icon

Som sebecká, keď chcem odísť od manžela?

bociandy
4. mar 2022

Ahojte, chcem sa opýtať na váš názor ohľadom mojej situácie, či si myslíte, že som sebecká, ak chcem odísť od manžela. Tu je môj dôvod:
S manželom sme spolu 13 rokov (ako manželia len 2,5 roka). Pred tým ako sme sa spoznali, sme si obaja prešli ťažkými rozchodmi a myslím, že obaja sme boli radi, že sme natrafili jeden na druhého a začali budovať vzťah. Problém na mojej strane bol ten, že som sa doňho nikdy nezaľúbila, nikdy tam nepreskočila tá povestná iskra... bol to skôr taký vzťah z rozumu, resp. "lepšie je mi s ním, ako keby som mala byť sama". On je veľmi dobrý človek, rozumieme si, v podstate sme nemali nikdy problémy, žiadne hádky... nič. V minulosti som sa chcela 2x rozísť, aj som odišla do podnájmu, ale vždy som sa po niekoľkých mesiacoch vrátila (nepýtajte sa prečo, sama neviem, riešim to aj s terapeutom...). Neskôr som otehotnela, na bábo sme sa veľmi tešili. Ale prišlo pre mňa veľmi ťažké obdobie materskej. Ja som bola dovtedy veľmi aktívna, spoločenská, mala som veľa koníčkov a zrazu som ostala doma zavretá s dieťaťom, ktoré mizerne spalo a ja som plakala od únavy. Časom som sa zastabilizovala a mne napadla super vec, urobiť si druhé dieťa (s človekom ktorého neľúbim), aby dcérka nebola jedináčik. Tiež som vybavila svadbu. Manžel je v podstate skvelý otec, deti má veľmi rád, ale je tu jeden obrovský problém a síce to, že je neskutočný workoholik a trávi s nami minimum času. A tak som si zvykla žiť svoje stereotypné dni na materskej, až kým som minulý rok nespoznala muža, do ktorého som sa bláznivo zaľúbila. Pre mňa je to ako splnený sen, že som niekoho takéhoto spoznala a že sa do mňa tiež zaľúbil. Dlhé mesiace som netušila ako z toho von, nechcela som rozbíjať rodinu, ale už som ani nechcela žiť bez lásky. Samozrejme, že to nakoniec prasklo, všetko som priznala a manželovi potvrdila aj to, že chcem od neho odísť. Odvtedy neprejde deň, aby mi nevyčítal, že som najväčší sebec a že deťom zničím život. Tak sa teda pýtam, dá sa žiť bez lásky len kvôli deťom? Môže byť takýto život šťastný? Stála by tá obeta za to? Ja už fakt neviem...
PS: ešte ma napadlo, že s manželom sme spolu intímne takmer nežili, odkedy prišli deti...

Strana
z5
domca002
1. apr 2022

@bociandy nie si sebecka,kazdy chce cítiť lásku,tak sa žiť nedá.ja tak žijem a závidím ti že si niekoho našla kto ťa miluje a ty jeho .aj to je život ,nie každému to vyjde na prvý krát,a nie každý má odvahu veď čo by povedali susedia...

bociandy
autor
2. apr 2022

@domca002 ahoj, dakujem Ti za povzbudive slova. Snad aj Teba jedneho dna postretne stastie a najdes svoju lasku, myslim ze kazdy si ju zasluzi. Zelam vsetko dobre☺️

babylove77
15. máj 2022

Aký má význam také manzelstvo ,píše že od narodenia deti spolu takmer vôbec intímne neziju okrem toho už bola predtým odstahovana takže dôvod rozvodu nebude iba iný chlap.podla mňa deti maju mať doma milujúcich rodičov ,lebo si z toho berú príklad do svojho života .ako sa budú správať k svojim partnerom keď vyrastaju s dvoma ľuďmi čo okolo seba len prechádzajú ,neprejavia si aspoň občas troška lásky.
Ale áno bola to chyba,to musim uznať

zina234
15. máj 2022

@bociandy láska nie je zamilovanosť. Ty žiješ bez zamilovanosti, nie bez lásky

shilou
29. júl 2022

@bociandy ahoj..ako sa vas vztah posunul?

