Prečo sa obaja rodičia stále zúčastňujú aktivít s deťmi?
Čo je to teraz za novodobý trend že všade chodia s deťmi obaja rodičia?
Stretla som kamarátku, rozprávali sme sa že boli na zápise do školy aj do škôlky s deťmi že musel manžel vybaviť dovolenku aby mohol ísť s ňou. Alebo staršie dieťa ráno aj poobede chodia preň spolu. Na výlety, do kostola všade chodia spolu. Ona hovorí že to je teraz taká móda že obaja rodičia sa starajú že prečo nie.
Ja čo vidím rodičov v okolí všade chodí väčšinou matka, onedinele otec pre deti. Na zápise všetky deti boli s matkou, nikto tam nemal obidvoch rodičov.
Príde mi to ako keby niektory nevedia sami ani prdnúť bez chlapa.
Volám ju von ísť si sadnúť niekam, ona nemôže lebo manžel je v práci a nechce ísť sama von bez neho. Veď to už je choré, nemyslíte?
Mas to v hlavicke pekne popletene teda 🙈 aj my chodime s detmi na vacsinu miest obaja, nie preto lebo by som si ja “nevedela prdnut” bez chlapa alebo chlap bezomna, ale preto ze je to nas spolocny rodinny cas. Prvy den v skolke, zapis do skoly, prvy den skoly povazujem pre dieta za milniky a chceme tam byt obaja rodicia, lebo mame obaja zaujem tam byt. A nie nemusi nikto nikoho nutit si brat dovolenku, lebo otec dietata chce byt pri tom rovnako ako matka…co sa tyka vyhovorky “kamosky” tak by som skor povedala, ze nechce ist s tebou, nie ze nie je schopna bez chlapa zobrat dieta von 🙈
@srdeenko19 aj u nás v meste. Pred rokom mal syn zápis, dala som muzovi svoj OP a vodičak, však to chalani zvládnu, ale bol problém s tým či naozaj aj matka vie a súhlasí, musela som sa dostavit osobne na podpis. Takže z mojej skúsenosti vyzadovali na zápis do ZŠ oboch rodičov.
K doktorom sme sa pri starších deťoch s mužom striedali, isiel kto kedy mohol, ale s najmladsou som dlhšie na rd a muž si rád vyčerpá P, takže už tiež chodíme obaja 😁 zatial.
Podľa mňa je to úplne v poriadku. Síce máme striedavú starostlivosť ale pri dôležitých veciach sa zúčastňujeme obaja rodičia. Ako bol napr. Prvý deň škôlky, besiedka v škôlke teraz nás čaká zápis do 1. ročníka. A určite aj prvý deň školy tam budeme obaja. Z môjho pohľadu je to dôležité pre syna, aby vedel že aj keď ako rodina sme spolu už není ale čo sa týka jeho udalostí čo sa dejú len raz v živote sme tu ! Teraz syn ide na operáciu krčných mandlí aj tam s ním budeme obaja.
Čo je teba do toho? Veď rodičia sú dvaja, je to pekné.
Zavidis, ked to riesis.. ty nechapes, ze tých chlapov nikto nenuti, ale sami maiu zaujem o to byt vsade?? Viem, ze su take osoby ako ty a vadi mi, ked komentuju a staraju sa do druhých, aj ked ich to neovplyvnuje, preto mi bolo "blbe" ked muz chcel ist tiez na rodicko, ale presvedcil ma, ze nam moze byt jedno, nech si každý mysli co chce!
@smirnoftka pekne si to napísala. A áno, veľmi z toho príspevku cítiť závisť.
Musíš mať veľmi smutný život, keď ťa toto škrie.
Áno, chodíme s manželom a dieťaťom všade spolu, keď môžeme. Máme sa radi a chceme spolu tráviť čas. Určite by aj môjmu manželovi záležalo na tom, aby bol na zápise. Boli sme spolužiaci v škole, dobrovoľne si volili rovnaký rozvrh, máme spoločnú firmu a voľný čas trávime rodinnými aktivitami, pretože si rozumieme. Priateľov máme tiež, ale spoločných, s ktorými chodíme na výlety, víkendové chaty, prespávačky aj s rodinami. S kamarátkami na kávičku nechodím, lebo je to pre mňa strata času.
