icon

Prečo sa obaja rodičia stále zúčastňujú aktivít s deťmi?

9. apr 2025

Čo je to teraz za novodobý trend že všade chodia s deťmi obaja rodičia?
Stretla som kamarátku, rozprávali sme sa že boli na zápise do školy aj do škôlky s deťmi že musel manžel vybaviť dovolenku aby mohol ísť s ňou. Alebo staršie dieťa ráno aj poobede chodia preň spolu. Na výlety, do kostola všade chodia spolu. Ona hovorí že to je teraz taká móda že obaja rodičia sa starajú že prečo nie.
Ja čo vidím rodičov v okolí všade chodí väčšinou matka, onedinele otec pre deti. Na zápise všetky deti boli s matkou, nikto tam nemal obidvoch rodičov.
Príde mi to ako keby niektory nevedia sami ani prdnúť bez chlapa.
Volám ju von ísť si sadnúť niekam, ona nemôže lebo manžel je v práci a nechce ísť sama von bez neho. Veď to už je choré, nemyslíte?

miska1997
10. apr 2025

Na zápise by sa mali zúčastniť obaja rodičia. Skôr mám pocit že ti to prekáža z toho uhlu že ti partner nedáva toľko pozornosti 🙃 My sme tiež takmer všade spolu, sme obaja rodičia, nech sa angažuje aj otec... samozrejme čas trávime aj samotne. Skús to aj ty bude ti lepšie

mamutka
10. apr 2025

@gab1sol no je to tak, je to pre mnohých veľký problém, stíhať škôlku, školu, úplne bežne tu ženy riešia, akú preboha si majú nájsť prácu, lebo nestíhajú dobehnúť po dieťa a muž robí ešte dlhšie a pod. Ešte nikdy som tu v diskusiách nevidela také komenty, že v pohode, my aj obidvaja sa prejdeme a dieťa riešime obaja naraz.
Osobne mi je jedno kto si to ako nastaví, keby som bola doma a muž ide s malým, tak ja nevstanem z postele tak zavčasu ani náhodou 😅 popoludní by som brala všetkými desiatimi, keby sme mohli ísť spolu poňho a rovno ostať vonku, ale neda sa, striedame sa a ideme von spolu neskôr

tramtada31
10. apr 2025

My na take besiedky berieme ešte aj surodenca. Podľa mna je to krásny prejav voči dietatu, že sa o neho nezaujima len matka, ale cela rodina. Ja na tom trvám, mne nedosiel na deň matiek ani jeden z rodicov (mamina nemohla kvôli praci), doteraz som z toho poznačená a mám pred ocami, ako som tam jediná nemala nikoho a ako som pri recitovaní pred tabuľou strašne plakala.

tiezjedna
10. apr 2025

@tramtada31 besiedka je v poriadku, ale keď vidím ako dcérinu spolužiačku každý deň vyzdvihávajú zo školy obaja rodičia, tak mi to vždy zdvihne kútik...

klaridka
10. apr 2025

Čo je na tom nepochopiteľné, že chcú byť obaja rodičia pri nejakom podstatnom míľniku v živote svojich detí??? My sme boli vždy spolu na zápise do škôlky, školy, DOD na stredných školách, prijímačky na stredné školy, prvý deň na strednej škole, dôležité vyšetrenia.... ( máme 4 deti ) ... teraz ideme s najstarším synom na prijímačky na vysokú školu a vôbec mi nepríde, že je to niečo cez. Naše deti sú maximálne samostatné, no sme zvyknutí si aj takýmto spôsobom vyjadriť podporu... ubližuje to niekomu????
A teda, keď vidím v týchto situáciách samotnú matku s dieťaťom, alebo občas aj otca, nikdy mi nenapadlo ich súdiť...ich rozhodnutie, ich život... ❤

angela85
10. apr 2025

Kostol,zápis,doktori, potreba ísť niekam zobrať či zaniesť dieťa,tak chodíme sami. Nemáme čas to robiť spolu,veď toľko paragrafov,či dovolenky ani času nemáme. U nás sa papiere na zápis vypisovanie doma

