icon

Pomáhame rodičom, keď máme viac peňazí?

ksebejka
20. mar 2024

Ahojte, zaujímal by ma váš názor na majetkové rozdiely medzi deťmi a ich rodičmi. Môj muž veľmi dobre zarába a chcel by kúpiť nové drahé auto. Mne je to blbé, lebo rodičia z oboch strán sú dôchodcovia a zhodou okolností tiež riešia potrebu nových áut. Nebolo by správnejšie tie peniaze za drahé auto rozdeliť a niečo prispieť aj im ? Že by sme sa my uskromnili s lacným autom, ale dopriali aj rodičom? Kúpili ste svojim rodičom auto ? Dávate svojim rodičom väčšie finančné príspevky? Prípadne - ak si niečo drahšie doma doprajete, myslíte aj na svojich rodičov, ktorí si to nemôžu dovoliť ?Ďakujem za odpovede

svetlonos
20. mar 2024

Napisali ti tu ueny i muzi tolko vecnych komentarov, ze ti uz len treba zapnúť sebareflexiu.
Ty hovoriš, ze davas zo svojich peňazí. No a nie su to vlastne vase peniaze - pre teba, muza, deti?
Keby sa nieco vaznejsie stalo, nie je lepsie odlozit si ?
Auto je nadstandart a ked si ho nemozem dovolit, tak ho nemam. Mne ako tvojmu muzovi by sa tvoje zmyslanie nepacilo vobec. On chce zrejme auto, ktore splne jeho parametre. Preco by mal znizovat svoje naroky aby vyjovel tvojmu samaritanstvu?
Pomoc rodicom - ved uz nepotrebuju haciendu, pokial si ju nemaju z coho platit - to vseobecne.
A to ze ty prispievas, a muz je stym ok tak dobre. Ale auto?? Zvaz si, s kym chces prezit svoj zivot, ci s rodicmi alebo muzom. Pokia by ste si mohli bez problemov kupit co chcete a k tomu darovat dalsich 60 000 €, no nech sa páči. Ale takto nie. To je take falosne samaritamstvo. Nyt tvoj muzom, riadne ma vytocis akurat.
Ja som bola napriklad proti, ked mm chcel otcovi posielat nesacne vyzivne na svojho brata! A ozvala som sa hned i ked tam bol svokor. On len hovoril kolko mesacne musi ma vsetkych platit. Nepytal priamo. Tiez nie sme milionari a mali sme svojich vydavkov pozehnane. Jeho otec je svojpravny dospely. A ba argument, ze chudak zivnostnik nema volno atd... Nemal mat 5 deti a mysliet, ze zena bude happy robit 10 hidin denne popri takej skolke. Takže, to len tak aby si nemyslela, ze v sukromi by s ista držala.

luccija
20. mar 2024

@zeldia vieš koľko ľudí v mojom veku rodičom prispieva?aj, keď nechcú, ale kúpia spotrebič, zaplatia kúpele.Aky kaviár?veď energie, strava,lieky a nemajú nič.

sima234
20. mar 2024

@ksebejka áno na jedno auto sme pred rokmi rodičom prispeli, teraz sme im kúpili druhé, lebo ho potrebovali. Neupujeme im nové autá, ale ani staré rachotiny. A áno, kupili sme im aj umývačku, aj iné veci do domácnosti. A kupujeme rodičom iba z jednej strany, lebo z druhej, to zatiaľ nepotrebujú, ale ak príde čas, že budu potrebovať, tak určite pomôžeme aj im. A nic za to nečakám. Ale tu je skôr typické riešiť dedičstvo za života rodičov, ako sa im snažiť pomôcť ☹️☹️☹️

