icon

Riešenie konfliktu s rodičmi pri sťahovaní za partnerom

8. máj 2024

Ahojte mám 25 rokov, môj partner má 39 sme spolu už 3 roky ibaže on pracuje už dlhodobo v zahraničí,spoznali sme sa cez internet a odvtedy fungujeme formou vzťahu na diaľku ale snažíme sa aspoň 2 krát za mesiac byť spolu pár dní. Teraz som doštudovala a začala som pracovať ibaže vieme aké sú platy na Slovensku....a tak sme s priateľom premýšľali že by som skúsila ísť bývať k nemu do zahraničia a našla si tam prácu ktorá je tam oveľa lepšie platená a rovnako aj pracovné podmienky a možnosti sú lepšie a ďalšie plus by bolo že by sme skúsili žiť reálne spolu a boli by sme spolu v podstatne každý deň po práci pretože zatiaľ sme spolu najdlhšie boli vkuse 2 mesiace takto...ibaže moja rodina je extrémne proti tomu nechcú aby som odišla a že na čo a že je starý a využije ma atď...ibaže ja to chcem skúsiť chcem tam ísť a byť s ním a pracovať tam...nie je to niečo také že neviem do čoho idem už som tam bola veľa krát a viem že priateľ mi pomôže aj čo sa týka práce a podobne....ibaže ma mrzí že to musím robiť takto že moja rodina sa za to na mňa hnevá...neviem odísť s pocitom že to oni nechcú a sú na mňa nahneví...už som sa im to snažila 1000x rozumne vysvetliť aj to že ich budeme chodiť navštevovať ale stále nie a nie....už neviem čo robiť 🤔

hanaxxx
8. máj 2024

Skus rodicom povedat, ze v podstate chapes ich obavy ohladom velkeho vekoveho rozdielu. (Ty ich nemas vobec ziadne? )A tiez im povedz, ze podla vsetkeho by ta dokazali pochopit, keby boli zazili nieco podobne (Ja som mala vztah s podobnym vekovym rozdielom a napriek tomu, ze som racionalny clovek, chcela som to skusit, lebo proste laska). Nechapem nazor, ze by ta mal vyuzit, neviem co si pod tym mam predstavit, jemu "biologicke hodiny" tikaju urcite viac ako tebe, ak by vam to nevyslo, tak on bude zacinat znova dajme tomu v 43rokoch, ty budes este stale mlada s kopou casu na zalozenie rodiny. ( Ano, muzi mozu splodit dieta aj v 50tke, ale ci sa na to aj citia, to je ina vec).
Co sa tyka odchodu do zahranicia, rodicia by mali byt stastni, ze budes mat sancu na zivot v normalnej, vyspelej spolocnosti a budes za svoju pracu lepsie ohodnotena.
Podla mna nemas co stratit, ved nebudes na Marse, si vzdelana, viackrat si tam bola, budes financne nezavisla, kebyze ta aj vyhodi zo svojho bytu, tak pojdes na noc do hotela a najdes si vlastne ubytovanie, alebo ak sa budes chciet vratit na slovensko, tak kupis letenku a si doma.

tiezjedna
8. máj 2024

@svetlonos čože sa kontroluje? Metre štvorcové pre detskú izbu? Asi už tiež vypni internety... 🙄

lienka.7
8. máj 2024

@svetlonos a najmä, vo Švajčiarsku sú nehnuteľnosti nekrestansky drahe... to jej asi tiež zabudol povedať, že prečo ma byt, aj to určite len podnájom. Drahy podnájom.
Ale jasne, na jeho mieste si tiež poviem, mladá sem chce prísť, tak nech, aspoň si podelime náklady. Nikde nepise o práci, co chce robiť, či má niečo už vybavené, alebo tam ide len tak "za laskou" či vie jazyk a podobne, za mna podstatne veci. Ale hrdí sa tu tým, že vlastne ona zbalila jeho 🤣🤦‍♀️

autor
8. máj 2024

@lienka.7 keď ste taká múdra tak asi viete že vo Švajčiarsku už dávno funguje systém bývania v prenájme keďže ľudia si tam domy nekupujú ale žijú v prenájme aj celý život pretože je tam dostatok možností prenájmu 😊 a áno jazyk viem výborne a dokonca aj prácu tam mám vyhliadnutú keďže idem aj za prácou 😊

autor
8. máj 2024

@lienka.7 tuším podľa tých vašich informácií že ste tam asi nikdy nebola iba sú to informácie čo jedna baba povedala 😂😂

autor
8. máj 2024

@lienka.7 a nemám vám prečo odpovedať na vaše otázky keďže to k mojej téme absolútne nepotrebujete vedieť ale očividne vás veľmi zaujíma môj život a vzťah 😂😂