lilith_p
10. apr 2025

Teraz mi na instagrame vybehlo toto video 😂 takže asi taká je pravda 😁

tramtada31
10. apr 2025

@tiezjedna ale prečo nie, keď majú tú možnosť? Ten muž ma byť radšej na pive s kamaratmi? Ja napriklad chodím každý deň za mužom 5 km na obed, aby sme mohli spolu tráviť čas osamote bez deti. Nie každá má manzela, ktorý jej lezie na nervy. A keď sa chce muž podieľať na starostlivosti o deti, treba to vyuzit. My od začiatku fungujeme ako tim, manzel bol pri porode, potom aj v spoločnej rodinnej izbe v porodnici, keď som sa chcela vratit do prace, nemal problem ist na otcovskú dovolenku s mladsim dietatom on, teraz ich vozi rano do skoly a vdaka pracovnej dobe ich stíha vyzdvihovat a plnohodnotne má zastúpi. V minulosti muži zostávali v praci, alebo chodili za milenkami, alebo vysedávali v šenkoch, dnes sa viac venujú deťom. Manzel má fixnú pracovnú dobu, tak neviem, čo by mal po praci robit, ak by sa nemal venovat deťom? Lezat na gauci a rollovať instagram?

gab1sol
10. apr 2025

@mamutka tak ale, diskusie tu obvykle zakladajú ľudia, ktorí sa snažia nájsť nejaké riešenie, či radu na svoju situáciu, ktorú nevedia vyriešiť/zvládnuť. Prečo by tu niekto zakladal diskusiu “viete čo? Všetko je super, stíhame, užívame si spoločný čas ako rodina…”.
A potom, ako takým ľudom, ktorí nestíhajú, pomôže, že iným to už je z akéhokoľvek dôvodu umožnené, že stíhajú, ba dokonca chodia obaja spoločne.

Pozri, tu niekomu dvíha kútik, keď vidí oboch rodičov vyzdvihnúť dieťa. U nás je to tiež častokrát tak, že ideme obaja - odprevadíme deti spoločne, vyzdvihneme ich spoločne. Ale dôvod toho je úplne iný - do práce chodím autom výnimočne, lebo nemám kde parkovať (ak nechcem platiť). Takže ráno ideme spolu do školy zaviesť deti a potom ma muž hodí do práce. Poobede mi ide rovno pred školu trolejbus, ktorým sa tam dopravím, autom tam príde muž, vyzdvihneme deti a ideme spoločne všetci štyria domov.
Proste niekomu sa dá, niekomu nie, niekomu to vystrelí zo situácie a niekto nestíha vôbec a musí sa tomu prispôsobiť. A napr. mňa nikdy nenapadlo zamýšľať sa, prečo to tak majú iní… Keď im to tak vyhovuje, tak nech tak fungujú.

majlo1234
10. apr 2025

Zda sa mi pekne, ked maju obaja rodicia take enormne nasadenie, ze vyzdvihuju spolu svoje deti, chodia spolu k lekarom, spolu na nakup… ja to teda nepoznam, muz je extra vytazeny a urcite sa mu aj nechce, ja na druhej strane mam vodicak a auto, nepotrebujem sofera ani asistenciu. Ale urcite sa citia take rodiny sudrzne a urcite to aj detom robi dobre😊
Mne sa pacilo, ked chodili na tehotenske poradne muzi so zenami, pekne sa tam porozpravali, ved co je na tom

tiezjedna
10. apr 2025

@tramtada31 dávaš príklady "ode zdi ke zdi"... my s manželom trávime spolu od rána do večera takmer každý deň posledných 6 rokov. Máme absolútnu časovú flexibilitu, ale nikdy by nám nenapadlo hrabať sa do školy pre dieťa vo dvojici, iba kedy sme po vyzdvihnutí plánovali hneď nejaký program. Takže tak ako ráno vozí deti do školy zásadne on (pokiaľ nie je pracovne mimo), tak poobede ide tiež väčšinou on, ja si radšej v kľude vypijem kávu. Keď deti dorazia, trávime čas spolu. Muž nechodí ani na pivo ani nemá socky 😉 Občas ide s kamošom na bycikel alebo si večer zahrať pinčes. Odhadom trávi "svojimi" záujmami asi tak 5 % času, pretože je nám ako rodine spolu dobre😉 Ale to neznamená, že si musíme nonstop visieť za zadkom...

