Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?
Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?
inak mama ma v dome mensie vydavky,a ko sestra v byte. cize neviem co je lacnejsie na tom, prestahovat sa z domu do bytu.
@egonsk odvážný to chlapec 😎
@egonsk v nicom nie je problem, ibaze mame kopec ludi co boli platenj na ruku, zivnstnikov co odvadzali minimum...atd... a maju male dochodky...a teraz sa stazuju ako je mozne. dam priklad, ze ked ona robila na druzstve (kde ked padne nieco tekute ostre sa ti prizna ze tam vlastne nic nerobili iba kradli a vyplaty sa delili medzi viacerych) cely zivot ,isla do dochodku v 58, kde ma dochodok poriadny? a ako ma vyzit.?..opat vravim.ja nevyriesim socialny system na slovensku
@nin12345 Mala som pre teba rozpísaný dlhý príspevok, ale muž mi prerušil niť a kým som sa vrátila ho dopísať, niekam mi zmizol. Tak už skúsim byť stručnejšia. Nikto nedostal za minulého režimu nič zadarmo! Možno s výnimkou vysoko postavených straníckych pohlavárov. Rodinné domy si ľudia stavali svojpomocne celé roky a brali si na nich pôžičky. Ty si písala o bytoch, áno, tie staval štát. Ale nikomu ich nedával len tak, zadarmo. Na prideľovanie bytov DO PRENÁJMU bol poradovník, bez známostí, alebo bez úplatkov nebola šanca dostať byt. Čo myslíš, prečo tak veľa ľudí žilo v tej dobe pohromade, celé generácie v jednom dome? Lebo tie byty "zadarmo" proste nedostali. Až po revolúcii bolo možné tie byty ODKÚPIŤ do osobného vlastníctva. Nehovoriac o tom, že štát všetkých obyvateľov, ktorí niečo vlastnili, OKRADOL o majetok, či už to bola orná pôda, lesy, pasienky, nedajbože mal niekto nejaké svoje podnikanie a tým nemyslím len továrne, to boli rovno triedni nepriatelia, ktorí často skončili vo väzení. Ale hoci aj nejaká malá dielnička, kde si človek zarábal sám na seba. Všetko išlo štátu. Pozrela som si tvoj vek v profile, takže chápem, že nemáš páru o tých časoch, čo je možno aj dobre, lebo, ver mi, nechcela by si to zažiť. Ale prosím ťa, preber sa zo sna, ako sa voľakedy rozdávali byty zadarmo na počkanie.
Nikomu neprajem tazku starobu, no uz mam taku skusenost, ze cca 50% dochodcov sa dostane do domovov pre seniorov a tam su naklady tak vysoke, ze vtedy su potrebne tie velke (zavidene) uspory, alebo predaje ich "velkych domov ci 4i bytov". Ak tieto rezervy nemaju (predali domy ci velke byty skor, alebo vycerpali svoje uspory, aby si peniaze uzili), tak musia nemalymi sumami kazdy mesiac prispievat deti.
@anickabasnicka ved ja sa nestazujem... stazuju sa dochodcovia ze nemaju peniaze... ja som ponukla nejake riesenie lebo pomoc im neprichadza...nevravim ze je super nie som odbornik... ale snad mozem prispiet nazorom? ... nikoho nestahujem z nikadial...len vravim ze ked niekto nema na to miesto kde zije mal by ist inam a ano aj ja ak sa mi stane budem musiet lebo naozaj sa nedockam od statu na to aby mi nieco platil a ani to neocakavam
Autor/ka , ale raz ti tie majetky pri dedičckom konaní budú dobré...
Neviem, kde teda ľudia žijete vy, ale ja v hladovej doline.
My platíme za vodu a kúrenie bytovemu družstvu 200 eur a 20 eur platíme za úver na strechu čo nám teraz robili. K tomu plyn a elektriku 60€ mesačne. Chceli sme zateplovať panelák a vyšlo by nás to plus 120€ mesačne. To je 400€ mesačne. My nemáme hypotéku, ale sú ludia v paneláku, ktorí ju majú. U nás väčšina zarába minimálku. V paneláku máme kopu dôchodcov, ktorí by si už ten nájom dovoliť nemohli. Máme 1 domov dôchodcov, kde dôchodca s minimalnym dôchodkom nemá šancu. Moja starká v 2 poschodovom rodinnom dome nemala také mesačné náklady, ako my v 3 izbovom paneláku.
Neviem, kam sme sa to dostali, aby niekto diktoval dôchodcom, či smú, alebo nesmú mat majetky, ktoré raz zdedia ich deti a vnúčatá.