0silvia0
8. máj 2024

Boze zas tieto stereotypy, ked je chlap slobodny, bezdetny v 40ke, hned je podozrivy a vadny. Keby bol 3x rozvedeny a mal 5 nemanzelskych deti, tak je ok?
Necitaj tieto zaostalosti a konaj podla seba.

autor
8. máj 2024

@0silvia0 ja sa na tom len smejem 😂😂 je to úplné retro 😂😂😂

lienka.7
8. máj 2024

Moja zlata autorka, vo Švajčiarsku je preto toľko prenájmov, lebo bývanie je tam veľmi drahé a ľudia na vlastné nehnuteľnosti proste nemajú peniaze . byty sa tam totižto dedia. Dokonca, keď si vlastníkom nehnuteľnosti, platis ešte za to ešte akúsi zvláštnu "dan". A ako som písala, mam tam známych a priateľov. Nielen nejakého pseudo priateľa. Takze ano, predstav si, viem... Ale však ty vieš najlepšie, ze? Vy sa predsa rozprávate. O svadbe a domčeku 🤦‍♀️

autor
8. máj 2024

@lienka.7 dobrú noc 😊

1ryba
Odpoveď bola odstránená
cacianka
8. máj 2024

A taký pekný slnečný sviatočný deň by to bol,keby tu slepačie trúby nekotkodakali ! Pýtaš sa jedno, kotkodakaju úplne o inom 🙈
Milá autorka, rodine si už vysvetľovala dosť, hádam máš už aj " hubu zodratu". Stačilo. Si dospelá, máš op platný , svojpravna, ani hlúpa nie si keďže zvládaš VŠ.
Sústreď sa na ukončenie štúdia, aspoň máš výhovorku keby do teba rypu a pýtali sa, tak upriam rozhovor na školu a odpalkuj že nemáš čas.
A choď 🍀
Je to tvoj život, tvoje rozhodnutia, ty potrebuješ získať prax, skúsenosti, nejdeš do slumu, ale do vyspelej krajiny. A ani nie až tak ďaleko .
Čo sa týka partnera, je tam etablovaný, máš v ňom oporu aj podporu, chcete sa posunúť vo vzťahu, teda ísť do spoločného života , veľmi dobre pozná reálie života v danej krajine a poznáš ich aj ty.
bola by blbosť ťahať ho naspäť na Sk, lebo tvoja rodina povedala, že nemáš vytiahnuť päty z domu. Keď máš takú možnosť, dokonca uľahčenú že nejdeš do úplného neznáma, bolo by škoda to nevyužiť. Čo by iní za to dali ! A v kontexte súčasnej politickej scéne, tak drukujem ešte viac .
Mmch zase je tu dvojaký meter. Inokedy vyčítajú žene, že čučí doma a nejde do sveta. 🤦 A ako sa tu mrte žien po voľbách balilo do sveta, tebe to teraz vyčítajú. Frustrované slepice.

tundra
8. máj 2024

@tiezjedna zijem vo Švajčiarsku a ano gemeinde kontroluje m2 na osobu.Rodina s 3 detmi nemôze byvat v 2 izbovom byte.Dokonca,ked chces chovat fenku a mat steniatka,jej koterec musi splnat m2+ dalsie podmienky,inac povolenie nedostanes.Takze nie len ludia,ale aj zvierata maju urcene pravidla.Bud kriteria splnas a je to v poriadku alebo nesplnas a povolenie na pobyt nedostanes.

