Som rozhodnutá rozviesť sa. Mám s mužom vydržať kvôli dieťaťu cez Vianoce?
Svojho muza uz nemilujem a som rozhodnuta rozviest sa. Velmi dlho som nam davala sancu a snazila sa nieco zmenit ,no zial neviem ovplivnit ze k nemu uz necitim lasku a trapit sa viac nechcem. Dnes,vlastne poslednych par dni, ma to uz velmi,velmi tazi, neviem poriadne jest. Trapenie trva uz dlhsie,nie len tak ze som si zmyslela,niesom za unahlene rozvody ako je to dnes moderne. Mame ale male dieta a idu byt vianoce. Vydrzali by ste este par dni kvoli nemu, s gucou v hrdle ze tu nieste vobec stastna? Nie manzel ma nebije,nemusim odchadzat v zhone . Prosim bez rypania, som v dost zlom stave
@dadis ved ja placem lebo som kde som a s kym som,nie nad tym ze ho uz nelubim alebo co robi ked nieje doma . Preco to nechces prijat ako dovod na plac ? Keby som utekala rychlo, uz tu davno niesom
@nominativ dakujem,ja tiez uz len cumim 😃 ja lasku v naplnenom zivote potrebujem. Nielen ju dostavat ale ju aj niekomu davat
@lucia147852 mozno ma depresiu a dôvodom jej depresie je mozno jej muz. Fyzicke nasilie, tyranie a nevera alebo alkohol nie su jedine dôvody na rozchod partnerov. Mozno ju psychicky depta a ponizuje cele roky alebo jej nedava peniaze. Vola sa to emocionalne a ekonomicke tyranie. V USA je to povazovane za tyranie a beru za to zeny do azylakov.
@dadis plačem a som nešťastná práve pre to, že sa napr.dusim. To, že manzela nemilujem sa nerovná tomu, že mi nezáleží na rodine, najmä v prípade, že ten vzťah nie je nijak zvlášť toxický. Teda - deti nezazivaju traumy atď. Osobne stále čakám na nejaky zázrak. Nechodí. Nemám des v srdci, keď si predstavím, že príde, že má milenku. Ale mám des, keď si predstavím, že poviem deťom, že končíme a budeme si ich striedať.
A padla tu otázka, čo si autorka predstavuje pod pojmom láska. Nemyslím si, že ma 15 a očakáva motýle v bruchu a euforické stavy. Ja očakávam, že sa budem cítiť dobre s mojím mužom, že s ním budem rada, nie nulový stav, akoby tu sedí sused.
@nominativ Ved ano, toto chapem. Moje deti vedeli, ze sa rozvadzame a stale sme zili spolu. Co tiez nie je stastne, lebo im to vlievalo nadej, ze sa to fixne. Aj dcera mi povedala, ked sme boli na dovolenke uz bez muza, ze mami, ved to sa este moze vyriesit, ked byvate spolu. O pol roka, ked Vianoce uz travili bezo mna, nebolo to nijako dramaticke. Pragmaticky sme sa o tom porozpravali, aj o dovodoch mojho stahovania. A to je sakra rozdiel, ako v sebe nieco dusis a potom 2 dni pred Vianocami bez upozornenia sa odstahujes. Akokolvek to moze vyzniet pateticky, ale deti su na prvom mieste. Nic ich nezasiahne tak, ako rozpad rodiny. Kazdu jednu cast rozvodu si musia odzit a odsmutit a pripravit sa na dalsi zivot - presne podla dohoduteho planu. Dieta musi mat istotu v tom, co sa bude s nim diat. Ano, aj ja som plakala, z dovodu, ze som manzelstvo nezvladla kvoli nim udrzat. Ale nebola som z toho zrela na psychiatriu.
Z toho co pises mi vychadza ze ty ho nie ze nelubis... ty ho nenavidis, si na neho alergicka, vadi ti aj ako dycha.
A po dalsie... prides mi ze si v stave kedy by si mozno mala zavolat psychiatrovi alebo aspon praktickemu lekarovi, aby ti dali nejake lieky na upokojenie.
