icon

Platový rozdiel vo vzťahu

2. aug 2025

Väčšinou sa hovorí, že muž by mal zarábať viac a postarať sa o rodinu. Čo však, ak máte partnera, ktorý zarobí menej? Oveľa menej? Máte to aj vy doma tak, že vy zarobíte viac?
Keď som sa zoznámila s manželom, bola som tesne po VŠ, zarábala som na súčasné eur asi 500 eur brutto,, on mal 700 brutto. Postupom času sme spolu chodili, ja som si urobila vodičák, on nie, dostala som sa do novej práce, a z nej ďalej do novej. Až na manažérsku pozíciu na ktorej som od roku 2010 v dvoch rôznych firmách. Príjem môjho manžela je 890 eur v čistom. Môj čistý príjem je 2400 eur, ale mám ešte príjem z činnosti mimo PP, čiže mám dohromady 3.000 eur. Príjem som mala oveľa vyšší, cca. 3500 _ 38000 čistom, ale zmenila som prostredie po MD a išla som do menej hektického prostredia. Väčšinu vecí v domácnosti ťahám ja. Samozrejme, alikvótne príjmu, aj starostlivosť o dieťa, aj o domácnosť, dovolenky apd. Má to ešte niekto doma podobne? Necíti sa manžel menejcenný?

alexanderkovacs
3. aug 2025
@tenerifka

Odhliadnuc od toho, kto zarobi menej ci viac, domacnost aj starostlivost o dieta ma ist napolovicu.

@tenerifka hahhaa. A ked chlap zaraba ovela viac ako zena, zrazu chlap musi platit ovela viac kedze zaraba viac .. teosku nefer.

alexanderkovacs
3. aug 2025
@tenerifka

@anonym_autor myslim, ze nie je na Sk az tak vela manzelstiev, kde je az takyto markantny rozdiel v prijmoch. Ja to vnimam ako velke minus rovnako ak tak malicko zarobi zena ako aj muz, lebo tam zjavne chyba nieco ako motivacia, chut lepsit sa a napredovat. Ja by som to v pripade nemoznosti zmeny prace riesila este nejakou brigadou, alebo dalsou pracou na polovicny uvazok

@tenerifka preco by chodil este do roboty, ved maju slusny prijem ... 4000 E na mesiac. Nech travia cas spolu.

alexanderkovacs
3. aug 2025
@klotildabazarik

Ano citil sa menej ceny, rozisli sme sa, zistila som ze ho vlastnw nepotrebujem a iba mi vadi😂😂

@klotildabazarik preto aj chlapi rozidu s vami ked zarabate malo.... Pekny pristup 🤣🤣🤣

nika092
3. aug 2025

@anonym_autor ahoj u nás všetko ťahal manžel kým som bola na MD, potom prišli zdravotné problémy a mne sa podarilo nájsť prácu pár krokov od domu 2roky som ťahala všetko sama. K príjem ja 1400 manžel ako SZČO cca 1200 z tohto odvody máme 3 deti takže je čo ťahať. Ale k veci manžel mi stále vraví že on má ťahať rodinu ale u nás na východe sa to asi nedá kým vám muž neoddyde do zahraničia čo ja nechcem..

majka1719
3. aug 2025

@anonym_autor moj manzel ma presne odomna o tisic eur menej ako ja.. a on zarobi 1300€. Celu vyplatu posiela na moj ucet, mame 2 karty. Vsetko platime teda z mojho, a co ostane, tak sa aj odklada na spolocny setriaci. Sme tak spokojní. Pokial to funguje takto, nema sa preco citit zle.

zelenina1
3. aug 2025
@alexanderkovacs

@klotildabazarik preto aj chlapi rozidu s vami ked zarabate malo.... Pekny pristup 🤣🤣🤣

@alexanderkovacs kamo ty si tu asi novy...ja ti poviem ako my vyzerat idealny chlap...3000 v cistom minimum, intelektual, vtipny, muzny plny testosteronu, zaroven citlivy, rodinny typ... tu ma takeho kazda 🙂 akonahle mas nejaku nebodaj slabsiu stranku, si nepouzitelny zzenstily luzer

zelenina1
3. aug 2025
@alexanderkovacs

@tenerifka hahhaa. A ked chlap zaraba ovela viac ako zena, zrazu chlap musi platit ovela viac kedze zaraba viac .. teosku nefer.

