icon

Pravda vezus milosrdná lož vo vzťahu

pako24
2. apr 2025

vo vzťahu mnohé veci riešime spolu, mnohé individuálne; na niektoré záležitosti máme rovnaký názor, na niektoré nie... niektoré si vydiskutujeme, niektoré prejdeme bez debaty, na niektoré otázky odpovedáme pravdivo, resp. vyjadríme svoj názor, na iné reagujeme podľa domnelých očakávaní, čo chce partner počuť.... Čo je podľa vás správne, ctiť vo vzťahu pravdu nadovšetko, alebo aplikovať milosrdnú lož?

beronsche
2. apr 2025

@janage ale načo vôbec niekto potrebuje hodnotiť, či je dieťa pekne či škaredé? Veď je to divné...
Keď sa spýtas partnera, co si myslí o tvojej oslave a on nemusí skritizovať každú prkotinu a ani klamať, že super duper.. dá sa aj inak.. vypichnúť, čo je ok, zvyšok nekomentovat..
Takže všetko je len uhol pohľadu...

bielasovicka
2. apr 2025

No nech mi nikto netvrdí, že este nikdy v živote nepovedal milosrdnu lož. Tomu ja neverím.

marca12
2. apr 2025

Ja nemam rada pretvarku a hovorit to,co partner chce pocut? To nikdy. Vzdy hovorim pravdu a rovnaku uprimnost ocakavam aj od muza. Partner ti je najblizsi clovek a preto by ste mali byt k sebe uprimny. Neuznavam ani milosrdne lzi.

wolf_
2. apr 2025

Neviem no, ale mňa keď zaujíma, či mi to pristane al. či tú vyrážku vidno al. či mám (v tom) veľký zadok al. či je to jedlo dobré al. čokoľvek iné, tak chcem vedieť pravdu. Rovnako ako ja netvrdím mužovi, že tie rifle mu pristanú, keď nepristanú.. že ten pupák v strede nosa až tak nevidno.. že tá večera je chutná, ak mi nechutí.. že nepribral, ak pribral.... Rovnako ako keď niečo stálo 1000€, tak nepoviem že to stálo 100€, ani nezahovorím že "aaale nebolo to drahé". Nebudem tvrdiť, že meškám s vymyslenou výhovorkou, ale v pohode poviem, že meškám lebo som sa šuchtala/zapozerala do seriálu/.... Keď som nebola dostatočne uspokojená, nebudem tvrdiť, že bola... atď atď...
Ja chápem, že ľudia sú rôzni a aj prístup k milosrdným lžiam majú teda rôzni, ale pre mňa je to o tom, že práve od partnera očakávam naozaj tú pravdu, hoc nepríjemnú. Pretvárky, milosrdných lží má človek dostatok všade naokolo - od milej čašníčky, ktorá je možno milá len na oko ale v myšlienkach by bola radšej keby som do tej reštiky ani nevliezla 😁 cez bývalú spolužiačku, ktorú náhodne stretnem a vyjadrí ako ma rada vidí aj keď možno ani nie 😉 až po niekoho kto mi povie ako mi to pristane aj keď si možno myslí, že ty kks tá ale zostarla/pribrala/niečo .... aspoň doma s mužom chcem úprimnosť ...

lucialucy43
2. apr 2025

Jednoznačne pravdu treba povedať ja lož neznesiem len u mužov to je ťažke občas dať pravdu von ale treba si povedať čo sa nám nepači alebo nas trápi...

mamickalisticka
2. apr 2025

@pako24 vo veľkých dôležitých veciach pravdu, a v maličkostiach milosrdná lož môže byť, napríklad keď sa ho spýtam, či som pekná a schudnuta (hoci držím diétu hodinu a pol) 🤣

domkakvet
2. apr 2025

@pako24 no konecne niekto kto sa tu podakoval, casto sa to nestava.

anna_anicka83
2. apr 2025

@pako24 Ja som s týmto mala problém, lebo moja mama môjmu ocovi - lakomcovi vždy keď niečo kúpila povedala, že to stálo o 2 - 3 stovky menej. Ja som si pred sto rokmi rokmi z prvej brigády kúpila nehorázne drahé tenisky. Keď sa ma spýtal môj vtedy priateľ, že koľko stali, chcela som povedať o 40 EUR menej, ale povedala som si, že nie, nebudem klamať. A aká bola reakcia, že teda sú drahé, ale nevadí, lebo sú pekné😉Odvtedy nemám tendenciu klamať o ničom a je to aj z opačnej strany.

anna_anicka83
2. apr 2025

@janage Áno, niekedy v živote netreba hovoriť pravdu za každú cenu, ale tu hovoríme o partnerstve, nie o dieťati, ani iných ľuďoch. Ja svojmu partnerovi hovorím všetko úprimne. A áno, mám pri sebe ľudí, ktorým všetko povedať nemusím, najmä ak to nie je potrebné a poznám ich. Ale som rada, že s mojím mužom toto riešiť nemusím, rozlišovať čo áno a čo nie.

