Požičať švagrovi 20 000 € na rekonštrukciu domu?
Ahojte, riesime doma s muzom situaciu...o ktorej vlastne nikto nevie len my a nedokazem sa definitivne s manzelom rozhodnut, co v tejto chvili spravit, tak mozno aj vyse nazory pomozu. Manzelov brat (teda moj svagor) si s jeho zenou nedavno kupili starsi dom na dedine - kupovali bez realitky, riesili priamo s byvalym majitelom. Chceli zacat novy zivot mimo mesta a vyzeralo to ako super kupa – domcek, taký nevelky, starsi, ale vyzeral na prvy pohlad v poriadku. Lenze az po nastahovani zistili nejake skryte nedostatky ktore nebolo vidno pri obhliadke, ze vraj ma stare rozvody vody, ktore zacali pretekat, udajne aj elektroinstalacia je v biednom stave a neviem co este tam nie je OK, nevyznam sa do toho... Vsetko su to vraj ale veci, ktore treba riesit okamzite, inak sa im dom moze postupne rychlo znehodnotit.
A ze treba okolo 20 tisic eur. V banke uver nedostali – ten uz brali mna kupu domu a nemaju ani nasetrene . Tak prisli za nami s otazkou, ci by sme im nepozicali 20 000 €, aby mohli urobit nevyhnutne opravy a ze nam ich splatia, ze svagor pojde do Nemecka robit (teraz obaja pracuju ako operatori vyroby v jednom priemyselnom parku a viem, ze tam nemaju bohviake platy) a ze do dvoch rokov nam vraj splatia o 5-tisic viac aby sme z toho nieco mali. Uprimne – peniaze mame, ale boli sme s manzelom rozhodnuti, ze to bude nasa rezerva (mame pred 40-tkou). Manzel je paradoxne proti pozicke aj ked ide o jeho brata, boji sa, ze peniaze neuvidime a este to pokazi vztahy..ze v dnesnej dobe plati, ze peniaze sa nepoziciavaju ani najblizesj rodine . ALe mne sa svagor zda sikovny, vedia sa aj s jeho zenou obracat, deti nemaju... navyse, aj my sme bezdetni...vychadzame s nimi velmi dobre, su slusni, seriozni... Dala by som im tie peniaze s nejakou poriadne osetrenou zmluvou. V podstate nemaju nikoho,kto by im pozical, je mi ich teraz uprimne luto, lebo sa z toho domu neskutocne tesili. Verim, ze urcite tu ma niekto skusenosti. ja som naklonena pozicat im. dakujem za rady
Ak chceš poznať skutočného priateľa (v tomto prípade člena rodiny) , požičaj mu peniaze. 20000 je veru dosť a ak sa už rozhodnete pojčať,tak mať len všetko na papieri a možno aj niekým zákonitým podpísané/overené.
mne by kontrolka blikala uz len tym, ze pojde do De zarobi lebo kamarat povedal....nema nic oficialne prislubene, overene a take, ze kamarat povedal a nakoniec ani do roboty nenastupili lebo nieco krachlo poznam par pripadov
Nie
Za mňa jednoznačne nie ..