@alexanderkovacs hej, nedavno tu bola podobna tema 🙂 panicka chcela "investicnu" nehnutelnost pre seba ako "backup plan".... typek mal totiz radovo vyssi prijem a mal vlastnu nehnutelnost este pred ich zosobasenim... typek jej a ich spolocnym detom zabezpecil byvanie a zdroje a tunajsie osadenstvo ho oznacilo za uplneho curaka, pretoze jej odpovedal "oukej,.. sak ak chces nehnutelnost, tak si kup"

kvetinka_2
3. aug 2025

@anonym_autor trošičku mám pocit, že to vaši tebe. Áno, manžel sa môže cítiť menejcenný, ale myslím, že ide o iný problém. Podľa mňa v tebe to vrie, že muž, by mal zarábať viac. Ale prečo? Že on má 890 v čistom, ty 2000+? Tak, by som bola spokojná, že nie som závislá na mužovi, a môžeme napr. mať na seba trošku viac času. Prepáč, ale príde mi to z tvojej stránky strašne vypočítavé a nevdačné. Viem, že veľmi veľa spoludiskutujúcich, by ma najradšej odsúdili za môj názor.😚🦋Opýtam sa Vás takto, kde je napísané, že muž má zarábať viac?

anonym_e397aa
4. aug 2025
@anonym_autor

Nie môj muž nikdy nemal žiadne ambície, ale vždy ma podporoval v mojich. U neho je to ťažšie, nemá VP, nemá VŠ, neovláda jazyky, nie je zvlášť technický zdatný / zváranie, elektrika, CNC apd, / nevie pracovať na pokročilej úrovni s MS office, nemá k PC vzťah. Jeho práca ho veľmi baví, má 7.5 hod úväzok, mnoho benefitov, super kolektív, naozaj tú prácu robí veľmi rád. On mňa vždy podporoval, po MD som išla do práce a on čerpal materskú, neskôr nám pomáhali obe babky. S manželom sa dopĺňame, veľmi ťahá domácnosť, aj vie dobre variť, aj malú vyzdvihne, odnesie na krúžok, postará sa o ňu, napíšu spolu domáce úlohy. Jeho príjem je 1150 eur brutto. Ak idem na SC, viem, že je o malú postarané, o dom postarané, že sa na neho môžem spoľahnúť. Pred malou som mala oveľa viac hektickejšiu prácu s vyšším príjmom, ale s príchodom materstva som pochopiteľne prehodnotila priority a prijala oveľa nižšiu ponuku, ale s väčším kľudom. Viem robiť na 50% z domu, čo je veľmi fajn. Mne to vôbec nepríde zvláštne, len mám takú kamarátku, čo ma stále na to upozorňuje a jej to jednoducho nesedí. Môj muž sa necíti menejcenný. Sme takto spolu 20 rokov, spoznal ma keď som mala VŠ diplom v ruke a nevedela som kde je sever.

@anonym_autor Pozri…. Vašu situáciu si opísala nádherne. V podstate nemáte žiadné problémy a je zbytočné si ich vytvárať. Ja mám opačnú situáciu - som na RD už dlhší čas, inak som pracovala v zdravotníctve a tam plat nepustí. Ale práca ma bavila a robila by som ju aj zadarmo. Môj manžel sa dal na podnikanie, pomáham mu už roky ako sa da, domácnosť je na mne, záhrada atd, ale berieme to tak, že pri ňom stojím a nevadí mi, že on robi kariéru a ja nie 🙂 aktuálne čakám do septembra kým syn nastúpi do škôlky a som doma zadarmo, zarába len manžel, všetko ťahá, ale v živote mi to nevyčítal a berieme to tak, že tie peniaze sú proste spolocne. Držím vám palce 🙂

autor
4. aug 2025
@kvetinka_2

@anonym_autor trošičku mám pocit, že to vaši tebe. Áno, manžel sa môže cítiť menejcenný, ale myslím, že ide o iný problém. Podľa mňa v tebe to vrie, že muž, by mal zarábať viac. Ale prečo? Že on má 890 v čistom, ty 2000+? Tak, by som bola spokojná, že nie som závislá na mužovi, a môžeme napr. mať na seba trošku viac času. Prepáč, ale príde mi to z tvojej stránky strašne vypočítavé a nevdačné. Viem, že veľmi veľa spoludiskutujúcich, by ma najradšej odsúdili za môj názor.😚🦋Opýtam sa Vás takto, kde je napísané, že muž má zarábať viac?