Niekto bude možno radšej kúriť len v 2 izbách a vlastniť majetok, ktorý nechá svojim deťom, ako žiť v 1 izbáku a deťom nenechá nič.
@h2 tak teda aj ja som si pozrela vas vek a mate viac rokov ako moja mama (bez urazky) a dalej sa nejdem vyjadrovat aby som nebola neuctiva beriem mate asi pravdu odzili ste si toto obdobie .. ja som narazala konkretne na mojich starkovcov oni byt dostali a taktiez starkovci mojich sesternic. Myslela som ze to bolo skratka vtedy tak ospravedlnujem sa
ano,dochodcovia su chudaci-pretoze cely zivot tvrdo dreli,po robote nesli na drink,ale makat do zahrady alebo na dom,nechodili vkuse na zahranicne dovolenky,ani nemenili auto kazde 2 roky...ani satocky nenosili znackove...mnohe zeny si ich sili po veceroch same...setrili,kde sa dalo,bohuzial aj na sebe-a tak nadobudli majetky-s vierou ze to raz daju svojim detom,aby tie nemuseli zit v sadrokartonovych "domoch" alebo sa zadlzovat.bohuzail,tie deti sa zadlzuju pre kazdu somarinu,trebars aby mali novy smartfon.....su chudaci,lebo dochodky su take,ze mnohi si 3krat rozmyslia,ci si kupia posraty syr v crievku...mnohi si ani lieky nevyzdvihnu kazdy mesiac...a robit nevladzu do smrti-fyzicke sily tam uz jednoducho nie su...je par takych,co si ziju ako prasce v zite-ale to je zanedbatelna mensina...no a potom ti chudaci dochodci si po odrobenom zivote a budovani solidneho domova vypocuju,zeby mali opustit miesta,kde to vybudovali,kde to miluju,kde maju znamych a ist kam? do starobinca?alebo na cintorin?mnohi nemaju ani na tu truhlu odlozene...nebola by namieste skor uvaha,preco nemaju dochodky ako ti v zahranici?...navyse-stale to ti dchodcovia drzia pre mladych,aby ti mali co dedit...hovori sa tomu obeta a hlavne rozum /vedia,co ma skutocnu hodnotu/....mladi zavidia-ale tolko by si odopierat cely zivot nevedeli...chcu vsetko a hned...kazdy len chce chce a zavidi....drahe byvanie? nech sa paci-svojpomocne po robote si stavat dom,ako to robili ti dochodci...a co je podstatne-dochodcovia na slovensku si nikdy nezili tak,ako ich rovesnici v zahranici...a napriek tomu vybudovali z mala vela,porovnatelne s tymi zo zahranicia....hanbila by som sa ako prasiva svina,keby som mala zavidiet dochodcom a nedajboze tvrdit,ze si ziju nad pomery...a ak sa aj maju dobre-tak si to zasluzili,nie?...a ze nariekaju? ako ktori,mnohi sa hanbia priznat,ako musia setrit a ze ani jedlo si nemozu dovolit hocijake...a ked mladi dokazu stale natrcat dlane-chceme take davky a take prispevky-tak dochodcovia nemaju narok sa stazovat?...len drzat hubu,vkuse si utahovat opasky a znizovat standard zitia, nezavadzat a idealne vsetko darovat mladym?...najhnusnejsia uvaha o dochodcoch je ta, ze oni uz nic nepotrebuju...to, ze je vsetko sakra predrazene neznamena,ze si frustracie treba vybijat na tych najzranitelnejsich....
Tiez som nikdy nepochopila, preco sa niekto stazuje, ze nema peniaze, ale byva vo velkom vlastnom dome/byte a predat a vymenit za mensi ani pocut. Chapem, ze existuje citova vazba k danej nehnutelnosti, avsak nemala by byt silnejsia ako zdravy rozum. Ved len tie naklady na kurenie velkych prazdnych priestorov…a nie, naozaj nie je treba drzat 3 volne izby pre obcasne navstevy deti, deti sa zariadia ked pridu. Nuz ale vysvetlujte to tvrdohlavcom co budu radsej zivorit. Ich volba…
lebo každý druhý živorí,,škrtí ..uťahuje kúrenie, šetrí na vode, na potravinách,,sleduje len akcie,,na dovolenky nechodia, lebo buď nemajú alebo šetria...stačí??
Ako mozes napisat v jednej otazke tolko neprávd, akoby si nevedela rozmyslat, alebo len fasisticky mysliet. To sa neda citat najprv napises ze si uvedomujes ze dochodcovia su skupina najviac ohrozena chudobou a vzapati ze maju vacsina stotisicove majetky a vlastnia nehnutelnosti, uz aj byty ti vadia. Ako to fakt zavidis niekomu az takto? Úbohé takto ,,rozmyslat", myslela som ze otazka nemoze byt nikdy blba ale toto je zavadzajuca akoby nahovarala na nieco zlé... Ako zlodej ktory rozmysla koho okradnut. Keby si mohla tak to zmenis ze?
