icon

Platový rozdiel vo vzťahu

2. aug 2025

Väčšinou sa hovorí, že muž by mal zarábať viac a postarať sa o rodinu. Čo však, ak máte partnera, ktorý zarobí menej? Oveľa menej? Máte to aj vy doma tak, že vy zarobíte viac?
Keď som sa zoznámila s manželom, bola som tesne po VŠ, zarábala som na súčasné eur asi 500 eur brutto,, on mal 700 brutto. Postupom času sme spolu chodili, ja som si urobila vodičák, on nie, dostala som sa do novej práce, a z nej ďalej do novej. Až na manažérsku pozíciu na ktorej som od roku 2010 v dvoch rôznych firmách. Príjem môjho manžela je 890 eur v čistom. Môj čistý príjem je 2400 eur, ale mám ešte príjem z činnosti mimo PP, čiže mám dohromady 3.000 eur. Príjem som mala oveľa vyšší, cca. 3500 _ 38000 čistom, ale zmenila som prostredie po MD a išla som do menej hektického prostredia. Väčšinu vecí v domácnosti ťahám ja. Samozrejme, alikvótne príjmu, aj starostlivosť o dieťa, aj o domácnosť, dovolenky apd. Má to ešte niekto doma podobne? Necíti sa manžel menejcenný?

autor
2. aug 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub už ju usmerňujem dlhodobo. Myslím, že nikto nemá recept na šťastie. A každá domácnosť to má inak. Ja viem, že mám super muža, o ktorého sa môžem oprieť a viem, že ma neopustí, keď príde niečo zlé, choroba, prídem o zamestnanie apd. Vedela som, do čoho idem od začiatku. Nemám záujem niekoho meniť na svoj obraz alebo poľa toho, čo by bolo vhodné. Darí sa nám? Sme obaja happy v práci? Máme dosť času na rodinu a na spoločné chvíle? To je dôležité.

anonym_6d37ae
2. aug 2025

Ja to napisem takto, ked Ti to vyhovuje, tak si rob ako doteraz. Len pre mna je nonsens, aby chlap v strednom veku zarabal pomaly minimalnu mzdu a celu domacnost tahala financne ta zena. Je jedno, ze ci on doma porobi, ze sa postara. Lebo starostlivost o dieta a domacnost by mali byt pre muza samozrejmost. Nie vynimka. Keby si bola uplne spokojna s tym, ako to je, tak sa tu nepytas. Podla mna Ta to dost aj mozno skrie, ze zarobis x-krat viacej ako on. Ze nema ziadne ambicie, neovlada jazyky, nema ani vodicsky preukaz, to si vedela myslim uz davno, na to si neprisla teraz. A bohuzial, uz ho neprerobis, ste spolu roky a ked na sebe nepracoval doteraz, tak uz nezacne.
Ja osobne by som nemala partnera, ktory zaraba minimum a nerobi pre to nic. A uz vobec by som nesuplovala muzsku ulohu vo vztahu a nezarabala na zivobytie celej rodiny.

anonym_04b52e
2. aug 2025
@anonym_autor

@nikpa on je od začiatku skvelý manžel, najlepší priateľ, otec. Inak by som s ním predsa od začiatku nebola.

@anonym_autor ja som na tvojej strane. Ak to vam dvom vyhovuje, nie je co riesit. Kamaratka nech sa stara o svoju domacnost a rodinu.
Ja som v domacnosti uz strasne dlho, manzel nas po dohode plne zabezpecuje financne. Plan bol vratit sa do prace ked deti vyrastu, ale kvoli mojmu zdravotnemu stavu je lepsie, ked ostavam v domacnosti. Setri nam to kopec starosti…
Pokial si ty v pohode s tym, ze manzel nie je tak ambiciozny, tak nemas co riesit 🙂

