icon

Rozchod po narodení dieťaťa: Skúsenosti a rady

biology
26. aug 2024

Ahojte, je tu niekto, kto sa rozišiel / rozviedol po narodení vaších detí? Mám 11 mesačného syna a som mesiac po rozchode. Cítim trocha úzkosti a stále váham či som urobila dobre, že som od partnera odišla.

beronsche
26. aug 2024

@lenkakravcova nie, neodišla od muža, pretože jej nepomáhal. ty si to až neuveritelne zbagatelizovala..
Odišla od toxického nezrelého chlapa, ktorý uprednostňoval online hry a vlastne pohodlie pred budovaním rodiny. Muža, ktorý nemal záujem o vlastné dieťa a namiesto komunikácie sa hádal, až do miery, kedy to vytváralo toxické prostredie.
Na mieste je skôr otázka, či to nevidela skôr..
Fascinujú na ženy, ktoré zostanú s uboziakom, len preto, že je ich údelom skákať mu okolo riti. A aj tie, ktoré to schvaľujú..
Ok, viem, že ty to máš nastavené inak, ale hrozne sa to číta..
akoby si sa teleportovala z 19.storocia..

Vo vzťahu je predsa dôležitá rovnováha.. tu zrejme nebola..

A že keby ti muž nepomáhal?
Muž nemá čo pomáhať.. partneri sa predsa v rovnocenných vzťahoch spolupodieľaju..

biology
autor
26. aug 2024

@earlgrey kolko mas rokov ak sa smiem spytat? Ja som tiez tak vyhoreta ze nemam chut riesit uz vztah 🙈

earlgrey
26. aug 2024

37 🙂

biology
autor
26. aug 2024

@earlgrey ja mam 34

earlgrey
26. aug 2024

@biology No ja som mala 33 keď som odišla s dcérou od jej otca ... a trvalo mi asi 2 roky, pokiaľ som sa s tým vyrovnala. 11 ročný vzťah, malé dieťa...a teraz neľutujem, je nám s dcérou super.

biology
autor
26. aug 2024

@earlgrey ja som sa zamyslala ze keby som v tom vztahu aj ostala tak ci tak by to nevydrzalo. Toto su vztahy odsudene na zanik. A len predlzovanie utrpenia a strata casu. Asi naozaj byt radsej sam. Vlastne my nie sme same. Mame deti. Ja som si velakrat hovorila ze nic horsie ako ked ta chlap podvedie neexistuje kym som sa nestretla s touto zavislostou. Je to hrozne...

earlgrey
26. aug 2024

@biology No u nás bola tá nevera a následné hádky z jeho strany, začalo mu vadiť už aj to, že dýcham...takže tak, hoci prosíkal a dodnes sa snaží, aby som sa s dcérou vrátila, ale cesta späť už nie je 🙂 mne je tak super teraz, robím si čo chcem, kedy chcem, síce to som mohla aj predtým, ale stále je to o inom, človek nemyslí na to, že svojím konaním napr. ublíži niekomu, alebo sklame niekoho, alebo že nedodrží nejakú dohodu atď. proste som sama sebe "pánom" a lepší pocit neexistuje 🙂 Ja keď som sa stretávala, resp. zoznamovala s nejakými mužmi, klepala som si neskôr po čele, či som normálna, lebo ešte ani vzťah a ani nič a už som sa cítila kontrolovaná, nedajbože som nenapísala dobré ráno a dobrú noc a už spŕška výčitiek. No treba mi toto? na "staré kolená"? 🤣 neboj, vyrovnáš sa s rozchodom a potom si vydýchneš a začneš žiť a ak sa pošťastí, tak si aj nejakého vhodného partnera isto najdeš, teraz sústreď svoju energiu a myšlienky svojmu dieťaťu a raduj sa z neho 🙂

biology
autor
26. aug 2024

@earlgrey ďakujem za povzbudenie. Taketo nieco som potrebovala pocut. Dcerka to ako berie? Chodi rada k otcovi? Mate striedavu starostlivost? Este toto musim s ex doriesit. Caka nas sud. Dala som si ziadost o zverenie do osobnej starostlivosti.

earlgrey
26. aug 2024

@biology Otec dcéry je cudzinec a nezdržuje sa na Slovensku. Súd bol na Slovensku samozrejme, so všetkým súhlasil, ale nezúčastnil sa osobne, keďže to bolo v čase covidu, ale písomne vyjadril súhlas, dokonca tak krásne tam o mne napísal, že ma to dojalo, akože on aj doteraz o mne veľmi pekne rozpráva, rešpektujeme sa ako rodičia vzájomne, nerobi žiadne naprieky. O dcéru sa zaujíma, sú každý deň v kontakte, cez videohovor, ale chodí aj na Slovensko niekoľko krát do roka, za dcérou. Ľúbia sa, dcéra mala rok, keď som s ňou odišla, ale vie, že on je jej otec, že žije v inej krajine, že tam pracuje. Keď podrastie, tak s ňou k nemu budem chodiť aj ja, keď bude dcéra chcieť, ale momentálne on chodí za ňou. Vždy sa teší keď príde. Ale zatiaľ žiadne otázky prečo on je tam a my tu. Ak sa jej niekto z kamarátov opýta, kde ma otca, vždy povie, že v tej a tej krajine, že tam pracuje a dokonca povie aj akú prácu vykonáva atď. Ale viem, že otázky ešte len prídu. Takže som na to pripravená a nebudem to obaľovať do cukru, ale primerane jej veku jej vysvetlím, prečo je to tak ako to je. Určite pred ňou nebudem jej otca zhadzovať a vešať jej na nos, že spával s inou atď. ale vysvetlím jej, že občas to takto v živote býva, že rodičia idú od seba 🙂

