Rodičia a návštevy: Ako riešiť sklamanie a očakávania?
Byvame 400km a k rodicom chodime cca raz za 2 mesiace na min.3 noci. Po poslednej navsteve som strasne znechutena a to co sa dialo, sa deje casto. No uvedomila som si to az teraz. Nemaju nic nakupene. Myslim tym pecivo, zeleninu pitie alebo sunku. Na druhy den idem do obchodu a kupim potraviny za 100..mama nestihala, nemala cas robila nieco ine... obaja nechodia do prace... dalsia vec je ze mama zacne varit nejake jedlo ako pre 15 ludi a je to somarina ako dukatove buchticky alebo cestovina s tvarohom.. co teda moj manzel by cakal aspon pecene kura.. no a tretia vec co ma velmi trapi je ze v kuse ide telka a o nicom sa neda rozpravat lebo ja nieco hovorim a oni pozeraju telku.. manzel to uz vzdal.. a mne je fakt blbo ze 2 mesiace tam nie som a ich viac zaujimaju hluposti v telke.. ako to mate vy?
Oni vas tam jednoducho nechcu. Skúste nejaku dobu nechodiť a uvidite, ci vas zavolajú alebo nie. Ja ale myslim, ze nie.. :(
Nepíš, nevolaj im....počkaj až keď vás zavolajú k nim
Najbližšie sa ubytujte niekde v blízkom penzióne a rodičom zavolajte.ze ak majú záujem tak ich pozývate na obed a na spoločný výlet niekam do mesta.di prírody.Uvidis ako to dopadne.mozno sa im to zapáči.ze ste niekde spolu aj bez telky a bez nutnosti vám variť ..a možno aj nie a podľa toho sa zariadite
akoby si pisala o mojich rodicoch. Niekedy sme tam chodili raz za dva mesiace, nakolko byvame 300 km od nich. Bolo nakupene, navarene a pod. Vekom a rokmi je to presne ako si opisala, neviem ci nevladzu, s peniazmi si myslim, ze problem nie je. Tiez prideme vecer, isli sme do obchodu. A zaujem o nas uplne ako pises, ze ich to co robime, kde pracujeme, ako sa mame nezaujima, proste pozeraju telku, tie iste relacie dokola a nezajem. Slo to vekom. Tak sme skusili neist tam uz dva roky sme tam neboli a vobec si to nevsimli, ani nas nevolaju ani sa nepytaju- Telefonaty tiez ked som prestala iniciovat tak utichli a mama telefonuje raz za 2 mes. U nasich to slo vekom. To iste si aj moja sestra vsimla a reaguje uplne rovnako, ona je slobodna, bezdetna len byva v zahranici
A oni vas nejako pozyvaju kazde 2 mesiace na 3 noci? Mozno im to vobec nevyhovuje ze takto chodite. Radsej by si len zavolali a stretli sa 2-3x do roka na sviatky. Kolko maju rokov?
Mne napadlo, ci nie su taki znechuteni kvoli vasmu dlhemu pobytu. Proste min 3 noci su mega vela kazdy druhy mesiac. Ja sama by som nezniesla tak caste a dlhe navstevy. Ok, mna nenavstevuju deti zatial a ani by som ich nevyhodila. Ale sama vidim na mojich rodicoch, ked sme u nich cely den, ze vecer maju dost a chcu svoj klud. Cize sa balime a odchadzame. Na noc ostavame ozaj vynimocne, ale tak zas byvame 15 min od seba. Navstevy su dost obmedzujuce, narusia chod rodiny, ano, aj tvojich rodicov.
Co sa tyka pohostenia, nakupila by som zo svojho pecivo, aj obedy. Ty prides na navstevu, oddychujes a tvoja mama ma varit pre min 5 ludi... no by ma dal blby pozdravit na mieste tvojej mamy... nevarila by som
Ja by som zrušila tieto návštevy,máš z toho len stres a podľa mňa tvoji rodičia vás tam ani nechcú..Takže ja by som skončila s chodením tam a uvidíš,či si to vôbec uvedomia a zavolajú vás sami,ale skôr sa obávam toho,že nie..Je to síce smutné,ale zase spýtaj sa samej seba,či ti stojí za to, trepať sa tak ďaleko a cítiť sa niekde nevítaná,aj keď sú to tvoji rodičia..
Nadlet nad situaciu a pozri sa na nu z vysky. Pozri sa na nu ocami svojich rodicov. Oni uz svoje deti vychovali.