miadi
20. mar 2024

Ved ty kludne Daj svojim zo svojho kolko len chces. Tvoj muz by to musel chciet urobit tiez . Nie ze ty to tak chces a on teraz mà skakat ako ty piskas. Ja mame platim dovolenky platim jej letenky za ocean ked chcem aby dosla k nam. Kupila som jej vselico do bytu. Okna postel atd. Znackove kabelky parfemy . Auto nema nesoferuje svokor mà 90 uz nesmie soferovat nema uz vodicak. Cize obe strany su bez auta a my mame momentalne 3 luxusne auta. A v podstate vsetky mà mm Lebo Ja nemam vodicak. Ani by mà nenapadlo chciet dve predat a dat $ mame. ( jedno chce muz predat) Svokor mà najviac $ ani by ma nenapadlo riesit nejaky nepomer. Mama mà mozno najmenej na ucte no najviac si uziva zivot chodi na lacne wellness chodi k moru kazdy rok aj bez mojej pomoci. Ty mas nejaky komunisticky pristup nech maju vsetci rovnako lenze ked tvoj muz zarobi najviac nie je to fer uberat z jeho. Muz nech si kupi ake auto chce a ty pomahaj rodicom kolko ty chces zo svojho. Maju nizky dochodok ale tak Asi to mà svoj dovod . Moja mama si uziva tie slovenske vlaky zadarmo pre dochodocou. U nas su Strasne drahe VS Takze detom sa setri na školne . Ty si strasny materialista. U nas ani mhd neexistuje sme male mesto tu maju vsetci auta .. polku zivota som zila vo velkomestach a to mhd pre mna je sikovnejsie ako auto . Zastavi blizko kde ides nemusis hladat k parkovanie . Ja ked nechcem ist s taxikom tak riesim pesibus s detmi dame 10km hoci mam 3 auta pri dome, clovek nie je materialista Podla toho co mà ale aku dolezitost materializmu dava. Je fajn rodicom dopriat ale zo svojho . Je na tom nieco vychcane ked to ocakavas od muza.

tamitamitami
20. mar 2024

Správne je aby si muž kúpil auto také aké chce. Rodičom samozrejme treba pomáhať ale nie tak aby to bolo na úkor vašej rodiny. To znamená prispieť mesačne pár € aby sa rodičom ľahšie žilo a občas doniesť nákup (kúpiť práčku, víkendový pobyt alebo zaplatiť lieky). Nie kupovať im nové auto, ak auto nutne potrebujú tak pozri niečo z druhej ruky za 2 000-3 000, pošetri a kúp im na vozenie k lekárovi a do potravín im to bude určite stačiť.

lusilla
20. mar 2024

Moja sestra kupila rodicom auto, ja som na to nemala lebo mam rodinu a deti a nemozeme si vyskakovat ale ona rodinu nema, svoje auto ma a nepotrebuje svoje, naskytla sa prilezitost kupit vyhodne jazdene tak do toho isla, bola to suma cca 3 tisic eur cize mozno niekoho jedna vyplata, niekoho par mesacne uspory, pre niekoho nesplnitelna meta. Podla mna by si mal manzel kupit to co chce a ak ostane naviac prispet rodicom na nieco rozumne. Ja som rodicom pomahala financne tak ze som kupovala neake veci, ale postupne prisli deti a zavazky spojene s byvanim a penazi nebolo nazvys aj tak som sa snazila, lenze nasi zacali dotovat mojho brata ktory sa k nim nastahoval s celou rodinou a tak som nepriamo zivila nie len moje deti ale aj deti mojho brata, preto som tuto pomoc stopla. Tiez si myslim ze ak maju dochodcovia prijem 800 eur bez zatazenia hypotekou to nie je tak malo, velmi dlhy cas sme museli ako 5 clenna rodina vyzit z nissej sumy lebo vsetko ostatne islo na ucty a dalo sa to, plus svokra mala sama prijem cca 450 eur, bez hypo a teda vysla uplne s prehladom v 3i byte, nasetrene mala, vnucatam davala vzdy, navarene, ucty poplatene cize nie je to nemozne.

miadi
20. mar 2024

Ked budes mat super zarobky tak kludne kup rodicom Audi alebo co je tvoje top aj svokrovcom nech maju vsetci rovnako. Ale ty si robis prava na muzove zarobky a chces nadelovat rodicom. Keby som bola bohata tak kupim mame vilu pri mori. Ale ked na to nemam tak zijem v realite. A necakam ze Niekto druhy by sa mal uskromnit a kupit tu vilu pre moju mamu. To ze pomahas financne aby mali na lieky je samozrejmost. To je nieco co nevyhnutne potrebuju. Auto nie je nevyhnutnost v tomto pripade. To je len tvoje chcenie niecoho vacsieho. Treba byt fer voci manzelovi. Keby to bol jeho napad ok. Stacilo by kazdemu nova škoda.

katka2602
20. mar 2024

Mala som susedku. Manžel podnika, príjmy krásne. Pred blokom 2x luxusné auto (bmw x6 a mercedes GLC 400) a jej otec jazdil na fabii junior.

caroline_
20. mar 2024

@miadi super napísané, maximálne súhlasím

hindakus
20. mar 2024

@ksebejka máš pravdu, bolo by mi blbé voziť sa na návštevy k nim na super luxusnom aute, keď oni majú dosluhujúce.. veď to sú ludia, čo si roky upierali rozmary, aby živili, šatili, hračky kupovali deťom...