sara07
2. aug 2025
@anonym_autor

Nie môj muž nikdy nemal žiadne ambície, ale vždy ma podporoval v mojich. U neho je to ťažšie, nemá VP, nemá VŠ, neovláda jazyky, nie je zvlášť technický zdatný / zváranie, elektrika, CNC apd, / nevie pracovať na pokročilej úrovni s MS office, nemá k PC vzťah. Jeho práca ho veľmi baví, má 7.5 hod úväzok, mnoho benefitov, super kolektív, naozaj tú prácu robí veľmi rád. On mňa vždy podporoval, po MD som išla do práce a on čerpal materskú, neskôr nám pomáhali obe babky. S manželom sa dopĺňame, veľmi ťahá domácnosť, aj vie dobre variť, aj malú vyzdvihne, odnesie na krúžok, postará sa o ňu, napíšu spolu domáce úlohy. Jeho príjem je 1150 eur brutto. Ak idem na SC, viem, že je o malú postarané, o dom postarané, že sa na neho môžem spoľahnúť. Pred malou som mala oveľa viac hektickejšiu prácu s vyšším príjmom, ale s príchodom materstva som pochopiteľne prehodnotila priority a prijala oveľa nižšiu ponuku, ale s väčším kľudom. Viem robiť na 50% z domu, čo je veľmi fajn. Mne to vôbec nepríde zvláštne, len mám takú kamarátku, čo ma stále na to upozorňuje a jej to jednoducho nesedí. Môj muž sa necíti menejcenný. Sme takto spolu 20 rokov, spoznal ma keď som mala VŠ diplom v ruke a nevedela som kde je sever.

@anonym_autor uprimne nechápeme čo vôbec riešiš
tvoju kamaratku by som poslala do prdele rýchlo .
ak vám to klape a on sa takto zapaja vykryva ostatné veci a ty môžeš v klude pracovat, tak takých chlapov je neskutočne malo , väčšinou sa vyvalia na gauč a vybavené
váž si toho čo máš doma, nerieš veterné mlyny ... kamaratka je asi nie moc kamaratka ked ti takto podryva ,však ona nevidí čo robi /nerobí tvoj manžel ???

sara07
2. aug 2025
@anonym_6d37ae

Ja to napisem takto, ked Ti to vyhovuje, tak si rob ako doteraz. Len pre mna je nonsens, aby chlap v strednom veku zarabal pomaly minimalnu mzdu a celu domacnost tahala financne ta zena. Je jedno, ze ci on doma porobi, ze sa postara. Lebo starostlivost o dieta a domacnost by mali byt pre muza samozrejmost. Nie vynimka. Keby si bola uplne spokojna s tym, ako to je, tak sa tu nepytas. Podla mna Ta to dost aj mozno skrie, ze zarobis x-krat viacej ako on. Ze nema ziadne ambicie, neovlada jazyky, nema ani vodicsky preukaz, to si vedela myslim uz davno, na to si neprisla teraz. A bohuzial, uz ho neprerobis, ste spolu roky a ked na sebe nepracoval doteraz, tak uz nezacne.
Ja osobne by som nemala partnera, ktory zaraba minimum a nerobi pre to nic. A uz vobec by som nesuplovala muzsku ulohu vo vztahu a nezarabala na zivobytie celej rodiny.

@anonym_6d37ae prečo lebo doteraz je tu proste vzor z 19 str, že žena nesmie byt lepšie od muža, nesmie lepšie zarabat , muž musi byt alfa samec v rodine a nijak inak ???,

summer23456
2. aug 2025

Bývalý kolega zarobil cca tisícku v čistom a jeho žena na vysokej pozícii vraj cca desať tisíc eur. Ako to berie on, neviem. Spoznali sa za mladi, ona sa tak vyšvihla časom. Vyzera byť on spokojny. Ale on je šetrný, chodí na starom aute a jeho žena na novom dosť drahom...

anonym_11496a
2. aug 2025

@anonym_autor milá autorka neviem o čo konkrétne ti išlo ale akurát tak si tu zhovadila svojho muža keďže tie modrokonikovske fifleny( česť vynimkam) ktoré tu píšu len o tom aký je lenivý a nevie sa postarať o rodinu ho nepoznajú tak ako ty. V živote by som si nedovolila komentovať niekoho koho ani nepoznám nech je akýkoľvek človek a nech zarobí koľko chce. Keď to tebe nevadí tak čo riešiš? Podstatne by pre mňa bolo že sa vie postarať o dieťa, o domácnosť, upratať, navariť a netrči od rada do večera v práci a kašle na rodinu.

