciet 50-50 😆

@ivik4 muž už dávno nemusí byť živiteľ rodiny 🙂 ale ak ti to tak vyhovuje 🤷‍♀️

ivik4
3. jún 2025
@kaca222

@kaca222 ja pisem o sebe,nie o Tebe ci inych . Musi, muz ma byt pre MNA muzom. Neoznacujem,nepresviedcam baby ktore to maju inak lebo to zas vyhovuje im a mna je do toho fuk

kaca222
3. jún 2025
@ivik4

@kaca222 ja pisem o sebe,nie o Tebe ci inych . Musi, muz ma byt pre MNA muzom. Neoznacujem,nepresviedcam baby ktore to maju inak lebo to zas vyhovuje im a mna je do toho fuk

@ivik4 okej 🙂

sara07
3. jún 2025
@kaca222

@kaca222 ale samozrejme ale načo delit na tvoje moje naše , načo riešit kolko kto dáva , ste spolu každy dáva niečo iné do toho vztahu jedno čoho zo všetkých strán
ste predsa pár jedno číslo a nie priklad 1+1=2

misanthropicdann
3. jún 2025

Všetky spoločne výdavky platíme na polovicu. Moje peniaze sú moje a jej peniaze sú jej.
Odmietame prijať finančnú pomoc od druhého na svoje výdavky. Ak viem ze na konci mesiaca mam niečo väčšie platiť ale počas mesiaca som bol Debil a nemám na to je to môj problem a odmietam to uhradiť to z jej peňazí. Rovnako odmietam dotovať niekoho nezodpovedný prístup k peniazom. Objektívne príčiny sú samostatná kategória.

Proti argument o domácich prácach mi príde prinajmenšom úsmevný, to je denne práca na par minút. Ak sa na to človek celý týždeň vykašle zvládne to za 2-3 hodiny aj s navarenim obedu.

sara07
3. jún 2025
@misanthropicdann

Všetky spoločne výdavky platíme na polovicu. Moje peniaze sú moje a jej peniaze sú jej.
Odmietame prijať finančnú pomoc od druhého na svoje výdavky. Ak viem ze na konci mesiaca mam niečo väčšie platiť ale počas mesiaca som bol Debil a nemám na to je to môj problem a odmietam to uhradiť to z jej peňazí. Rovnako odmietam dotovať niekoho nezodpovedný prístup k peniazom. Objektívne príčiny sú samostatná kategória.

Proti argument o domácich prácach mi príde prinajmenšom úsmevný, to je denne práca na par minút. Ak sa na to človek celý týždeň vykašle zvládne to za 2-3 hodiny aj s navarenim obedu.

@misanthropicdann dobre ked je to teda na par minut kolko toho venuješ ty ?

misanthropicdann
3. jún 2025
@sara07

@misanthropicdann dobre ked je to teda na par minut kolko toho venuješ ty ?

@sara07 každý deň potrebný čas.
Za 15 minút sa dá dat byt so poriadku.
Naložiť mycku je 3 minúty, roztriedit prádlo na 3 kopy je 5 minút.
Pustiť pracku a mycku je 3 minúty, počas toho jak ide upratať bordel zo stolov a povysavat je 15 minút, najviac času zaberie umyť zem aj to sa dá vyriešiť kúpou robotického vysávača.

Všetko toto sa dá zvládnuť za prvých 20 minút od príchodu z prace. Samozrejme väčšina ľudí neumýva zem každý deň.
Aké práce človek robieva? Umyť sprchač? Nastriekas na sprchač počas 5 minút nech sa rozpustí vodný kameň a len to splachnes.
Záchod? Nastriekas za 30 sekúnd a zas čakáš 10 minút za tých 10 minút vyberieš mycku. Pozbieras bordel z bytu.
Vyniesť kos, 2 minúty?

OK umývať okná zaberá čas, ale koľko krát umyvas ročne okná? Väčšina ľudí v lepšom prípade 4x do roka.
Navariť? Sak väčšinu času varenia sa to len vari na sporáku len raz za čas to kontrolujes.