lienka.7
20. mar 2024

@ksebejka kúpila som rodicom 10 izbovu vily na Slavíne a s rodinou sa tlačím v paneláku... asi tak vyznieva tvoj príspevok, prepáč.
Nie, nemáš povinnosť nič kupovať rodičom, všetko je len tvoja dobra vola.
Tým netvrdím, že netreba pomáhať, ale všetko vrámci možnosti. Pokial muz robi, ma pravo si kúpiť aj BMW pre mňa za mňa, nie ze mu poviem, že počuj, kúpiš si len octaviu, lebo musíme kúpiť auto aj rodičom. 🤦‍♀️ ešte raz, nie, nemusíte, je to vaša dobrá vôľa. A ked to nie ste schopní, tak potom ten tvoj kuz asi až tak dobre nezaraba. Btw, nikde nepises kolko zarabas ty a co kúpiš teda z tvojich peňazí.
Inak ani moji, ani mužovi rodicia by takéto drahe dary nikdy neprijali.

deti95060810
20. mar 2024

nie, nikomu neprispievame....

muchotrafka298
20. mar 2024

Aj pomoc ma za mna svoje hranice. Pre mna diametralne odlisne prispevat rodicom s malym dochodkom na zivobytie, lieky a podobne nevyhnutne veci pre zivot. To je v poriadku a nemam s tym ziadny problem. Moji rodicia by odo mna urcite takyto drahy dar ani nezobrali.
A auto nie je uplne nevyhnutna vec pre zivot podla mna. Mna by si dobre vytocila, keby si mi povedala, ze nie, nekupis si auto ako chces za napriklad 70 tisic EUR, ale kupis si auto za 30 tisic, lebo treba 40 tisic na auta pre rodicov. Lebo vsetci vieme kolko auta stoja a ze najlacnejsie Fabie uz stoja okolo 15 tisic napriklad. Za mna je toto cele velka hlupost, ze kupme auta rodicom, ked na to uplne tak az nemate, ze mozete byt takito grandi. Ked mas svoje peniaze nasetrene a chces ich minut na auto pre rodicov, nech sa paci.

enmery
Autor odpoveď zmazal
laurita285
20. mar 2024

Ja kedže zarábam dobre tak najskôr doprajem všetko čo chcem sebe/nám a až potom prichádzajú na rad rodičia. Teda áno kupujeme veci aj pre rodičov lebo by si ich nemohli dovoliť ale v prvom rade myslím na svoju najbližšiu rodinu a až potom na rodičov.

dzejny656
20. mar 2024

Tak my sme napríklad darovali manželovým rodičom naše staré auto keď sme si kúpili nové namiesto toho aby sme ho predali. Väčšinou na sviatky im kúpime nejakú drahsiu vec co by sa im hodila (kávovar, pobyt atď.), ale finančne im neprispievame. Pokiaľ by potrebovali, tak by sme s tým nemali problém, ale nemyslím si ze by to potrebovali. Moji rodicia sú obaja ešte pracujúci, tam nejako nevidím zmysel prispievať dvom zarabajucim ľuďom.

stanzi
20. mar 2024

Ja neviem, mne je z tejto temy (po precitani odpovedi) akosi smutno. Tema sa vola bohate deti, chudobni rodicia, takze za mna ano, povazujem za prirodzene, ze ak sa ja s muzom radime medzi bohatych, tak rodicov nenechame zit ako chudakov, ktorym by sme prispeli len tolko, aby si mohli dovolit iba nevyhnutne veci 🙄
Inak je zaujimave, ze v X inych temach na MK vacsinou zeny povazuju za samozrejme, ze vsetky financie v manzelstve su spolocne, a tu sa niektore prispievatelky priam rozculuju, ze autorka chce “rozdavat manzelove peniaze” 🙂

ropucha6
20. mar 2024

Je to malo informacii. Preco rodicia potrebuju nove auta? Lebo stare uz dosluhuju a potrebuju nutne auto? V tom pripade by som urcite prispela. Ak je to len preto, aby sme mali vsetky tri rodiny rovnako drahe auta, tak to nie, v tom zmysel nevidim.

miadi
20. mar 2024

@stanzi Ved nech rozdava manzelove peniaze ale v pripade ze to tak isto vidi aj on. Asi nie su tak bohati aby si mohli kupit take auto ake chce muz a zaroven mohli kupit jej rodicom auto. Nie je nic smutne na tejto teme. Jednoducho nie su tak bohati ako sa autorka citi. Keby boli nemusi zakladat temu a kupi rodicom auto .Vyraba si zbytocne problem vo vztahu koli comu ? Hmotnym veciam drahym darom ktore Mozno ani jej rodicia nechcu. Od nej .