Tak ako tu už viac krát písali- 20 000 je dosť na požičanie a zároveň málo na prerábku… na starom dome vždy niečo “vyskočí”… To je prvá vec. Druhá vec- čo to znamená, že to potrebujú urobiť hneď. Tečie im niekde voda? Iskrí elektrina? Alebo len proste chytili paniku, že je to vlastne staré… ( no s tým mali rátať, popravde celá ich kúpa pôsobí dosť nepremyslene a naivne, podľa tvojho opisu). Najviac by ma však odrádzal ten predpoklad splácania- švagrovci nemajú 20 000, nemajú ani príjem na to, aby im banka požičala, ale zároveň majú reči o tom, ako za 2 roky splatia ešte o 5000 viac. Lebo švagor pôjde robiť von, lebo zarobí… nič z toho sa ešte nestalo, to že mu kamoš sľúbil je síce pekné ale realita môže byť úplne inde. A s terajším príjmom to splatiť nedokážu…
Za týchto okolností by som teda nepožičala. Možno ak by prišli s reálnejšou “ponukou”, nebola by som striktne proti a ani sa nebavila, ale takto proste nie
Nie nepozicala by som. A vies preco? Lebo sa Ti moze stat, ze ich uz nikdy neuvidis. Rodina, nerodina. A ked si na tom tak dobre financne, ze Ti nebude chybat 20 000 tisic, tak ich radsej venuj na charitu alebo niekomu, kto ich potrebuje. Oni nemaju na to, aby to splatili ani za 5 rokov, nieto za dva.Pises o praci v Nemecku, on ju ma zabezpecenu s platom aspon 5000 EUR? Aby tam vyzil, dal na hypo banke a este Vam na splatku mesacne 1000 EUR? Ak si pracu nenajde, z coho to bude platit? Myslis, ze na nanho v Nemecku cakaju? Ma specialne zrucnosti alebo vedomosti, po akych je tam dopyt? Lebo vy budete posledni, ktorym vrati, ked bude v problemoch. A z beznych slovenskych platov, pises, ze nie su na tom nejak extremne financne dobre, kde naberu na tisice na splatky? Nehovoriac o tom, ze dnes je to 20 tisic, za pol roka to bude dalsich 20, potom znova. Lebo tebe chybat nebude. Za 20 tisic dnes spravit velmi basic rekontrukciu, skor par veci. A dom je obrovsky zrut penazi, hlavne ten starsi.
Ako môže niekto kúpiť dom a takéto veci si NEPREVERIT??? Ved to je základ, vezmem si odborníka, ak to sám neviem posúdiť. Ak ho kúpili nedávno a takýto problém hneď vyskočil akútne, tak to muselo byt už "vidieť". Takže za mňa nepozicat, lebo už toto hovorí o nezodpovednej kúpe.
Vtedy by som požičala, keby Ti ich nevrátia a ste s tým v pohode. Inak to naruší vzťahy a ešte aj budete bez peňazí. Pre mňa je to veľa. Koľko by som to musela šetriť.
Tak ako tu už viac krát písali- 20 000 je dosť na požičanie a zároveň málo na prerábku… na starom dome vždy niečo “vyskočí”… To je prvá vec. Druhá vec- čo to znamená, že to potrebujú urobiť hneď. Tečie im niekde voda? Iskrí elektrina? Alebo len proste chytili paniku, že je to vlastne staré… ( no s tým mali rátať, popravde celá ich kúpa pôsobí dosť nepremyslene a naivne, podľa tvojho opisu). Najviac by ma však odrádzal ten predpoklad splácania- švagrovci nemajú 20 000, nemajú ani príjem na to, aby im banka požičala, ale zároveň majú reči o tom, ako za 2 roky splatia ešte o 5000 viac. Lebo švagor pôjde robiť von, lebo zarobí… nič z toho sa ešte nestalo, to že mu kamoš sľúbil je síce pekné ale realita môže byť úplne inde. A s terajším príjmom to splatiť nedokážu…
Za týchto okolností by som teda nepožičala. Možno ak by prišli s reálnejšou “ponukou”, nebola by som striktne proti a ani sa nebavila, ale takto proste nie
@anonym_d9964d švagor este sedí doma na riti ale už vracia o 5t viac.😄
Tiez prispejem... rozhodne by som nepozical, lebo svietia vsetky kontrolky:
1, svagrovci su hlup... ehm naivni... - kupit stary dom za vyhodnu cenu .. to uz je prvy alarm... to je takmer vzdy naslapna mina
2, nedali si to skontrolovat (ta jeho poznamka, ze voda tiekla svetlo svietilo znaci o velmi velmi velmi velkej... naivite... su na to firmy, co to kontroluju
3, To ze si myslia, ze "iba to je problem" ... to si mysleli aj ked kupovali dom, nie? a Za 20 tisic dnes naozaj takmer nic nespravis a suhlasim, ze ked sa veci pokazia (najdu dalsie veci)
4, neverim, ze 1000 mesacne daju kvoli splatkam a dalsim nakladom (s domom)... a ked si to myslia a slubuju, opat dokaz o neskutocnej naivite...