A prečo je to tak? Lebo dnes je normálne, že muž sa rovným dielom zapája do starostlivosti o domacnost a dieťa. Pretože CHCE tráviť čas so synom, byť pri jeho dôležitých životných mílnikoch, mnohí otcovia chodia na otcovskú a najmä majú omnoho kvalitnejšie vzťahy s deťmi, než mali otcovia v minulosti.
Môj manžel chodí do roboty mimo domova takze ze prec cca tyzden a pol az 2, a je presne taky otec aky si povedala bol na zapise ale len ze mu to akurat vyslo byt doma u oboch deti, pediatria ho tiez pozna, ked som v robote a je doma tak s nimi ide dokonca jedna z toho chce chodit z nim prevažne moj manzel ma zalubu vo veteranoch hocikedy ich naloži do auta a ide ich vozit ked tak mu pomahaju berie ich zo sebou, bol doma ked mali prazdniny vzal ich aj do mekaču aj do herni pre deti lebo chceli ist,za mala im aj plienky menil ja som mohla aj odist z domu a sa postaral nikdy som sa nebala viem ze by sa im nic nestalo lebo by dal zivot za nich, ja v tom nic nevidim zle, to su typi otcov ktorych zaujimaju deti,a vsimam si ze teraz to tak je otcovia su iny ako bolo niekedy ja stale hovorim že deti si nebudu pamätať kolko penazi doniesol domov kolko hraciek im nakupil ale ze chodili z tatikom na vylety čo z nim zažili tak isto ako ja si pamätam z detsva sice moj ocko bol tiez prevazne stale preč ale zažitky si pamätam ked bol doma a sa mi venoval, a som rada ze deti maju otca akeho mam ja dokonca aj dedo ich vozi do skolky ostava z nimi ked je doma berie ich na vylety pride a ide z nimi a podobne aj moj brat 🙂 ved to je len priklad ako by mali otcovia fungovat.
Prepac mi ale musis mat strasne smutny zivot
My chodíme tiež všade s manželom spolu- zápis, mesto, vylet, ked ideme pre deti do skoly/ skolky, nakup... dokonca moj manzel je aj doma s chorymi detmi.
Ked chcem mat svoju aktivitu, manzel je s detmi. A naopak.
Som rada, ked sme spolu a neberiem to ako modny trend. Som rada, ze sa o nas zaujima, ze chce s nami travit cas a ocenuju to aj nase deti.
mne napr toto nevadi, a som za, preco by sa nemal otec zapajat a riesit... zapis do skoly sme absolvovali vsetci spolu, talentovky som uz isla len ja, na co by aj otec cakal na dieta... vsetky taketo akcie detske su ojedinele a raz za zivot. Co ja nechapem a pozastavujem sa sem tam nad tym, na co chodia dvaja rodicia k lekarovi s kazdym prdom s dietatom, beru volno obaja v praci, pripadne zena na MD/RD nedokaze ist sama s dietatom k lekarovi na uplne bezne poradne, k lekarovi s uplne beznym ochorenim, musi otec utekat z prace s nimi :DD Ale tak kto si ako urobi, tak ma.
Ale ostatne... no ako bolo by mi divne nenakupit a cakat kedy pride chlap aby sme isli spolu.. proste pre mna strata casu, ak to viem vybavit raz dva sama. Ale ak sa niekam ide a nic ine nemam, nevidim dovod neist
Som mamou troch detí. Všetky zápisy do školy, škôlky na stredné školy chalanom, všade sme boli obaja rodičia. Spolu sme ich splodili, spolu sa staráme, a preto majú s nami ako rodičmi úžasný vzťah, nemajú problém hovoriť o ničom, zdoveruju sa nám, lebo vedia, že sme tu vždy pre nich, či otec či mama. Aj kocikovali sme spolu, chodíme spolu na nákupy.