@kvetinka_2 nie. mne to vôbec nevadí. Žijeme takto roky, ja si práve kladiem otázku, prečo by mal muž zarábať viac. Kamoška do mňa už roky rýpe a komentuje to, že určite sa cíti menejcenne, že to má byť naopak. Ja to tak nevnímam. Ale už ma dožrala, tak som sa chcela opýtať iných žien, či to tiež majú tak a či sa ich muž cíti menejcenne, lebo môj sa nemá prečo cítiť takto.

romi0310
4. aug 2025
@kaca222

@romi0310 nie každá hľadá chodiacu peňaženku

@kaca222 to nie je o chodiacej peňaženke...ale kazdy spravny muz, by mal vediet uzivit rodinu (v preklade zarobit tolko, aby si rodina zila dobre), mal by ju vediet ochranit (cize by mal na sebe makat po fyzickej aj psychickej stranke) a mal by dokazat rodinu viest (cize zabezpecit, naplanovat) velakrat je to ,zial, naopak ;)

romi0310
4. aug 2025
@kvetinka_2

@kvetinka_2 to vazne taka otazka? Si pozrite pracovny trh, ako su tu ohodnotene zeny a ake maju možnosti prace a ako su ohodnoteni muzi + ake maju moznosti prace, nakolko su fyzicky zdatnejsi, ako zeny. To, ze teraz chlapi robia za pokladnou a v kancliku si valaju rite este neznamena, ze to tak ma byt. Teraz pisem o zenskych poziciach, na ktorych su chlapi. Neviem, ci kazda zena ma byt lekarka, pravnicka, vrcholova manazerka a riaditelka :D pretoze chlap dokaze na zivnost zarobit tolko, co napriklad taka lekarka. Tak ANO, Spravny CHLAP ma zarabat viac ;)

anonym_da84a0
4. aug 2025

POznam jediny pripad s takto markantnym rozdielom a vadi nevadi... no.. chlap tym padom ma na starosti viac veci v domacnosti a aj deti, ak je ocr/prazdniny atd riesi to on... vyhovuje im to, ako deti odrastli robi si aj on svoje, aj ked na jej prijem nema .. a ci sa im to paci? no podla mna zene sa to nepaci, je casto velmi nervozna atd lebo v podsate taha do dnes vacsinu veci, dovolenky, opravy... ale zase v inom maju vztah super cize toto je pre nich asi zanedbatelne.
A inak ta delba je pochopitelna, vacsina zien ma po jednej praci doma dalsiu, pripadne este dalsiu pracu... ty sama vidis, kolko toho mas a z kade vsade mas prijem. A k tomu mas doma muza co si vegetne spravi tu svoju a viac ho nezaujima... cize ma predpokladam dost casu na ostatne veci.

simca06022011
4. aug 2025
@romi0310

@kaca222 to nie je o chodiacej peňaženke...ale kazdy spravny muz, by mal vediet uzivit rodinu (v preklade zarobit tolko, aby si rodina zila dobre), mal by ju vediet ochranit (cize by mal na sebe makat po fyzickej aj psychickej stranke) a mal by dokazat rodinu viest (cize zabezpecit, naplanovat) velakrat je to ,zial, naopak ;)

@romi0310 a presne pre toto co si napisala, vela zien dnes radsej ostane bez chlapa. Na co ked aj tak vsetko robia same ?? :DDD

tenerifka
4. aug 2025
@alexanderkovacs

@tenerifka preco by chodil este do roboty, ved maju slusny prijem ... 4000 E na mesiac. Nech travia cas spolu.

