Prečo je okolie také zlé na bezdetné ženy?
Odvazne tento prispevok pisem, aj ked ma zanho asi 90% osadenstva zvozi, ale skusim. budem mat 33 rokov a nikdy som nepocitila tuzbu po dietati, moj partner je na tom rovnako. Dovod nie je, ze by som neznasala deti, ale jednak to tak necitim, a za druhe mam vo svojom zivote vela veci, ktore ma naplnaju. No a gro tohto prispevku je, ze sa za to musim neustale tak nejak ospravedlnovat. Vysvetlovat, preco mam karieru radsej, nez deti, preco sa citim naplnena bez dietata, preco mi dieta nezapada do mojich planov, preco nechcem nieco, na co sa proste necitim. Pocuvam, ze som sebecka (sebecka voci dietatu, ktore neexistuje? to je aka logika?), ze ostanem sama ako prst, ze sa o mna nikto nepostara, bla bla bla.
Nechapem to od ludi, ktori deti maju. Ved vy deti mate, nikto vam ich neberie, tak co vas je po mne? Nechapem to od ludi, ktori vedia, ze na zemi je 8 miliard ludi, naco viac? Ved uz teraz je to pre nasu planetu neunosne. A este by som rada dodala, ze ludia, ktori maju taku ohromnu starost o to, kto sa o mna postara, sami uz teraz mozu zacat skladat na dochodok, ja to len ocenim 🙂
ACH JAJ...
To už je problém... ?!Ži svoj život,možno o 3-4 roky budeš chcieť dieťa a možno nie.
Možno sú to eugenici... 😃... povedia si, prečo sa taka pekná žena nechá vyhynúť a jej rovesnicka v osade je xtou babkou...? 8miliard,to je len kvantita.
Mozno to raz ocenís, ze to teba pindali, aj keď to bolo nanič. 🥀
"Lebo sme sa tak rozhodli. Ja vám nevyčítam, že deti máte tak to prosím nerobte ani vy mne. Môžme sa rozprávať o niečom inom?"
♦️ múdro, ze ich nemáš.
Človek, co vidi dezolatov, nie ľudí, nech sa nemnozi.
No a teraz si predstav pocuvat tie iste dristy v pripade ze to dieta chces a nemozes mat. Takze si na tom este dobre 😅
Ked chces, napis mi spravu. Pokecame.
Menej ries druhych, obzvlast tych "dezolatov", menej budu ludia riesit teba (nedezolatku)😉
Myslím.ze sebeckosť sa tu môže prejaviť v starobe.ked nebudeš brať ohľad na okolie a jednoducho sa niekto o teba bude musieť postarať...niekto z rodiny trebárs neter... alebo štát.Asi ťažko budeš mať na staré kolená dosť peňazí na slušný život v starobinci.ale možno áno.A možno sa toho nedozijes a poriesene.co ti samozrejme neželám.len tak uvažujem.Ja mám takú švagrinú v doch.veku a o pár rokov sa vráti domov na sk a rozmýšľam komu na krk....úspory minimálne.zdravie nicmoc.deti žiadne.zivotna filozofia dáko bolo dáko bude..
Druhý aspekt sebectva je neochota sa obetovať pre dieťa.obetovat svoj čas.energiu a city a vychovať dobrého človeka.Teba niekto vychoval.ty to už pre spoločnosť robiť nemieniš.lebo kariéra je presnejšia.
To len aby si pochopila tie reči o sebectve.lnak mne je jedno či máš deti alebo nie.Kym nie si moja dcéra.tak si mi v tomto ukradnutá.Ja sa v starobe budem pozerať na vnúčatá.ty asi na zoznam pracovných úspechov.Kazdy čo si vyberie...
Neviem, s akými ľuďmi sa stretávaš a prečo. Osobne poznám dosť bezdetných žien a nikdy som sa ich nespýtala prečo. I keď som niekedy zvedavá bola. Väčšinou časom samotné povedali, prečo deti nemajú a väčšinou to bol dôvod, že chcú, ale nemôžu. Je to však vždy osobné rozhodnutie daného človeka.
A tak ako ti to už dievčatá vyššie napísali. Ty si to musíš vysporiadať v sebe. Potom ťa také otázky nebudú rozčuľovať.
A že nezaočko dezolati? Ver, že nám je jedno, vo si o nás ty myslíš a tvoje urážky sa nás nedotknú. Vieme, prečo neočkujeme. Ty vieš, prečo nechceš deti, tak kľud. Čo ťa je po kom.
Vieš, ono každá otázka nie je vždy ofenzíva. Hlavne teda u rodiny by som to tak nebrala.
Haha teraz som si uvedomila ze Ta vedia vytocit ludia co sa neockuju 😆. Boze, tak ty musis byt naozaj slabsi jedinec
@ivik4 asi to maju v rodine, aj babka je asi prilis citliva😉
@kopaniciarka1
dezolat je clovek, ktoreho mozes odrbavat a "hrajkat sa s nim" 😉
To nie je nič špeciálne voči tebe, ani voči bezdetným. Mnohí prehnane rýpu a starajú do všetkého. Prečo nemáš deti, prečo máš len jedno, prečo máš až tri, prečo neskúšate splodiť aj druhé pohlavie, prečo sa sťahujete, prečo sa nepresťahujete, prečo máte doma mačku, prečo máte až dvoch psov, prečo nezmeníš robotu, prečo idete na dovolenku zrovna hentam, prečo neštuduješ ďalej, prečo študuješ ďalšiu školu... Keby sa ťa nepýtali, prečo nemáš deti, pýtali by sa ťa na niečo iné. Riešením je len dať najavo, ktoré otázky už sú za čiarou.