Za mna rozhodne nie, duplovane, ked je to v garde, ze tvoj manzel - brat svagra - s tym nesuhlasi...
mne by kontrolka blikala uz len tym, ze pojde do De zarobi lebo kamarat povedal....nema nic oficialne prislubene, overene a take, ze kamarat povedal a nakoniec ani do roboty nenastupili lebo nieco krachlo poznam par pripadov
@klementinka58 Uz ked budu peniaze pozicane, nebude ho to az tak tlacit a kazda vyhovorka, preco nesiel, bude dobra. Keby to myslel vazne, uz davno tam je a nebude muklovat vo fabrike na SK.
@anonym_autor veľmi náročná situácia, myslím že by si v tomto mala dať na svojho manžela. Milionkrat tu písali, že je to veľká suma a je. Nemáte deti tak si písala zdá sa mi, keby ste mali určite by si nebola tak naklonená aby ste požičiavali švagrovi. Je to trošku blbe, že o vašich súkromných financiách si rozprávala švagrovi, že vám len rak visí 20 tis. na účte, ach veľká chyba. Už to od vás očakávajú určite, minimálne niekoľko rokov vám to budú splácať a nedoplatia celú čast určite a dúfať že vám splatia +5 tis. Je to bláznovstvo, znies ako mila osoba, ale fakt veľmi naivná. Aj čo sa týka banky … veď z jeho platu by nevedel splácať hypo keby si ju navýšil o 20 tis a vy v klude požičiate? To rovno darujte, keď si takto presvedčená o ich dobrote. Peniaze medzi vami narobia zlo. Netreba byt takáto dôverčiva a to že máte úžasne vzťahy, myslíš že iné rodiny nemali? Brat bratovi by nohy podrazil kvôli majetku, keď príde na dedenie niečoho. To nie že len iné rodiny, to je realita veľa veľa rodín. Slepo tvrdiť že nič sa nemôže stať je extrémne naivne. Autorka už nemas 20 rokov predpokladám, aby si bola takáto, si dospela rozumná zodpovedná žena a toto vám naruší vzťahy. Pomôžte s výberom majstrov, nájdite firmy, ktoré opravujú domy, chôdze im pomôcť osobne vy, led niečo bude treba nosiť, maľovať neviem čo všetko …. Ale nie toto. Už len to že nechcú dať pár stoviek eur na odborníka na zhodnotenie domu, je veľmi zvláštne, nedávajú vám žiadnu záruku. Lebo ich to bude niečo stať, vás nie? Chcú od vás 20 tis. asi len na dobre slovo. Švagor ešte čaká ako vy poviete a nejde robiť do zahraničia už teraz. Kúpiť si opachu starú, len aby som budil dojem, že som majetný a mám dom … nech ho rovno predaju a idú do bytu, zas led nie je na opravy, nemôžu si dovoliť dom, nie sú prví ani posledni
Ani ja by som nedala peniaze. Proste povedať že nemáte toľko. Hádam nevidí do účtu
@anonym_autor Ja budem mat asi iny nazor ako ostatni, ale ak s nimi dobre vychadzate, su to slusni ludia, mate medzi sebou dobre vztahy a nikdy ste si nevsimli, ze by to boli nejaki spekulanti, tak ja by som im tie peniaze pozicala. Mne sestra pozicala 20 000 eur. Bez zmluvy, bez cohokolvek. Nikdy ma ani len nenapadlo, ze jej tie peniaze nevratim. Vratila som vsetko, aj som jej k tomu nieco prihodila (hoc uroky nechcela). Ak by ona potrebovala pozicat, bez vahania jej aj ja poziciam, aj vyssiu sumu. Vsetko je o vztahoch. My sa mame rady, neviem si predstavit aka suma by mi stala zato, aby som si s nou tie vztahy pokazila. Naco by mi boli tie peniaze, keby som koli nim stratila sestru. Chapem, ze ludia su vselijaki - to uz musite vediet, ze ci su svagrovci v tomto smere zodpovedni, a ako by to brat manzel, ak by sa svagrovci v pripade nejakych problemov so splatkami oneskorili. Ale za mna, rodina si ma pomahat, a za kym inym maju ist, ak nie za vami? Drzim palce nech sa spravne rozhodnete!