@alexanderkovacs je to o nastaveni.ak by som zarabala 890 eur, tiez by som robila nejake hodiny navyse v inej praci, lebo by mi to nestacilo a bolo by mi trapne, ak by som s tymi 890 bola ok

kaca222
4. aug 2025
@romi0310

@romi0310 nesúhlasím. Rodinu majú živiť dvaja. Úplne rovnako ju má vedieť zabezpečiť aj žena, čo keď muž vážne ochorie, kto potom zabezpečí rodinu? Preto majú byť na všetko dvaja.

wayway
4. aug 2025
@zelenina1

@alexanderkovacs hej, nedavno tu bola podobna tema 🙂 panicka chcela "investicnu" nehnutelnost pre seba ako "backup plan".... typek mal totiz radovo vyssi prijem a mal vlastnu nehnutelnost este pred ich zosobasenim... typek jej a ich spolocnym detom zabezpecil byvanie a zdroje a tunajsie osadenstvo ho oznacilo za uplneho curaka, pretoze jej odpovedal "oukej,.. sak ak chces nehnutelnost, tak si kup"

@zelenina1 Ja si myslim ze je c*rak, ale nie pre ten dovod, ako pises ty. Tam v tej diskusii boli ine, padne dovody. Mimochodom, radovo vyssi plat ta zena mohla mat casom tiez, ale po kariernej stranke nas skoro vsetky brzdi materstvo. Mimochodom, ak by bolo pokusenie rypnut si, som na 3tis netto, takze nejako som sa vynasla, ale stalo ma to brutal vela usilia a 3 roky som “nezila”, moje deti pomaly nemali mamu, sla som na pokraj psychickych a fyzickych sil, aj som mala kolaps, ze ma brali do nemocnice atd. Takze takuto asi snahu musi vynalozit zena, a taketo bremeno je to pre jej deti, aby sa dostala tam kde muz, ked ju materstvo karierne nie ze ubrzdi, ale kazdym rokom stagnuje.

kaca222
4. aug 2025
@wayway

@zelenina1 Ja si myslim ze je c*rak, ale nie pre ten dovod, ako pises ty. Tam v tej diskusii boli ine, padne dovody. Mimochodom, radovo vyssi plat ta zena mohla mat casom tiez, ale po kariernej stranke nas skoro vsetky brzdi materstvo. Mimochodom, ak by bolo pokusenie rypnut si, som na 3tis netto, takze nejako som sa vynasla, ale stalo ma to brutal vela usilia a 3 roky som “nezila”, moje deti pomaly nemali mamu, sla som na pokraj psychickych a fyzickych sil, aj som mala kolaps, ze ma brali do nemocnice atd. Takze takuto asi snahu musi vynalozit zena, a taketo bremeno je to pre jej deti, aby sa dostala tam kde muz, ked ju materstvo karierne nie ze ubrzdi, ale kazdym rokom stagnuje.

@wayway preto som rada, že dnes už je úplne bežné že aj muži idú na materskú a rovnako sa starajú o deti ako tie ženy. Že rodina ťahá za jeden koniec, že to spoločne nejak “látajú” keď sú deti choré a že obaja majú možnosť sa kariérne posúvať a bez toho, aby tým trpelo dieťa. Optimisticky verím, že to bude stále castejsie a castejsie 👍 A ešte by sa mohli na SK viac rozbehnúť čiastočné úväzky a flexibilné pracovne doby, aby aj ženy vedeli kariéru skĺbiť s materstvom, bez tých kolapsov a nervového zrútenia

karolinakr
4. aug 2025
@kaca222

@wayway preto som rada, že dnes už je úplne bežné že aj muži idú na materskú a rovnako sa starajú o deti ako tie ženy. Že rodina ťahá za jeden koniec, že to spoločne nejak “látajú” keď sú deti choré a že obaja majú možnosť sa kariérne posúvať a bez toho, aby tým trpelo dieťa. Optimisticky verím, že to bude stále castejsie a castejsie 👍 A ešte by sa mohli na SK viac rozbehnúť čiastočné úväzky a flexibilné pracovne doby, aby aj ženy vedeli kariéru skĺbiť s materstvom, bez tých kolapsov a nervového zrútenia