anonym_152194
2. aug 2025

Zarabam asi trikrat viac ako partner, ale on zaraba priemerne (nie minimalku), ma technicku pracu, bavi ho to.
Tym chcem povedat, ze to nie je o intelekte, chytry je dost, len ja som mala stastie na dobre platenu pracu.
Nevadi nam to ani jednemu, domacnost mame nastavenu tak, aby sme sa podelili na polovicu, financne aj starostlivostou. Ak chcem nieco z luxusnejsieho sveta do domacnosti, tak si to zaplatim sama (napriklad drahy mixer 🙂) Aj zivotny standard mame velmi podobny, ani jeden z nas nepotrebuje posledne vychytavky, drahe mobily, auta, znackove handry, tak to mame vyrovnane.
Nanho sa mozem spolahnut ze uprace, nakupi, navari, aj o tieto prace sa delime.

Pre mna je dolezite, aby kazdy z nas mal financnu istotu tak, aby mne aj jemu zostavalo nieco do vlastnych uspor, a aby sme si obaja mohli dovolit vlastne konicky.
Prebytok ide na sporenie, ktore pouzijeme pocas rodicovskej, na dochodku, alebo na spolocnych zalubach.

Deti nemame, ale keby boli tak sa aj o deti asi staram viac ja, pretoze moja praca je flexibilnejsia. Nie je to vobec o peniazoch, ale o tom, ze kazdy vlozi do vztahu a domacnosti tolko sil, co zvladne.

Ked ste doma spokojni a funguje vam to, nemusi muz zarabat viac aby ste boli stastni.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
anos18
2. aug 2025

@anonym_autor ja si tiež myslím,že ak to vám vyhovuje, tak čo si myslia iní, by malo byť jedno. Môj syn má teraz v lete tiež menej práce, jeho priateľka robí z domu, a kým ona pracuje, on navarí, operie, ozehli a robí okolo domu.

belllinka
2. aug 2025

Preco by vzdy iba muz mal zarabat viac?? Jej muz nema problem sa viac venovat domacnosti, dcere, ulohy, kruzky atd. Peniaze su spolocne. Ak je to opacne, je vsetko v poriadku ale takto nie? Preco?

autor
2. aug 2025
@belllinka

Preco by vzdy iba muz mal zarabat viac?? Jej muz nema problem sa viac venovat domacnosti, dcere, ulohy, kruzky atd. Peniaze su spolocne. Ak je to opacne, je vsetko v poriadku ale takto nie? Preco?

@belllinka neviem, odkial sa berie tento vzorec. Hlavne, ze my zeny chceme byt rovnocenne vo vztahu. Samozrejme, ze mi vadi napriklad, ze nema VP. Mali sme o tom debatu niekolko krat z zaciatkoch, hlavne, ked som si ja urobila vodicak a dostala som firemne auto. Ale ma fobiu z detstva, jednoducho ma strach a auto nechce soferovat. Ja ho respektujem. Ako on respektuje mna, ze nepeciem, nebavi ma to, nemam to rada, nemam k tomu vztah. Nikdy ma do nicoho nenutil.

kacena4
2. aug 2025

no my doma neriesime kolko kto zaraba tiez mam VS on nie. peniaze idu do spolocnej kasy a ak nieco treba riesime kupu spolocne. ziadne separovanie sa a tvoje moje vsetko je nase

karolinakr
2. aug 2025

moj bratranec si vždy najde šikovnu babu s deckom, ktora ťaha celu domacnosť, on sa len tak poneviera, robi hlavne au pair, nejaku pracu, nič moc
praveže ja ho vnimam ako veĺmi šikovného, že sa vedel zariadiť, ked už ta praca nie je uňho na prvom mieste
ak to tym ženam nevadí, mne to žily trhať nemusí

načo si autorka najdeš teraz nejakeho, čo zarobi 6500€ v praci, neda ti ani cent, celu domacnosť na teba presunie, a budete to vyzerat zvonku, že maš bohateho fešaka, ty si žiješ a kamaratka ti bude zavidieť a sama budeš robit všetko a ešte si aj platiť

anonym_0bac47
2. aug 2025

Som v tomto staromodna, viem, ze doba sa zmenila, takze pisem len za seba... mne imponuje, ked muz je muzom, zaraba viac, je uspesnejsi a mozem ho "obdivovat". Ja sama mam roky slusnu pracu v bankovom sektore vhodnu pre zenu mojho typu, nie som karieristka. Domacnost mi nerobi problem, zaroven sa rada venujem sebe a svojim aktivitam. Nemusim vela zarabat, chcem mat pohodu. Pri partnerovi citim oporu, ale zila som roky aj sama po rozvode, aby som nevyznela neschopne.