Celý byt dokážem upratať ráno kým sa priatelka sobotu zobudí.
Neviem ci všetci bývajú 200m² haciendach ze sa sťažujú na domáce práce ale štandardne mi to denne zaberie 15-20 minút.
Nehovoriac ze nie všetky veci sa robia každý deň.

kaca222
3. jún 2025
@misanthropicdann

Pustiť pracku a mycku je 3 minúty, počas toho jak ide upratať bordel zo stolov a povysavat je 15 minút, najviac času zaberie umyť zem aj to sa dá vyriešiť kúpou robotického vysávača.

Všetko toto sa dá zvládnuť za prvých 20 minút od príchodu z prace. Samozrejme väčšina ľudí neumýva zem každý deň.
Aké práce človek robieva? Umyť sprchač? Nastriekas na sprchač počas 5 minút nech sa rozpustí vodný kameň a len to splachnes.
Záchod? Nastriekas za 30 sekúnd a zas čakáš 10 minút za tých 10 minút vyberieš mycku. Pozbieras bordel z bytu.
Vyniesť kos, 2 minúty?

OK umývať okná zaberá čas, ale koľko krát umyvas ročne okná? Väčšina ľudí v lepšom prípade 4x do roka.
Navariť? Sak väčšinu času varenia sa to len vari na sporáku len raz za čas to kontrolujes.

Neviem ci všetci bývajú 200m² haciendach ze sa sťažujú na domáce práce ale štandardne mi to denne zaberie 15-20 minút.

@misanthropicdann no neviem, myšlienka pekná, ale tie časy mi ťažko nesedia :D potriedil si prádlo a naložil práčku, najviac času ale zaberie poskladať prádlo, uložiť do skríň. A s deťmi ho teda je. Tiež ak má človek trochu aktívnejší režim, tak je to dennodenne zbaliť veci, vybaliť veci. Ak si človek varí, tak kuchyňa sa tiež za 3 minúty neuprace.
Neber to zle, ak to zvládaš tak rýchlo, máš môj obdiv. My máme veľký dom a chodí sem firma raz za dva týždne, 5 ľuďom to trvá 2 hodiny. Okrem toho ale denne 20 - 30 minút upratujeme bežné veci.

vroni
3. jún 2025
@misanthropicdann

Vyniesť kos, 2 minúty?

@misanthropicdann, toto je tak nekonečné hlúpe, ze ma to úprimne rozosmialo. Keď by si takto "upratoval" byt mesiac, udusi ta prach. Ak za "varenie" považuješ rozmrazenie jedla, tak áno, stačí hodiť do hrnca. Inak nie. Spočítané, zrátané, netušíš, co znamená mať čistú domácnosť a co obnasa starostlivosť o nu.

sense
3. jún 2025
@misanthropicdann

Vyniesť kos, 2 minúty?

@misanthropicdann vieš čo v podstate s tebou súhlasím, len nechápem prečo má toľko mužov s tým problém veď je to ako píšeš "len" 15 minút. Inak robotický vysávač ti nevymetie všetky kúty poriadne ani za komodou ani pod kobercom atď, rovnako ti nepounyva rovnomerne podlahu, neutrie prach, sušička ti neozehli košele,atď. A teda nastrieľať sklo na sprchami najmenej ale vaňu len na striekať nestačí, aj zrkadlá vylestit treba aby neostali cmuhy.. aj posteľné prádlo treba vymeniť ...ale áno v podstate sú to 15minutove záležitosti...

martinadomianova
3. jún 2025

Toto poznám, pol na pol. Za mňa nie. A teraz to mám tak, že priateľova výplata mi chodí na môj účet a z toho účtu platím všetko. Všetky financie a účty sú na mojej hlave.

adonish
3. jún 2025

Kym sme nemali deti, tak to bolo 50:50. Este aj prvy rok na MD som platila 50% hypotéky, kedze dom je spolocny, nadobudli sme ho pred manželstvom. Moj muz to nikdy nevyzadoval, mne to vsak nedalo.
Pocas RD a druhej MD+RD platil 90% veci on. Ako znovu pracujem, nie je to sice 50:50, ale 65:35. Citila by som sa blbo, keby mal platit vsetko.

sara07
3. jún 2025
@adonish

Kym sme nemali deti, tak to bolo 50:50. Este aj prvy rok na MD som platila 50% hypotéky, kedze dom je spolocny, nadobudli sme ho pred manželstvom. Moj muz to nikdy nevyzadoval, mne to vsak nedalo.
Pocas RD a druhej MD+RD platil 90% veci on. Ako znovu pracujem, nie je to sice 50:50, ale 65:35. Citila by som sa blbo, keby mal platit vsetko.