A nezachytila som...kolko rokov ma dieta?
Prečo sa to pýtaš na fóre? Keď ti povieme že áno výdrž alebo nie choď preč,,,,aj tak sa musíš sama rozhodnúť predsa. My to za Teba rozhodnúť nemôžeme predsa. Tieto výlevy mi niekedy pripadajú ako umelo písané.
Mna by zaujimalo ci by boli vsetky zeny take empaticke a podporovali k odchodu, keby toto iste napisal nejaky manzel....
Necitala som nejako veľmi komentare, ale tiež sme v situacii, keď ako partneri spolu nežijeme. Ale v jednej domácnosti áno a ja som názoru, že dospelacke veci by sa nemali motať deťom do života. Týka sa to aj Vianoc, ktoré patria medzi najkrajsie sviatky v roku a konkrétne moji synovia ich veľmi prežívajú. Ja som sa nechala strhnúť nimi, robím všetko pre to, aby mali Vianoce krásne. A k tomu patrí aj (v ramci možnosti) pohoda doma - bez ohľadu na to, ake mam pocity voči svojmu mužovi a ake ma pocity on. Zial, on s tým nevie tak celkom pracovať a tak to občas buchne. Deti veľmi tým trpia. Už len kvôli ním by som vydržala, nerobila žiadne unáhlene kroky pocas sviatkov. Ak by pocity pretrvávali, je čas riešiť to po sviatkoch. Deti nemusia mat nádej, že rodičia budú spolu, ale to nevylučuje, že si majú Vianoce užiť najviac, ako sa dá
Neplac!!! Neoplati sa ......neboj ,najdes lepsieho. Tiez som hned po sviatkoch sla podat rozvod....cele sviatky moj byvaly prechlastal , rozbijal a plakal....no nebolo to ruzove...pocas januara som pomaly a potajomky stahovala veci, ktore jeho oku unikli a koncom januara som odisla.o 2 mesiace sme boli rozvedeni...no priprav sa na tazke mesiace.....ani ja som ho uz nemilovala ale chodil mi po hlave este rok...
@autorka
Lenze laska je rozhodnutie, nie emocia, nie to co ti ponukaju romanticke serialy a knizky. Laska je rozhodnutie na kazdy den toho druheho milovat a konat dobre veci pre neho.
Nepises, ze mas dovod nemilovat muza, napr. ze by bol alkoholik, ci nasilnik atd... cize problem, ktory mas je v tebe a hlavne v tvojej psychike. Preco nerobis nieco preto, aby si manzela milovala? Ves si mu to slubila, ze ho budes milovat.
Ludia nie su veci, ktore ked ta prestanu "bavit" a "pacit sa ti", tak ich odkopnes.
Uvedom si jednu vec, najviac tymto ublizis svojmu dietatu, pretoze ho pripravis o rodinu a pritom nemas na to skutocne vazny dovod, proste mas problem v sebe a namiesto toho aby si ho riesila, utekas, rozbijas...
Mozes decku kupovat drahe veci, vlacit ho po drahych kruzkoch, vyletoch, ale rodinu to nenahradi. Matka a otec su totiz pre dieta zakladom, ale nie "tatko kazdy druhy vikend", ale bezny zivot, bezne problemy, bezne slzy, aj bezny smiech.
Urcite by som vydrzala a uz len kvoli dietatu by som tu gucu 68x prehltla. Rozvod je beh na dlhu trat, par dni naviac nie je az taky rozdiel. Dieta za to nemoze, musis sa este kvoli nemu trosku obetovat a muza zniest.