marca12
2. aug 2025
@anonym_autor

Nie môj muž nikdy nemal žiadne ambície, ale vždy ma podporoval v mojich. U neho je to ťažšie, nemá VP, nemá VŠ, neovláda jazyky, nie je zvlášť technický zdatný / zváranie, elektrika, CNC apd, / nevie pracovať na pokročilej úrovni s MS office, nemá k PC vzťah. Jeho práca ho veľmi baví, má 7.5 hod úväzok, mnoho benefitov, super kolektív, naozaj tú prácu robí veľmi rád. On mňa vždy podporoval, po MD som išla do práce a on čerpal materskú, neskôr nám pomáhali obe babky. S manželom sa dopĺňame, veľmi ťahá domácnosť, aj vie dobre variť, aj malú vyzdvihne, odnesie na krúžok, postará sa o ňu, napíšu spolu domáce úlohy. Jeho príjem je 1150 eur brutto. Ak idem na SC, viem, že je o malú postarané, o dom postarané, že sa na neho môžem spoľahnúť. Pred malou som mala oveľa viac hektickejšiu prácu s vyšším príjmom, ale s príchodom materstva som pochopiteľne prehodnotila priority a prijala oveľa nižšiu ponuku, ale s väčším kľudom. Viem robiť na 50% z domu, čo je veľmi fajn. Mne to vôbec nepríde zvláštne, len mám takú kamarátku, čo ma stále na to upozorňuje a jej to jednoducho nesedí. Môj muž sa necíti menejcenný. Sme takto spolu 20 rokov, spoznal ma keď som mala VŠ diplom v ruke a nevedela som kde je sever.

@anonym_autor Mate spokojny zivot,tak ta hadam nazor jednej zeny nerozhodi. Mozno skor zavidi,ze vam to funguje a ze sa s muzom doplnate. A vobec,co rype,co sa stara?

anonym_dff833
2. aug 2025

@anonym_autor nevadilo by mi, že zarába menej. Prekážalo by mi, že nemá snahu s tým niečo robiť. Predpokladám, že ide o zdravého muža, nie človeka s nejakým zdravotným obmedzením.

zelenina1
2. aug 2025
@iv007

Prijem 890 € je na dnesnu dobu a drahotu naozaj malo, viac zarobia aj studenti brigadnici. Tvoj muz je s tym v pohode? Nema ziadne ambicie? Ja chapem, ze nie kazdy ma na to byt manazer alebo lekar, ale muz zivitel rodiny ktory nema zdravotny problem by mal zarobit aspon 1500. Klobuk dolu pred tebou, si sikovna zena👌

@iv007 "muz, zivitel rodiny by mal zarobit aspon 1500 v cistom" .... Damy, navstivte prosim stranku statistickeho uradu slovenskej republiky a vratte sa do reality. 1500 v cistom - to je tak 2000-2100gross. Ak byvate v mensom meste, to su lidrovske/manazerske platy 🙂 ... Poznam extremne sikovnych, viacjazycnych inzinierov v technickom smere, tridsiatnici, skveli otcovia - stale maju pod 2000gross. Ze by boli neambiciozni? To tazko 🙂 Taka je realita.

