Priateľ mi zatajil svoje finančné rozhodnutie
ahojte… neviem ako zacat. aby som bola uprimna aj objektivna. neviem. ale som strasne rozhodena. neviem co citim ani…hnev.sklamanie.
taaak no mam priatela. sme skoro dva roky spolu, mam 23 rokov a on 26.
randime - obcas u neho prespim. je medzi nami 80 km takze chodim k nemu… on u nas nie , neprespi - nasi su proti.
jeho rodicia su rozvedeni, je jedinacik.
maju velky dom.jeho otec zije v zahranici. jeho mama s priatelom v tom dome.
a teraz to zacne… mali sme s priatelom plan, ze na nejaky cas ostaneme byvat u jeho rodicov, ze si vyskusame byvanie spolu, kedze sa chceme potom zobrat.
ze kym nasetrime na vlastne, bude jednoduchsie byt blizko spolu. nasla som si tam aj pracu.
ze si to trosku prerobime z uspor co mame, aby sme mali viac sukromia lebo v jeho detskej izbe bolo malo priestoru a dom je to velky , ze ved daju nam jeho rodicia viac priestoru. taky bol plan.ze by sme mali vlastnu malu kupelnu aj kuchynu. co urobil priatel??
nepovedal mi co riesi s rodicmi, a pred vcerom som sa dozvedela, ze rodicia napisali dom na neho, ze teda ked ide investovat tam, ze bude to jeho.
lebo jeho rodicia nemali vyrovnane majetky po rozvode, a teraz to takto vyriesili. jeho mama s priatelom tam budu nadalej byvat.
preco mi to nepovedal, co robi???
nechapem. strasne sa hnevam na neho. mali sme cca startovaciu ciaru rovnaku, mladi ludia. pytala som sa ho preco to spravil, vraj ved ze snad som nechcela aby ten dom napisali aj na mna.
jasne ze to nie. ale teda mohli sme ist radaej do podnajmu spolu. keby mi to ale vcas povedal.
zrazu je zo mna dievca co prislo s igelitkami do jeho domu.
Autorka, ja si skôr myslím, že tieto "tvoje plány" boli len tvoje. Plánovala si zrejme bez neho. Alebo si ho ani nepočúvala.lebo podľa toho čo píšeš tak neexistuje ze by sa on takto zachoval,z ničoho nič, keby ste už "spolu" mali nejaké plány,preco by ich menil? Ledaze on s tebou žiadne plány nemal. Boli to len tvoje plány. Že?
Frajerovi rodicia to vyriesili z ich pohladu rozumne, prepisali dom na syna s tym, ze tam necha matku byvat. To, ci tam bude byvat aj on, je len na nom. Ak si nechcela byvat so svokrou, mala si to tak od zaciatku komunikovat a nie splietat plany o prerebke, ktora by mimochodom ani zdaleka nestala 5000, ved len prerabka malej kupelne vyjde na dvojnasobok. Este stale si mozes nasetrit, vziat svoju hypoteku a kupit vlastny byt. A nechat na frajerovi, ci sa rozhodne byvat u teba, alebo zostane s mamou. Najvacsi problem vazho vztahu je ocividne komunikacia. A na tom uz mnohe vztahy zakapali.
Bola by si ochotná investovať do prerábania časti cudzieho domu (áno, aj prerobenie izby, malej kuchyne a kúpeľne by nestálo málo)... Ešte ste spolu nikdy nebývali (občasné prespávanie u nich je nič...) a hneď sťahovanie sa k jeho rodičom a prerábanie? To ste si skutočne predtým nechceli vyskúšať spoločný život v nejakom prenájme, hoci aj v prenajatej izbe alebo malom byte? Myslím, že ste si toto celé určite poriadne nepremysleli... Zatiaľ reálne absolútne neviete, či by vám spoločné bývanie a spoločný život aspoň ako tak fungovali...
Odhliadnuc od toho bolo jasné, že dom skôr či neskôr pripadne tvojmu partnerovi.
@derdia ja sa vobec nehnevam na jeho rodicov. hnevam sa na neho.
aj mne to je normalne z ich strany voci synovi.
ja som v soku a sklamana z toho, ze priatel to urobil inac a ovplyvnil tym vsetko ohladom NAS dvoch. myslela som ze uz sme MY. on jednal cisto za seba, nezaujimal ho moj nazor.