mamamasama
26. aug 2024

@lenkakravcova radšej mlč 🤦🏻‍♀️

jaond19
27. aug 2024

@biology urobila si dobre. Pochybnosti su prirodzene nakolko niekde v kutiku duse si dufala v moznú zmenu. Ktora by ale nenastala, on bol zvyknutý na to svoje, nemal zaujem si narúšať komfort. Ty aj dieta si zasluzite zit v klude. Nie v nervoch len za to, ze si dovolis druhemu pripomenut jeho rodicovske povinnosti.

rebeka25
27. aug 2024

@lenkakravcova ty si dobra trúba

paulita
27. aug 2024

@biology Tak si urobila správnu vec. Deti majú citlivé a nevinné dušičky a netreba ich poznačiť negatívnymi zážitkami hneď od mala ... 🙂

sphene
27. aug 2024

@biology ja by som len chcela povedať, že veru to vyzerá na nezrelého jedinca. Ja mám pár mesačné bábätko a od prvého momentu mi je manžel neskutočnou oporou. Aj keď pracuje a prichádza unavený, stále sa dočkám láskavého objatia, pomoci so všetkým okolo drobčeka bez ponosovania sa. (viem, že matka je doma a v podstate jej "jedinou" zodpovednosťou je domácnosť a dieťatko - ak nepracuje teda.. ale všetci vieme, že sú dni, kedy si poobede uvedomíte, že odkladáte wecko už pekných pár hodín atď.)
Partnerstvo nikdy nie je presne pol na pol, ale raz urobím viac ja, inokedy on, kto kedy má koľko energie. A hlavne - očakávať odmenu za niečo, čo by mal ísť urobiť z vlastnej iniciatívy a lásky k tomu dieťatku aj k žene, je trochu mimo myslím.

Aj u nás boli chvíľky, kedy sme sa trochu hádali, keďže tie hormóny po pôrode a pod. - ale všetko sme si vždy vydiskutovali, povedali o svojich pocitoch, čo koho frustruje a obaja sme sa potom snažili, aby to fungovalo lepšie.
Píšem to len preto, lebo sa mi zdá, že veľa žien sa uspokojí s málom/až ničím od svojich partnerov.
Je mi ľúto, milá autorka, že partner nebol oporou. Každá žena/mama si zaslúži toho najlepšieho otca pre svoje deti.

levkaa
27. aug 2024

@lenkakravcova ani sa mi nechce rozpisovat. Len teda wtf??🤣🤣🤣

A @autorka- budes to mat sama tazke, ale urcite to zvladnes, zeny su huzevnate💪Ked sa uz teraz spraval ako ch*j, co by bolo neskor. Niekto sa rad stara o muza ako o dalsie decko a neustale vybera tie spravne slova, aby sa nahodou nevytocil.. a niekto chce mat pre seba a svoje dieta dobry a pokojny zivot. Drzim palce🙂

taktotedanie
27. aug 2024

@lenkakravcova keby si precitala preco sa rozisli toto by si nenapisala! Kto povedal ze sa ma o vsetko starat zena, kde zijes v minulom storoci?
Rodicia su rovnopravni k dietatu a ked jeden nevie dvihnut zadoj od pc a nie ze starat sa ale venovat dietatu cas tak o com to je?!

martinuccia
27. aug 2024

@biology keby môj frajer hral 4hod.hry na úkor spoločného času,hneď by som od neho utiekla. U nás doma manžel pomáhal s nakupovaním aj starostlivosťou o deti.
Ked bol na teba zúrivý,nevenoval sa vám a všetko musíš aj tak robiť sama ako slobodná matka, tak si zrejme urobila dobre.Ak ho stále ľúbiš, tak by som sa sa asi snažila nejako ho prebrať z jeho závislosti,aj kvôli bábätku,aby malo otca. Ak nie,tak už nie je čo riešiť.