Ahoj mne to príde tak že máš počiatočnú depresiu. Viem ako sa cítiš, ako by som to písala sama pred nejakým časom. Ibaže v našom vzťahu neboli deti. Ja som odišla, vtedy sa u mňa depresia prehĺbila a nevedela som vstať ani z postele. Ľutovala som to že som odišla, ale nikdy som sa nepokúsila o nápravu. Teda aj keď som chcela, nedokázala som ho zrazu začať ľúbiť. Dnes s odstupom času to vnímam ako veľmi dobré rozhodnutie. Pravdepodobne by som sa rovnako zachovala opäť. Moj odchod teda prebiehal teatrálne, najskor to bral na ľahkú váhu a potom keď prišiel na to že to myslím vážne, začal mi robiť problémy. Ja som bola v neskutočných stresoch. Pr krát sa mi potom ešte zacnelo ale nie za ním, ale za svojou v tom čase bezstarostnosťou. To nie je dôvod na návrat. Dnes som s novým priateľom a aj keď SŠ niekedy pohádame viem si ho vážiť s celkovo je nás vztah naplnený rešpektom a láskou viac ako ten predošlý. To bol už len zvyk. Držím ti palce. ❤️ Sú to ťažké veci ale potom ti bude dobre. 🙂
Odpoved je ano, vydrz sviatky kvoli dietatu a potom zbal seba a dieta a odid.Zase nemas 5 rokov,naozaj sa da prezit bez ujmy par dni s pocitom,ze nie si stastna.Vela stastia prajem.
zacala by som skor otazkou. ak chces odist dne pred vianocami tak kam chces odist? mas kam? odides aj s dietatom alebo bez?
Ak odiste chces tak by som to urobila jedine tak ze pod ideme k starkym na prqazdniny a vianoce oslavime tam. Tatinkovi sa neda ist s nami. I ked pre muza je to krute. Ale dieta to nebude vnimat total zle. Nasledne by som povedala ze travime prazdniny u starkej a postupne tie 2 tyzdne co nieje skola skolka by som riesila detaily s muzom a prestahovanie sa. Ale proste nezatahovala do toho dieta hned od zaciatku a na Vianoce mu isto nevravela ze vies maminka a tatinko sa nelubia a uz nebudu spolu zit. To by si pamatalo fakt kazde Vianoce ako najhorsi darcek.
Posledna vec,ak ta nezaujima,ignoruj,vela zien ti tu pise ohladom manzelstva,lebo kazda z nas sa snazi vlastne manzelstvo tiez nejako pochopit a budovat.Ak sa nakoniec rozhodnes rozviest a odides (neodsudzujem) je mozne,ze aj v buducnosti sa ti stane,ze zo vztahu laska vyprcha.A ostane zavazok s chlapom,ktoreho si vyberies.A aj ten chlap sa moze zmenit.Je tam vela premennych.A to myslim fakt neurobiologicky,lebo ta zamilovanost trva cca 2 roky a potom ten mozog vytriezvie a zacina "rozmyslat". Jedna psychologicka a filozofka povedala,ze s manzelom zacala mat naozajstny a uzasny vztah az po rokoch boja a nepochopenia,ked sa konecne rozhodli jeden druheho prijat takeho aky su.S chybami.Nehovorim a tyrani a podobnych veciach ale o inom svetonazore a nezhodach v beznom zivote.No a ze odvtedy boli ako jedna dusa.Ale to sa stalo asi 15 rokov po svadbe.
@zmrzlinka2021 ty taras dve na tri !!!! Samozrejme ze mam mnoho dovodov preco muza uz nelubim. Co si myslis ze som luskla prstom a laska vyprchala len tak po 13tich rokoch lebo bol mili ,laskavy, vnimavy, starostlivy muz? Nepisem tu o nas lebo som sa vobec na Vase nazory na manzelstvo nepytala ! Keby ano, zalozim diskusiu s nazvom prosim poradte mi a napisem vsetko co sa v manzelstve udialo. Pytala som sa na Vianoce kvoli dietatu
Prosim uz mi fakt nepiste o tom ako kazda laska ide casom do stereotypu a treba na tom pracovat a bla bla bla. Neviem ci ste si vsetky vypichli oci a nevidite ze niekolko krat pisem ze sme mali kriz kopec ktore sme prekonali lebo sme chceli nasu lasku a rodinu udrzat !!! 🤦♀️ ale vzdy tam Ta laska bola ! Vy ste normalne tak domyslave aj v beznom zivote? Ze neviete ani 10% z nasho vztahu lebo tu nic o tom nepisem ale zavery mate o depresiach a ze sa nesnazim 😃 to je uz nonsens . Keby viete co sme si vsetko prezili... a dalsi krat pisem, pytala som sa na Vianoce a dieta
@maminkadeticiek dakujem Ti za odpoved k otazke , ano ostanem tu zajtra ked su Vianoce
Určite by som kvôli dieťaťu tie Vianoce atď vydržala .riešila by som to po novom roku . Hlavne sa rozísť v dobrom nebadať sa náhodou ešte viac , treba myslieť aj na dieťa vnímajú to dosť .