@anonym_autor milá autorka...V niektorých veciach musím dať za pravdu tebe,ale vo väčšine prípadov aj jemu... Okrem toho co sa tu pisalo,by som to poradila toto...Chxela si ist k nemu bývať, načas skúsiť spolužitie..Ok,tak chod do toho...Ked vám to bude fungovať,mozno prehodnotis aj spolužitie so svokrou a mimochodom aj jej priateľom, ktorý tam tiez býva nejako zaujímavo určite. Keď vám to nebude fungovať,aj tak pojdete od seba..Svoje peniaze by som určite takto neinvestovala,ved je to logické,ze tvoje to nikdy nebude (lebo kym aj svokra bude žiť,aj jej samozrejme priateľ). Takze neinvestuj ale ani nečakaj nič z toho domu... Druhá možnosť je, predať ten veľký dom a rozdeliť si priateľ +svokra,a kúpiť si niexo svoje. Na druhej strane, máte vzťah na diaľku dva roky,z toho realne kolko ste boli spolu? To sa mi zdá dost skoro mať take veľké plány ako uvádzaš ty( jhypo, hosťovská časť prerobená v rodičovskom dome, atď) Možno on nepozeral az tak s tebou dopredu...Ale ked píšeš,ze ho ľúbiš,ze je dobrý chlapec,tak ti ine nezostáva, len urobiť kompromis... Veľa veľa kompromisov..Este si mladučká,nie je kam sa ponáhľat.Randite naďalej, užívajte si svoju lásku a uvidíš co prinesie budúcnosť.Zato sa nehnevaj na.neho,ze mu predali/darovali rodičia dom, to je logické ked je jedináčik.Ja by som fakt navrhla, predať ten veľký a kúpiť si dva menšie. P.s...aku rolu v tomto hrá svokrin priateľ? (Ci ma tiež doživotné bývanie,alebo tiez je ako ty,chlapec s igelitkou?)
@anonym_autor bože dievča, máš len 23, utekaj od takého čuda, klame, robí absolútne rozhodujúce veci pre vzťah poza chrbát. Myslíš si, že ho ľúboš, ale fakt je taký, že on sa pozerá len a len na seba, svoje zabezpečenie a svoju mater. Ty tam budeš za slúžku, čo nemá žiadne slovo. Si prečítaj tu diskusie, ako svokry chodia do izieb neviest, komanduju, vychovávajú vnúčatá, bonzuju synacikovi a chudak sú všetky nevesty, čo dôjdu do cudzieho domu ku svokre.
@anonym_autor keď muž povie, poďme si prerobiť môj rodičovský dom, kde je aj moja mamka a skúsime spolu bývať, tak by sa mi urobilo nevoľno. V preklade to znamená, dom je/ bude celý môj a ty tu nemáš právo, akurát prispeješ na prerábku, a samozrejme sa po prerabke už odtiaľto nepohneme, to ti je dúfam jasné, že tu zapúšťam pri mamke korene.
@mirokub plánovať spoločnú budúcnosť pre teba znamená podstupovať vážne finančne rizika bývania?😂 strasna tvoja zena
@anonym_autor este doplnim… ja som to prerobenie ( tu moju verziu) brala ako dobru investiciu, ze ked sa prideme do buducna chciet prost na navstevu aj s prespatim,ze to bude pripravene a nebudeme si zavadzat s nikym, a ze tie peniaze ostanu v tom dome ( jasne ze som ratala ze manzelov dom je to aj bude kedze je jedinacik) ale nie takto… zo mna je zo dna na den chudera bez majetku. a nie, nechcem byvat so svokrou navzdy. nechapem ako mi to mohol urobit.
@anonym_autor prepac co riesis, mas 23, on 26. Nie ste manzelia aby sa ti spovedal pred rozhodnutiami. Mohli sa jeho rodicia tak rozhodnut, nedelit si BSM po rozvode ale prepisat dom na ich spolocne dieta. Ja si myslim, ze priatel voci tebe nemal ziadnu povinnost. Keby ste boli manzelia, menilo by to situaciu. Je to ich rodinna zalezitost, teba do toho nic nie je.
@anonym_autor nebud naivna, od zaciatku mal v plane byvat s mamickou a teraz je otazka ci jej on skysne na bradavke, alebo tam budes kysnut s nim, pred tym ako sa rozhodnes ti odporucam precitat diskusie ako dopadli take zeny. Este sa robi hlupucky, ze hadam si nemyslela, ze dom bude pisat na teba, este ty vyndes z toho ako blbka, lebo bude este asi aj manipulator.
