icon

Priateľ ma tlačí do spoločného účtu. Je to normálne?

1. júl 2024

Prosím neukameňujte ma tu ale mám 25 a toto je môj prvý vzťah kde by som mala mať s nikým spoločnú domácnosť.

Mám priateľa s ktorým som niečo málo cez pol roka. Ja si platím prenájom bytu v BA (pracujem tu), on zatiaľ býva u rodičov. Každopádne, chceli sme pomaly začať bývať spolu, že by prišiel ku mne na byt. Ja pracujem prakticky od prvého dňa čo nie som na VŠ, on mal do októbra "prázdniny" a teraz si hľadá prácu vo svojom odbore. Mám však pocit, že ma extrémne tlačí do spoločného účtu (nie, že ja mám účet, ty máš účet a jeden spoločný ale iba jeden spoločný). Nie som s tým stotožnená. Nemám problém s účtom na spoločné výdavky ale inak mi to príde skoro? Nechcem (zatiaľ) poskytovať všetko svoje peniaze niekomu, koho poznám pol roka?

Je toto prosím vás normálne a len ja som moc precitlivelá? Ďakujem.

tom_i
1. júl 2024

V žiadnom prípade.

kika572
1. júl 2024

😀 nehľadala by som spoločné bývanie, ale nového priateľa

ahhola
1. júl 2024

Jeden ucet v poho. Po svadbe😅.

simona1306
1. júl 2024

@esmey tak ty si dobre mimo :D nemyslis si, ze je rozdiel spolocny ucet po pol rocnom vztahu , ked dvaja spolu iba zacinaju byvat, a rodina, matka, ktora pride o prijem , pretoze sa stara o dieta? vsak ten chlap je aj otec, a ma povinnost postarat sa, aspon o to dieta ked je zgrlos, a ked je to normalny rozumny chlap, tak jasne, ze sa postata aj o matku svojho dietata

sandra19860
1. júl 2024

Nechoď do toho ... priateľ nech má svoj účet a ty svoj...

sofia1979
1. júl 2024

Nieje to normálne poznáte sa pol roka preboha a on už chce spoločný účet? Ešte ani ne bývate atď nieste zobraty vôbec také veci nerieš a možno ani jeho by som neriešila keby mi po pol roku dal takú ponuku zbystrila by som pozornosť

betulinka1
1. júl 2024

Nikdy ani s manželom 🤣🤣🤣

katkaseiner
1. júl 2024

Inak sila ze všetci pisete ze spolocny ucet nikdy....ja sa len zamyslam ze ked planujete doma rekonstrukciu, resp nejaku investíciu tak to robite len za vlastne alebo sa potom pytate partnera ci sa bude dat...

lienka.7
1. júl 2024

@autorka samozrejme, budeš si ho vydrziavat.
Btw, rodičov ci kamosky nemas? S nikým sa nerozprávas o živote?

veronicka1901
1. júl 2024

Včera sme mali 17. výročie svadby a máme oddelené účty. Čuduj sa svete, funguje to.

domkakvet
1. júl 2024

Nie neni to normalne a on este ani nepracuje.

anouschka5
1. júl 2024

Nikdy nie spoločný účet ani v manželstve

carter30
1. júl 2024

My sme manželia,ale ani jeden z nás neprišiel s tým ,že chce spoločný účet. Nie,nie,niee... Ja som na materskej a keď mi nevydaju peniaze,hocikedy mi manžel dá bez vypytovania,proste to je u nás normálne. Ale nenormálne mi príde,aby každému jednému z nás pipal na mobile každý pohyb,že si kúpi niečo,,pre seba,, a ten druhý mu to hneď vyhadzoval na oči. Proste takto nám to vyhovuje a nikto to meniť nechce. Spoločné máme akurát detské účty...