Mozno im nie su prijemne ani navstevy inych surodencov, a ty tym surodencom zavidis. Mzno ich aj to zatazuje ale nevedia povedat, mozno maju uz potom minuty rozpocet atd atd...
@ajuga evidentne mas iny pohlad na vec. Ja nie som cudzi clovek ale ich dieta. Ked ja budem ma 59 rokov a moje dieta bude chciet prist budem stastna.. a varit pre 5 nie je nic strasne a opat vari stale dokonca kazdy den tak preco by nemohla pre svoje dieta a vnuka. Zas ja od nej nechcem aby nam robila sluzku, ranajky si robime sami aj vecere a niekolko krat som robila aj obed.. co poznam nejakych ludi co cestuju tolko km ostavaju aj tyzden a je to v pohode. Koniec koncov vzdy hovorili ze sa mame kde vratit. My ked sme boli male deti k babke a dedkovi sme na prazdniny chodili aj na 2 tyzdne a to boli starsi a mali zvierata
mne z toho vychadza ze si neoblubene dieta a takto ti to davaju najavo, ked ste tam pridu niekedy aj iny surodenci? k nim sa ako chovaju ? chodia k nim domov aj?
ja by som to nechala vysumiet nechodievajte tam tak casto pockaj ky vas pozvu a na vzedy dohodni aj surodenca a uvidis
@jumama ale ja nechcem aby ma vychovavali .. ale prides domov po 2 mesiacoch a nemas ani moneralku len nejake zvysky a nik sa s tebou nebavi.. tak ako ja by som svoje deti inak pohostila privitala.
Ja som to myslela tak, ze mozno naozaj aj ostatnych surodencov vnimaju ako teba, ze mozno aj ked u tam oni, sedia pri telke. Ze proste im sa uz nechce starat o vnucata, lebo vychovali uz svoje deti, starali sa o svoje deti. Vnucata maju byt len potesenim, ale nie povinnostou. Ja viem, ze je to v mnohych rodinach inak a staraju sa stari rodicia dlhsie a vela, ale neda sa s tym automaticky ratat. Mozno vasi prave preto, ze ostani surodenci byvaju bllizko, tak su navstevovani casto a nepovedia nikomu nie, ale ani sa im uz nechce tolko starat... Casto je to taky paradox, ze na jednej strane rodicia chystaju a na druhej strane, ked sa potom rozpravaju s kamoskami, tak sa postazuju, ze zas tam na cely vikend boli deti a s nicim im nepomohli, len cakali pomoc...
Ja poznam skor toto. Ze naozaj rodicia spravia vela, ale aj to citia ako zataz.
Ja Ti nerozumiem. Na co tam chodite? Ved, ked sa tam necitis dobre, tak chodte inde na 4 dnovy vylet. Evidentne im nechybate. Zial, aj take sa stava.
@jumama no neviem ale ked je leto pomahame s hocicim.. ked je zima pozeraju len tv.. so surodencami mame dobry vztah.ked sme tam vzdy ideme na navstevu, ideme do mesta, za kamaratmi, nieco vybavit, nesdim len pri maminej sukni a ona ma musi obskakovat.
@mk1111111111 chodime aj za surodencami. Sestra mi uz minule povedala ci nechceme spat u nich ked u rodicov je nuda.. ale to by potom mama mala reci ze sme prisli k nim a ani sme tam neboli..
Mineralku? A tvoji rodicia bezne piju mineralku? Lebo mne by ani nenapadlo ju kupit. A zvysky...ved si nakupte na prvy vecer a rano, my to tak robime bezne ked ideme ku svokre. A aj po ceste jej volame nech nic nechysta ze sa zastavime niekde na obed a ci nepotrebuje nieco dokupit lebo my ideme na nakup. Tiez sme 400km od seba.
Aby som sa 6x do roka postavila s celou rodinou na min 3 noci a chcela po rodicoch nech mi zabezpecia plnu chladnicku, teplu stravu a robia mi program ...no to by mi ani nenapadlo. 😃
Oni budu taky vlažný odchov a vekom sa to zhoršuje. Ich to podľa mňa zaťažuje že ste tam. Tri dni nie sú tak veľa aby z toho mali také stavy ak je pravda ze im pomôžeš navariť upratať a tak a mate svoju izbu.Nesla by som tam alebo spala niekde inde a k nim prišla len na návštevu nie spať.