@anonym_autor pozri podla mna to rodicia vyriešili dobre. Nevyplatili sa navzájom ale dali synovi. Co ale neznamena, ze tam musite byvat. A to je podstatna otazka. Povedat mu, ze ty chces proste byvat sama s nim. Nechces byvat so svokrou, nech je akokolvek super. Toto musite spolu rozobrať a pokecat si o tomto. Urcite nebral neviem aky velky uver, ze by ste nedostali hypo potom aj spolu. Dokonca vam mozno ten dom pomoze k tomu, aby ste si ten byt aj kupili, lebo viete založiť dve nehnutelnosti. Ty hned asi poucena z MK tém vidis len najhorsie scenáre. Porozpravaj sa s nim, ze ako si to predstavuješ ty.
Necitala som uplne vsetko. Ale len mne sa zda divne, ze mama mu predala dom? Rodicia zvyknu dietatu dom darovat. Ale predatt mu to, co mal raz zdedit? A predala mu to za normalnu trhovu cenu, ci len symbolicku sumu?
A uplne zdielam tvoje pocity. On sa tymto zaviazal zit v tom dome naveky. Bez ohladu na teba. Mozno si to uplne neuvecomil ked to robil, ale mas pravo byt rozcarovana a nahnevana.
Necitala som uplne vsetko. Ale len mne sa zda divne, ze mama mu predala dom? Rodicia zvyknu dietatu dom darovat. Ale predatt mu to, co mal raz zdedit? A predala mu to za normalnu trhovu cenu, ci len symbolicku sumu?
A uplne zdielam tvoje pocity. On sa tymto zaviazal zit v tom dome naveky. Bez ohladu na teba. Mozno si to uplne neuvecomil ked to robil, ale mas pravo byt rozcarovana a nahnevana.
@anonym_fb517b ona mu to nepredala doslova. Ale za sľúbenú investíciu do rekonštrukcie. Predpokladám, že mu dom darovala, aby ním mohol ručiť banke za hypotéku.
@anonym_fb517b ona mu to nepredala doslova. Ale za sľúbenú investíciu do rekonštrukcie. Predpokladám, že mu dom darovala, aby ním mohol ručiť banke za hypotéku.
@tiezjedna isto? Podla precitanych 3 stran sa mi nezda. Rekonstruovat planovali za cca 5 tisic. Na to by asi nebral hypoteku
@anonym_01f0a1 necitila. vedela by som ake su karty na stole, a kupili by sme nieco spolu. alebo nekupili - kupila by som ja, a on by mi prispieval.
ale proste byvat so svokrou - nie.
@anonym_autor Ja som mala v mladosti dlhorocny vztah a rozisla som prave kvoli tomu,ze moj buduci muz planoval,ze v buducnosti bude s nami byvat jeho mama,ktora bola v tom case rozhadana s vtedajsim priatelom. Ze aby mala kde byvat,bude s nami. Laska,nelaska ja som v tomto velmi sebecky clovek a byvat so svokrou alebo rodicmi,to by som psychicky neuniesla. Toto nie je partner do zivota,ktory s tebou nevykomunikuje tak zasadnu vec ako je buduce byvanie. Je to od neho obrovska zrada. Mal by ti o tom povedat a aspon ti takto ukazal,kde je tvoje miesto a ze ta nema za nic. Pre mna by to bol koniec.
@tiezjedna isto? Podla precitanych 3 stran sa mi nezda. Rekonstruovat planovali za cca 5 tisic. Na to by asi nebral hypoteku
@reuska1 to bolo to, čo pôvodne plánovali oni dva spoločne. Lenže on nakoniec urobil vlastné rozhodnutie bez toho, aby jej čokoľvek povedal. To je to, čo tu ona celý čas rieši. Tá hypo bude určite na iné peniaze, na 5k sa berie spotrebný úver, nie hypotéka.
@reuska1 to bolo to, čo pôvodne plánovali oni dva spoločne. Lenže on nakoniec urobil vlastné rozhodnutie bez toho, aby jej čokoľvek povedal. To je to, čo tu ona celý čas rieši. Tá hypo bude určite na iné peniaze, na 5k sa berie spotrebný úver, nie hypotéka.
@tiezjedna no ved prave, to iste pisem aj ja
Ja by som o takeho chlapa nestala, mamickar neschopny zabezpecit si vlastne byvanie a tiez neschopny komunikacie s partnerkou. Okamzite by som sa odmilovala a zariadila si zivot bez neho.