@lienka.7 tak ty tiez silno zavidis, aj to euro, vsak chod lepšie zarabat a nie zavidiet druhym co je ich a na co maju narok,
@fairyy zavist a lenivost a este aj by si chcela rozhodovat kto ma prilis velke byvanie, ty uz kolko dani platis, co ste to za generácia , take myslenie toto to je zmes fasizmu a komunizmu takto mysliet ako aj autorka cista lenivost, zavist
Celosvetovo vychádzajú mladí ľudia ako najchudobnejší. Popravde tiež sa zamýšľam nad vnímaním starých ľudí ako chudobných. Veď dostanú to, čo mamička na materskej s dvoma deťmi ktorá má ešte aj hypotéku.
@nin12345 tie byty nedostali zadarmo.
Iba 1 poznámka - museli sa zaviazat odrobiť roky v podniku, platy veru neboli vysoké,lebo akoby splácali ten byt. Takže nemohli odísť inde za vyšší plat, čo ani nebolo veľmi reálne lebo platy boli tabuľkové, všade rovnaké, celoštátne. Boli výnimky, ale zas neboli k dispozícii byty....
Taká zhruba poznamka
Ti, ktorý maju nadobudnuté majetky si ich vybudovali za celý život preto lebo, ked oni boli mladý tak mali iné možnosti...sú taký,ktorý ani v tých časoch nevedeli hospodáriť s peniazmi a sú radi,že majú strechu nad hlavou... ale i tak si myslím,že na SK sú viac obrozené iné skupiny ľudí, a keď chcú pomôcť dôchodcom tak v prvom rade tak, aby neplatili za lieky a potom im neostalo na žitie a neumierali ešte pred vyšetrením,ktorého sa veľakrát nedoziju... a tak by pomohli všetkým...napr.,žiadny systém v ničom
Ono to je uplne individuálne, najma na stare kolena sa uz tazko ludia prispôsobujú zmenám.
Na jednej strane, poznam pani, ktorej ked sa deti odsťahovali a zacali vlastný zivot, tak urobila presne toto, predala velky rodinný dom a kupila si byt a teraz si zije na dôchodku ako kráľovná 🙂
Potom ale taktiež poznam rodinu, ktora chcela od svojej babky kupit dom, v ktorom nikto nebýval (pani mala viac nehnuteľnosti), chceli to kupit, lebo v tom chceli zacat podnikanie, ale pani to nechcela predať, ale ani sa o to nijako nestarala. Ked to potom o niekolko rokov zdedili, tak to bolo v dezolátnom stave a vhodne max tak na zbúranie.
A rovnako ten pan v Bratislave, ktory byva v rozpadnutom dome, mesto mu ponúklo novy byt, on ale tento odmieta opustiť, napriek tomu, ze stale hrozí ze sa mu to zrúti na hlavu, kedze zostal v bytovke posledny (zaroven su vsak ohrození aj ludia, ktori len prechádzajú okolo).
Hoci, ja tiez takto rozmyslam, ze ked zostanem sama, velky byt/dom vymením za menší. No je tiez sanca, ze o par rokov budem rozmýšľať inak a tiez budem tak silno citovo naviazaná na svoj domov 😀 aj ked fakt dufam, ze nie
@nin12345 Už ti situáciu s bytmi kedysi vysvetlili. Ja ti este napíšem, že napr môj dedo, zmaturoval v 1945, raz za Nemcov, druhy raz za Rusov, potom sa zamestnal a všetko, čo neminul na najnutnejšie výdavky, odkladal na stavbu domu. V 1953 prišla "mena" peňazí , tj jeho nasetrene peniaze stratili hodnotu 50- násobne. V tom roku sa narodila jeho prvá dcéra, o 2 roky syn a aj napriek tomu šetril a pustil sa do stavby domu. Kdekoľvek našiel tehlu, doniesol ju domov. Do domu sa nasťahovali v 1963 aj s čerstvo narodenou dcérou. Takže nič zadarmo nemal.
autorka,ty si ozaj ešte nezrelá a tipujem,že máš pod 20 a netušíš o čom je život,ak to zoberieme len po materialnej stranke.Ja mám starý dom po otcovi,ten si ho kúpil až na dôchodku z celoživotných uspor,v každom rohu vidím otca s mojimi vtedy malými deťmi,v každom strome,ktorý tam vysadil pre vnúčatá....a aj keby som sa mala pásť na dôchodku,tak ho velmi pravdepodobne nepredám,ale ty nepochopíš prečo.Celý život cez 40 rokov poctivo robím pre tento štát,odvádzam dane,v poslednej dobe len čumím na čo všetko idú /od nekonečných pandemických očr po teraz akesi príspevky za dieťa "neprijate" do školky.../ a teraz v starobe sa o mňa štát nevie/nechce slušne postarať a ja mám niečo predávať? Alebo ešte lepšie darovať deťom,aby oni mali hned všetko na zlatej tacke a nemuseli brať hypoteku?
