icon

Platový rozdiel vo vzťahu

2. aug 2025

Väčšinou sa hovorí, že muž by mal zarábať viac a postarať sa o rodinu. Čo však, ak máte partnera, ktorý zarobí menej? Oveľa menej? Máte to aj vy doma tak, že vy zarobíte viac?
Keď som sa zoznámila s manželom, bola som tesne po VŠ, zarábala som na súčasné eur asi 500 eur brutto,, on mal 700 brutto. Postupom času sme spolu chodili, ja som si urobila vodičák, on nie, dostala som sa do novej práce, a z nej ďalej do novej. Až na manažérsku pozíciu na ktorej som od roku 2010 v dvoch rôznych firmách. Príjem môjho manžela je 890 eur v čistom. Môj čistý príjem je 2400 eur, ale mám ešte príjem z činnosti mimo PP, čiže mám dohromady 3.000 eur. Príjem som mala oveľa vyšší, cca. 3500 _ 38000 čistom, ale zmenila som prostredie po MD a išla som do menej hektického prostredia. Väčšinu vecí v domácnosti ťahám ja. Samozrejme, alikvótne príjmu, aj starostlivosť o dieťa, aj o domácnosť, dovolenky apd. Má to ešte niekto doma podobne? Necíti sa manžel menejcenný?

Strana
z6
zelenina1
4. aug 2025
@karolinakr

@kaca222 tento chruňo nechape, že sklbiť pracu s dieťaťom a mať na to možnosti a natrčať paprče su dve rôzne veci, asi nebude najostrejšia ceruzka v peračniku

@karolinakr ten chruno o ktorom rozpravas ma 2 male deti v skolke, robi na plny uvazok a zenu ma obcasne na sluzobke 🙂 chrunovi ani raz nenapadlo, ze by mal ist na skrateny uvazok, pripadne ziadat od statu nejake preskolovanie.... Nevyplakavaj, zariad sa tak aby si to zvladla

simca06022011
4. aug 2025
@kaca222

@zelenina1 k tým ponukám na profesii... Problém je, že ich je žalostne málo. Naozaj nám tu extremne chýbajú možnosti čiastočných úväzkov a skĺbenia práce s malými deťmi. Možno BA je na tom dobre, predpokladám. Ale keď si to vezmem tak všeobecne, fakt majú mamy málo možností. A na druhú stranu, keď už píšem že chýba ponuka, tak chýba aj dopyt. Zo strany zamestnancov (mám malých detí) som sa stretla s absolútnym nezáujmom o skrátené úväzky. A to súvisí s tým, čo píšeš. Teraz zase vyvolám vášne a emócie u diskutujúcich, ale väčšina žien chce prácu na plný úväzok a potom každú chvíľu čerpať Pčka a OČR. Nulová ochota snažiť sa niečo "skĺbiť". Na to automaticky nadväzujú nižšie platy (logicky) a predsudky pri pohovoroch - je to začarovaný kruh.

@kaca222 vela ludi ciastocne uvazky nechce, robila som ponuku prace, firmu mame v centre mesta takmer, a bol problem na polovicny uvazok niekoho najst, vraj neoplati sa dochadzat na par hodin :D plus polovica casu = polovicny plat...atd atd.. prestali sme ponukat taketo prace na skratene uvazky. A nie len na TPP, ale napr. aj brigadne..

kaca222
4. aug 2025
@simca06022011

@kaca222 vela ludi ciastocne uvazky nechce, robila som ponuku prace, firmu mame v centre mesta takmer, a bol problem na polovicny uvazok niekoho najst, vraj neoplati sa dochadzat na par hodin :D plus polovica casu = polovicny plat...atd atd.. prestali sme ponukat taketo prace na skratene uvazky. A nie len na TPP, ale napr. aj brigadne..

@simca06022011 Jj, nechcú. Ja som napr ponúkala aj 7h/denne. Prípadne plný, ale s flexibilitou v zmysle choď s deťmi k lekárovi kedykoľvek, potiahneme potom dlhší deň - nechceli. Hodí ti Pčko a nestará sa.

simca06022011
4. aug 2025
@kaca222

@simca06022011 Jj, nechcú. Ja som napr ponúkala aj 7h/denne. Prípadne plný, ale s flexibilitou v zmysle choď s deťmi k lekárovi kedykoľvek, potiahneme potom dlhší deň - nechceli. Hodí ti Pčko a nestará sa.