@kaca222 aj toto by sa dalo riešiť, keby nejaka ministerka bojovla za potreby žien a neboli tam len na okrasu, hlavne aj praca z domu a nejake špecializacie hlavne pre matky s deťmi a kurzy cez urady prace by som spustila vo veľkom
veľa veci sa da riešiť, len ked hore sedia neschopni ľudia a su aj peniaze, ale vynakladaju sa nehospodárne, potom sa veci 100r nepohnu dopredu, i keby mohli

zelenina1
4. aug 2025
@karolinakr

@kaca222 aj toto by sa dalo riešiť, keby nejaka ministerka bojovla za potreby žien a neboli tam len na okrasu, hlavne aj praca z domu a nejake špecializacie hlavne pre matky s deťmi a kurzy cez urady prace by som spustila vo veľkom
veľa veci sa da riešiť, len ked hore sedia neschopni ľudia a su aj peniaze, ale vynakladaju sa nehospodárne, potom sa veci 100r nepohnu dopredu, i keby mohli

@karolinakr kurzy skrz urad prace tu mame uz roky 🙂 aky to ma efekt? Chodia tam najma "vychcanci" co to vlastne vobec nepotrebuju. Praca z domu? To je skor otazka na sukromny sektor. Zas by sme skoncili pri nejakych statom dotovanych pracovnych miestach.

Prosim, prestanme sa citit ukrivdene. Prestanme natrcat paprce a prevezmime zodpovednost za nase zivoty. Dakujem.
Stat tu predsa nie je od toho, aby dotoval vase pracovne miesta, extra vzdelanie a vodil vas za rucicku. Chces robit z domu? Pozri si prehlad ponuk na profesii, nauc sa nejaky skill a rob z domu.

tiezjedna
4. aug 2025
@anonym_autor

Nie môj muž nikdy nemal žiadne ambície, ale vždy ma podporoval v mojich. U neho je to ťažšie, nemá VP, nemá VŠ, neovláda jazyky, nie je zvlášť technický zdatný / zváranie, elektrika, CNC apd, / nevie pracovať na pokročilej úrovni s MS office, nemá k PC vzťah. Jeho práca ho veľmi baví, má 7.5 hod úväzok, mnoho benefitov, super kolektív, naozaj tú prácu robí veľmi rád. On mňa vždy podporoval, po MD som išla do práce a on čerpal materskú, neskôr nám pomáhali obe babky. S manželom sa dopĺňame, veľmi ťahá domácnosť, aj vie dobre variť, aj malú vyzdvihne, odnesie na krúžok, postará sa o ňu, napíšu spolu domáce úlohy. Jeho príjem je 1150 eur brutto. Ak idem na SC, viem, že je o malú postarané, o dom postarané, že sa na neho môžem spoľahnúť. Pred malou som mala oveľa viac hektickejšiu prácu s vyšším príjmom, ale s príchodom materstva som pochopiteľne prehodnotila priority a prijala oveľa nižšiu ponuku, ale s väčším kľudom. Viem robiť na 50% z domu, čo je veľmi fajn. Mne to vôbec nepríde zvláštne, len mám takú kamarátku, čo ma stále na to upozorňuje a jej to jednoducho nesedí. Môj muž sa necíti menejcenný. Sme takto spolu 20 rokov, spoznal ma keď som mala VŠ diplom v ruke a nevedela som kde je sever.

@anonym_autor ja myslím, že týmto si si odpovedala... Nevidím dôvod, aby sa cítim menejcenný.

katrin21
4. aug 2025

Neviem, co na to muz,ale... mne by to vadilo..laska ,nelaska, dnes zarobit tak malo ako chlap je cudne.. biedu netriete,vdaka tebe, ale mne by to fakt vadilo. Pride mi,ze sa vezie a nema ambicie
A preboha, nezila by som s muzom, co nema vodicak...to same o sebe je take...hmm...

katrin21
4. aug 2025

Ale ako citam dalej, ty si spokojna, lebo sa stara o domacnost. Ok, tak potom sa nepytaj na nazor konika,ale zi si spokojne dalej. Kazdy sme iny a ked tebe to nevadi, ani jemu, tak ok.

karolinakr
4. aug 2025
@zelenina1

@karolinakr kurzy skrz urad prace tu mame uz roky 🙂 aky to ma efekt? Chodia tam najma "vychcanci" co to vlastne vobec nepotrebuju. Praca z domu? To je skor otazka na sukromny sektor. Zas by sme skoncili pri nejakych statom dotovanych pracovnych miestach.