Je to iné keď je len sama mama, bez otca. Ale keď sú obaja rodičia, majú sa aktívne zapájať do výchovy svojich detí, nie sú len matkine.
A nič sa nevyrovná detskej radosti v očiach a srdiečka, keď sa môže podeliť so svojimi radosťami a starosťami s oboma rodičmi. Poznám viac manželstiev, kwe viacmenej otec nebol prítomný pri dôležitých životných udalostiach dieťaťa a nemajú dobrý vzťah.
Dcérka je šiesta ja, aj na konci roka pôjdeme pred školu, vyhlasujú najlepších žiakov, ma samé jednotky, sme na ňu hrdý obaja, z každého z nás má to najlepšie. A ona sa veľmi teší, keď nás tam vidí oboch. Dcéra má veľmi šikovného spolužiaka, dobrý tichý chlapec, skvelé sa učí, no jeho rodičov som videla len na zápise, žiadne rodičovské, keď sú aktivity s deťmi, nikdy neboli. Chlapček je stále smutný, iné deti majú prítomných oboch rodičov, no on nie.
A ten pocit, keď sa k nám dcéra rozbehne a obijme nás, je na nezaplatenie, žiadne peniaze sveta to nenahradi.
Deti si nebudú pamätať koľko peňazí ste zarobili, ale koľko času s nimi travite
Ja mám teda už 16 ročnú, ale vždy sme všade chodili spolu. Samozrejme , že na kávu s kamoškou ho neberiem, ani on mňa , keď ide s kamošmi. Ale ináč všade spolu, ešte k doktorom zvyknem chodiť sama, ale keď je doma, ide s nami.
V tvojom prípade cítim kúsok závisti. Možno by si aj ty chcela. A manžel ťa s takým nápadom poslal do teplých krajín.
No napríklad u nás je tiež zápis povinný pre oboch rodičov. A deti sme si urobili predsa spolu, tak prečo by sa mal starať iba jeden?
Mozno preto, ze su to spolocne deti? Potom tu nariekaju, ze muz sa nezapaja a vsetko je na zenu… Zapis do skoly niektori povazuju za milnik v zivote dietata, ktory chcu zdielat spolu. Pri zapise je navyse potrebny podpis oboch rodicov. Vylety ma neprekvapuju, co je zle na spolocnom traveni casu ako rodina.
@hopatko myslím,že tu je závisť zo strany pani autorky
Má dobrého manžela zaujíma sa a chce byť prítomný pri udalostiach so svojimi deťmi áno nie každý chlap taký je a ty takého pravdepodobne nemáš zmier sa stým iné to nebude. Baba má šťastie a ty už trošku menej zvládneš to neboj nic aj sama ženy sú silné aj samé bez muža 👌
Niekomu vadi, ze sa otec nezapaja do vychovy, niekomu vadi, ze sa otec zapaja do vychovy 🤷🏻♀️. Kazdy to ma tak, ako jemu vyhovuje. My tiez chodime vsade spolu pokial sa da. Nie je to ziadna moda, ani trend, ale je to otec a tiez chce byt so svojimi detmi vsade kde je to mozne. Preco by to mala byt len matka? To, ze kamoska nechce ist bez muza von je jej rozhodnutie a netreba ju preto odsudzovat.
@som_realistka to je vždy tak, že ženy si pomôžeme, lebo sa dokážeme jedna do druhej vcítiť (snáď) ☺️ ja tiež som pomáhala mamime hore do obchodu s kočíkom po schodom, a muži chodili dookola, práve preto, lebo viem aké to je tam po tých schodoch ísť bez pomoci..