anonym_ea5fa0
2. aug 2025

Môj exmanžel dva roky nerobil, nedokázal si nájsť ani brigádu, zatiaľ čo ja som mala dve práce. Nemala som pocit, že by sa cítil menejcenný. Každým ďalším dňom, kedy som ja strácala dych, sa mi zdal čoraz spokojnejší. Na rozdiel od toho tvojho nebol schopný postarať sa o dcéru, nakúpiť, nevedel variť. Komplet celá domácnosť bola na mne. A tak som ho po dvoch rokoch váľania šuniek vrátila mamičke. Spočiatku mi nevadilo, že nemá prácu. Ale keď som videla, aký je spokojný a ako ho vôbec netrápi, že sa o všetko starám ja, ešte aj oňho, nemohla som s ním ďalej ostať. Ťahal ma ku dnu, bola som tak vyčerpaná, až som skončila na operačnom stole. Musela som od neho odísť, aby som sa zachránila. Teraz už má inú, rovnako hlúpu ako som bola ja. On robí za minimálku, ona za o dosť viac. Snažia sa o dieťa, hoc on sa o našu dcéru nezaujíma (pre mňa by to bol výkričník, ale veď jej vec). Chcela som tým povedať, že ak všetko ostatné u vás funguje normálne a vy dvaja ste s tým ok, je úplne jedno, čo si o tom myslíme. Naviac, on má vždy možnosť nájsť si lepšie platenú prácu (ak chce a ak sa cíti menejcenný).

sara07
2. aug 2025
@anonym_ea5fa0

Môj exmanžel dva roky nerobil, nedokázal si nájsť ani brigádu, zatiaľ čo ja som mala dve práce. Nemala som pocit, že by sa cítil menejcenný. Každým ďalším dňom, kedy som ja strácala dych, sa mi zdal čoraz spokojnejší. Na rozdiel od toho tvojho nebol schopný postarať sa o dcéru, nakúpiť, nevedel variť. Komplet celá domácnosť bola na mne. A tak som ho po dvoch rokoch váľania šuniek vrátila mamičke. Spočiatku mi nevadilo, že nemá prácu. Ale keď som videla, aký je spokojný a ako ho vôbec netrápi, že sa o všetko starám ja, ešte aj oňho, nemohla som s ním ďalej ostať. Ťahal ma ku dnu, bola som tak vyčerpaná, až som skončila na operačnom stole. Musela som od neho odísť, aby som sa zachránila. Teraz už má inú, rovnako hlúpu ako som bola ja. On robí za minimálku, ona za o dosť viac. Snažia sa o dieťa, hoc on sa o našu dcéru nezaujíma (pre mňa by to bol výkričník, ale veď jej vec). Chcela som tým povedať, že ak všetko ostatné u vás funguje normálne a vy dvaja ste s tým ok, je úplne jedno, čo si o tom myslíme. Naviac, on má vždy možnosť nájsť si lepšie platenú prácu (ak chce a ak sa cíti menejcenný).

@anonym_ea5fa0 tiež rozmýšlam že kde beru tie čisla , či teda ja žijem niekde na nejakom ostrove alebo čo ? ked si pozrieš profesiu drviva väčšina minimálka ideš

sense
2. aug 2025

Keď som sa zoznámila s ex zarábali sme rovnako , ja neskôr o 30% viac. Jediný kto mal s tým časom problém v našom vzťahu bol on, pritom ja som s tým problém nemala. K rozvodu viedli ale iné problémy ako výška platu

pandorra
2. aug 2025

Mas doma v pohode chlapa, tak si nenic prospererujuci vztah. Hlavne je, ze Vam je spolu dobre.

letfenixa
2. aug 2025

@anonym_autor ani v najmenšom by ma nezaujímali reči nejakej kamarátky, dokonca by ma nezaujímali reči ani vlastnej mamy k svojmu rodinnému usporiadaniu.

zmrzlinka2021
2. aug 2025
@iv007

Prijem 890 € je na dnesnu dobu a drahotu naozaj malo, viac zarobia aj studenti brigadnici. Tvoj muz je s tym v pohode? Nema ziadne ambicie? Ja chapem, ze nie kazdy ma na to byt manazer alebo lekar, ale muz zivitel rodiny ktory nema zdravotny problem by mal zarobit aspon 1500. Klobuk dolu pred tebou, si sikovna zena👌

@iv007 muž živiteľ rodiny? V roku 2025? Kedy ženy majú prístup na pracovný trh?

zmrzlinka2021
2. aug 2025

@anonym_autor
Na jednej strane ženy chcú byť s mužmi rovnocenné, študovať, rozhodovať sa, pracovať, napĺňať svoje sny...

Na druhej strane mnoho slovenských žien je stále tak 50 rokov za ženami západného sveta a čakajú že muži budú finančné ťahať rodinu a ak to muž nerobí, nemá ambície, musí sa cítiť menejcenny, nedostatočný.