@anonym_8f428a ale ono je to rozne od pripadu k pripadu .tuto svagor ma len slubenu pracu,este ani nerobi .keby robil aspon 2-3mes vonku povedala by som pozicaj.
Ale Takto ?
@anonym_autor švagor nepôjde robiť do nemecká, to nie je tak, že teraz povie, zajtra ide. Sú to len rozprávky, aby ste precitli. Nepoziciavajte, spotrebný úver nech si zoberú, ale z nebankovky, keď chcú splatiť o 5tisic viac, tak môžu platiť 500e mesačne navyše a splatia (lebo budu musieť) - co vám nie, lebo rodina...
Čo za blbosť kúpiť dom len podľa omietky? Nepýtali sa na stav? Ne kontrolovali? Tu by som tiež neverila. A 20tisic im je na to malo. Keby dačo. 🤔
@anonym_autor teraz prerabame uz 5 rok a so skusenosti 20 im nebude stacit🙂 a vztahy sa pokazia každopádne, pozicala by som ale max do 5 tisic, drzim palce
Mna celkom zaraza, ze si pred kupou nedali preklepnut technicky stav domu. Vsetko chapem - dobra lokalita, dobra cena - aj charizmu aku na nich dom mozno hadzal…ale je to stary dom, preboha treba to preverit a ak nieco vacsie vyskoci - pri kupe tym argumentovat aby ostalo aj na sanaciu okamzitych oprav. Ak to nutne akutnu opravu nepotrebuje - tak nech sa paci, svagor uz mal pred mesiacom zarezavat v nemecku. Ja by som bratovi pozicala - ale urcite nie celu sumu, ale viem aky je moj brat a pozical by aj on mne, ak by som potrebovala. Predstav si ze o par rokov budete potrebovat nove auto, alebo prezeniem to - o tyzden budete mat havariu - auto na totalku, havarijna a pzp pokryju slabu polovicu, ak mate starsie auto to bude par tisic. A budete potrebovat nove auto, zaroven manzel nebude chciet jazdenku - tam zahuci 20tisic len taky fukot. Ale vy tie peniaze uz nemate, ma ich svagor v ciernej diere (dome) mate 10tis a na zbytok si musite brat uver.
@anonym_autor
teraz som prečítala vsetko a tozum mi ostáva stáť...
Tak mladý ma možnosť okamzite odist a udajne zarobiť v de. Ale čo by išiel, ved ona ma cas pánko! Do psej matere ked potrebujem €, tak prášim okamzite!
Po rozchode ostal doma mne, teda cely úver a mesacne mi ostalo asi 20-50e. Odisla som tiez mimo SK. Krátko na to sa mi pokazil kotol, teda 2000e. Mama mi požičala, splacala som mesacne 500e + 550e hypo.
Ale on si panko pocka, hmmm... Takze on tam zarobi udajne tolko aby vam dal mesacne 1000e plus splátka plus réžia naživo? Aj to bude legálne výplata celá na páske ci odrb na čierno? Nezabudni, ze robota na stavbách je často dosť o úrazoch a vacsinou ten cudzinec si odnesie uraz a ostane bez príjmu, v mínuse.
No nie, su naivní alebo aj dobre vychcani.
Svagrina by isla s nim do de, vie jazyk, mala by bývanie za malú subu, strava, co by tam robila za prácu, vie jazyk?
