Priateľ zahrňuje 17-ročnú dcéru drahými darčekmi: Čo robiť?
Mám 17r dcéru, ktorá má prvú vážnu známosť. Je o 11rokov starší. Povolaním ITčkar. Ten vekový rozdiel by som oželelila, ale on jej dáva darčeky hmotného aj nehmotného charakteru, aké si nemôžem dovoliť. Drobnosti nebudem menovať ale iba pred pár dňami som sa.dozvedela že chodia spolu denne na obed, namiesto toho aby sa stravovala v školskej jedálni, k meninám dostala 4dňový poznávací zájazd s pobytom v 4****hoteli. Dostala aj rôznu elektroniku. Narodeniny mala predvčerom, oslavujeme v sob. Drobnosti čo som jej kúpila sú nič oproti tomu čo jej donesie priateľ, ktorý sa dnes vracia z 3t poznávacieho zájazdu z Ázie. Mám pocit že som zlyhala. Možno nám viete poradiť.
Čo to tu splietas o All inclusive??? Ja hovorím o tom, že dcéra ešte neletela a nie o All inclusive dovolenke. Čiže nebola ani niekde na výlete v Londýne, Paríži či Ríme, kde sa ešte nedávno dali zohnať letenky doslova a do písmena za pár supov. Pri dievčati, ktoré sa zaujíma o cestovanie je to dosť prekvapujúce. Keď je pre vás 300 euro veľký peniaz, načo jej bude vodičák? Akým autom bude jazdiť? A teda ak ten jej priateľ nemá auto a MHD jazdí mizerne, ako sa má presúvať, ak nie taxíkom? Má použiť Teleport?
Kladiem dôraz na úplne nepodstatné veci, trhajú ti žily darčeky s výlety, teraz by si mala hlavne dcéru podporiť v poznávaní, vzdelávaní a vyjadriť jej vašu podporu a nie fnukat nad brigádou či momentálne úplne zbytočným vodičákom. Moja dcéra má 18. Vodičák začala a nedokončila. Vraj ho nepotrebuje, tak načo. Muž je vášnivý autickar, zúri ako divá šelma. Výsledkom je, že komunikujú len cez zuby a dcéra ten vodičák i tak urobí az vtedy, keď ho bude chcieť a potrebovať. Chcem tým povedať, že aj tvoje dieťa je skoro dospelé a bude robiť čím ďalej tým samostatnejšie (aj zle) rozhodnutia. A pre všetkých zúčastnených bude jednoduchšie, ak sa budete snažiť sa navzájom pochopiť a podporiť ako sa obmedzovať a nevidieť si ďalej než na špičku nosa. A áno, výlety a let jej daju viac ako brigáda. Jedine, na čom by som nemilosrdne trvala (ideálne za podpory jej priateľa) je škola a dobry prospech.
Ja ti rozumiem, a vlastne rozumiem už aj mojej mamine, keď (ale v menšom- kedysi bola exotika aj more 😜) vystrájal podobne kúsky kedysi môj manžel. Čím sme boli spolu dlhšie, tým to menej prežívala…takže áno, rozumiem ti, že ak sú spolu krátko, vnímaš to nie úplne fajn. Neviem, či a ako sa spolu bavíte, ja by som sa s chlapcom asi porozprávala. Hodnota lásky ani vzťahu sa neráta veľkosťou darčeka. Myslím, že sama po rozhovore pochopíš, vycítis, ako to ma chlapec usporiadané…
no tak za prvé, ona nie je už žiadne dieťa, o pár mesiacov bude mať 18. za druhé, on má 28, nie 40-50. ja som v jej veku mala vážnu známosť a bol z toho moj manžel. takže by som dievča nechala žiť a dýchať.
IT čkari zarábajú dobre, tak jej dopraje, ja na tom nevidím nič zlé. myslím si, že sa to tu dobre skreslilo voči mladému. keby bol príživník, čo jej ani kvet nekúpi, tiež by bolo zle.
mala by si byť práve naopak rada, že si našla prespektívneho partnera, čo má pracu, vzdelanie a je galantny k tvojej dcére. a že byva u rodicov ? zatiaľ asi čaká, kedy si kupi nehnutelnost so svojou potenc. partnerkou.
@zuzanka.zuzu tebe musel niekto v živote veľmi veľmi ublížiť! Ja neverím, že taká zlá si sa tu, na tomto svete len tak vyskytla…
@nelca84 Áno, lenže také šikovnejšie deti si podľa mňa väčšinou nájdu nejakého rovesníka s podobnými záľubami a schopnosťami. A zase tie deti, ktoré rodičia stále vodia za ručičky, príp. mali nejakú traumu alebo čo, sú zase ľahším “terčom” pre nejakého tridsiatnika, čo nie je schopný si nájsť rovesníčku.