My deti nemame, ale chceli by sme, no prirodzene ich nemozeme mat. Podobne vycitky dokedy chceme cakat, ze som uz stara, kariera pocka, vsetci nas uz predbehli atd pocuvam uz roky 🙂🙄Nam sa nechce znamym ani rodine vesat na nos, ze su za tym zdravotne dovody (myslim, ze to nie je ich vec, to by zas zacali otazky kto z nas je neplodny, co preco ako... Nemame potrebu to zdielat).
Neviem ako mam v takych situaciach reagovat, lebo je mi vzdy do placu a neviem povedat ani nic vtipne ani nic vecne, ak nechcem zdielat to co nechcem zdielat a neporadim teda ani tebe. Moj muz je skvely a vzdy tych ludi nejak ,,da do laty", aby nemali debilne otazky, ale ja to nedokazem.
Chcem ti len povedat ze sa dokazem vzit do tvojej situacie, je uplne v poriadku deti nemat v akomkolvek veku ❤️ (ci uz ich nechceme alebo nemozeme mat). Bohuzial najma pre starsiu generaciu je to nieco nepredstavitelne a divne. Treba sa asi len nad to povzniest, je to ich nazor, ty mas vlastny a svoje dovody. Zrejme sa pytaju a zabrdaju len aby rec nestala 🤷
No jednoducho ti nerozumeju hlavne starsia generacia preroze vzdy drviva vacsina zien brala ako normalne resp ako povinnost mat deti. V dnesnej dobe sa pohlad na to meni mnoho mladych ludi uz nerozmysla tak ze skola praca a zalozim si rodinu...ale pre starsie rocniky je to stale ocakavany postup a skratka nieco prirodzene. A mozno je to aj tym ze ti to skratka len chcu dopriat ten pocit lebo mat dieta je krasne je to neopisatelne a pochopi to len rodic...
@janinah to ze sa autorkini rodicia rozhodli ju mat, neznamena za ona sa musi rozhodnut mat dieta. Nikomu/spolocnosti nedlhuje rozhodnutie mat/nemat dieta, a nemat ho nie je sebectvo.
Po druhe, deti su drahe. Myslim ze vacsina bezdetnych by potom mala mat dostatok penazi si zaplatit starostlivost v starobe, tak ako to planujem ja
Nečítala som iné reakcie, ale poznám pár žien, ktoré deti nechcú, či už sú po 40 a nikdy ich nechceli a ani od jednej som nikdy nepočula, že by to niekomu muselo vysvetľovať. Buď sa pohybuješ v podivnej komunite, alebo to ty sama vo svojom vnútri prežívaš výrazne viac ako si pripúšťaš.
@luteam no vidis, ja by som zas zenam dopriala anal alebo sex s viacerymi naraz, proste nevedia, o co prichadzaju, je to neopisatelne. No vacsina zrejme nebude mat zaujem to ani zistovat, vsak ;) Pripadne predpokladaju, ze ziadny uzasny pocit z toho mat nebudu. A tak isto to moze platit aj pre dobrovolne bezdetnych. Preto nikoho nepresviedcam 😆
Esteze tvoja mamka tak nerozmyslala...
Okolie je zlé na každého, kto sa nechá. Homo homini lupus.
@lianka123 A to je čo za reakciu?
@maranta_leuconeura samozrejme urcite som to nemyslela tak ze chcem niekoho presvedcit aby si spravil deti ked nechce. Len som odpovedala na otazku autorky aky motiv maju ludia ked sa takto vypytuju 🤷♀️ a mozno maju ine dovody nepoznam tych ludi ale s takymito nazormi som sa stretla ja osobne
Mala som prve dieta v tvojom veku no pred tym ma nikdy nenapadlo ze su ludia zli k bezdetnym. Nepamatam sa ze by sa ma Niekto pytal kedy budem mat deti ci preco ich nemam .Ale nezijem na Svk tak Mozno je to tym. Alebo ze sa ludia boja 😁Lebo mam vibe ako brutalna Nikita. Urcite by som neospravedlnovala ani nevysvetovala preco nemam deti . Ved to je kazdeho osobna vec . Este tak najblizsej rodine a kamoske ano.
Mne doktor na poslednej prehliadke (nie gynekológ) povedal, že je najvyšší čas "tik-tak, tik-tak".. nechápem čo sa vôbec stará 🤦♀️
ja zas nechápem kto sa stará do bezdetných ľudí - vôbec takých nepoznám... každý má toľko starostí , že sa na každého vykašle a nech si každý žije ako chce....
Ja som v tvojom veku bola tiež bezdetná a takéto reči som nepočula od nikoho. Občas sa niekto začudoval, že deti nemám a nechcem (áno, veľmi dlhý čas som naozaj nechcela). Ale nikto ma neobviňoval zo sebectva, ani z karierizmu. Keď zažívaš takéto slovné útoky, tak sa vôbec s tými ľuďmi o tom nebav. Proste ich stopni hneď v začiatku, že to je tvoja osobná vec a nechceš o tom hovoriť.
@valeria_h to máš koľko rokov ....
mne zas zastupujúci gyn. ako tehotnej povedal že on má rád takéto mladé maminky - že tie si rád pozrie...🙄 som skoro zutekala aj s tým bruchom...🙂
Hmmm asi clovek pocuva to opacne. My cakame 4.babatko a teda prave od bezdetnych pocuvam rozne narazky….

Mam vo svojom okoli kopec kamosiek co nechcu deti a aj take co nemozu mat deti. Nikdy som sa nestretla s tym, ze by ich odsudzovali. Ziju si svoje zivoty, a uzivaju si cestovanie, nemam pocit, ze by to riesili kto si co mysli. Iba žartujeme, ze ci mas deti alebo nemas aj tak skončíme spolu v nejakom domove dochodcov 🤔🤔🤔.