@kaca222 no tieto Pcka a pod su kapitola sama o sebe :DDD mne je vzdy usmevne, ked si poviem, ze idem si zobrat dovolenku.. a ticho zavidim teda zamestnancom, co zabuchnu dvere a neriesia... a niekto urobi... mna pocka vsetko :D aj teraz mam dovolenku a to som uz orbila vyplaty rano a rychlo riesim uzavierku mesiaca :DD ale v pohodeee.. dovolenka. Pcko? dorobim v noci.... lebo urobit to niekto musi. Ale tak to uz je o pozicii :DD

alexanderkovacs
5. aug 2025
@zelenina1

@alexanderkovacs hej, nedavno tu bola podobna tema 🙂 panicka chcela "investicnu" nehnutelnost pre seba ako "backup plan".... typek mal totiz radovo vyssi prijem a mal vlastnu nehnutelnost este pred ich zosobasenim... typek jej a ich spolocnym detom zabezpecil byvanie a zdroje a tunajsie osadenstvo ho oznacilo za uplneho curaka, pretoze jej odpovedal "oukej,.. sak ak chces nehnutelnost, tak si kup"

@zelenina1 cital som aj to 😉

alexanderkovacs
5. aug 2025
@tenerifka

@alexanderkovacs je to o nastaveni.ak by som zarabala 890 eur, tiez by som robila nejake hodiny navyse v inej praci, lebo by mi to nestacilo a bolo by mi trapne, ak by som s tymi 890 bola ok

@tenerifka ale ked tvoj manzel zarobi 3000+ nemusis hladat ine zamestnanie. Kedze su to spolocne peniaze. Ja tiez zarobim minimalne 2x ako moja zena a nikdy som ro nerisil . Odkedy sme spolu, tak vsetko je nase.

tenerifka
5. aug 2025
@alexanderkovacs

@tenerifka ale ked tvoj manzel zarobi 3000+ nemusis hladat ine zamestnanie. Kedze su to spolocne peniaze. Ja tiez zarobim minimalne 2x ako moja zena a nikdy som ro nerisil . Odkedy sme spolu, tak vsetko je nase.

@alexanderkovacs kebyze zarobi manzel alebo ja 3000 eur, tak pomreme....takze ja by som riesila a lepsila....

grof_monte_christo
6. aug 2025
@simca06022011

@simca06022011 Ak polovičný úväzok, tak jedine s možnosťou robiť z domu. Inak je to ozaj strata času.

simca06022011
6. aug 2025
@grof_monte_christo

@simca06022011 Ak polovičný úväzok, tak jedine s možnosťou robiť z domu. Inak je to ozaj strata času.

@grof_monte_christo tak bud potrebujú alebo nepotrebujú pracu.. na jednej strane chcú kratší pp lebo deti, hobby, toto hento.. ale vyjsť z domu nie 😂

grof_monte_christo
6. aug 2025
@simca06022011

@grof_monte_christo tak bud potrebujú alebo nepotrebujú pracu.. na jednej strane chcú kratší pp lebo deti, hobby, toto hento.. ale vyjsť z domu nie 😂

@simca06022011 Ja mam prácu z domu na TPP a rozdiel vidím len v tom, ze necestujem do práce. Som dokonca rýchlejšia, lebo ma nikto nezdrziava kavičkami, poradami a vykecavanim. Rýchlo si spravím prácu a hotovo 🙂.

kaca222
6. aug 2025
@grof_monte_christo

@simca06022011 Ja mam prácu z domu na TPP a rozdiel vidím len v tom, ze necestujem do práce. Som dokonca rýchlejšia, lebo ma nikto nezdrziava kavičkami, poradami a vykecavanim. Rýchlo si spravím prácu a hotovo 🙂.

@grof_monte_christo to súhlasím, som za HO. Ale nie každé zamestnanie sa tak dá. Kratší úväzok pomôže napríklad s možnosťou voziť deti do /zo školy, na krúžky

blah24
6. aug 2025

@anonym_autor me by vadilo jesine. Ze nema ridicak. To je za me velke minus.

natalka13
6. aug 2025

mna by zaujimalo co robi tvoj muz? ved nema ziadnu kvalifikaciu.
poznam velmi dobre par on ucitel ona manazerka v zahr.firme vkuse na cestach zaraba ovela viac ako ty, v mzdach maju priepastny rozdiel, on 3x materska rodicovska, prazdniny s detmi.... su spolu cez 30 rokov a happy

simca06022011
6. aug 2025
@grof_monte_christo

@grof_monte_christo ale ved jasne. Pre mňa je HO tiež naj ( ale napr moj chlap sa tvári ze nemám pracu 😂). Ale vyslovene su ľudia čo nariekaju ze nemôžu pracovať fulltime a keď clovek.teda ponúkne taku pracu, nevie pozíciu obsadiť. O to išlo v mojim príspevku. A ako sa píše vyššie, nie všetko ide z HO.

alexanderkovacs
10. aug 2025
@tenerifka

@alexanderkovacs kebyze zarobi manzel alebo ja 3000 eur, tak pomreme....takze ja by som riesila a lepsila....

@tenerifka pomrete? Co za vydavky mate🤣

tenerifka
10. aug 2025
@alexanderkovacs

@tenerifka pomrete? Co za vydavky mate🤣

@alexanderkovacs preco vydavky? To nie su vydavky, to je zivotny styl😎

Strana
z6