janette2021
27. aug 2024

@biology 10 rokov som ľutovala, že som sa nerozviedla po narodení syna. Ostala som, a rozviedla som sa po 10 rokoch a troch deťoch. Stratené roky, viac utrápených detí.
Ak máš pochybnosti o svojom vnímaní reality, zaplať si pár sedení u dobrého psychológa, ja som bola u troch a všetci mi povedali že už dávno som mala odísť.
Dovtedy som sa pohybovala v kresťanskom prostredí a tam ma povzbudzovali vydržať a odpúšťať.
Premýšľaj, napíš si dôvody prečo si odišla. Často zabúdame, že to správanie, ktoré nám ubližuje, je dôsledok charakteru, ktorý sa nikdy nezmení.

lorin29
27. aug 2024

@biology nečítala som všetky komentáre ale spravila si dobre ☺️vôbec nemusíš mať obavy z toho ci si spravila dobre
Vždy si treba nastaviť hranice... A napr my to máme v domácnosti tak ze nestarám sa len ja ale keď treba cez víkend uprace aj manžel ved z neho neubudne a býva tu tiež.. Ja som povedala ze nebudem robiť otroka🙂a on súhlasil... A napr na PC ide keď malá večer zaspí
Užívaj si kľud ☺️

evkakorcek
27. aug 2024

@biology ja som sa rovno rozviedla. A bol pokoj a aj je 12 rokov......

erita55
27. aug 2024

@biology urobila si správne. Zazila som muža ktorý žil len pre seba, hoci mal rodinu. Vycerpavalo ma to psychicky, fyzicky, ani pre dieťa to nebol dobrý príklad. Po rozchode sa mi uľavilo, stal sa zo mňa nový človek, kľudný, vyrovnaný, starostlivosť o dieťa lepšia neporovnatelne. Finančné sa to tiež zlepšilo paradoxne, znížili sa mi výdavky oproti tomu ktoré som mala keď aom bola s tým sebcom v domácnosti.

janamoto78
27. aug 2024

@drago12587 na tento zaostalý názor, je veľmi veľa argumentov. Ja, ako pracujúca žena, keď sa vrátim domov z práce, tak by ma mal muž obskakovať a ja po ňom môžem bľačať, lebo dieťa jačí alebo trieska s hračkami a ja sa nemôžem sústrediť na online hru. Príde ti to v pohode? Asi by si to takto otočiť nechcel a ani si to nevieš predstaviť. Nežijeme v opidu, ale v mestách. Nie sme ani lovci a zberači a udržiavačky ohňa. Sme rovnocenní partneri. Tak sa prosím skús zobudiť do 21. storočia.

kristiii
27. aug 2024

@erita55 inak toto aj ja hovorím, že najviac peňazí som mala vždy, keď som bola bez chlapa 🙂.

biology
autor
27. aug 2024

Ja som zazivala hrozne stavy zufalstva. A ked uz som videla ako ide ku mne aby mi povedal ze ide si zahrat a mame mu dat "pokoj" lebo sa potrebuje sustredit a aspon 2 hodiny nerusit. No a z 2 hodin zrazu boli aj 4. Potom akoze sa uvedomil ze uz tam sedel dost a isiel sa nam venovat. No a potom v noci zas. Len som pocula z obyvacky udieranie do klavesnice a svetlo z monitora. Spavat chodil so svitanim ak nezaspal pri pocitaci.

biology
autor
27. aug 2024

Strasnu alergiu mam na pocitac a hry. Mala som sto chuti mu to rozkopat.

biology
autor
27. aug 2024

On ma pravo na to kedze chodi do prace makat a ja som cely den doma a mozem si oddychnut (podla neho). Mame velmi temperamentne dieta a neda sa pri nom oddychovat.

thoughtfulweirdo
27. aug 2024

@lenkakravcova Čiže manžel ked je doma s deťmi, ja prídem večer z práce, mám tie deti ignorovať? Nemám ich objať, postískať, pohrať sa, spraviť im večeru, okúpať ich, prečítať v posteli rozprávku? Manžela si tiež nemám všimnúť, vypočuť, aký mal deň, pohladiť, pobozkať? Tak je to? Lebo som vyčerpaná z práce?

veronika2405
27. aug 2024

@biology ❤️🙏🏼 .. veľa síl prajem a hlavne mať kludnú hlavu👌🥰

dankanka
27. aug 2024

@biology spomienkovy optimizmus :D. Ved ak by mal zaujem nieco zachranovat, ozval by sa. Evidentne mu tato situacia vyhovuje.

silvike
27. aug 2024

@biology Zavislak, chora hlava, neupratane priority, len on a nikto iny. Dobre ze si odisla. On sa mizno casom spamata a povie si ze : "ups, asi by som fakt mal hrat menej, znicilo mi to rodinu, je to zrut casu, ktoru sa som preflakal a uz sa nikdy ten cas nevrati" No, len ti uz bude zrejme neskoro, lebo ako partneri sa odcudzite a uz to nebude ono. A mozno medzitym kym on vytriezie sa ty zalubis inde a budes vo vztahu s normalnejsim typkom. Takze fakt yz ma dist rokov na to aby si povedal ze nie, nebudem tolko hravat. Ale on s tym seknut zatial nechce. Dobre ze si odisla. Naco ti taky pc zavisly debilko :/