Nemyslím, že je to taká móda teraz. My máme deti veľké a tiež sme všade chodili spolu, keď sa dalo. Keď bolo veľa práce, tak išiel len jeden, ale keď sme mohli, išli sme obaja. Obaja sme si chceli užiť niektoré momenty. A dobre sme urobili, veď deti tak rýchlo rastu, čas letí a niektoré veci sa nevrátia. Treba si užívať život a pekné momenty.
ak nie je otazka v nazve prispevku basnicka "Prečo sa obaja rodičia stále zúčastňujú aktivít s deťmi?" ... tak potom len strucna a kratka odpoved: " Lebo chcu"
My to tak máme takisto. Ľúbime sa, radi spolu trávime čas, deti sú maličké len chvíľu ani sa nenazdame a budú bežať z domu. Ja ako dieťa by som bola šťastná, nemala som to tak. Som rada za dnešnú dobu, že otcovia sa viac angažujú a som vďačná že máme prácu akú máme a môžme a deťmi spolu tráviť veľa času. Pochopím ak to má/chce niekto inak, ale z teba mám pocit že je to možno trošku skrytá závisť.
@anonym_autor tak ja sa musím autorky zastať , pretože viem ako to myslela . Povedzte mi mamičky prečo je toľko rozvodov a nevyrovaných ,narušených detí ??? lebo oteckovia chodia aj tam kde 100rokov nechodili naši rodičia a sme vychovaní normálne a nič nám nechýba , a bolo omnoho menej rozvodov a PLNOHODNOTNÝCH RODÍN ! Ano je pekné ak sú rodiny spolu , ale nielen na oko , alebo pohladkanie ega , že aký som dobrý rodič veď som bola na zápise, porode atd.......Lebo nám sa rodicia venovali , nebuchli nás do izieb a robte čo chcete ,alebo k starým rodičom lebo my musíme stihnúť svoje , rodicia sú na mobiloch a svojich zábavkách a svojich aktivitkách ........vidím to aj v parku dieťa robí čo chce a mamka mobil v ruke , ale ideme sa hrať na plnohodnotné rodinky a tváriť sa ako veľmi dôležité aby boli rodicia všade dvaja , ale ostatné omnoho dôležitejšie veci úplne absentujú . Kostol a výlety beriem ako spoločné rodinné aktivity .Ale dnes je to naozaj trend a nemá to s výchovou nič spoločné .
@anonym_autor tak ja sa musím autorky zastať , pretože viem ako to myslela . Povedzte mi mamičky prečo je toľko rozvodov a nevyrovaných ,narušených detí ??? lebo oteckovia chodia aj tam kde 100rokov nechodili naši rodičia a sme vychovaní normálne a nič nám nechýba , a bolo omnoho menej rozvodov a PLNOHODNOTNÝCH RODÍN ! Ano je pekné ak sú rodiny spolu , ale nielen na oko , alebo pohladkanie ega , že aký som dobrý rodič veď som bola na zápise, porode atd.......Lebo nám sa rodicia venovali , nebuchli nás do izieb a robte čo chcete ,alebo k starým rodičom lebo my musíme stihnúť svoje , rodicia sú na mobiloch a svojich zábavkách a svojich aktivitkách ........vidím to aj v parku dieťa robí čo chce a mamka mobil v ruke , ale ideme sa hrať na plnohodnotné rodinky a tváriť sa ako veľmi dôležité aby boli rodicia všade dvaja , ale ostatné omnoho dôležitejšie veci úplne absentujú . Kostol a výlety beriem ako spoločné rodinné aktivity .Ale dnes je to naozaj trend a nemá to s výchovou nič spoločné .
@nicolenk ja len tolko, ze nevidis co sa skryvalo za dverami tych "plnohodnotnych" rodin. Ponizovanie, tyranie psychicke aj fyzicke, alkoholizmus... Len vtedy sa "nepatrilo" rozvadzat tak rodiny zili spolu ale ci to bol skutocny plnohodnotny zivot plny respektu, lasky a ucty tazko povedat. Kolko nevyrovnanych a narusenych deti v tych rodinach vyrastalo, ake traumy si do zivita odniesli, ake vzory si do zivota odniesli. Ak by to bolo inac, tak dnes su vsetky rodiny harmonicke, pretoze tie deti, z ktorych su dnes uz rodicia, vyrastli v harmonickom a podnetnom prostredi a vedia ako ma vyzerat rodinny zivot. Niekde to co o dnesnych rodinach pises musi mat korene, no a kde asi su tie korene. V ich detstve, ktore prezili ako prezili a odniesli si do zivota, to co si odniesli.