som_realistka
10. apr 2025

mne ani tak nevadilo, keď som všade videla páry s dieťaťom, ale mega ma vedelo naštvať, keď som prišla k detskej lekárke, upachtená, s dieťaťom vo vajci, ale nemohla som si v čakárni sadnúť. lebo sedeli mamičky, sedeli tatinkovia a ani jeden mladý pablb sa nezdvihol sám od seba, lebo prišla žena s dieťaťom.

belle_vie
10. apr 2025

@mamutka tak autorka oznacuje ine zeny na nesvojpravne, co si bez muza nevedia prdnut, to mi pride dost agresivne.

S tou cakarnou s tebou suhlasim, kazdy rozumny muz by sa mal minimalne spytat, ci neuvolni miesto matke s chorym dietatom. Mna tiez islo vystriet, ked som cez covid isla cakat na poucenie na epidural, v malej cakarni 30 ludi ( z toho zien len 10), vsetci povinne ruska, dychat sa tam nedalo, brucho mi tvrdlo, ale niekomu sedela mama, muz aj dieta.

Ale ako sa tu uz pisalo, ty nikdy nevies, preco idu dvaja. Mozno matka nesoferuje/ maju iba 1 auto. Alebo ma otec flexi pracu, poobednu, alebo cokolvek. V takom pripade mi pride uplne v poriadku zaviest zenu s dietatom lekarovi, nech sa nemusia teperit autobusom ( nedajboze este s prestupmi) s chorym dietatom. To mi zas nepride ohladuplne voci ostatnym.

ingridkras
10. apr 2025

Nemyslím,že je to novodobý trend ak to vôbec nazvať trendom.My s manželom sme už 32 rokov spolu,už máme vnúčatá a tiež sme chodili TAKMER všade spolu-s dcérou aj so synom na tréningy, na zapasy, na zápisy do školy, prvý deň v škole sme tiež absolvovali spoločne....A prečo?Lebo sme chceli!Chceli sme spoločne zdieľať čas s našimi deťmi,jeden s druhým.Pocas pracovného týždňa toho spoločne stráveného času bolo menej,tak sme si to užívali cez víkendy a pod.Fandili sme deťom na zápasoch spolocne,k lekárovi sme išli spoločne v závislosti od situácie a vážnosti stavu dieťaťa....My sme to mali takto a vôbec nesudim a neriešim tých,ktorí to majú alebo mali inak.

mamutka
10. apr 2025

@belle_vie pozri, my sme veľakrát šli k dr s dieťaťom štýlom, že ma muž odviezol, lebo vtedy som nesoferovala, ale myslím že nikdy neostal sedieť v čakárni, proste zatiaľ niečo vybavil, pracoval z auta a pod. Ved čo by v tej čakárni robil? Ked niekto nemá čo robiť zatiaľ a chcú byt viacerí u lekára, nech sú, len nech neblokujú miesta na sedenie pre choré deti. To už je síce mimo tuto tému, ale žiaľ taki nedochádzaví ignoranti existujú a očividne som ich nestretla len ja.
Hej, to vyjadrenie od autorky je dosť agresívne voči ľudom, to sa fakt dalo jemnejšie napísať

vilma7
10. apr 2025

Dieťa ja tak isto aj chlapove a ak je napríklad pre neho zápis do školy dôležitý q chce pri tom byť, tak nech si vybaví dovolenku.
Aj my chodíme s manželom všade kde sa dá, ak sa manželovi nedá, alebo nechce, tak idem sama a nie je to tým, že bez neho neviem ísť sama. Ale aj on chce so svojimi deťmi zažiť čo najviac dôležitých situácii, pokiaľ mu to práca dovolí. Obaja robíme na smeny. Podľa mňa je to pekne.