natiblaskova
1. júl 2024

Určite nie! Nebuď blba

natiblaskova
1. júl 2024

@katkaseiner to, že tu všetky mame zvlášť účet neznamená, že hospodárime zvlášť. 🤔🙄

ivka_makovica
1. júl 2024

@maminkadeticiek my mame spolocny ucet a urcite nie z toho dovodu, co si napisala. Moj muz sice zaraba viac, ale ja som hrozne setrna a muz ma velakrat musi prehovarat, aby som si nieco kupila, aby sme si dali obed v restike a pod… nam to jednoducho tak vyhovuje a zda sa nam praktickejsie mat jeden ucet.

vlastnynazor
2. júl 2024

A to ktora banka ponuka ucet, kde su 2 majitelia? V rodine sme raz o tomto uvazovali (presne z dovodu, ze ked 1 zomrie, aby mohol 2.ten ucet vyuzivat, teda aby ho nezablokovali) a uz su v ponuke ucty len ako majitel a disponent. Autorka, ked ta priatel tlaci do spolocneho uctu, vie mi poradit, kde este ponukaju ucet s dvoma majtelmi?
A nie, nesla by som len do 1 uctu s priatelom.

louise
2. júl 2024

@katkaseiner Sme spolu 20 rokov, prerábali sme byt aj dom, brali druhú hypotéku. Predstav si, funguje to a vyhovuje nám to takto aj po tých rokoch. To, že máme každý svoj účet neznamená, že nemáme prehľad o spoločnom hospodárení, že neťaháme za jeden povraz.

zobaka
2. júl 2024

áno náhodou, ja som vydatá 20 rokov a mám svoj účet

vevapeto
2. júl 2024

Jedine žeby zarábal podstatne viac 🤣 ale vážne- on ešte nepracuje a už chce spoločný účet? Pekný srandista. Ja s mužom máme spoločný účet, ale máme aj spoločný majetok, hypotéku, úspory, spoločné deti a všetko sa platí z “ jedného mechu”.

katkaseiner
2. júl 2024

@vevapeto inak presne toto ma napadlo... je nezamestnany uz pol roka, neviem z coho chce platit ... jaaaaj zo spolocneho... je to vtipalek :D

kristiii
2. júl 2024

Bože ľudia, aspoň zbežne si prečítajte diskusiu, týpek nie je nezamestnaný.

hefo
2. júl 2024

Spoločný účet jedine v manželstve (my tak máme), kde je beztak BSM.

Mimo manželstva peniaze nie sú de iure spoločné, preto treba, aby každý si svoje spravoval sám a podľa dohody prispieval na spoločné výdavky.

mk22
2. júl 2024

@katkaseiner autorka hned v 1.odpovedi doplnila, že pracuje

mk22
2. júl 2024

@vevapeto kde si prečítala, že nepracuje??

annamivo
2. júl 2024

Nie , si úplne ok. Ani ja by som nesúhlasila. S manželom sme spolu cez 10 rokov a účet máme spoločný iba posledné roky, kôli hypotéke. Tu mi svieti červená. Áno kedysi sa tak možno fungovalo, ale často bola do pol roka svadba a už fungovali ako manželia. Za mňa je to hrrr a ešte nasilu.

alickapusinka
2. júl 2024

@vevapeto kde si vzala že ten chlap je nezamestaný ked na každej strane píše že prácu má len inú ako vo svojom odbore treba najprv čítať poriadne.

alickapusinka
2. júl 2024

@katkaseiner kde píše že je nezamestnaný má jej priateľ prácu píše to asi 2 krát v diskusii treba si poriadne prečítať.

lubina
2. júl 2024

absolutne nie. Ako si aj sama napisala, mozno spolocny ucet na spolocne vydavky, kam poslete rovnaku sumu obidvaja, ale inak po pol roku vztahu je to prilis skoro mat spolocny ucet. Nedaj sa do toho dotlacit, ziadnym citovym vydierani, ze ste par apod. Proste nie, nemas preco vydrziavat chlapa, ktory si robil do oktobra "prazdniny", zatial co ty si uz pracovala...

liv1
2. júl 2024

@esmey a ty fakt nevidis rozdiel medzi mladymi pracujucimi slobodnymi ludmi, ktori su spolu len pol roka, a rodinou s malym dietatom kde sa zena stara fulltime o dieta? 😅 S tebou radost zit 🙈🤣🤣🤣