bociandy
autor
30. júl 2022

@shilou ahoj, od manzela som sa odstahovala vo februari. Novy partner u mna zo zaciatku byval iba vtedy, ked som nemala deti (ked boli u manzela), postupne zacal chodit na veceru, s detmi sme spolu chodili von atd… Az si na seba zvykli a teda priatel sa ku mne nastahoval pred mesiacom. S manzelom komunikujem na dennej baze kvoli detom, byvame kusok od seba a deti si striedame podla dohody (niekedy aj podla toho ako chcu deti🤷‍♀️), musim uznat ze si zasluzi fakt nejake vyznamenanie, za to ze ma neposlal kade lahsie, za to vsetko, co som mu spravila… Cize komunikacia s manzelom ok, snazime sa obaja… No a novy vztah sa vyvija a musim povedat ze zatial krasne❤️

terry658
30. júl 2022

@bociandy ja som sa v manželstve zaľúbila asi 3x a vždy platonicky. Ale nikdy som manžela neopistila ani nechcela opustiť. Je to bežné, že preletí iskra aj s niekym iným. Nikdy som to manželovi netajila, že ma niekto prosto začal priťahovať. Je to obyčajná chémia. Nič viac a nič menej. Kvôli chvíle zalubenia si nezničím dlhodobý vzťah.

ummimaryam
30. júl 2022

Muž má pravdu,si Sebecka,rozbila si rodinu, spôsobila deťom traumu a zničila im v podstate život a náhľad na vzťahy. Gratulujem.

alzbeta7979
2. jan 2023

@oliolijanka prečo Annu Karwninu? Ona bola v zivite veľmi nešťastná. Bolo mi jej ľúto

oliolijanka
3. jan 2023

@alzbeta7979 Tak ja som Annu Kareninovu citala asi pred tridsiatimi rokmi a vtedy som to pochopila tak, ze Anna bola spokojna so svojim zivotom, kym nestretla svoju "osudovu lasku". Mala zazemie, bohatstvo, spolocenske postavenie, sebadoveru, krasu, stastne dieta, zdravie, miilujuceho starostliveho manzela. Stacilo, aby si nasla zmysel zivota alebo uplatnenie a boli by vsetci stastni.
Ale ona stretla mladeho vojaka a zmyslela si, ze existuje osudova laska a kvoli tej osudovej laske prisla o vsetko a vsetkym okolo seba ublizila tiez.

Tento pribeh si uz velmi nepamätam a nemam cas to znova studovat. Ak som spomenula Annu Kareninu, tak zrejme som tomuto pribehu rozumela tak, ze autorka ma vsetko a mala by si chranit, co ma a plus to vylepsit. Nie znicit vsetko kvoli nejakemu poblazneniu.

Ale ved nech autorka napise, ako sa jej pribeh vyvinul. Ci je s novym priatelom stastna.

barbora9312
3. jan 2023

@bociandy ako sa ti dari teraz?

alzbeta7979
5. jan 2023

@oliolijanka aha, lebo ja som videla film, a tam som mala iny pocit z toho. Skôr naopakze bola v manželstve bez lásky a vášne...ale nemohla byt ani so svojou skutočnou laskou, tak si vzala život. Asi si to precitam, lebo tiež zijem s pocitom, ze som prisla o svoju osudovu lásku pre velikansky vekovy rozdiel a mojou neschopnosť sa stym zmieriť.

oliolijanka
5. jan 2023

@alzbeta7979 Neexistuje ziadna osudova laska. Bud si vyrovnana a spokojna s tym, co mas, alebo si so sebou nevies dat rady a hladas problemy tam, kde nie su.
Ak by si mala toho s velkym vekovym rozdielom, po case by si bola tiez nespokojna. Aha, nie len po case, ty uz si s nim bola nespokijna, vtedy kvoli veku.