@adonish však ty vkladáš svoj čas energiu, vzdelanie všetko do vychovy vašich spoločných deti ? tam je aky pomer potom
vložila si do nich čast svojho zdravia, života tam je potom aky pomer ? to nie je samozrejmost

pleja
3. jún 2025
@misanthropicdann

Vyniesť kos, 2 minúty?

@misanthropicdann som sa pobavila. Zdá sa, že nemáš deti, keď budeš mať, ozvi sa koľko ti trvá kým len ponožky vytriediš.

abbey1
3. jún 2025
@vroni

@misanthropicdann, toto je tak nekonečné hlúpe, ze ma to úprimne rozosmialo. Keď by si takto "upratoval" byt mesiac, udusi ta prach. Ak za "varenie" považuješ rozmrazenie jedla, tak áno, stačí hodiť do hrnca. Inak nie. Spočítané, zrátané, netušíš, co znamená mať čistú domácnosť a co obnasa starostlivosť o nu.

@vroni To jeho upratovanie a varenie za 3 min, 10 min a pod, pobavilo i mňa. Kto vie, či aj iné veci sú u nich za pár minút ukončené 🙂
To sú ako tie recepty na 10-15 min jedlá.

kaca222
3. jún 2025
@abbey1

@vroni To jeho upratovanie a varenie za 3 min, 10 min a pod, pobavilo i mňa. Kto vie, či aj iné veci sú u nich za pár minút ukončené 🙂

@abbey1 to je ako Moja mama varí lepšie ako tvoja 🙂 veľmi radi sme to s mužom pozerali. Za 20 minút uvarené, avšak v takom švungu, že sa popritom človek ani nadýchnuť nestihne 🤣 a bordel na ďalšiu pol hodinu upratovania.

vroni
3. jún 2025
@abbey1

@abbey1, ale no, na čo hneď nemyslíš.... 🤣🤣🤣

abbey1
3. jún 2025
@kaca222

@abbey1 to je ako Moja mama varí lepšie ako tvoja 🙂 veľmi radi sme to s mužom pozerali. Za 20 minút uvarené, avšak v takom švungu, že sa popritom človek ani nadýchnuť nestihne 🤣 a bordel na ďalšiu pol hodinu upratovania.

@kaca222 Áno, áno. Presne tak. Ja dom 20 min len zeleninu čistom a krájam.

abbey1
3. jún 2025
@vroni

@abbey1, ale no, na čo hneď nemyslíš.... 🤣🤣🤣

@vroni Počkaj, počkaj! Tebe kam tie myšlienky uleteli?!

vroni
3. jún 2025
@abbey1

@vroni Počkaj, počkaj! Tebe kam tie myšlienky uleteli?!

@abbey1, akože kam? Ved k upratovaniu a vareniu... 😇

abbey1
3. jún 2025
@vroni

@abbey1, akože kam? Ved k upratovaniu a vareniu... 😇

@vroni My svätice.

misanthropicdann
3. jún 2025
@kaca222

@misanthropicdann no neviem, myšlienka pekná, ale tie časy mi ťažko nesedia :D potriedil si prádlo a naložil práčku, najviac času ale zaberie poskladať prádlo, uložiť do skríň. A s deťmi ho teda je. Tiež ak má človek trochu aktívnejší režim, tak je to dennodenne zbaliť veci, vybaliť veci. Ak si človek varí, tak kuchyňa sa tiež za 3 minúty neuprace.
Neber to zle, ak to zvládaš tak rýchlo, máš môj obdiv. My máme veľký dom a chodí sem firma raz za dva týždne, 5 ľuďom to trvá 2 hodiny. Okrem toho ale denne 20 - 30 minút upratujeme bežné veci.