anna_anicka83
2. apr 2025

@janage Ja nečakám svoju pravdu. Objektívne viem zhodnotiť, čo je pravda a ani materská láska mi v tom nebráni. Tým sa, ale moja láska k dieťaťu nemení. Moja kamoška mala mamu, ktorá často spomínala, že keď sa jej narodila druhá dcéra, tak vyzerala ako mimozemšťan a mala strašne veľké chodidlá😉Keď prišiel jej muž, povedal, že no asi bude mať nohy po mne (mal nohu 47). Ale potom dodali, že každým dňom bola krajšia.

panonia
3. apr 2025

@panonia Mne to ani tak nevadí, ale mama si nevie zvyknuť 🤣.

martin96321
3. apr 2025

@huxy Si si ista? Ako by si sa zatvarila,keby Ti manzel rano povedal, ze vecera bola hnusna a ten sex od nej daleko neutiekol.........Pravda,alebo milosrdna loz?

mischy00
3. apr 2025

Fuuuu, som až šokovaná koľko žien chce len a len pravdu. A keď ju dostane, tak sa tu zakladajú témy na 12 strán, čo mi svokra, manžel, kamarátka a sused koňa brat povedali a ci to je normálne. Nie som za klamstvo ale určite v živote každí z nás s cieľom obísť siahodlhe vysvetľovanie išiel z kratšej cesty a tú mini lož povedal. Vždy záleží, či je to niečo veľmi dôležité alebo prkotina, ktorú človek za 5 minút vyhodí z hlavy.

huxy
3. apr 2025

@martin96321 to je totálna blbosť, čo tu opisuješ? Prečo by mi niekto takto hnusne hovoril pravdu? Ak som sa to vôbec nepýtala??? Ak by mi to bez pýtania sa, takto šplechol do tváre, tak by som sa podľa toho zariadila. A pravdepodobne by to bola aj posledná večera, aj to druhé. Napriek tomu milosrdnú lož nepotrebujem. Na čo má potrebu niekto komentovať či vymýšľať si klamstvá? Nechápem.

huxy
3. apr 2025

@mischy00 práve v malých klamstvách sa vo vzťahu ukazuje charakter človeka. Ja zas žasnem nad tým, koľké tie lži berú ako niečo normálne.

mischy00
3. apr 2025

@huxy charakter? Každí si pozna svojho blízkeho a Každí vie, čo komu môže zbytočne ublížiť alebo zbytočne vyvolať hádku, lebo niekto je strašne úprimný a ma pocit, že môže povedať hocičo. Ak je to už opačne, to už také rozkošné nieje. Som za to, že ak byť úprimný, tak obojstranne. Ale nikde nepíšem, že klamstvo vo vzťahu je ok. Ale tiež diplomatická odpoveď sa môže považovať za milosrdnu lož

pralinka25
3. apr 2025

@mischy00 ale to ublizenie alebo hadka su co? vsak ked vedome robim nieco co druhemu ublizuje o co je to lepsie ako potom mat odvahu to aj priznat. ci co oko nevidi to srdce neboli a je to ok? co je diplomaticka odpoved? mozno je problem v tom ze su ludia ktori sa prilis pytaju lebo si potrebuju potvrdit nieco, alebo sa pytaju nevhodne otazky tak v takom vztahu je to mozno zlozite.

huxy
3. apr 2025

@mischy00 ja nehovorím, že byť za každú cenu a v každom prípade úprimný, teda nehovoriť vždy úprimne čo mám na mysli, ak sa ma nikto na nič nepýta. Ale ak sa ma niekto niečo pýta, nemá zmysel klamať, a vo vzťahu už vôbec nie.
Čiže ak sa ma nepýtajú na názor, nebudem ho svojvoľne úprimne hovoriť, aby som neublížila. A v tom je podľa mňa veľký rozdiel.

pralinka25
3. apr 2025

@martin96321 zatvarila by som sa tak ze je to idiot. pretoze ak by mu vecera nechutila mohol by mi normalne povedat ako clovek pocuj toto mi nechuti, alebo skusme najst iny recept. a co sa sexu tyka mohol by povedat chcel by som vyskusat to a ono, alebo toto sa mi moc nepaci ale vsetko v konkretnom case necakat pol storocia a potom to vygrcat na niekoho ako idiot. kazda pravda sa da povedat normalne a s citom. pravda neznamena jebnut cloveku panvicou po gebuli.