Nikto tam necaka na ludi bez jazyka s otvorenou náručou a ani tisíce im za to neplatí.
Alebo by boli 2 roky od seba? Blby nápad.
Si to predstavuju ako Hurvinek valku.
Normalne im povedz, ze ste sa o tom bavili a nechcete si pokaziť vztahy. Oni to síce myslia vážne s tým splácaním ale čokoľvek sa môže stať a bude zle. A ze by vás veľmi mrzelo aj budú preto nahnevaní, no je to vaše rozhodnutie.
Inak švagor je jasnovidec, ked tvrdí ze zvyšok je v dome uz v poriadku?
Tu pomoze mozno preškolenie o realite, pretože oni ju vôbec nevnímajú. A ty dúfam uz po diskusii snáď áno.
Z opacnej strany, my sme su chceli pozicat na 3 mesiace peniaze, aby sme si znizili pokutu za predcasne splatenie hypo. Chceli sme cca 10.tisic od muzovho brata. Mal ich volne a povedal nie. Pozical nam ich kamarat nakoniec. Po 3 mesiacoch sme vratili. Boli sme s tym, ok,nehnevali sme sa na neho. 20 tisic na neurcitu dobu by som od nikoho nepytala a ani nikomu nepozicala. Pri rekonstrukcii sa to moze rozne zvrtnut. Je to velky risk.
Moj ex do stareho domu, ktory dostal od rodicov a mal k nemu citovy vztah, vrazil tolko tisic, ze by si za to postavil fungl novy krasny moderny dom. Ale on mal citovy vztah, tak vsetky peniaze, co zarobil v zahranici do toho vrazil. Len strecha stala 20 tisic (!!!!) a to spravil iba polovicu domu, ze pivnicu nechal tak, lebo si nechcel brat uvery ani poziciavat. Do domu vrazil cele uspory za roky prace v zahranici a tiez vsetko, co tam v tej dobe zarobil. Mohol si to dovolit. Ale tiez po case priznal, ze nepocital s tym, ze on na to minie kompletne vsetky uspory, ze to zozerie tolke peniaze. A to bolo pred kovidom, ked vsetko bolo lacnejsie ako teraz. Robili mu to nejaki znamy, cize kedy mali cas, vtedy prisli. Nerobili zle, ale jednoducho bez penazi neurobis nic.
v žiadnom pripade nie, a nemala by som veľké oči, že vám vrátia o 5000 viac, to by som okamžite odmietla, lebo podľa mňa nebudú mať ani na splátku, ked chceš dobre úroky, drž si peniaze v banke
a že nemali našetrené, tak bohužiaľ, musia byvať v tom, čom si kúpili,.ak im to nevyhovuje až tak,že im strecha pada na hlavu, nech ho predaju, idu do Nemecka, našetria si a kupia lepší dom
a ak je tych 20 000 tvoje jedina rezerva,tak si blazon potom
ja vždy tvrdim, poživčavaj len do sumy,ktora ťa nebude bolieť, ked ju nevratia
ešte 1000eur by som bola ochotna odpísať, aj to s ťažkým srdcom, ale 20 000 v žiadnom prípade teraz ste dobrí priatelia, ale peniaze tak dokažu pokaziť vzťahy, že do smrti nebudete spolu hovoriť
ty mu daš teraz 20 000 a on zistí, že ešte podlaha preteka, altanok je sprachnivelý, rúra odtokova nefunguje a z 20 000 bude zrazu 50 000 a na koniec tam ani bývať radšej nepojdú
nie, mali mať vyššiu rezervu v každom prípade a nebudú mať ani na dom ani na splátky
Keby to myslel vazne tak uz je v nemecku.. mal by tam najprv ist a zistit kolko realne usetri a potom si pozicat. Vzdy je to inak ako sa najprv javi.
Ja ked som kupovala byt tak som sa pytala kedy bolo co prerobene a to bol len maly byt. Ako sa im toto stalo?
