Riešenie napätých vzťahov s neempatickou svokrou
Ahojte, chcem si precitat nestranny nazor. S muzom sme vyse 20.r.spolu, manzelia 15.r.
Pred 1,5r mi zistili intoleranciu laktozy a hit. Svokra je zbehla 62r dochodkyna, funguje na nete, objednava si veci, vie si vygooglit.. uz 2x som jej na viber posielala, co mozem a nemozem jest. Moja mami si kupila ghee, rastl.mlieko, bezlakt.vyrobky. pritom je o 6r starsia od svokry. Svokra vzdy iba lamentuje, ze nevie, co ma pre mna varit/piect. Za 1,5r si to nevedela, ci nechcela nastudovat? No ale dnes ma dozrala, bo upiekla bublaninu, ktoru keby upecie iba s ovocim, mozem, ale ona tam ako naschval slahla tvaroh. Total ma to zarmutilo. Mame v pohode vztah, ale toto bola facka. Chodime tam tak 2x so mesiaca, cize inokedy moze piect s tvarohom, ale musela ho tam slahnut dnes, ked vedela, ze pride nevesta s intoleranciou? Este mi ho aj nukala, reku, ale ja tvaroh nemozem a ona-ani tvaroh? 🙄🙈😐😞😔
tak už len veriť že si to uvedomila a naozaj už to nabudúce nebude robiť…
Autorka,u svokry ti niekto brani navarit aj napiecť? Budes to mat podla seba a este aj svokru odbremeniš
objednaj si Lactazan tablety. Okolo mňa čo majú intoleranciu ľudia tak to všetkým zaberá. Ak máš ABKM tak vtedy to nezaberie.
Chápem, že to vyzerá že to robí svokra naschvál, ale proste ľudí to nenapadne. Ja som 20r vegetarianka a furt mi maso ponukaju, vyvary.. Ku tomu mam Histaminovu int. :D Vobec neočakavam žeby sa pre mňa special varilo. Muž má za tú laktozovu int. Bratranci zase bezlepkovú a aj laktozovu int. Však to by kuchara šlak trafil pri rodinnom obede. Proste niekto si dá niečo a druhý zas niečo iné. Bezlepkači si nosia vlastné pečivo, laktozači zas Lactazan, ja zjem prílohy a šalaty 🤭
To nebola urazka, to je proste fakt😉
Autorka, v praci mame kolegynu. Je nas v kancli spolu 9, sedime spolu s mensimi zmenami v obsadeni 7 rokov. Vsetci vieme, ze kolegyna ma intoleranciu na bielu muku, mlieko a este neviem co. Skratka nemoze jest nic normalne. Ked oslavujeme, nosime zakusky, kolace, chlebicky. Ona z toho nemoze nic. Vzdy si to kazdy uvedomi az ked kolegyna stoji pred nim a nuka jej jedlo, ze vlastne ona nemoze. Ona mavne rukou a povie: nerieste, ved vy za to nemozete, ze som vadna. Pripadne sa ide pozriet, co je na stole a vyberie si aspon to malo, co nahodou moze - napr slane tycinky.
Pointa: keby sa brala tak vazne ako ty, tak po prvej oslave v kancli da urazena vypoved. Ale ona dokaze pochopit ze cely svet vazne nemysli iba na jej alergie a ze ludia jej nerobia napriek.
Ja už roky nemôžem kvôli intolerancii a zmenám v strave jesť hocičo. Ak na návšteve niekto pre mňa urobí niečo "špeci pre mňa" teším sa z toho. Ak náhodou sa sekne, tak mne je ľúto, že sa ten človek snažil a nemôžem si dať. Ak nepripravia nič tak je to tiež v pohode. Rokmi si zvykneš. Teraz je toho tak veľa (intolerancií), že kto by si to mal všetko pamätať, že čo kto nemôže....
Podľa mňa tu vôbec neide o ten sprostý koláč. Ide o svokru ako takú, že si dovolila urobiť chybu, tak ju treba zaklincovat pod čiernu zem, lebo "svokra". Esteze nie si moja nevesta... Neviem si predstaviť aký cirkus robíš keď je vážny problém, keď kvôli posratemu koláčiku si bola schopná založiť tému na mk. 🙄
Autorka, fakt si ako malé decko. Tak si doma upeč kolac aky mozes a zober si ho so sebou. Alebo ťa musia všetci hostiť, lebo prišla na návštevu kralovna s Hit.?
@autor prepáč ale veľmi to dramatizujes. Keby si mala porovnávať s mojou diagnózou tak sa aj poserieš. Tiež mám intoleranciu na laktózu,hit ale aj PKU čo je sto razy horšie ako tvoje. Mne na rozdiel hlad škody tebe nerobí nic. Ty sa Max poserieš ale mne to poškodzuje mozog.bunky. myslím si,že na drámu som tu skôr ja.
Našťastie moja svokra sa vždy dopredu pýta a podľa toho upravuje stravu prip.mi navarí zvlast
@autorka tak jej nákup bezlaktizovy tvaroh a je to, kde mas problém.
Tiež mám to co ty, tvaroh môžem v pohode, aj malý jogurt zvládnem aké samozrejme pol litra mlieka už nie 🙈💩 aj co sa tyka HIT, je to veľmi individuálne. Keby si mala presne do bodky dodržiavať všetko čo píšu, tak piješ akurát tak vodu z vodovodu. Btw, dá sa kúpiť daosin ci iné enzýmy, ktoré ti presne na toto pomáhajú.