Prosim, prestanme sa citit ukrivdene. Prestanme natrcat paprce a prevezmime zodpovednost za nase zivoty. Dakujem.
Stat tu predsa nie je od toho, aby dotoval vase pracovne miesta, extra vzdelanie a vodil vas za rucicku. Chces robit z domu? Pozri si prehlad ponuk na profesii, nauc sa nejaky skill a rob z domu.

@zelenina1 ty prestaň mne radiť, kde sa mám ísť zamestnať
matky na materskej natrčajú paprče? dotovane miesta? kto kde kedy okrem Ukrajincov ma u nas dotované miesta?
tebe teraz vadí, že štát by mal edukovať ženy, aby boli sebestačné,
ked budu mať nižšie dôchodky,lebo sa starajú x rokov o deti, zas im budeš s opovrhnutím rozprávať, že si za to samé môžu lebo veľa nepracovali a ked sa bude o zvyšovani platov rozpravať, zas budeš proti, lebo ženska praca nemusi byt ohodnotená, ale podme za emancipaciu a platme všetko 50:50...
akože ja už mam takychto tárajov plné zuby, ked ty nechceš ženy podporovať, tak ich nepodporuj, a nestaraj sa o tie, ktore o to maju zaujem a nehadž im polena pod nohy.
už mi tento arogantný mačovský prístup mužov začína riadne liezť hore krkom...

silvike
4. aug 2025
@zmrzlinka2021

@iv007 ženy neostávajú doma x rokov. Materská je u nás niekoľko mesiacov. Ženy sú dnes vzdelané, sú odborníčky, vedia krásne zarábať. Muži dnes rovnako môžu nastúpiť na md, RD.
Zas nerobme zo ženy kvôli 9 mesiacom tehotenstva a pôrodu postihnutý druh.

@zmrzlinka2021 Ale ved tak nie kazda hned po vynoseni a porodeni odovzda dieta babke alebo institucii alebo opatrovatelke, este je nejaky ten rocik dva s nim doma a ked ma tych deti viac tak doma tych zopar rokov je a vtedy sa naozaj musi postarat muz. Ci zena ma vynosit, porodit a po porode zena hajde do roboty a muz na md a rd? Ako, da sa i tak. Ale vacsina zien to citi inak. Nastastie.

zelenina1
4. aug 2025
@karolinakr

@zelenina1 ty prestaň mne radiť, kde sa mám ísť zamestnať
matky na materskej natrčajú paprče? dotovane miesta? kto kde kedy okrem Ukrajincov ma u nas dotované miesta?
tebe teraz vadí, že štát by mal edukovať ženy, aby boli sebestačné,
ked budu mať nižšie dôchodky,lebo sa starajú x rokov o deti, zas im budeš s opovrhnutím rozprávať, že si za to samé môžu lebo veľa nepracovali a ked sa bude o zvyšovani platov rozpravať, zas budeš proti, lebo ženska praca nemusi byt ohodnotená, ale podme za emancipaciu a platme všetko 50:50...
akože ja už mam takychto tárajov plné zuby, ked ty nechceš ženy podporovať, tak ich nepodporuj, a nestaraj sa o tie, ktore o to maju zaujem a nehadž im polena pod nohy.
už mi tento arogantný mačovský prístup mužov začína riadne liezť hore krkom...

@karolinakr ale ved sa edukuj, nikto ti nebrani 🙂 len nemam rad, ked sa na to skladaju danovi poplatnici, to je cele 🙂 skolstvo mas dotovane, dokonca aj vysku mozes vychodit "zadarmo"... Sory, asi z teba neubudne, ked si zaplatis kurz za liter a nebudes natrcat paprcu 🙂 nechces aby sme sa ti poskladali aj na autoskolu?

Ano, vychadzam z konkretnych skusenosti. Panicka co ma ruky nohy, zdrava, sikovna, si nechala preplacat kurz cudzieho jazyka - ktory uz vedela aj pred tym, dokonca ho v praci aktivne pouzivala. Ta sak - mala narok, tak to vyuzila.... To su mi teda efektivne vyuzite prostriedky.