@kaca222 ale sak nerobíš vswtko každý deň, pokiaľ nemáš psa alebo deti nemusíš ani vysavat každý deň, ak ti nevadí jest viac dni rovnaké jedlo nemusíš ani variť každý deň.
Prať tiež väčšinou netreba každý deň, proste každý deň sa urobí niečo a v konečnom dôsledku to je vždy par minút. Ako hovorím ak sa na všetko človek vykasle celý týždeň tak áno je to na 3 hodiny ale ani to nieje čistý čas.
Prioravit veci na obed je 20 min, zvyšok času sa to vari samé. Práčka perie sama len ju treba naplniť, umývačka umýva sama len ju treba naplniť, sušička prádla suši sama len ju treba naplniť. Poskladať z nej veci je 10minut.
Nebaví ta vysavat a umývať? Kúp si robotický vysávač za 300€ a nechaj ho behať kým si mimo domu a normálnym vysávačom a mopom budeš umývať tak 1x do týždňa (ani to nebude potreba lebo ti garantujem ze po pár dňoch pravidelného spúšťania vysávača sa aj menej bude v byte prašit lebo sa nestihne toľko prachu nazbierať aby víril).
Máš jeden deň viac času? Tak si nacistis zeleninu dopredu a len si ju odložís do mrazničky, mäso to isté. A keď plánuješ dáky deň variť len si to vyberieš ráno z mrazničky a večer z prace keď prídeš máš vswtky suroviny na varenie prichystané.
Nenapadne ma co všetko sa dá doma robiť, vyčistiť zrkadlá? Umyť chladničku? Umyť mikrovlnku? Vymeniť posteľné prádlo? Všetko sú to práce na 5-10 minút.
Áno nezehlim to zaberá veľa času ale ani nepotebujem lebo keď čerstvo vyberieš veci zo sušičky a dobre zlozis sú rovné.
Áno neutieram prach na vysokých polickach, možno tak 4x do roka to spravím. Znova, ak často vysavas tieto veci sa zredukuju na potrebné minimum.

Za mňa si to buď ľudia nezmyselne komplikujú alebo zbytočne preháňajú.

sara07
3. jún 2025
@misanthropicdann

Vyniesť kos, 2 minúty?

@misanthropicdann
len nastriekat a splachnut sanitu, za mna nestačí .. ale tak každy ma inu hranicu čistotu
prach sa ti utrie sám ? aj ked maš čističku vzduchu tak ten prach tam je
asi robím niečo zle , lebo teraz polievka len zelenina priprava mi zabrala 13 min, seriozne som si to stopla 😂 ale ak ohrievaš hotovky tak ano je to tak ako píšeš
zabudol si na poskladanie a žehlenie bavíme sa len o nevyhnutnom žehlení
a môžeme si pokecat ked budete mat deti 😂😂
robotick vysavač ano poživam ho rada ale napriek všetkemu musiš občas aj ručne vysat aj utrieť ...rohy ti to proste nedá ..
ale ako pobavil si ma statočne 😂😂 ano ked si domace prace rozdeliš na časti je to lahšie ako otročina na pol dna v sobotu ... to ano,

misanthropicdann
3. jún 2025
@sara07

@misanthropicdann
len nastriekat a splachnut sanitu, za mna nestačí .. ale tak každy ma inu hranicu čistotu
prach sa ti utrie sám ? aj ked maš čističku vzduchu tak ten prach tam je
asi robím niečo zle , lebo teraz polievka len zelenina priprava mi zabrala 13 min, seriozne som si to stopla 😂 ale ak ohrievaš hotovky tak ano je to tak ako píšeš
zabudol si na poskladanie a žehlenie bavíme sa len o nevyhnutnom žehlení
a môžeme si pokecat ked budete mat deti 😂😂
robotick vysavač ano poživam ho rada ale napriek všetkemu musiš občas aj ručne vysat aj utrieť ...rohy ti to proste nedá ..
ale ako pobavil si ma statočne 😂😂 ano ked si domace prace rozdeliš na časti je to lahšie ako otročina na pol dna v sobotu ... to ano,

@sara07 a koľko drhnes záchod s plochou 1m²?
Hodíš si rukavice drsnú hubku a za 5 min to máš a za ďalšiu minútu to máš utrete.
Každý jeden krat co umývas záchod drhnes aj kachličky do výšky hlavy? Asi nie.