A inak, z 1 kúsku koláča by ti nič nebolo, nerob drámu paneboze 🤦♀️
@any_soj Pekne si to napísala🙂
Autorka.. veľa ľudí s intoleranciou tvaroh môže.. aj maslo.. niekto dokonca časom kozie jogurty.. tiež nerozumiem tejto dráme.. moja sesterka si dá enzým, keď je u nás a trochu tvarohu jej vôbec nevadí.. horšia u nás je celiakia.. tam si dávam sakra pozor
@dskjhfdlkdjhl nie, keď majú prísť k nej, ona navarí podľa seba, aby to mohla madam papkat, to ze im to nechuti je už jedno. Pripomína mi tu svihnutu s tým vínom v kúpeľni.
@tamta nielen pre 1 dieta (vnucku svojej dcery) ale aj pre dospelu 36 rocnu dceru robila, ktora lezala v posteli a nepohla ani prstom..a ide o princip, ma to zamrzelo ze mna sa neopytala ked vie ze som tehotna a rano mi je zle ked sa nenajem...ale dcera je dcera, nevesta je len nevesta...jasne ze nieje problem si spravit ranajky, ale tak v cudzej kuchyni je to trosku ine.
autorka, vôbec sa tu o tom nedoťahuj, si podľa nich rozmaznaná a za nevestu by ťa žiadna nechcela, pretože ony sú na milion percent lepšie nevesty aj lepšie svokry…
jediné čo ti môžem poradiť - netráp sa tým zbytočne, už to nezmeníš. stalo sa. možno tam už nebudeš nikdy jesť, možno si tam budeš nosiť vlastné jedlo keď to svokre nedôjde a možno tam nebudeš chodiť… všetko má riešenie…
autorka, ber to asi tak, ze svokru obtazuje davat si pozor na to co moze a nemoze varit a piect. Ale nemusi to znamenat, ze ta nema rada. Ja, ale chapem, ze ta to zamrzi. Nie kazdy, je taky hostitel, ze dava pozor na alergie hosti.
Jednoducho jej na tebe nezalezi a nie je ochotna pre teba nieco pripravit a vynalozit aspon minimalnu namahu 🤷🏼♀️ kaslat na nu…lebo pripravit nieco bezlaktozove naozaj v dnesnej dobe nie je narocne obzvlast ak aj bezne v supermarketoch tieto produkty su dostupne.
Ja by som si nabuduce k nej zabalila “pohostenie” z domu, mozno by jej to aspon trapne bolo.
@janinah vyvar vytiahla z mraznicky, maso uz piekla a kolac asi v pia piekla. Riad umyvam, staci? Co furt rypes?😆
@lorraine90 mne laktazan pri intoler.nezabera, mam krce, ked zjem laktozu..
Autorka zvykni si. Jednoducho ju to vyčerpáva, zrazu nemôžeš. Jej mozog to neberie. Takých ľudí chodí po svete veľa čo nerozumejú alebo nechcú rozumieť.
Hnev na svokru ti nepomože. Ak ti robí prieky len v jedle, tak je to jej nerozumnostou. Možno ona mala veľkú chuť na tvaroh a nahnevalo ju to, že prečo všetci by sa mali obmedzovať pre jednu. Možno dúfala, že ten tvaroh ti tak neuškodí.
Aj ja som mala v minulosti rôzne obmedzenia v strave dlhodobo a neočakávala som, že sa všetci chápavo prispôsobia. Dokonca som sa stretla aj s ohováranim 😆.
Kasli na to. Urob si pre seba, dones. Nežijeme preto, aby sme jedli ale jeme preto aby sme žili.
Užívaj si hlavne časti života tie bez jedenia a nechaj ľuďom slobodu. Čo nie je v tvojom dosahu zmeniť, nerieš...budeš slobodnejšia a spokojnejšia.
@hankab a od Vas to vobec neni pekne, ze na nu nemyslite. Dnes je vela moznosti. Vy kaslete na nu. Ako si ju vazite? Urcite jej to je luto. A keby aspon raz na nu myslite, ziarila by stastim..
@janettdamian ako sorry, som nevesta, jedina s intoler. Tak na mna by snad mysliet mohla.ako to dokaze moja mamina a svagriny.
@bielasovicka roluj dalej.necitaj.neryp.som dobra nevesta, ona nelaskava svokra😃
@melianka moja svokra je fajn, roky spolu fungujeme, ale toto sa ma dotklo. Ja som priniesla 2kolace, ktore nemozem, take, co ona lubi. A ona sa na mna vykaslala. Nic z kravs.mlieka nemozem. Tvaroh je z coho🙄😐😞
@hankab ono je to tak, že to nerobíte naschvál ale bolo by pekné, keby ste si na ňu spomenuli a niečo pre ňu urobili aspoň občas. Vezmi to tak, že v takej situácii sa raz môže ocitnúť aj tvoje dieťa a túžila by si po tom aby sa našla dobrá duša, ktorá by aj tvoje dieťa aspoň trochu pohostila. Jedna vec, že kolegyna sa tým netrápi...ale sme tu na to, aby sme si všímali okolie a potešili.
Snažím sa kúpiť náhradu, keď viem že niekto na mojej oslave nemôže niečo jesť.
@tamta tehotnej neveste uz nachystat nemohla? Tiez by ma to urazilo..

@tamta dakujem🙂ona vie, ze u svokry nic nerobim😃ze jej nepomaham a este som nevdacna🙈🤷♀️