Rovnaké vzorce správania v jednotlivých vzťahoch v rodine
Všimla som si jednu zaujímavú vec. S priateľom sme boli na dovolenke pri mori u jeho tety s manželom. Keď sme išli s nimi autom, počas jazdy mali pred nami malú výmenu názorov. Akože nič strašné, bežná vec, len trošku nepríjemne.... Ale vtom som si to všimla. Jeho teta sa so svojím mužom bavila tak neprijemne a vyčítavo, on na to len čosi nezaujato odpovedal, nechcel to eskalovať.
No úplne som v tom videla nás dvoch, len s tým že môj priateľ bol ako tá jeho teta a ja zase ten muž čo neriešil. Potom keď tam nebola jeho teta sme sa viac dali do reči s jej mužom a ja som zistila že s ním mám veľa spoločného, taký kľudas, flegmoš, že proste sme akoby rovnaká krvná skupina. Jeho teta logicky má viac spoločne s mojím priateľom, je taká ostrejšia, napokon sú jedna rodina.
Druhý príklad. Jeho sesternica, tá je síce mladšia ale už má priateľa. A raz sme s ňou hrali PS a tento môj priateľ ma začal buzerovať a zvyšovať hlas lebo mi to nešlo tak dobre a rýchlo ako im.
Tak som sa naštvala a odpovedala mu, že ak sa bude takto so mnou baviť kvôli blbej hre, tak to nebudem hrať vôbec. Na to tá jeho sesternica zahlásila, že my sme úplne ako oni dvaja s jej priateľom. Znova v tom opačnom garde, že ja som ako jej priateľ a ona ako môj priateľ, sú rodina tak to aj pridáva na logike.
Ostala som prekvapená a zamyslela som sa nad tým. Je to ako ako nejaký pattern, vzor, zákonitosť ako sme sa všetci dali dokopy. Doslova akoby sa protikladné povahy priťahovali. Alebo akoby také ostré, nezávislé povahy vyhľadávali za partnerov takých kľuďasov a flegmošov čo im také spôsoby budú tolerovať a nekopnú ich niekde. Všimli ste si niečo podobné tiež, stretli ste sa s tým niekde vo svojom okolí? Aký máte na to názor?
Áno ja som taká s mužom , ja som netrpezlivá , rýchlo všetko chcem mať hotové , muž ma na všetko čas a flegmatik - ale musím podotknúť že po rokoch bývania už som sa zmenila a som ako on 😅
@simca115 presne aj ten môj je netrpezlivý, to je z jeho slabých stránok. Vy s mužom ste sa na tom nehádali nikdy? A tak verim, ze zaklad v tebe ostal, len si trochu zvolnila tempo 😉
@simca115 presne aj ten môj je netrpezlivý, to je z jeho slabých stránok. Vy s mužom ste sa na tom nehádali nikdy? A tak verim, ze zaklad v tebe ostal, len si trochu zvolnila tempo 😉
@anonym_autor na začiatku to liezlo na nervy že ja mám všetko hotové a on sa ani nezobudil , ale áno ostalo to vo mne len som sa spomalila zbytočne nervy 😅
Buzerovat niekoho za to, ze pomaly hra hru🤦♀️ no Muz roka😏 prispevok autorky o par rokov na MK: "Pred svadbou bolo vsetko OK". Este trochu by ho ospravedlnovalo, ak ma 18. Co asi nie.
Jing a jang. Ono to tak musí fungovať, inak by sa buď nič nehýbalo, alebo by všetko neustále explodovalo. Dvaja flegmatici by sa vedeli dokonale obísť, ale väčšina vecí by zostalo nevypovedaných a nevybavených. Dvaja ohniví ľudia by zas všetko riešili hneď, intenzívne a často zbytočne do konfliktu, ten vzťah by dlho nevydržal. Práve rozdielne povahy sa navzájom vyvažujú, jeden tlmí, druhý to celé rozhýbe. To je presne princíp jing a jang, protiklady, ktoré spolu dávajú rovnováhu a funkčný celok. 🙂
Aj my doma sme takéto protiklady 🙈dopĺňame sa,proste to cvaklo .Tento rok máme 20výročie svadby . Zaujímavý je aj mix pováh u detí 😳😁
Ale zasa to správanie čo opisuješ,je pre mňa extrém ,to by u mňa nefungovalo .
Áno ja som taká s mužom , ja som netrpezlivá , rýchlo všetko chcem mať hotové , muž ma na všetko čas a flegmatik - ale musím podotknúť že po rokoch bývania už som sa zmenila a som ako on 😅
@simca115 aj my sme take duo😂😂 ja stale čakám kedy to pride a budem trochu viac mamvpicista ako on
@anonym_autor ano, tak to funguje. Ale ta ista osoba, ktora je so sucasnym partnerom agresivnejsia, moze byt s inym partnerom ta pasivnejsia. Zalezi, kto komu co dovoli a ako nastavi hranice. Ludi tak vychovavame, ako sa k nam maju spravat.