@nicolenk ja len tolko, ze nevidis co sa skryvalo za dverami tych "plnohodnotnych" rodin. Ponizovanie, tyranie psychicke aj fyzicke, alkoholizmus... Len vtedy sa "nepatrilo" rozvadzat tak rodiny zili spolu ale ci to bol skutocny plnohodnotny zivot plny respektu, lasky a ucty tazko povedat. Kolko nevyrovnanych a narusenych deti v tych rodinach vyrastalo, ake traumy si do zivita odniesli, ake vzory si do zivota odniesli. Ak by to bolo inac, tak dnes su vsetky rodiny harmonicke, pretoze tie deti, z ktorych su dnes uz rodicia, vyrastli v harmonickom a podnetnom prostredi a vedia ako ma vyzerat rodinny zivot. Niekde to co o dnesnych rodinach pises musi mat korene, no a kde asi su tie korene. V ich detstve, ktore prezili ako prezili a odniesli si do zivota, to co si odniesli.
@viestta čiže k rozvodom nás naučili rodičia ktorí boli naučený dobou sa nerozvádzať ??? Alkoholizmus , týranie , psychické a aj fyzické je omnoho viac ako v minulosti . Lásku a úctu dáte dieťatu že sa mu venujete učíte ho , vímate , ale nie že za každú cenu musia byť všade obaja rodicia . Čiže nik nenasúpi do práce , lebo všetci rodičia musia s detmi do školy , školky 1.9. ....??Myslím že všade a vo všetkom má byť zdravý sedliacky , rozumný názor a postoj . Dnes oteckovia skôr zastávajú úlohu matiek . Matky musia ku kaderníčke , nechty , fitko , solárko , posednie s kámoškami atd...... tam výchova a súdržnosť rodiny nemusí byť , a nevedia dieťatu navariť obed , ba dokonca zažila som že prebaliť . Vobec nejde o spoločné rodinné akcie , ale veľa vecí je prehnaných a naozaj na oko.
@viestta čiže k rozvodom nás naučili rodičia ktorí boli naučený dobou sa nerozvádzať ??? Alkoholizmus , týranie , psychické a aj fyzické je omnoho viac ako v minulosti . Lásku a úctu dáte dieťatu že sa mu venujete učíte ho , vímate , ale nie že za každú cenu musia byť všade obaja rodicia . Čiže nik nenasúpi do práce , lebo všetci rodičia musia s detmi do školy , školky 1.9. ....??Myslím že všade a vo všetkom má byť zdravý sedliacky , rozumný názor a postoj . Dnes oteckovia skôr zastávajú úlohu matiek . Matky musia ku kaderníčke , nechty , fitko , solárko , posednie s kámoškami atd...... tam výchova a súdržnosť rodiny nemusí byť , a nevedia dieťatu navariť obed , ba dokonca zažila som že prebaliť . Vobec nejde o spoločné rodinné akcie , ale veľa vecí je prehnaných a naozaj na oko.
@nicolenk nie, rozvodom nas zivot v nefunkcnych rodinach nenaucil? Nenaucil nas nahodou tomu, ze mame mat sebeuctu a neostavat tam, kde to nefunguje? Ty si fakt myslis, ze vsetci to robia len naoko?
A ozaj, preco by sa otec nemohol starat o vlastne dieta? Okrem dojcenia, na ktore nie je biologicky predurceny dokaze zvladnut kazdu jednu cinnost okolo dietata aj okolo domacnosti ako zena, matka, manzelka. Tak preco by to nemal robit? Ake je vlstne podla teba uloha otca, muza v rodine ak nie v podielani sa na starostlivosti a vychove vlastneho dietata a starostlivosti o spolocnu domacnost? Preco by matka nemohla ist do solarka? Ci to len muz moze ist na ryby a zena ma doma opatrovat deti a vysavat? Preco by nemohol otec prebalit za ten cas co mama je na joge?
A k tomu zaciatku skolskeho roka: Ty si fakt myslis, ze vsetci to robia zle? Aky je rozdiel medzi tym, ze rodina ide spolu vyprevadit prvaka do skoly a navstevou nedelnej omse? Vsak jedno aj druhe je zalezitostou celej rodiny.