A žena čo zarobí 900 eur? Zrazu aj tu milión príspevkov ako potrebujeme predavačky, poštárky, upratovačky atď aké sú to dôležité povolania ALE hodne maximálne ženy. Pre muža nie. Muž je viac. On má zarábať! Žena má behať s handrou za pár stovák eur...

A teraz my. Zarábam viacej ako môj muž . A je to najlepši muž na svete. Byt mužom nie je výške platu, ale o spôsobe myslenia, rozhodnutiach.

iv007
2. aug 2025
@zmrzlinka2021

@iv007 muž živiteľ rodiny? V roku 2025? Kedy ženy majú prístup na pracovný trh?

@zmrzlinka2021 vcera v inej diskusii tu jeden chlap ponizil zeny co zarabaju tisicku mesacne. Ano, muz je zivitel rodiny kedze nema maternicu na vynosenie dietata. Zeny ostavaju doma na x rokov a prichadzaju o prijem. A to pisem ako zena co ma svoje byvanie, auto a priemernu robotu. Ale z 890 € mesacne by som ja osobne nevyzila ani co sa tyka zakladnych poplatkov na zivot.

belllinka
2. aug 2025

To je krasne, muz ma byt zivitel rodiny, ale zaroven sa ma rovnym dielom podielat na starostlivosti o deti, aj o domacnost. A najlepsie nech zarobi tolko, aby zena mohla ostat doma. 😀

zmrzlinka2021
2. aug 2025
@iv007

@zmrzlinka2021 vcera v inej diskusii tu jeden chlap ponizil zeny co zarabaju tisicku mesacne. Ano, muz je zivitel rodiny kedze nema maternicu na vynosenie dietata. Zeny ostavaju doma na x rokov a prichadzaju o prijem. A to pisem ako zena co ma svoje byvanie, auto a priemernu robotu. Ale z 890 € mesacne by som ja osobne nevyzila ani co sa tyka zakladnych poplatkov na zivot.

@iv007 ženy neostávajú doma x rokov. Materská je u nás niekoľko mesiacov. Ženy sú dnes vzdelané, sú odborníčky, vedia krásne zarábať. Muži dnes rovnako môžu nastúpiť na md, RD.
Zas nerobme zo ženy kvôli 9 mesiacom tehotenstva a pôrodu postihnutý druh.

anonym_72e021
2. aug 2025

Pozri, záleží, čo vám dvom vyhovuje. Môj muž by napr vedel zarobiť v zahranici 3x toľko, ale som rada, že je doma (na Slovensku). Postara sa o domacnost (mimo varenia), deti, mne dáva slobodu, podporu, možnosť rastu. Keby nebolo jeho, nemam spravene skoly. Síce mame separé úcty, ale nevydelujeme sa, aj keď si každý hodpodari so svojim (on napr plati všetky zálohové platby za byt, ja Hypo na nehnutelnost, v ktorej nebyvame, kupil mi auto, ja som teraz celej rodine zaplatila dovolenku),.. ide to prirodzene.. kamarátka sa do vás nemá čo starat a dávať ti chrobáka do hlavy, čo vidis, že tá zneistuje. Spoločný prijem 4000 nie je až tak zle, dá sa z toho fungovat, ine by bolo, keby mate polovicu a hypotéku na krku

karolinakr
2. aug 2025

jediny dovod, prečo nie som striktne 50: 50 lebo platy mužske - ženske tomu nezodpovedaju, nemaju rovnaku štartovaciu čiaru..učtovničke xy rokov dozadu na profesii nukali 450€, chlap, ked je skladnik, kope kanal atď 1300€
tak ako chcete sutažit s mužmi, byt rovnocenne a sebestačne?
logicky, ked ma žena na krku decko potrebuje niekoho, kto ju finančne potiahne
prečo beru ženy horšie zamestnania? kvôli deťom..aby mal ist kto do škôlky, aby mal kto vybrať zo škôlky, polovične uväzky,
upratovačky...pekne sa im to vymsti na dôchodku
ak je žena manažerka, pravnička tak fajn..ma bod na vyše
mňa vytača ako su ženy neustale vyzyvane k supereniu s mužmi, nech čosi dokazuju, ked tento hendikap, že maju deti a ich praca je menej platená - realne maju