Mozno to neviem spravne vyjadrit. Chcem tym povedat, ze spokojnost a nespokijnost s nasimi zivotmi je v nas, nie v druhych ludoch.
Mas chlapa, akeho mas a hotovo. Staraj sa, aby si bola stastna. Ak pri nom stastna nevies byt, tak si najdi ineho. Alebo si radsej najdi nejaky iny zmysel zivota. Nemusi sa vsetko tocit okolo chlapov.

iv007
5. jan 2023

Ano si sebecka, znicila si zivot nevinnemu muzovi aj vlastnym detom.Mna fascinuje kde a kedy sa dokaze zalubit mamicka na materskej s 2 detmi? Socialne siete? Zoznamky? Nebodaj ihrisko? Musis mat vela volneho casu ale najma bordel v hlave..

viellik
5. jan 2023

@iv007 asi tak nejak to bohužiaľ vidím aj ja. A to môže byť rada, že ju nazval len takto

alzbeta7979
Autor odpoveď zmazal
bociandy
autor
7. jan 2023

@terry658 ahoj, uplne rozumiem. Ale rozdiel medzi nami dvomi (aspon tak sa domnievam) je ten, ze ty si svojho manzela zrejme lubila a stale lubis a preto si to nepokazis. My dvaja sme s manzelom zili dlhe roky ako spolubyvajuci (ziadna intimita, objatia, dokonca dlhe roky ziadne bozky…). On vedel, ze mi toto vsetko chyba, vravela som mu to. Ale on bol mentalne inde. Dokonca sa mi smial, ked som pozerala romanticke filmy… Ze som blba ked tomu verim… U nas sa to obmedzilo iba na pracu a starostlivost o deti. Ja som dlhe roky vedela ze robim zle, ze v tom vztahu ostavam. A tak, ked sa mi prihodilo co sa mi prihodilo, absolutne som s tym nedokazala bojovat. Nevravim ze som v tom momente nemala zatemneny mozog (uprimne, zrejme som vtedy nemyslela ani velmi na deti), ale skratka ked o niecom dlhe roky snivas a potom to pride, je naozaj velmi tazke odolat. Ja som neodolala. A teraz som stastnejsia ako kedykolvek predtym. A myslim ze deti to zo mna citia. Mame spolu super cas. Myslim ja s detmi, ale aj ked sme spolu s priatelom vsetci styria. Teraz po roku si viem odpovedat na moju otazku. Ano, bola som sebecka, ked som odisla. Ale musi to byt naozaj tak zle, ked je clovek sebecky? Kazdy si predsa zasluzi byt stastny. Aj moj manzel, aj nase deti. Ale aj ja. Ak by som ostala v manzelstve, obavam sa, ze v konecnom dosledku by nikto z nas stastny nebol… Bohuzial som v zivote urobila niekolko zlych rozhodnuti. Nie som na ne hrda, ale stalo sa. Jedine co teraz chcem je to, aby som uz dalej nebola sklamana zo svojho zivota a aby deti v buducnosti neopakovali moje chyby. A aby videli, ako pekne to moze doma vyzerat🙂

terry658
7. jan 2023

@bociandy úplne chápem tvoj pohľad. Mali sme s manželom podobné obdobia. Niektoré trvali viac ako rok. Je to veľmi ťažké nejak obnoviť vzťah ale nie nemožné. Hovorí sa, že pokiaľ nepochopíš príčinu rozpadu vzťahu tak sa ti to isté stane znova a znova v ďalších vzťahoch. Držím prsty nech to tentokrát dopadne inak a nech ste všetci naozaj šťastní.