@anonym_autor spomenula som si na temu, kedy mlada rodina mala pozicane peniaze od vsetkych moznych clenov rodiny, dom rozostavany, oni byvajuci v jednej izbe u rodicov a vyplata nestacila ani na splacanie dlhov, nie este stavbu.
Podla mna tiez nerealne, aby 1.im to stacilo na rekonstrukciu domu 2. Vam to splatili do 2 rokov.
Dalsi priklad byvania v dome za kazdu cenu, aj ked na to nemam.
@gabu_lienka presne, to sú oni, aj som jej písala, ako sa majú, ako dopadli, neozvala sa a jedine na ktore komenty reagovala bol osobný bankrot, čiže možno zisťovala ako si legalne napožiavať a nevrátiť
@lucka_ke az tak nam ti peniaze chybat nebudu, aj to je jeden z dovodov. Mozeme si to dovolit
@anonym_autor keď ti tie prachy chýbať nebudú, tak kde je problém? Je to rodina, ak by aj nevrátili (čo do 2 rokov je ozaj otázne, ak majú aj hypotéku a nezačnú lepšie zarábať ), ostane to v rodine. Požičaj v tejto situácii len za podmienky, že to vieš brať tak, akoby si im dávala dar (aj keď to formálne urobíte ako pôžičku, so zmluvou, dohodnutým časom a výškou splátok, úrokom z omeškania), že sa tešíš, že im to pomôže a budú tie peniaze dobre využité na zveľadenie ich bývania, kde ich možno aj navštevujete (a keď nemajú deti, možno to raz tvoje deti zdedia)... To, či peniaze vrátia a dodržia aj termíny, ostane vždy neisté. Keby bola aj perfektná zmluva, budeš sa na základe nej s nimi súdiť, vymáhať, tlačiť k speňaženiu ich majetku? Ak sa toho obávaš, tak im povedz, že im veríš, že to oni zvládnu, že posporia mesiac - dva - tri, prerobia vodu posporia ďalší mesiac - dva - tri, prerobia elektrinu, a za rok - dva, to budú mať porobené podľa svojich predstáv aj bez stresu z ďalších zmlúv, pôžičiek, splátok, naháňania sa
1. Veľkú chybu si urobila už len to, že si niekomu prezradila že máte volne peniaze. Keby túto info nemali, nikdy by vas o to nepožiadali a poradili by si inak…
2. Píšeš že by vám ešte 10000€ na rezervu ostalo, ale toto by ti pokrylo vaše výdavky a ešte nejaký životný štandard na aspoň rok keby vám vypadol príjem? Ja myslím že nie….
3. Ak naozaj chceš, požičaj menej…polovicu, tretinu. Oni sa nebudú hnevať, ani muž. Pokiaľ uvidíš že naozaj to splatili, mozes im požičať znova.
Buď múdra, neuč sa so svojich chýb ale z chýb iných, príkladov tu mas dosť. Ja som tiež urobila chybu v rodine a tiež tie vzťahy už nie sú také ako bývali….
To je ťažka téma v dnešnej dobe...ľudia sa viac boja, pretože doba je veľmi neistá, človek nevie čo bude zajtra. No mne ako človeku by bolo blbé nepomôcť ľuďom, ktorým verím, dobre spolu vychádzame a ešte ma nesklamali. Proste potrebujú pomoc a požiadali vás, keďže inú možnosť nemajú. Ja by som im pomohla, ale s riadne ošetrenou zmluvou.