Ja osobne som sa už na dôchodok zariadila,hladom neumrem,ale tá tvoja filozofia ma uplne že nas-ala.
@egonsk ty máš ďaleko od vlastenectva. Pre teba je vlastenectvao maximálne primitivizmus súčasnej koalície. Do ruky Valaská, kroj, národné menu a hlavná výstroj, nenávisť, netolerantnost, snaha Slovensko vypudiť z vyspelej západnej civilizácie. Kvôli ľuďom ako si ty, mnohí odchádzajú a sú extrémnym prínosom pre iné krajiny, napr aj Česko
@zmrzlinka2021 veru.česi nám úprimne ďakujú za mozgy ktoré im posielame...a u nás čo ostane? Ale to už diskusia o inom by bola.drzme sa temy
Podla mna je v nasej spolocnosti este stale velmi vulgarne bavit sa o peniazoch, majetkoch.... Napadlo ma len tolko k prispevku autora, ze ved tie majetky raz deti zdedia - a ked nebudu chviet byvat v tych domoch, tak ich popredaju a mozno splatia svoje hypoteky, mozno za tie peniazky zrekonstruuju svoje domy a podobne.
Z tohoto pohladu mi pride teda otazka autora taka trochu naozaj netaktna, nema pravo ziadny potomok rozhodovat o majetku svojho zijuceho rodica ci prarodica, nariadovat mu nejake riesenie... Ak su vztahy v rodine normalne, ak si vzajomne davaju lasku a uctu, tak vulgarne povedane, raz tie majetky naozaj zdedite.
Poznam pripad, kde rodina predala chatu, aby mohol byt ich dedko v opatrovatelskom ustave. Mal tazku demenciu, na zaciatku im len vselikde utekal, nepamatal si, zil v minulosti - trebars chodil kosit luky, co za mladi a tak podobne, no potom zacal ublizovat babke a velmi rychlo aj fyzicky upadal, ku koncu bol leziaci pacient. Babka sa nevladala o neho starat, a bolo to hlavne neunosne a nebezpecne, kedze jej robil zle. Tak preto to riesili umiestnenim v opatrovatelskom ustave a predajom chaty. Mali stastie ze to tak bolo, inak by samozrejme musela sa na ten ustav rodina poskladat, lebo dedkov dochodok by nestacil. Su to smutne veci, ale niekedy treba racionalne riesenia, dat pocity bokom, vyriesit situaciu logicky a v konecnom dosledku potom vsetci zili trosku stastnejsi zivot... mali stsatie ze tu chatu mali a nemuseli siahat na dom, lebo mohla aj babka dostojne zit svoju starobu tam, kde cely zivot zila.
A kedze je tato debata podla mna skor politicka, trosku si aj ja zatrolim:
1. Dochodcovia su najvacsia volicska sila - starych ludi bude stale viac ako mladych ludi, demografia nepusti, ludia dnes nemaju tolko deti ako kedysi rodiny mavali. Preto su v priazni politikov. Toto by mal pochopit kazdy financne gramotny clovek a uvedommit si to pri roznych legoslativnych pocinoch a televiznych prejavoch nasich politikov. Aj to preco sa prave na tuto skupinu zmeriavaju v predvolebnom obdobi.
2. Som presvedcena, ze vacsnina ludi na Slovensku nerozumie dochodkovemu systemu. Terajsie dochodky su platene z terajsich odvodov. A kedze je dochodcov viac ako pracujucich - tak ta situacia bude dlhodobo neudrzatelna. Bud sa budu zvysovat odvody alebo sa bude posuvat stale dochodkovy vek. Ine riesenie nie je.
3. Kontrolna otazka: Nechate politikov siahnut na druhy pilier, kde sporite na svoj vlastny dochodok? Roumiete rozdielu, kam idu peniazky z prveho a druheho piliera?

@fairyy však ty daně neodváděj, můžeš se přece odstěhovat jinam, kde se z daní nezvyšují důchody majetným důchodcům. když nemůžeš změnit systém, který ti vadí, změn adresu bydliště. a ne si tady stěžovat