Riešenie napätých vzťahov s neempatickou svokrou
Ahojte, chcem si precitat nestranny nazor. S muzom sme vyse 20.r.spolu, manzelia 15.r.
Pred 1,5r mi zistili intoleranciu laktozy a hit. Svokra je zbehla 62r dochodkyna, funguje na nete, objednava si veci, vie si vygooglit.. uz 2x som jej na viber posielala, co mozem a nemozem jest. Moja mami si kupila ghee, rastl.mlieko, bezlakt.vyrobky. pritom je o 6r starsia od svokry. Svokra vzdy iba lamentuje, ze nevie, co ma pre mna varit/piect. Za 1,5r si to nevedela, ci nechcela nastudovat? No ale dnes ma dozrala, bo upiekla bublaninu, ktoru keby upecie iba s ovocim, mozem, ale ona tam ako naschval slahla tvaroh. Total ma to zarmutilo. Mame v pohode vztah, ale toto bola facka. Chodime tam tak 2x so mesiaca, cize inokedy moze piect s tvarohom, ale musela ho tam slahnut dnes, ked vedela, ze pride nevesta s intoleranciou? Este mi ho aj nukala, reku, ale ja tvaroh nemozem a ona-ani tvaroh? 🙄🙈😐😞😔
@modrykolibrik vidis.zlata.tej mojej som uz viackrat posielala, co mozem a aj tak vysmazi, aj tak rozmrazi, aj tak da tvaroh🙈
@lienka.7 bol kysly, tak asi hovadzina/divina
@biba_18 dakujem, potesi, ze aspon par ludi to chape. Nebavi ma tam byt celu sobotu, aj deti sa tam nudia. Zmenime to. Ja tiez nie som povinna tam travit kazdu druhu sobotu a este o hlade. Muz chodi pomahat svokrovi, decka sa nudia, hlavne, ked sa neda byt vonku. V lete zavarame, bazen cistim, ale teraz tam fakt nemam co robit. Vyluxovane ma vzdy, je monk, ani zrnko prachu nemoze byt🙈😆
@autorka svokra je trubka a pokiaľ si vie o tvojich problémoch aj obmedzeniach, tak to robí zámerne... Niektorí ľudia takí proste sú. Nedivím sa ti, že máš problém vykúzliť úsmev a celý deň sa tváriť, že ťa návšteva tam nesmierne teší. Ja by som tie návštevy zredukovala. Nie dvakrát mesačne, ale raz za dva mesiace... Nech ide manžel s deťmi sám👍
@mantilka dakujem. Si zlata. Som spokojna a slobodna. Len sa ma to dotklo. Budem to inak riesit. Ani deti tam uz nechcu chodit na celu sobotu. Brala som to, ze sa to patri, ale vlastne potrebuju len muza-na robotu. A ona sa nam ani nevenuje. Vari, upratuje, pobehuje... tak naco tam mame my 3 vysedavat a stratit sobotu? Deti tiez tvaroh nelubia..
@mantilka a ako vedia, ze sa netrapi.. ked uz o sebe, chuda,hovori, ze je vadna.. ja som vdacna za maminu a svagrinky, ktore na mna myslia, ved je problem kupit puncak abo gastan.jazyk?
@tiezjedna aspon ty si to pochopila. Ja jej dobrovolne venujem 2soboty, potom mi trpi domacnost a ona sa na mna vykasle a slahne tam tvaroh. Stacilo. 🙂
Ked to nebol bezlaktozovy tvaroh tak je to "trubka", mohla sa aspon ospravedlnit, ze nevedela/zabudla, ze ju to mrzi, ze pre teba nema nic "ku kave". , alebo to ma v paži, tak sa radsej zariad inak...
Ooo, ďakujem za poctu. Tak madam si príde váľať rit na celý deň a ešte sa sťažuje že koláčik nie je podla jej diagnózy 😃😃
@aurora33 Predpokladam, ze ich tam volaju a jej manzel tam chodi muklovat na pozemok kazdy druhy tyzden, miesto toho, aby sa venoval svojim detom, manzelke a domacnosti, a verim tomu, ze ona tam tiez len tak nesedi..tak by bolo slusne a mile, aby ich aspon pohostila jedlom, co mozu zjest.
Tak som dociala co sa u od vecera dopisala. Uz si spokojna, uz sa naslo dost takych co sa postavili na tvoju stranu. Toto si chcel citat.
Nabuduce napec doma, to sa da aj v piatok vecer po robote a svokre napis, ze kolac piect nemusi. Bude spokojnost na vsetkych stranach
Jasné, že sa dotkne keď ty sa snažiš. Ale prax mi ukázala, že lepšie je neočakávať nič. Aj keď ty sa snazišna viac ako 150% ten druhý to má v parku...z čudných pričom, ktoré nikdy nepochopime 😄. Keď sa deti nudia, treba to zredukovať. Mamka asi chce od syna celodennú prácu 😉.
No teba mať za nevestu musí byť tiež veľká radosť 🤦🏼♀️
Nabudúce si vezmi jedlo so sebou a ponúknite aj svokru. Potom jej rovno podaj vytlačený recept na to jedlo, že toto môže kľudne robiť ak chce a ešte to aj všetkým chuti.