tundra
8. máj 2024

@autorka my sme odisli cela rodina do Švajčiarska,pred x rokmi a tiez rodina nebola z toho nadsena.Je to asi prirodzena reakcia.Nemal som 25 ako ty,ale ovela viac.Vybudovali sme pre deti zazemie, ako na Slovensku a deti nad navratom vôbec neuvazuju.Zivot prinasa rôzne scenare a je mozne,ze zaciatok nebude lachky.
Vo Švajciarsku chybaju ludia a pracuje sa vela.Domaci to robit nechcu (smeny naviac),tak si to vyzeru vzdy cudzinci.Dcera bude mat 18 a rano o pol siestej odchadza a vecer o siedmej prichadza domov,kazdy den.Vo Švajciarsku sa daju zarobit super prachy,na druhej strane,platis vsade a za vsetko.To je ta druha strana mince, o ktorej sa pise menej.Kazdopadne drzim palce v novej zivotnej faze a ver mi rodicov to prejde.Budu velmi radi,ked ich navstivis alebo im zavolas.Vela stastia😉

andreatytler
9. máj 2024

Co konkretne im vadi? Boja sa ze ta bude nejako vyuzivat, ohrozovat, alebo co?
Ked si isla predtym ked im to nevadilo, tak si isla sama? Boli by v pohode ak by si isla sama aj tento krat?
Ci sa boja ze vas tento krok posunie viac k sebe a kedze ho nemaju radi, tak tomu chcu zabranit.
Alebo len nechcu aby si od nich odisla?
Snazila by som sa zistit co presne im vadi a potom pracovat na tom. Ak im ide o tvoju bezpecnost. alebo im bude jednoducho smutno, tak by som sa im snazila pomoct, ale ak sa snazia zabranit vasmu vztahu alebo ta drzat doma v rodnej dedine, tak by som sa na nich vykaslala.

la_dolce_vita
9. máj 2024

Autorka, je to tvoj zivot, si davno dospela. Rodicom by som to oznamila ako hotovu vec a isla svojou cestou. Dnes su ine moznosti, ako kedysi, tak preco to nevyuzit. Neboj, zvyknu si.

autor
9. máj 2024

@cacianka ♥️♥️♥️

tiezjedna
9. máj 2024

@tundra dobre, ale nekontrolujú m2 detskej izby, na to som reagovala.

zeldia
9. máj 2024

Nerozumiem čo vadi rodine. Vekový rozdiel alebo to že nebudes doma, konkrétne on im vadi?
“Využiť” ta môže aj 25 r feťák. Vekový rozdiel až taký velky nie je nie je to predsa 70r dedo. To že nebudes s mamou každý den večerať ja predsa úplne normalne u dospelých deti, alebo nie? Doma povedz že nejdes na koniec sveta a že o teba nepridu tak láskavo nech akceptujú alebo aj nie tvoje rozhodnutie a nech sa do toho nepletú lebo ty si šťastná. Keď zarobíte vrate sa takých to pracovitých, sebavedomých a šikovných ľudí potrebuje úplne každá krajina.

amelie2017
9. máj 2024

Ja som odisla za uz manzelom (starsim o 9 rokov) do Spanielska pred presne 10 rokmi. 3/4 roka sme fungovali na dialku, videli sme sa na tyzden cca kazde 2 mesiace, v podstate sa len spoznavali. Po skole som odisla za nim. Mamina tiez nebola nadsena, len som jej povedala, ze ak to nevyjde, zbalim si ten jeden kufor a doletim naspat. Teraz lieta ona za nami uzivat si dochodok a vnucatka pri mori.

tinqua
9. máj 2024

Rodina si zvykne...to je vzdy tak, ja som to mala podobne s drvivou väčšinou rozhodnutí - mama je ťažký skeptik. Skor by som odhliadnuc od vztahu rozmyslala po profesnej stránke co ti to ponúka, ak tam mas sklbat kurence a prezivat zo dna na deň, tak by som povedala ze je to dost zly plan...skratka riesila by som hlavne seba aby som sa nemusela spoliehat len na partnera, je to tak lepsie...cloveku ostanu otvorene oci a nebude ich potom privierat skrz zivotnu situaciu ak na to dôjde

nurielka
9. máj 2024

Ved chod, chlapa spoznas az ked s nim zacnes zit.. a co ta mrzi pri rodicoch? Ze ked to neklapne, neuvitaju ta naspat s otvorenou narucou?