bociandy
autor
7. jan 2023

Ahojte, dakujem ze vsetky prispevky a komentare k mojej teme. Skusim tu teraz zhrnut moju aktualnu situaciu a myslienky/pocity/postrehy za posledne obdobie:
1. S manzelom cakame na rozvodove konanie. Spisali sme Dohodu o starostlivosti o deti, na vsetkom sme sa vedeli dohodnut.
2. S priatelom sme si kupili byt a momentalne ho zariadujeme. Po roku a pol je nam krajsie ako nikdy pred tym🙂
3. Deti maju priatela velmi radi, vela sa spolu hraju, snazime sa im venovat najviac ako sa da, ked su s nami.
4. Podla mojho nazoru su deti ok, aj ked obcas este na ne pride tazsia chvila a pytaju sa, kedy sa vratim k tatovi. V kazdom pripade, chcem riesit detskeho psychologa, aby som nieco nezanedbala - myslim tym ze si s nim pokecam ja a uvidim co z toho bude…
5. Byvame kusok od manzela, takze logistika je vcelku ok. Deti sa obcas rozhodnu, ze chcu ist k druhemu rodicovi. Vzdy ked je to mozne, samozrejme to umoznime.
6. Je zaujimave zistenie, ze v mnozstve diskusii tu na MK, ked zena pise ze v manzelstve nie je laska, tak jej zvysok zien vacsinou radi, aby isli od seba, aby deti nevyrastali v manzelstve bez lasky, lebo ich to moze “poznacit” do buducna a dat im to zly vzor, ze budu potom kopirovat tieto nevydarene vztahy a nebudu chapat preco im ich vlastne vztahy nevychadzaju. Takze je pre mna zvlastne, ze tu mi vacsinou pisete, ze detom nicim zivot. Ale ok, chapem a viem preco to pisete. Verte mi, ze casto to napadne aj mna…
7. Po roku som zistila, ze som naozaj sebecka. Ale je zle byt sebecka a chciet pre seba to najlepsie? Neznamena to potom, ze ako stastna a vyrovnana mama dam toho detom zo seba ovela viac ako ked som bola jedna frustrovana a nervozna matka, ktoru absolutne nebavil zivot?
8. Manzelovi som mozno “znicila” zivot, ja neviem. Otazka je, ako by ten nas spolocny zivot vyzeral o niekolko rokov a hlavne ked by uz deti boli z domu prec…
9. Padla tu otazka, ako si matka na materskej s 2 malymi detmi dokaze najst priatela. No jednoducho. Ked manzel nonstop iba pracuje a nema zaujem s nami trvit cas, nema sancu si vsimnut, ze si s niekym pisem. A teda konkretne - nasli sme sa na FB, nakolko mame par spolocnych znamych. Paradox je, ze manzel obcas spomenul, ze sa boji ze si niekoho najdem, ale neurobil nic preto, aby sa to nestalo. Proste si zil vo svojej pracovnej bubline, ja som mu nosila do pracovne ranajky, obedy, vecere (ani na tu veceru za nami neprisiel do kuchyne, lebo musel pracovat) No skratka, zil v presvedceni, ze medzi nami je vsetko ok, ze on uz je “zahojeny” a pre vztah nerobil absolutne nic. Ja som sa zo zaciatku snazila, ale bola som tolkokrat odmietnuta, ze som to nakoniec vzdala…
10. A teda priznavam aj to, ze mam bordel v hlave z celeho tohto. Verte mi, nie je mi lahko z tejto situacie, aj ked som si ju sama vybrala. Tie vycitky a ich obcasna intenzita su neopisatelne. Tolko som sa posledny rok naplakala, lebo mi to bolo vsetko luto, vsetky chyby ktore som spravila a ze teraz za ne platia aj ini… Ostava mi iba verit, ze to nakoniec cele dobre dopadne (myslim pre deti aj manzela, jemu z celeho srdca prajem, aby nasiel skutocnu lasku).
11. Vam diskutujucim zelam vsetko dobre, vela stastia a zdravia a spravnych rozhodnuti v zivote❤️

alzbeta7979
Autor odpoveď zmazal
nnnuuunnn
Autor odpoveď zmazal
suezana
7. jan 2023

@bociandy ❤️❤️❤️ super ste to zvládli všetci. Už neplač, buď šťastná 🙂

marca12
7. jan 2023

@bociandy ako reagoval manzel? Aj prehodnotil a uvedomil si svoje spravanie? Vycitky mat nemusis,neda sa donekonecna snazit a podliezat a bojovat o vztah,ked ten druhy je pohodlny a vyhovuje mu taky vztah. Detom si neublizila. Ved otec s nimi netravil cas doma. Myslim si,ze po rozchode s nimi bude travit ovela viac casu ako doteraz. Takze je to aj v ich prospech. Maju oboch rodicov,ktori sa vedia dohodnut. Mas dobreho terajsieho partnera,ktory im venuje cas a lasku,budu vyrastat v laskavej atmosfere a to je pre nich lepsie ako s utrapenou mamou a otcom zavretym v pracovni. Spravila si najlepsie ako si vedela. Skus sa cez to preniest a uzivat si zivot,lasku a stastie,ktore ti bolo dopriate. Drzim ti palce,aby si mala krasny zivot