simca06022011
20. mar 2024

kupila by som si auto a neriesila... u nas v rodine vobec nie je zvykom aby niekto niekomu prispieval na auto. Jedine kedy by som uvazovala, nad tym, ze rodine prispejem na auto je pri nejakom hendikepe, keby bolo auto nutnost a nemali by nam dostatok prostriedkov.

tiezjedna
20. mar 2024

@stanzi "chudobní" rodičia asi neuvažujú nad obmenou auta... Brala by som to "chudobní" s rezervou. Chápem to tak, že oni majú dosť peňazí na to, aby si mohli dovoliť drahé auto a rodičia žijú normálne, a zhodou okolností uvažujú o novšom aute. Nie že žijú na hranici chudoby a mladí si vyskakujú.

mondolina
20. mar 2024

@ksebejka
moja mama bola celý život laborantka, dôchodok má 700€, a v pohode vyžije bez dotácií detí.

mondolina
20. mar 2024

@hindakus
ako vieš? že si upierali rozmary? a živiť a šatiť svoje deti je hádam normálne, nie?

daniela773
20. mar 2024

@stanzi no téma je síce tak nazvaná, ale chudobní ľudia si auto nekupujú. Nemajú za čo. Lenže oni si auto kupujú. Akurát, že nie drahé auto. Ja napr auto nemám a nepripadám si chudobná, ale je to pre mňa luxus, ktorý si nemôžem momentálne dovoliť. A ľudia tu vychádzajú z kontextu autorky… Chudoba a bohatstvo su relatívne.

ivana11155
20. mar 2024

@ksebejka za mňa nie. Možno mám na toto divno - sebecký názor, ale prečo by sa mal muž ktorý je šikovný uskromniť a kúpiť si lacnejšie auto? Véd nech si kúpi aké chce a to jeho čo má teraz posunte rodičom zadarmo. Mne to príde voči nemu viac férové. Dochodci už nepotrebujú nové auto. Na nákup, po doktoroch, na návštevu úplne stačí aj staršie auto.

mandzula
20. mar 2024

Nie, nemyslim na rodicov vtedy, ked si kupujem nieco drahsie, a to su uz dlhe roky na dochodku. Nie su na moju pomoc odkazani, nevyzaduju ju a ani by ju neprijali. Obcas im kupim nieco, za co nechcem vziat peniaze, ale su to drobnosti.
Nasi sa tesia, ked sa nam dari, nezazeraju, ze sme si kupili viac ako oni.
Auto by som im kupila az vtedy, keby boli naplnene potreby mojej rodiny, samozrejme, len so suhlasom manzela.

mk1111111111
20. mar 2024

Rodicom treba vzdy prispiet, ak je to nutne, teda, ak by im nevychadzalo na zivotupotrebne veci. To na 100%.
A potom, ak mate pokryte svoje potreby a tuzby(mozno muz po takom aute tuzi a preto tak drie v praci) a ak zostanu nespotrebovane prebytky -take penazne prebytky maju bohati ludia, tak vtedy sa rozmysla nad tym, ze prispejete aj rodicom na auto, lebo vy mate sny splnene a penazi kopec zostalo, tak preco cast neporozdavat.
Ja tiez prospievam nad ramec, lebo mi to financna situacia dovoluje, ale mama na prezitie nepotrebuje, platim jej tyzdenne masaz, ona na to nechce minat, tak jej kupim a hotovka, mne nechybaju, ju potesim

basulaak
20. mar 2024

Dopraj muzovi radost v podobe luxusneho auta. Nech nevyhori a ma pocit ze aj zije. Super ze im uz tak pomahas ale nie, nehrala by som sa na matku terezu.

mondolina
20. mar 2024

@ksebejka
tvoj muž si na to auto zarobil.

daniela773
20. mar 2024

@hindakus a čo je na tom blbe? A ona nemá deti? Alebo nebudú mať deti? Rovnako živí jej muž a ona rodinu, tak ako to robili rodičia. Mať deti nie je povinnosť…. A deti sa nerobia, aby ma raz živili. Keď sa o mňa na staré kolena budú chcieť postarať, tak budem rada…. Ale dnes už to nie je žiadna záruka. Rodičom určite treba pomáhať. Ale pomáhať = kúpiť im rovnaké auto ako sebe… A je veľa rodičov, ktorí si doprajú oveľa viac pre seba ako pre vlastne deti - alkohol, cigarety, nákupy, oblečenie… To nehovorím, že je jej prípad. Ale rodič by mal byt v prvom rade na svoje dieťa hrdý, ak sa mu darí, je šikovne a vypracovalo sa. Ak sa blbo cítim, lebo mám nové pekne auto a rodičia majú staršie, tak v takom vzťahu je niečo veľmi veľmi zle…