mischy00
3. apr 2025

@pralinka25 ja som pri mužovi úprimná, keď sa pýta. A keď by som mala byt nepríjemná, tak mlčať je zlato. Čiže neklamem, ani nepoužívam milosrdne lži.
Ono to okolkovanie a používanie okolo toho tancekov, je už ôk? Véd ono to je to isté v globale, len to kvôli tej osobe povieš s citom. Čiže keď bol na hovno v posteli, tak bol na hovno v posteli. Len to povieš zabalené a previazané stuzkou.

pralinka25
3. apr 2025

@mischy00 no ano tak aj ja. Ja tiez netuzim nikomu ublizovat. Ani pravdou ani klamstvom. Nastastie moj mi nedava neprijemne otazky a pravdu sa snazim vzdy povedat primerane

martin96321
3. apr 2025

@huxy Bol to iba priklad. V zasadnych veciach vo vztahu urcite netreba klamat,ale vyjasnit si to. Pravda dokaze ublizit rovnako ako klamstvo. Milosrdna loz,polopravda lichotka zo slusnosti nazvyte si to ako chcete.......kto to nikdy v zivote nepouzil? Na co sa tu kazdy hra aky je pravdovravny? Ak by ludia vraveli vzdy a za kazdu cenu pravdu,tak by kazde rande skoncilo hned po tom prvom......

martin96321
3. apr 2025

@pralinka25 skusas si nove saty a opytas sa manzela......niesom v nich tucna? ........on Ti nechce zaklamat a Ty chces pocut vsetko,len nie pravdu😉 a teď babo raď( nechcem sa Ta dotknut,neviem ako vyzeras,ber to len ako priklad)

pralinka25
3. apr 2025

@martin96321 v zivote nikdy by som sa toto neopytala a to mam muza uz 20 rokov. uplne pribrzdena otazka. celkovo tieto typy otazok nekladiem a ked sa uz opytam fakt preto lebo chcem pocut pravdu. ja sa vidim. nepotrebujem o sebe pocuvat blbosti. naco by to bolo dobre. a celkovo teda ak by sme brali tvoj priklad a ja sa opytam taku blbost tak naco by mi bolo pocut aka som krasna a potom v tyh satach pojdem von a budu mi visiet pneumatiky na kazdu stranu a len hanbu si urobim. akoze vedome ma muz necha robit si hanbu sebe a vlastne aj jemu. naco je to dobre?
P.S. nastastie tento problem s postavou nemam ale aj keby som mala tak ho vidim nie?

huxy
3. apr 2025

@martin96321 úplne debilná otázka, prečo by sa žena s kilami navyše pýtala takú somarinu? To musí byť praštená. Tak buď chce aby jej muž klamal alebo o čo tu ide? Žiadna normálna žena so zdravím kritickým myslením sa niečo takéto nespýta. A ak nemá kilá navyše, tak tým dupľom. Toto sú ozaj také rozhovory pre jednoduchších. V prvom rade sa netreba pýtať blbosti partnera a keď sa už niekto pýta seriózne, tak by mal čakať úprimnú odpoveď. Už neviem ako inak to vysvetliť.

wolf_
3. apr 2025

A ja mám príklad z reality. Jedno obdobie som pribrala. Tak sa obzerám v zrkadle a hovorím skôr len tak to vetra "kks nejak som pribrala" Muž mi to potvrdil 🙂 a ja som si to vážila 🙂 Tiež si spomínam, že mi sfrflal (sám od seba) jedny šaty, že sa mu nepáčia. A príkladov kedy sme si úprimne všeličo povedali je mnoho. Často sa pritom aj zasmejeme, otočíme to na humor, či do seba vzájomne sarkasticky (obaja vieme že je to náš interný humor) rypkáme...
Milujem takýto prístup 😊 Za to nemám rada keď sa niekto niečo pýta len z toho dôvodu, aby sa mu oponovalo, aby ho ten druhý ospevoval, aby sa mu odpovedalo čo chce počuť 🤦‍♀️
Ako raz tu bola jedna diskusia, kde sa žena spýtala muža, či chce trojku a on povedal, že áno láka ho to. A ona tu vypisovala ako jej to ublížilo 🤦‍♀️

enmery
3. apr 2025

@martin96321 V živote som sa toto nepýtala a nepoznám ženu, ktorá by sa toto pýtala. V divnom zakomplexovanom kruhu ľudí sa pohybuješ.

martin96321
3. apr 2025

@wolf_ A o tom hovorim........ale tu sa kazda tvari,ze ak sa dostane na audienciu k papezovi,tak mu da rozhresenie....... Lebo ja zijem v divnom svete medzi divnymi ludmi...........😎

martin96321
3. apr 2025

@enmery Zakomplexovana si mozno Ty,ked smusis zvazovat co sa oputas a co nie,aby si nebola zaskocena alebo falosne pochvalena

enmery
3. apr 2025

@martin96321 Som zakomplexovaná, lebo som sa nikdy nepýtala chlapa na moju váhu a ako vyzerám v šatách? Dobre. Novinka.