ema22270
19. mar 2023

@bociandy ahoj, precitala som si tuto diskusiu a poslala som ti spravu 😊

bociandy
autor
19. mar 2023

@marca12 ahoj, prepac ze odpisujem az teraz. V prvom rade dakujem za povzbudive slova, veru snazim sa na to ist rozumom a netrapit sa viac ako treba. Mas pravdu v tom, ze deti teraz travia ovela viac casu s otcom, ako pred tym. Ked je jeho vikend, snazi sa im robit fakt pekny program, vzdy mi posle foto ked niekde su. Vie sa o ne postarat, dokonca aj ked su chore (ja sa vzdy ponuknem ze si ich vezmem cez chorobu, alebo ze pridem pomoct, ale chce to zvladnut sam). Ja teda myslim ze deti su ok, mne sa paci ze sa vzdy pytaju na mojho priatela ked nie je doma, ze kde je, kedy pride, tesia sa ked pride, vzdy sa vsetci styria objimeme v chodbe ked pride, je to krasne, toto sme s ich otcom nezazivali… Ale aby som odpovedala na Tvoju otazku - manzel nikdy neprizna ze ma na celom tomto svoj podiel viny. Jedine co pripusta je to, ze nevidel ze sa trapim. On celkovo nevedel v ludoch citat, ale to mu nevycitam. Problem je, ze x-krat som mu vysvetlovala ako sa citim, prosila ho o pomoc a ta neprichadzala… Tak som si takto nakoniec pomohla sama. Co uz… Snad to bude nakoniec dobre pre vsetky strany, aj ked on tomu teraz samozrejme neveri…
Zelam Ti vsetko dobre v zivote, hlavne zdravie, lasku a pokoj v dusi☺️🍀

xnatalkax
25. dec 2023

Ahoj, ako sa mas teraz? Ako to vyzera u vas?

bociandy
autor
25. dec 2023

@xnatalkax ahoj, s manzelom nas rozviedli tento rok, s novym partnerom sme si kupili novy spolocny byt, byvame 5 min autom od exmanzela, co je obrovska vyhoda. Deti si striedame ale nemame klasicku striedavku po tyzdnoch, skor tak ze 3 dni v tyzdni su u mna, 2 dni u otca, vikendy striedame. Obe deti maju s mojim partnerom super vztah, vela sa spolu hravaju, pytaju sa nanho kedy pride ak nie je doma… Na druhej strane su aj tazke chvile, kedy pridu s otazkou preco som od tatu odisla a preco sa nechcem vratit. Nie je to casto, ale vidim na nich ze obcas su z toho riadne smutne (co je zas asi normalne…). No a priznam ze aj mne je obcas tazko, ale to skor z takej tej kazdodennej reality dna, ktora nie je uplne najlahsia ked musime fungovat s exmanzelom oddelene, proste vela veci to komplikuje az si niekedy myslim ze som spravila blbost🙈 No ale neda sa zit bez lasky a tak neviem ako by to dopadlo ak by som ostala… Teraz mam srdce zahojene, ale vo vnutri ma trapi ze som ublizila detom… Tak trosku zvadzam svoj vnutorny boj. Inak ak by som si odpovedala na otazku, ktoru som tu dala 2 roky dozadu, tak odpoved je ano, jednoznacne to bolo z mojej strany sebecke, ale stale som presvedcena o tom, ze stastna mama dokaze dat detom viac ako frustrovana… Inak vravela som obom ucitelkam v skole aj skolke, ze sme rozvedeni a teda boli prekvapene, lebo vraj to absolutne nie je vidiet na detoch. Snazime sa s ex aby ich to velmi nezasiahlo, obcas aj ideme spolu na obed, do obchodaku ked detom treba kupit nieco vacsie atd, tak to vzdy robime spolu. Aj oslavy narodenin. Cize nevidia konflikt medzi rodicmi a myslim ze to nam v celej situacii velmi pomaha. A teda aj moj exmanzel, ktory viem ze keby moze tak ma najradsej prizabije a vymaze zo zivota, ale kvoli detom to nikdy nespravi a sprava sa ku mne slusne. Ja mu tiez pomaham ako sa da. Tak ak by som to zhrnula, celkom to zvladame, len mne je obcas dost smutno ze to takto dopadlo (lebo som kedysi davno bola sprosta a spravila zle rozhodnutia…) Ak Ta este nieco zaujima, kludne sa pytaj☺️

babulkomale
25. dec 2023

@bociandy obdivuhodne, ako to davate v zaujme deti 👍👍👍

simik411
Autor odpoveď zmazal
Strana
z5