andrea2323
10. apr 2025

@som_realistka a prečo si sa neozvala? 🙂 ja by som sa kľudne spýtala, prosím môžem, je mi tažké vajícko..

svetlonos
10. apr 2025

@vroni
to ako v Rakusku sa takto hádajú, kto lacnejšie navaril 😂? Navrhni im, nech jazdy z nich vída kucharsku knihu, rada si ju pozriem. Varenie pre rodinu s deťmi- rýchlo, lacno, zdravo 😃.
Inak jednu dobu sme tiež chodili spolu k dr. Vodicak nemám a autobusom to bolo s prestúpiť cez hodinu. U nas z núdze cnosť. Prvy krat bol muz so mnou a dr s nim riesil jeho pracovnú náplň. Dr bol zakaznik v obchode, kde mm robil, poznali sa. Nezabudol mi povedať, aby som si vážila akého mam úžasného muza!
No co, bol to jeden z tých "Bohov v bielom". Potom ma vždy len doviezol a šiel do mesta. Takže zial bol nútený voziť nas. Aj taka je možnosť. Ja si však myslím, že keby sme viaceré tu z fóra sedeli priamo spolu na káve, bola by diskusia ultrosku ina 🙂. Tak by sa vedelo dopyt at ako to kto mysli a podobne. Teraz je to tu také radikálne. Ale ten pracovný pohovor ma dostal teda tiez. Nam do hotela tak prišla matka so synom, hladala mu pracu. No jasne, ze takeho mumaka nik nezamestna, ked potrebuje matku ako hovorcu.

svetlonos
10. apr 2025

Autorka,
mnohokrat nevidíš za kulisy vztahu. Potreba chodit s kamarátkami na kavu a vzdy brat manzela so sebou, je minimálne zvláštne.
Toho môjho by d...o! Ani netusim ako by som ho k tomu prinútila.

vroni
10. apr 2025

@svetlonos, prisahám, že áno. O varenie spagiet bola vždy bitka. Nehovorím o žiadnych úbohých sockach, boli to vzdelaní a inak pricetne pôsobiaci ľudia 🫣
A pokiaľ teta panička príde so svojím super manželom a skvostom na gynekológiu a on sa rozcapi na stoličku a svoju ženu nechal stát s komentárom, že "však nie je tehotna, postoji" (to som bola live pritom, inak neuverím), tak si pomyslím, že tá žena je slabomyselna a nie že pán ju v pote tela na rukách odniesol krížom cez pol mesta. A ani za boha nepochopím, načo tam toho trúda vliekla. A áno, prekážal mi tam ten chlap. Čo už, som netolerantna beštia. A vôbec mi to nevadí. Tak isto ako mi vadilo, keď jeden rok v škôlke žiadali rodičov, aby na besiedku prišiel len jeden a i tak sa tam dovalili niektorí obaja a potom ini rodičia nemali miesto. Rok na to bola besiedka bez rodičov. Cista výhra pre všetkých, fakt. V škole mi to už bolo fuk, tam bolo miesto aj pre široké príbuzenstvo. Čiže ono keď robia dvaja to isté, nemusí to byť to isté. A ešte som kvôli tomu nikdy nikomu nič nepovedala. Len si niekedy myslím svoje. Možno aj neprávom. To sa stáva, ale čitateliek myšlienok našťastie po svete veľa nechodí, takže po zobáku mi za nevhodné myšlienky tiež ešte nikto nedal 🤣

ema22270
10. apr 2025

Pre syna chodim sama, aj do skolky bude chodit jeden pre mladsieho..ale boli sme teraz na oslave spoluziacky syna..bola to taka opekacka a ked chceli, mohli prist aj rodicia..my jedini sme boli obaja, vlastne cela rodina 😁.. inak neboli bud ziadni rodicia deti, alebo jeden. Takze, nech si kazdy robi, ako uzna..