Mladost a krasa maju svoje vyhody. Zivot vie byt lahsi. Dopraj jej.
@jumama Klobúk dolu. Trefné a výstižné. Fakt veľmi dobré rady. 👍
@nelca84 Nemyslim to tak, že je nešikovná, skôr neskúsená - lebo podľa mňa to je dosť zlé znamenie, keď o muža nemajú záujem rovesníčky a toto niekto tak mladý moc nevníma. A 11 rokov je dosť veľa v tomto prípade, veď on dávno mohol mať aj založenú rodinu a jeho partnerka je na strednej škole.
Za chvíľu je dospelá možno sa o 3 m odsťahujú do podnájmu.Je tu veľa žien, ktoré si našli svojho muža v 17 r a sú spolu roky.Uz nie je dieťa...iste, ak si ty skromná môže ta hnevať, že míňajú peniaze "zbytočne" pre niekoho je zbytočne zavolať si pizzu, kúpiť nové tričko.Hlupa asi nebude, keď chce ísť na takú fajn školu tak ju podporuj a hlavne do nej neryp, lebo buchne dverami.
@kanama ktorý chlap v 28 r co do 26 r študoval sa chce ženiť a mať deti, veď býva v detskej izbe u rodicov?Je ich veľmi málo..ako vieš, že o neho nemajú záujem rovesníčky to sú len také domnienky...Nebola by som tiež nadšená mám dcéru v rovnakom veku, ale čo má spraviť?Zavrieť ju doma?
@palicka to asi nebolo mne 🤷
buď rada, že dcéra sa má dobre
Ja som teda prekvapená z týchto odpovedí tu, ako to 99% žien berie úplne v pohodicke ... a ešte atakuju autorku s tým, že je zavistliva voči vlastnej dcere 🙈 ja ju práveže chápem....mala si robiť vodičak, už ho nechce ...mala vybavenú brigádu, zrušila to ...to je akože fakt v pohode? Spoliehať sa len na priateľa a JEHO peniaze? Véd keď jej chce kupovať darčeky, pozývať na obed, platiť dovolenky, tak ok....to aj keď si bude chcieť kúpiť niečo pre seba, mimo vreckového alebo tak, to ho bude pýtať peniaze? Žiadna akoby hrdosť alebo ako to nazvať, že si sama zarobí niečo na brigáde? A ze trebárs môže kúpiť na oplátku niečo ona jemu? (Nemyslím teraz niečo drahé, ale trebárs kúpiť lístok do kina alebo ja neviem ...snáď chápete co tým chcem povedať)...proste toto by sa mi tiež nepáčilo, že pôvodne plány uplne zrušila...na dobre sa veľmi rýchlo zvyká, aby potom nemala skreslené predstavy aj o ďalších vzťahoch, pripadne sa z nej nestala povrchna osoba skrz ten nadbytok ...no neviem teda, ale ja by som sa s nou snažila hovoriť hlavne o takýchto hodnotách, že peniaze fakt nie sú všetko, aby investovala aj do svojej hodnoty skrz vzdelanie, kludne aj ten vodicak a pod. A snažila by som sa co najviac spoznať aj jeho, čo je to za typka.
@lili205 hej hej, vodicak je vzdy dobra investicia (pokial nejde o vyslovenu averziu, ci nebezpecny antitalent) a zarobit si nieco vlastnym snazenim tiez. Cize milujuci partner by ju v tomto mohol (mal?) podporit. Na druhej strane o nich toho vela nevieme (takmer nic) a tak ani jeho ci jej odsudzovanie podla mna nie je na mieste. A ciselny vek (nizky ci vysoky) sam o sebe tiez nie je argument pre nejake sudy. Mnohi vekom nezmudreju (poznam podla seba 🥴) a naopak, niektori mladi su prekvapujuco zreli, mudri a zodpovedni ludia (mal som/mam takych v blizkom okoli).
@vroni snáď som horším človekom keď som nebola v Londýne či Paríži? Asi som podľa teba mala šupnúť vlastné choré dieťa dakam do decáku a lietať si po svete...
Čo sa týka vodičáku môže šoférovať moje, mužove,bratovi auto prípadne časom kúpiť si vlastné. Ja som si na prvé auto tiež našporila aj keď to bola osemnásť ročná stará šunka
@zuzanka.zuzu ale bolo to tebe.. takyto komentar by si mala aj o svojej dcere?
@lili205 ďakujem
ja tomu nerozumiem s tymi obedmi, akoze ich ma zaplatene? u nas sa plati od septembra..