ja sa priznám, ja som si komenty nečítala, ale napísala svoj názor hned zfleku po prečítaní otázky, a teraz musím skonštatovaž, že absolútna väčšina má ten istý názor, tie isté pripomienky a argumenty, čiže to nebude asi náhoda
@anonym_autor keď ti tie prachy chýbať nebudú, tak kde je problém? Je to rodina, ak by aj nevrátili (čo do 2 rokov je ozaj otázne, ak majú aj hypotéku a nezačnú lepšie zarábať ), ostane to v rodine. Požičaj v tejto situácii len za podmienky, že to vieš brať tak, akoby si im dávala dar (aj keď to formálne urobíte ako pôžičku, so zmluvou, dohodnutým časom a výškou splátok, úrokom z omeškania), že sa tešíš, že im to pomôže a budú tie peniaze dobre využité na zveľadenie ich bývania, kde ich možno aj navštevujete (a keď nemajú deti, možno to raz tvoje deti zdedia)... To, či peniaze vrátia a dodržia aj termíny, ostane vždy neisté. Keby bola aj perfektná zmluva, budeš sa na základe nej s nimi súdiť, vymáhať, tlačiť k speňaženiu ich majetku? Ak sa toho obávaš, tak im povedz, že im veríš, že to oni zvládnu, že posporia mesiac - dva - tri, prerobia vodu posporia ďalší mesiac - dva - tri, prerobia elektrinu, a za rok - dva, to budú mať porobené podľa svojich predstáv aj bez stresu z ďalších zmlúv, pôžičiek, splátok, naháňania sa
@pako24 tu ja zas vidím veľkú naivitu autorky, keď tvrdí, že im peniaze chýbať nebudú, môžu si to dovoliť, no vzápätí píše, že im ostane rezerva 10-tisíc. Stačí úraz, PN a rezerva je do pár mesiacov v prdeli a už by sa na ten tvoj argument, že to ostane v rodine, pozeralo úplne inak.
....ale ešte dodám, že manžel by musel súhlasiť...nešla by som proti nemu
@anonym_autor Kúpili sme starý dom, tiež naivne. Kúrenie sme robili za nekresťanský spotrebák. Potom postupne odišlo všetko. A to ten dom fakt nebola nejaká stará ruina. Nech si to rozmyslia na začiatku, vašich 20 tisíc to je kvapka v mori. Vy prídete o vynikajúcu rezervu a im to v tom dome asi až tak nepomôže. Lebo ak je ten dom už na začiatku v takomto stave, tak je to prúser. A to splatenie za 2 roky je tiež podľa mňa nereálne. Ale je to na vás. Inak môj švagor požičal bratovi v dobrej viere 10000, aby mu pomohol, zachránil rodinu. Prešlo 10 rokov a nevidel ani euro. My sme tiež od neho chceli, aby nám šiel ručiť na hypo a odmietol, ale nehnevali sme sa na to, nehnevali by sme sa ani v prípade, že by sme od neho chceli finančnú pôžičku a nedal by nám ju. Nakoniec je naozaj najlepšie pre všetkých hľadať možnosti a robiť tak, aké sú naše možnosti, nespoliehať sa na peniaze a pomoc iných. To nikdy nerobilo a ani nebude robiť dobrotu.

@anonym_autor Ja budem mat asi iny nazor ako ostatni, ale ak s nimi dobre vychadzate, su to slusni ludia, mate medzi sebou dobre vztahy a nikdy ste si nevsimli, ze by to boli nejaki spekulanti, tak ja by som im tie peniaze pozicala. Mne sestra pozicala 20 000 eur. Bez zmluvy, bez cohokolvek. Nikdy ma ani len nenapadlo, ze jej tie peniaze nevratim. Vratila som vsetko, aj som jej k tomu nieco prihodila (hoc uroky nechcela). Ak by ona potrebovala pozicat, bez vahania jej aj ja poziciam, aj vyssiu sumu. Vsetko je o vztahoch. My sa mame rady, neviem si predstavit aka suma by mi stala zato, aby som si s nou tie vztahy pokazila. Naco by mi boli tie peniaze, keby som koli nim stratila sestru. Chapem, ze ludia su vselijaki - to uz musite vediet, ze ci su svagrovci v tomto smere zodpovedni, a ako by to brat manzel, ak by sa svagrovci v pripade nejakych problemov so splatkami oneskorili. Ale za mna, rodina si ma pomahat, a za kym inym maju ist, ak nie za vami? Drzim palce nech sa spravne rozhodnete!