@nicolenk chceš tým povedať že je toľko rozvodov lebo otcovia chodia na ihriská a rodičovské združenia? 🤣 a vieš ako poväčšine fungovali tie tvoje PLNOHODNOTNÉ rodiny? Sa opýtaj babičiek na dedine, ale takých, čo ti úprimne odpovedia 😀 ja som v rámci voľnočasových aktivít robila rozhovory so ženami 80+. Bola by si prekvapená koľké povedali, že “takého *** som si zobrala”. Že chodil každú chvíľu domov opitý. Bil deti a aj ony museli poslúchať.
A aj k tomu tvojmu venovaniu sa deťom mám čo napísať. Dosť dobre si pamätám ako sestru strčili naši do chodítka alebo ohrádky, aby si porobili svoje. A v minulosti keď mala rodina 3 a viac detí, tak sa deti strážili navzájom. Nehovoriac o tom že malé deti vypustili na dvor, ulicu, nech sa idu hrať so susedmi. To si dnes mamičky nedovolia.
@nicolenk nie, rozvodom nas zivot v nefunkcnych rodinach nenaucil? Nenaucil nas nahodou tomu, ze mame mat sebeuctu a neostavat tam, kde to nefunguje? Ty si fakt myslis, ze vsetci to robia len naoko?
A ozaj, preco by sa otec nemohol starat o vlastne dieta? Okrem dojcenia, na ktore nie je biologicky predurceny dokaze zvladnut kazdu jednu cinnost okolo dietata aj okolo domacnosti ako zena, matka, manzelka. Tak preco by to nemal robit? Ake je vlstne podla teba uloha otca, muza v rodine ak nie v podielani sa na starostlivosti a vychove vlastneho dietata a starostlivosti o spolocnu domacnost? Preco by matka nemohla ist do solarka? Ci to len muz moze ist na ryby a zena ma doma opatrovat deti a vysavat? Preco by nemohol otec prebalit za ten cas co mama je na joge?
A k tomu zaciatku skolskeho roka: Ty si fakt myslis, ze vsetci to robia zle? Aky je rozdiel medzi tym, ze rodina ide spolu vyprevadit prvaka do skoly a navstevou nedelnej omse? Vsak jedno aj druhe je zalezitostou celej rodiny.
@viestta presne ste to popísala podieľať.... takže sa na všetko v spoločnej domácnosti sa vedia dohodnúť napr ..dnes to a to robím ja a zajtra ty.... A tak ďalej a dieťa o nič neprichádza , vidí že matka vie zastať otca a otec matku....ja nepíšem že Ona nemôže nikam ísť, ale nie ako to funguje vo veeeelmi veľa rodín a kritizujú to aj výskumy , psychológovia , nemám to vycucane z prsta, ako si dnešné matky dávajú na prvé miesto svoje aktivity ....no a j tomu na """oko"""majte otvorené oči... Samozrejme česť výnimkám.
@viestta presne ste to popísala podieľať.... takže sa na všetko v spoločnej domácnosti sa vedia dohodnúť napr ..dnes to a to robím ja a zajtra ty.... A tak ďalej a dieťa o nič neprichádza , vidí že matka vie zastať otca a otec matku....ja nepíšem že Ona nemôže nikam ísť, ale nie ako to funguje vo veeeelmi veľa rodín a kritizujú to aj výskumy , psychológovia , nemám to vycucane z prsta, ako si dnešné matky dávajú na prvé miesto svoje aktivity ....no a j tomu na """oko"""majte otvorené oči... Samozrejme česť výnimkám.
@nicolenk a kolko otcov si dava na prve miesto svoje aktivity? Prve miesto pred detmi, domacnostou aj manzelkou. U muzov je to v poriadku (vsak je chlap), len ked je to u zeny, tak to je skodlive (vsak su matky)? Moj ty kvitku🙄

Aj my sme boli na zápise obaja a je mi úplne uriti co si o tom kto mysli 😀.