@tykat zas máš povahy co by to nedovolili keby svokrovcom alebo mame poviem ze sa najeme po ceste by sa zosypali. Obidve strany u nás žijú deťmi a vnucatami. Nakupujú aby všetci mali v zásobe všetko čo majú radi a tešia sa keď prídeme. Je to pre nich taky zmysel života na dôchodku. Nedovolia si ani svokrovci ani mama ísť na telku hrajú sa s vnucatami a tiez už maju vek.
Toto budú také studené povahy že im stačí hodinka návštevy a dost
Je vela moznosti … chodite na dlho, chodite casto, byvate daleko tak tie vztahy su iba vlazne a nemaju radi tvojho manzela. Na navstevu chodte, ked vas zavolaju a prespite u sestry. Jedna veta mi pride divna .., nerozpravala si sa nahodou na tuto temu s mamou a nepovedala si nieco v style, ze manzel ocakava??? mozno je len mama slusna nic nepovie, ale je rada ked vypadnete …
Tak sa tam prestaň ku nim neustále pozývať sama a počkaj, kedy ťa oni reálne pozvú. Tak budeš mať reálny obraz ako im chybate a či vôbec. Tiež nechápem takéto natískanie sa, kde očividne nie som vítaná.
Všade je slušnosť urobiť aspoň chlebíčky, prídeš tam s vnucatom, aspoň pre to dieťa, ich vnúča môzu nachystať, lebo musí byť hladné. Sú aj chladní rodicia. Len nechápem, načo tak riešiš čo mama povie, keď sa takto ku vám chovajú, ste dospeli ľudia, najbližšia rodina, to im nevieš povedať všetko toto, čo píšeš tu do diskusie? Ze ideš radšej za sestrou a tam prespíte, ze oni aj tak iba telku pozerajú? Že chlapec je hladný a cestoviny s tvarohom sa nikde nerobia? Máš ústa, treba ich použiť. Alebo máte divne vzťahy celkovo, že si ten typ, ktorý sa boji niečo rodicom povedať.
Len k tomu jedlu.
Ak tam pridete vecer okolo 19:00, tak neviem, ale si myslim, ze uz maju vsetko dojedene a rano kupuju cerstve, ci nie?
Je smutné ako sa k vám správajú vzhľadom k tomu že s ostatnými deťmi majú úplne iný vzťah.
Na vašom mieste by som úplne obmedzila kontakt a na "návštevy" už sama od seba nešla. Možno len v prípade že vás pozve súrodenec k nim, ale k rodičom by som už nešla a ani nevolala kým sa sami neozvú. 🙄 Nezniesla by som cítiť sa doma ako príťaž. 😳
Tak toto nechapem... tiez mi chodi syn z Ba s priatelkou a vzdy sa nich velmi tesim a chcem, aby si oddychli, kedze dost pracuju, uzili si volno a nemuseli nic, len svoj program. Takze naplnim chladnicku, vkuse varim, napeciem, chystam a obskakujem. To iste ked pride sestra s rodinou, este aj byt musi byt tip top poupratovany.
Tak chodte k surodencom a k rodicom od nich ken zabehnite. Ja neviem, co to komplikujes, nezmenis ich
@evkano1402 tak o 19 by som mala doma aspoň šunku syr a chleba a par jogurtov ak mi ma prísť dvojročný vnuk pp dvoch mesiacoch. A obed sa dá odložiť do chladničky ze si zohreje to je o ochote
@la_dolce_vita presne my sa všetci vítame a tešíme sa z toho aj sestra keď príde na sk na dovolenku môže tu byt aj mesiac u mamy ma navarene a nakupene všade u nás u nej ,preboha to su strasne vzťahy nechodila by som tam išla by som k sestre a k nim len na kavu
@evkano1402
Keď viem, že mi príde vnúča, tak kúpim navyše alebo všetko nezožeriem. Všade starí rodicia vnúčence napchávajú, vyvárajú, všade je o tom kopu vtipov a tu nič? Tak to sú riadni podivíni.
Mna starí rodicia vecne napchávali, 3 chody na raňajky som mala a ešte sa aj tak sťažovali, že malo jem 😀. Moje deti u svojich to isté. Tisnu do nich aj jedni, aj druhí, keď prídu.

Asi to tak bude ako pise @rfrd12 nechcu vas tam na 3 dni, narusate im stereotyp. Asi skor znesu navstevu na par hodin od surodencov, ale taketo dlhe navstevy su im proti srsti. No blbe od rodicov.