@derdia ja sa vobec nehnevam na jeho rodicov. hnevam sa na neho.
aj mne to je normalne z ich strany voci synovi.
ja som v soku a sklamana z toho, ze priatel to urobil inac a ovplyvnil tym vsetko ohladom NAS dvoch. myslela som ze uz sme MY. on jednal cisto za seba, nezaujimal ho moj nazor.
@anonym_autor ale co by si cakala ze odmietne dedicstvo? Orepac to nemozes od neho chciet.ty by si odmietla tiez ke y ti rodicia daju dom?
Neodmietla. Toro nemozes ocakavat od neho. A po dlsie ste len frajeri, stretavate sa raz za cas. Nepoznate sa dostatocne na to aby si vedela hodnotit ci sa veznete...stale si len priatelka. A byt priatelkou je nic. To sa moze zmenit behom oar hodin.
@anonym_autor ale co by si cakala ze odmietne dedicstvo? Orepac to nemozes od neho chciet.ty by si odmietla tiez ke y ti rodicia daju dom?
Neodmietla. Toro nemozes ocakavat od neho. A po dlsie ste len frajeri, stretavate sa raz za cas. Nepoznate sa dostatocne na to aby si vedela hodnotit ci sa veznete...stale si len priatelka. A byt priatelkou je nic. To sa moze zmenit behom oar hodin.
@derdia ale on neprijal dedičstvo, zobral si naň vysokú hypotéku. Keby mu to len tak darovali tak by jej to mohlo byť jedno. Ide o to že s jeho vysokou hypotékou si už spolu niečo spoločné vlastné nekúpia ako bol plán na ktorom sa dohodli oni dvaja
@anonym_autor mať tak tvoje problémy a ministerský plat
@beata_k ja som naivna?? no dovolte?? akoze sorry… ja som chcela skusit s nim zit pred svadbou. nech ho lepsie spoznam,a v zivote by m a nenapadlo ze sa to takto sprosti zamota. mali sme plan, islo by o investiciu max do 5 tisic na tu docasnu prerabku…
teraz hocijako sa ja zachovam, mam pocit ze z toho vyjdem zle. citim sa ako v pasci
@anonym_autor nie si v pasci. Existujú úplne iné situácie, ktoré sa dajú nazvať pasca. Máš 23, keď budeš mať o 10 viac, z takéhoto niečoho sa nezložíš, budeš ostrieľaná, elegantne to vyriešiš. Čo by spravila staršia žena? Podľa mňa toto: išla by si svoje. Chce byt? Kúpi si ho sama. Chce niekde bývať ? Presťahuje sa. Ide si svoje. Pretože vie, že keď bude čakať na zladenie rozhodnutí s niekým iným, jednoducho sa to stane málokedy. Vtedy by bola v pasci, keby bola závislá. Ale ona nie je závislá, je ostrieľaná samostaná žena. A potom sa k nej možno pridá samostatný ostrieľaný muž. Ale nebude ho potrebovať 🙂 veľa šťastia.
@anonym_autor Je problem,ze ma nieco navyse? Alebo ze tym domom moze pripadne rucit? Či akym sposobom to Teba limituje? Ak sa Ti to nepaci,nechaj tak. Pride ina,co bude rada.

@majus2323 vdaka…:( je to pekny pocit ked sa niekto vie vcitit do inej osoby.
presne tak, obisiel ma, a teraz co… skusa ma on aj jeho rodina ako sa zachovam?? aka som?? ide o dost velky dom, ale ja nie som taka. radsej by som bola vo svojom 1-izbaku ako “zit u svokry”
@anonym_autor veď keď je to veľký dom tak si prerobte a majte tam vlastné bývanie, izbu , kuchyňu, kúpeľňu, vlastný vchod, a keď to nebude fungovať tak si ries vlastnú hypo, veď pracuješ či? Hlavne si treba vykomunikovat či od teba chcú príspevok za bývanie elektrina, voda atď. Ako treba skúsiť a keď to nebude fungovať choď do podnájmu.On sa musí rozhodnúť či chce žiť s tebou samostatne alebo s tebou a s jeho mamou spolu! A keď je jedináčik tak či tak by ten dom neskôr zdedil, no mohol sa vyjadriť na rovinu že neplánuje s tebou spolu hypo, a že bude mať dom, aby ty si bola v obraze!