beronsche
9. máj 2024

Autorka - urcite chod. Bez debaty.
A je fajn, ak mas na zaciatku, pri stahovani sa do inej krajiny podporu. Niekoho, kto ti tam pomoze sa tam zorientovat..
Ale chod s triezvou hlavou.
Sice sa s chlapom stretavate, milujes ho, ale vzdy je to vztah na dialku, ktory moze ale aj nemusi "nazivo" vyjst.
Na to mysli.
Plus sice to mnohym pri takomto vekovom rozdiely vyslo, pravidlo to vsak nie je. Cas ukaze.
Hlavne pozor, aby si na nom nebola zavisla.
Buduj si tam zivot, ale zo zaciatku Skor vedla neho Ako vyslovene s nim a popri tom pracujte na vztahu.
Hlavne ziadne vhupnutie do manzelstva a materstva, to mas cas.
A rodina, nuz, podla mna robia obrovsku chybu.
Si dospela, zakazat ti to nezakaza. Jedine, co tym natlakom dosiahnu, je, ze sa vam pokazia vztahy.

kasssiopea
9. máj 2024

@beronsche Sama by som to lepšie nenapísala. @autor tiež by som to podala rodičom tak, že je to vlastne výhoda, že aj keď ideš do iného prostredia a máš tam niekoho, kto Ti pomôže sa zorientovať. Že by si šla do zahraničia tak či tak a oni nemusia mať strach, že si tam sama. Chápem, že by si bola radšej, ak by s tým rodičia boli v poriadku ale sú isté veci, ktoré sa nedajú vyriešiť hneď a potrebujú čas, aby sa utriasli. Keď po čase budú rodičia vidieť, že si naozaj spokojná a šťastná, budú to brať úplne ináč. Teraz majú len obavy, čo je prirodzené. Viem, že si sa nepýtala ale aj tak taká malá nevyžiadaná rada.. nehrň sa do svadby a dieťaťa. Dajte si čas, kým si tam vybuduješ aj Ty svoje zázemie a dajte si čas fungovať ako pár, nie hneď ako rodičia. A ak by si aj po čase zistila, že to pri každodennom spoločnom fungovaní nejde, ľahšie sa Ti to bude riešiť bez dieťaťa a bez rečí od rodičov - my sme Ti to hovorili 😄 V každom prípade si choď za svojim, máš vzdelanie, vieš jazyk, skús cestu za lepšou budúcnosťou, vrátiť sa môžeš vždy. Veľa šťastia prajem 🍀

lukbe
9. máj 2024

Nechápem, ak ľudia spolu nebývajú pred manželstvom, tak sa tu do nich všetci navážajú. Teraz chcú konečne dvaja dospelí bývať spolu, a zase nie je dobre. Toto fakt nepochopím. Choď, je to tvoj život, rozhodnutie a výber. Takýto vek a rozdiel je v pohode.

autor
9. máj 2024

@beronsche určite sa do ničoho neponáhľame v tomto máme obaja jasno a obaja vieme ako sme doteraz fungovali čiže vieme že teraz to bude iné keď budeme tak stále spolu... prvoradé je pre mňa ísť do práce a začať tam fungovať normálne a až potom sa budú riešiť ďalšie veci

autor
9. máj 2024

@kasssiopea áno veď ja aj keby som nemala priateľa v zahraničí tak pravdepodobne niekam pôjdem sama iba teraz mám tú výhodu že je tam priateľ už dlhodobo a vyzná sa tam vo všetkom a pozná to čiže je to super

tykat
9. máj 2024

Tak hlavne rob tak aby si sa mohla/mala kde vratit.
Btw. Aku ma ten muz minulost? Ex zeny, deti, dlhy...? Aby na teba niekde nevybafol nejaky "kostlivec zo skrine"

autor
9. máj 2024

@tykat nemá žiadnu tmavú minulosť 😂nemá ani deti ani rozvedený nie je ani dlhy nemá len jednoducho odišiel za prácou do zahraničia, natrafili sme na seba a ľúbime sa a chceme začať spolu žiť 😁😁

janickacrazy
9. máj 2024

Potom daj vedieť, ako sa ti tam darí. 😉