@nikus88 dakujem a mas moj velky obdiv 😊
@motivujsadnes aj Tebe dakujem, moj odchod bude pravdepodobne tiez rovnako teatralny, nie kazdy muz je natolko muz aby nerobil problemy matke svojho dietata tam kde niesu, hoc na to doplaca len dieta. Bohuzial aj svina sa najde
@mariska1989 ja chcem mat s nim dobry vztah po rozvode, vyhoviet si vzdy ked treba , komunikovat , kvoli dietatu. Jeho povahu uz zial nezmenim, viem ake peklo od neho pride
Tak ja neviem, ale keby som videla ako moja mama plače nad vianočnou večerou a otec si kľudne zuje kapra, mám z toho rovnakú traumu, ako keby tam jeden z nich nie je. A možno ma dieťa 1 rok a ani nevie, že Vianoce sú. Možno by pomohlo napísať aspoň vek dieťaťa, aby sme vedeli, nakoľko už všetko dokáže vnímať. Inak ti poradia keď ma dieťa rok a keď má dieťa 12. A skús sa odosobniť a brať muža ako spolubývajúceho, nejakého kamaráta. Aspoň si to predstaviť, lebo plakať v noci a cez deň, k tomu nejest nie je zdravé, hlavne keď to to dieťa vidí. Daj si persen, čaj na upokojenie a skús sa hodiť do kľudu. Lebo dieťa zdeptas či odchodom alebo plakanim nad kapustnicou..
Myslim ze rozumne je to po sviatkoch, kvoli pravnikom. Rovnako sudom. Potom to zacni riesit, asi by som volila mediatora. Tiez riesit byt, inak s nim budes mozno este mesiace,tomu byvat
No niekedy sú to práve chlapi ktorý budú robiť peklo no niekedy sú to aj ženy .treba hlavne fungovať ...ty ešte výdrž držím palce až je všetko ok 🙏 a potom už len povedať a pobaliť sa
Pokial v manzelstve nie je nasilie alebo ine vazne problemy, vzchopte sa a zacnite od znova. Nepokazte dietatu zivot.
V blízkom okolí sa takto rozišli na vianoce a dieťa už dospelé, doteraz nenávidí nielen vianoce ale aj rodičov ze mu to spravili, bolo to ale blízko po Vianociach. Určite ostať. Odkladať rozchod sa dá, ale dieťa si to spoji zbytočne a bude mať z toho už pripomienku na nešťastný koniec manželstva svojich rodičov. To nechcel by nikto. Je ine ťažké týranie, kedy sa ráta každý deň a hodina čím skôr odísť, ale takto by som brala ohľad na dieťa..

@nominativ Ale ved problem nie je nelubit. Ved ked nelubis, ako mozes plakat a byt nestastna. Ako mozes mat depresie? Ved si sama musis uvedomit, ze ak tam z tvojej strany nie je cit, tak odist je to najlepsie, co mozes urobit. Ale urobit to do 2 dni a v stave pred zrutenim? Preco? Ved som sa jej pytala, ci je ten muz ublizuje, alebo preco potrebuje tak rychlo "utiect". Nepride mi celkom vyrovnana, ani to, ako reaguje na diskutujuce.