Chapem obe strany. Nejdem rozpisovať čo tu už bolo veľa krát spomenuté ale ja by som to riešila takto: jedno je isté, buď sa rozídu, alebo spolu zostanú. Ak zostanú, tak dobre, veď ak sa ľúbia, nemusí byť hneď žena zlatokopka ak jej chlap platí veci. Ak sa rozídu, tak slečna možno zostane bez peňazí a bez vodičáku a pochopí, že jej v živote veci nespadnú samé z neba. Ja by som dieťaťu na vodičák prispela, no ak si ho neurobí pokým býva pod mojou strechou, lebo partner vyváža tak má smolu, nech ide robiť a našetrí si naň, alebo na taxiky. A čo sa týka obedov- úplne chápem že ťa štvú vyhodené peniaze, mňa veľmi irituje plytvanie. Nech na obedy nechodí, ale mala to oznámiť. Požadovala by som po nej, aby si na to prispela a obedy zrušila. A ak partner nepozve, tak nech si stravu rieši sama. Ak je dospelá na celý tento vzťah, musí byť aj na následky. Ale zakazovať by som jej nezakazovala. Sama musí na veci prísť, a možno bude jedna z tých, čo sa bude “mať dobre” do konca života.
uplne suhlasim s @lili205
na tvojom mieste by som sa snazila vela vela s dcerou rozpravat, nie ju poučať, ale komunikovať ako s dospelou. A mas pravdu, nepacilo by sa mi, ze zrazu vsetky svoje plany zrusila, ze zrazu nepotrebuje vodičak, ani brigadu.
Osobne , trvala by som na tom, ze na tu brigadu chodiť bude a na vodičak si naspori. (samozrejme, ak by to potrebovala, doložili by sme jej) Ale dcera musí pochopiť, že v živote sa musí snaziť byť sebestačná a nespoliehať sa na druhého
@mirage u nás chodí každý mesiac správa že koľko sa platí na konkrétny mesiac dopredu , viem že na zš boli obedy zadarmo ale to sa nás netýka
@mirage ty si privyrábaš ako hovorkyňa alebo to máš ako dobrovoľnícku činnosť?
@zuzanka.zuzu mala by si taky komentar o svojej dcere?
tak ale az od septembra, nie?

Ja by som sa trosku bala toho, ze to co ten chlapec robi je love bombing. Ziskava si ju intenzivne, dava jej drahe dari, nesetri na nej, to je krasna vec. Na druhej strane, ona nie je predmet, ona nie je jeho babika.
Neda sa hovorit to dcere takto priamo, ak je zalubena, bude ho branit. Cokolvek by citila ako tlak od vas a moze vyviest nejaku somarinu, ked bude mat 18 ujst za nim, spravi jej dieta aby si ju poistil a podobne...
Ak chcete, aby trosku zrozumnela, tak ju iba upozornujte na to, aby vnimala viac, co si v zivote zela aj ona. Rozhovory o hodntach, ale nie priamo poukazujuce na ich vztah.
Na zaciatku jej uznat, ze je to asi velmi prijemna byt azhrnana tolkou pozornostou, ze vyzera stastna a zalubena - uznat jej tieto pocity. Potom nadviazat ze sa vam zda, ze je to velmi intenzivny vztah, ze ako to vnima ona, ci jej je taka intenzita prijemna. A zase si vypocut, co vam povie, uznat jej jej pocity. Nevyhovarat jej ich, moze tuzit po darcekoch, cetstovani ok, nie je na tom nic zle.
Nejako do rozhovoru s nou nenapadne vpasovat taketo cosi:
Co by as stalo, ako by si sa citila, keby si nejaky jeho darcek odmietla? Keby si nejaky vylet s nim odmietla?...
Co by as stalo, co by spravil tvoj priatel, keby si nejaky darcek odmietla?
Povzbudte ju v tom, aby premyslala nad tym, co si v zivote zela ona sama, aby nezahadzovala svoje ambicie. Skuste zistit, co si mysli jej partner o jej studiu a podobne...
Skuste sa s nou rozprvat o tom, ake dolezite je udrzat si svoje hranice.
A hlavne ju vzdy uistujte, ze nech by sa stalo cokolvek, ze ste tam vzdy pre nu, nech za vami pride s akymkolvek problemom, ktory by sa vyskytol.
Nech si sama dava pozor, ak by sa to niekedy prehuplo k tomu, ze jej zacne vypocitavat co jej dal a akekolvek hady a tak...
Ak je to love bombing, ak ona prestane byt take stastne steniatko za vsetko, co pre nu robi, on zacne byt nahnevany a manipulativnejsi.