mon8060
11. apr 2025

Máš úplne ale úplne skreslený pohľad a ty to kritizujes lebo ty to tak nemáš.🙈😁do školy na zápis je povinne prísť obaja zákonní zastupcovia. Aby si vedela aj pohľad z druhej strany..viem si prdnúť aj bez muža, nemám s tým problém ale trávime čas spolu a s deťmi preto lebo CHCEME.

ikuska27
11. apr 2025

Ja si tiež myslím, že každý si spraví ako uzná za vhodné...to že niekto nechce chodiť spolu je ich vec...a to že niekto stále chodí spolu je tiež ich vec🤷

len_nig
11. apr 2025

Je doba prítomných otcov. A chvalabohu za to 😊 aj môj chodí všade kde sa dá s nami

gabika20
11. apr 2025

Tak nad týmto som sa teda nikdy nezamýšľala.. u nás ide kto má vtedy čas, vie si zobrať dovolenku.. žiaľ málokedy sa podarí aby sme išli obidvaja.. ale teda školu riešim prioritne ja..zápis, rodičovské, edupage ani nemá ..manžel rieši zase iné veci, technické, chodí na STK, rieši opravarov ak treba a pod.

deninka233
11. apr 2025

My sme tiež vyzdvihovali obaja spolu deti zo školy a škôlky, keď boli ešte vo veku, že nechodili domov sami. Manžel odišiel z práce k mojej práci, tam ma naložil, preklučkovali sme sa cez zápchy, vyzdvihli syna a šup do škôlky vyzdvihnúť dcéru. Ráno samozrejme to isté len v opačnom garde. To som mala vystúpiť a ísť domov od školy pešo, alebo sa zavrieť v kufri auta, aby ostatní rodičia nevideli, že chodíme po deti spolu?

scila
11. apr 2025

Na zápise chceli podpis obidvoch rodičov, tak sme tam zbehli obidvaja. A to bolo jedno z mála miest, kde som videla deti s obidvoma rodičmi... A tiež jedna z mála príležitostí vidieť moje dieťa s obidvoma rodičmi. Ja tento trend v okolí nevidím.

som_realistka
11. apr 2025

@andrea2323 jasne, ze sk sa nokto nemal k cinu v slysnom cadovom odstupe, tak som sa ozvala, len mi to vacsinou zdvihlo tlak, len parkrat aa stalo ze sa niekto zdvihol sam od seba, na pocudovanie, skor sa spytala zena zeny, a to nehovorim len o sebe, vsak vsetky vieme ako to vyzera v cakarnach, ked sa rozbehnu virusy po skolkach a skolach

tereza888
11. apr 2025

Tak na zápis do školy som bola sama bez manžela keďže je v práci mimo SK. Keby bol doma ide s nami na zapis. Škola nevyžaduje mať oboch rodičov. A ku kamoškam s kamoškami idem sama s deťmi keď manžel není doma keď je muž doma sú deti pri ňom. Takže ja si viem prdnúť aj bez muža 🤣 nič v zlom. A na výlety chodíme spolu. Do kostola nechodíme 🤣🤣

lucia147852
11. apr 2025

Závisť nie je pekná vec. Je krásne, keď rodina drží spolu a neznamená to, že si niekto sám nevie ani prdnut. Tiež sme boli na zápise spolu, bol to veľký deň našej dcéry aj prvý školský sme boli spolu, ani aj do kostola keď sa dá ideje spolu aj ma prechádzku. Ale neznamená to, že nevieme ísť von s kamošmi, alebo mám problém zobrať obe deti s ísť s nimi sama vlakom na výlet. Keď ti to tak veľmi trhá žily, vezmi aj ty svojho.