Neviem odkial si si vydedukovala, ze som "maco"..

wayway
4. aug 2025
@kaca222

@kaca222 No len vies ako, ked ma muz radovo vyssi plat, casto je to o tom, ze on na rodicovsku nepojde, lebo by financne sli dole, lebo by nemohol budovat… a tak sa dohodnu alebo „dohodnu“, ze zena zostane doma. Nikto nemysli na to, co dochodok, karierny rast a pod. Zena potom robi full servis a docka sa namiesto uznania slov, ze on ich vlastne zivi, ona nic nerobi… On je pan dolezity a ona nic. Keby to bolo len o tych reciach, ale mnohe zostanu s nicim, ked si panko najde nejaku (tym akoze komfortnym😂) zivotom nestrhanu mladu babu. A ta, co pomahala budovat a fungovala ako backend, tak ta ma z toho nie 0 ale uplne minus po kazdej stranke. Fuj ako mi je zle z toho za tie zeny. 😖😖😖

kaca222
4. aug 2025
@wayway

@kaca222 No len vies ako, ked ma muz radovo vyssi plat, casto je to o tom, ze on na rodicovsku nepojde, lebo by financne sli dole, lebo by nemohol budovat… a tak sa dohodnu alebo „dohodnu“, ze zena zostane doma. Nikto nemysli na to, co dochodok, karierny rast a pod. Zena potom robi full servis a docka sa namiesto uznania slov, ze on ich vlastne zivi, ona nic nerobi… On je pan dolezity a ona nic. Keby to bolo len o tych reciach, ale mnohe zostanu s nicim, ked si panko najde nejaku (tym akoze komfortnym😂) zivotom nestrhanu mladu babu. A ta, co pomahala budovat a fungovala ako backend, tak ta ma z toho nie 0 ale uplne minus po kazdej stranke. Fuj ako mi je zle z toho za tie zeny. 😖😖😖

@wayway preto sa treba spoliehať na seba a nie sa nechať živiť... človek nikdy nevie, čo život prinesie. Či už je to blbec a nájde si mladšiu krajšiu 🙄 alebo sa nebodaj niečo zlé stane.
Proste akonáhle si robím deti, tak si musím byť sakra istá, že sa o ne dokážem postarať.
Inak akože súhlasím, mňa to tiež desí keď to čítam v diskusiách

kaca222
4. aug 2025
@zelenina1

@zelenina1 k tým ponukám na profesii... Problém je, že ich je žalostne málo. Naozaj nám tu extremne chýbajú možnosti čiastočných úväzkov a skĺbenia práce s malými deťmi. Možno BA je na tom dobre, predpokladám. Ale keď si to vezmem tak všeobecne, fakt majú mamy málo možností. A na druhú stranu, keď už píšem že chýba ponuka, tak chýba aj dopyt. Zo strany zamestnancov (mám malých detí) som sa stretla s absolútnym nezáujmom o skrátené úväzky. A to súvisí s tým, čo píšeš. Teraz zase vyvolám vášne a emócie u diskutujúcich, ale väčšina žien chce prácu na plný úväzok a potom každú chvíľu čerpať Pčka a OČR. Nulová ochota snažiť sa niečo "skĺbiť". Na to automaticky nadväzujú nižšie platy (logicky) a predsudky pri pohovoroch - je to začarovaný kruh.

karolinakr
4. aug 2025
@kaca222

@zelenina1 k tým ponukám na profesii... Problém je, že ich je žalostne málo. Naozaj nám tu extremne chýbajú možnosti čiastočných úväzkov a skĺbenia práce s malými deťmi. Možno BA je na tom dobre, predpokladám. Ale keď si to vezmem tak všeobecne, fakt majú mamy málo možností. A na druhú stranu, keď už píšem že chýba ponuka, tak chýba aj dopyt. Zo strany zamestnancov (mám malých detí) som sa stretla s absolútnym nezáujmom o skrátené úväzky. A to súvisí s tým, čo píšeš. Teraz zase vyvolám vášne a emócie u diskutujúcich, ale väčšina žien chce prácu na plný úväzok a potom každú chvíľu čerpať Pčka a OČR. Nulová ochota snažiť sa niečo "skĺbiť". Na to automaticky nadväzujú nižšie platy (logicky) a predsudky pri pohovoroch - je to začarovaný kruh.

@kaca222 tento chruňo nechape, že sklbiť pracu s dieťaťom a mať na to možnosti a natrčať paprče su dve rôzne veci, asi nebude najostrejšia ceruzka v peračniku