@mantilka + autorka
Myslime na nu. Napriklad na mikulasa dostala speci sladkost, odomna. Bez lepku, bez mlieka. Jedna kolegyna jej priniesla na svoje narodky speci zakusky, ktore moze. Ked to niektorej z nas napadne, tak prinesieme. Vacsinou ale nie, lebo clovek je zvyknuty na to, ze nosi toho vela a jednoduche veci, ktorych pripravou nestravi 2 dni. Kedze sviatok je napr v stredu a v utorok sme do 5 v praci, tak by sme museli byt do rana hore, aby sme stihli napiect a pripravit vsetko pre 8-9 ludi. A ak by sme mali este aj specialne riesit nieco pre nu, tak si rovno mozme brat volno. Pretoze nemoze chlebicky, bublaninu, cheesecake, ziadne z veci, ktore sa doma rychlo zbuchaju pre tolko ludi… a kedze to chape, tak sa z toho jednoducho nevesia na klinec a nerobi nam vycitky ako keby sme ju narocky obchadzali.
No popísali tu všeličo. Ja neviem, keď volám niekoho na návštevu, tak navarím to, čo sa bude jesť. Keď má niekto intolerancie, prispôsobím sa a uvarím buď niečo, čo môžu všetci alebo vymyslím jednoduchú obmenu toho, čo varím... Nie je to problém. Chcem, aby sa u mňa návšteva cítila dobre. Volá sa to rešpekt... A práve to je veľakrát problém medzi svokrami a nevestami, resp. zaťmi. Úsmev a slušnosť je, ale ten skutočný rešpekt vlastne chýba. Som zvedavá, keby mal intoleranciu jej syn, či by sa správala rovnako. Podľa mojich osobných skúseností to tak nie je. Vlastná krv je vlastná krv. A v prípadoch, ktoré poznám, to skončilo škaredými kolikami. Len preto, že do jedla sa dalo niečo, čo nemalo a upozornenie ani neprišlo...
Keby si bola dobra nevesta ako píšeš, tak b y si túto tému o svokre nezalozila. To dobre nevesty nerobia. A nie, nerypem, len konštatujem.
@slavaf tu skôr ide i to, že mnohi starší ľudia tieto intolerancie považujú za výmysel dnešnej doby. A sú presvedčení, že netreba vymýšľať a zle ti nebude.
Aj keď teda mna svokra mesiac po vybratí žlčníka išla pohostiť kapustnicou a majonézovým šalátom s reznom.
Tak som poobhryzala suchý chleba a na ďalšiu návštevu si doniesla diétne jedlo. A zas bolo nedobre lebo ja u nich nechcem jesť..
Vnúčatám s ťažkým ekzémom nemala problém supnut cokoladu, vsak sa pomasti. To uz nevies ci si mysliet, ze fakt nerozumie alebo rozumie az velmi dobre a ide si svoje.
Ale v pripade autorky ak mali doteraz OK vztah, by som na to isla presne tak doniesla ochutnat s receptom a pripadne aj nakupenymi potravinami.
@janage máš pravdu, niektoré babky tomu fakt neveria...
Podla mna by stacilo raz doniestbsi tam plech bombastickeho bezlaktozoveho kolaca, ktory bude vsetkym naramne chutit
Dlhe roky mam intolerancie, celiaki, cize muku nemozem plus HIT a proste vela ludi, najma starsich tomu nerozumie. Nevedia ako odhadnut, kde sa ake potraviny nachadzaju, nie su v tom zbehli. Ja to od nikoho ani necakam, je to moj problem, nechcem tym nikoho zatazovat. Ked nas pozve priatelova mama na obed, tak si donesiem vlastnu knedlu alebo cestovintu, chlieb si nosim bezne svoj. Samozrejme castokrat niekde nemozem konzumovat to, co ostatni. V praci pri oslavach to bolo bezne a vzdy som skladala na darcek. Mozno to treba svokre vysvetlit alebo sa proste povzniest. Ja som typ, co sa v tomto vie orientovat, mala som dieta s potr. alergiou uz pred vyse 30timi rokmi, kedy to nechapal absolutne nikto, ale nie kazdy je taky uvedomely.
@janage No len vieš, karta sa obrátila, keď intoleranciu zistili danej osobe. A zrazu sa objavili bezlaktózové potraviny, vyžadovali sa peniaze na drahé potraviny a samozrejme, vždy prišlo upozornenie, čo ona môže a čo nemôže... Takže ono to človek veľmi rýchlo pochopí, keď sa to týka jeho... A je úplne jedno, z akej je generácie. Ale stále tvrdím, je to o počúvaní toho druhého a vyjdení v ústrety, aj keď beriem, že to môže obťažovať...
Viem, že ty to berieš ako zradu, ale keď tvrdíš, že máte dobré vzťahy tak určite to neurobila na priek. Predstavujem si v tejto situácií moju starú mamu a tá teda hostila veľmi rada, ale veľmi improvizačne z toho čo mala doma, takže otvorí chladničku vidí tvaroh, ktorý treba spotrebovať tak ho dá do koláča, a nenapadne jej že ty to nesmieš. S kamarátkou sa poznáme celý život, je vegánka tak som ju chcela minule pohostiť paradajkovou polievkou z našich paradajok a ona sa začala veľmi smiať, či jej chcem naznačiť koniec kamarátstva, že ved ona je od decka silne alergická na paradajky, úplne som na to zabudla keďže nežijeme spolu, nenakupujeme atd. Neprežívaj to tak 🙂
@aurora33 ano.madam tiez chce mat sobotu.zasluzi si ju😍😁
@aurora33 nie je tutko.je milujuci syn, ktory rad pomoze otcovi a mne to nevadi🤗

@aurora33 ano. O kralovnu sa treba starat, ako to robi moj manzel, mamina, svagrinky. Ano, ked ma zavola na cely den, nemam tam byt hladna. A kedy mam varit, ked o 9hod vyrazame k nej. Zas ty, v kazdej teme len rypat, madam dokonala😆😆😆