Spoločné bývanie a financie v manželstve
Ahojte. Veľa sa tu otom vždy píše, akoby ste nikdy neprepisovali nehnuteľnosti nadobudnuté pred manželstvom na toho druhého, ale vlastne ako to potom riešiť v manželstve? Zoberme si situáciu - fiktívnu, že priateľ ma nehnuteľnosť a ja nemám nehnuteľnosť. Ideme sa zobrať. Chceme byvat spolu. Teraz čo s tým. Kúpiť spoločnú nehnuteľnosť? Ok. Budeme sa podieľať spoločne na hypotéke, výdavkoch atd. Ale čo s tou jeho nehnuteľnosťou? Prenajme? .. kam pôjdu peniaze? Do spoločného rozpočtu? Ak ju preda peniaze si teda necha iba pre seba …. Alebo situácia že priateľ ma nehnuteľnosť, kde vieme bývať spolu. Lebo nám vyhovuje. Ako potom ja v manželstve mám prísť k nejakej nehnuteľnosti? Ako si mám sama zobrať hypotéku a financovať to z čoho? Nášho spoločného príjmu? … je to vôbec reálne? veď ja potom nemám šancu dostať sa k vlastnej nehnuteľnosti, ktorú by som dajme tomu po nejakom nečakanom rozvode mohla potrebovať. Viete si predstaviť neinvestovať do tej nehnuteľnosti kde spolu bývame lebo je iba jeho? Veď to je úplne nereálne … Príde mi to, že ísť do manželstva by mali len ľudia buď čo majú každý nehnuteľnost alebo ani jeden.
@anonym_autor a čo tak sa dohodnúť a budete na tej nehnuteľnosti napísaný obaja však tá tam môže napísať nie je na tom nič zle však tam budete spolu bývať a časom vychovávať deti
@andrejka1974 predstav si, že tvoj syn si kúpi za svoje, alebo s vašou pomocou byt nájde si frajerku ožení sa veď čo len tak ju dopíše na LV o 3 r sa rozvedu a ona odíde s polovicou jeho, vašich peňazí?to sa celkom oplatí však?A on bude musieť ešte predať byt, vyplatiť ju a pôjde ďalej životom s polovicou peňazí ako mohol mať a bude zase splácať, aby mal kde bývať.Jedna chyba dopísať ju na LV ho môže stať stotisíc eur
Ja som byvala u muza par rokov, kym sme spolu randili. Potom sme sa vzali a kupili dom spolocne. Jeho nehnutelnosti su jeho, prijem z prenajmu pokryva vacsinou jeho vydavky, alimenty, splatky hypo a energii.
@majlo1234 a pri dedení budu jeho deti z bývalého manželstva dediť aj vašu spoločnú nehnuteľnosť a teba môžu na sklonku života vyšachovat
@anonym_autor A musite ist do manzelstva, ked to mate aktualne takto?
Ja mam svoj byt na hypo. Ked sme sa dali dokopy, priatelovi som navrhla aby sa ku mne prestahoval aby nemusel sam platit drahy podnajom. Prispieval mi 300 eur na hypo a energie, co je podstatne menej nez bol jeho podnajom. Kedze ho lubim a svoju hypo by som platia tak ci tak, navrhla som mu, ze mi nemusi prispievat nic a nech si radsej setri na to aby si cim skor mohol kupit vlastny byt. Viem, ze by sa necitil dobre keby nemal nic vlastne a zaroven dokazem platit svoje naklady na byt sama.
Ale v tvojej situacii by som svadbu neriesila, byvala by som u partnera a cim skor sa pokusila kupit si nieco vlastne. Si v ovela horsej pozicii ako on a vztahovej dynamike to z dlhodobeho hladiska rozhodne nepomoze.
@anonym_autor da sa asi nadstavit ze on bude mat vacsi podiel na nehnutelnosti ak by svoju predal a prachy dal do novej. Tak on ma nadskok pred tebou preto sa ten rozdiel a problem stale objavuje. Su chlapi kt maju svoje a daju polovicu zene. Ale to si neviem predstavit. Nic nepada len tak z neba
@majlo1234 a pri dedení budu jeho deti z bývalého manželstva dediť aj vašu spoločnú nehnuteľnosť a teba môžu na sklonku života vyšachovat
@anonym_f17ab4 to je pravda a to ma mata, hadam casom presvedcim muza, nech to bud prepise cele na mna, alebo nech vsetky majetky prerozdeli detom do zavetu.
Je to osemetna situacia, lebo zase keby to prepisal na mna cele, tiez ide v pripade rozvodu do rizika
@anonym_f17ab4 ako by ju deti mohli vyšachovať?
@anonym_f17ab4 to je pravda a to ma mata, hadam casom presvedcim muza, nech to bud prepise cele na mna, alebo nech vsetky majetky prerozdeli detom do zavetu.
Je to osemetna situacia, lebo zase keby to prepisal na mna cele, tiez ide v pripade rozvodu do rizika
@biba_18 vyšachovat v zmysle, že ich spoločný dom bude mať hodnotu 450 t a deti budú chcieť po otcovi podiel z dedičstva do ktorého investovala aj ona.Moze mať našetrené to nevylučujem, ale často sa stane, že žena z komfortu a v určitom veku kedy to je už ťažšie musí zmeniť bývanie, aby vyplatila deti z prvého manželstva.
@majlo1234 určite sa to dá nejako ošetriť.
@anonym_autor ako sa dohodnete, tak budete mať. Ťažko sa píše my to máme tak a tak je to ôk. Zuza s Ferom to majú zase inak a to je zle
@biba_18 vyšachovat v zmysle, že ich spoločný dom bude mať hodnotu 450 t a deti budú chcieť po otcovi podiel z dedičstva do ktorého investovala aj ona.Moze mať našetrené to nevylučujem, ale často sa stane, že žena z komfortu a v určitom veku kedy to je už ťažšie musí zmeniť bývanie, aby vyplatila deti z prvého manželstva.
@majlo1234 určite sa to dá nejako ošetriť.
@anonym_f17ab4 mas uplnu pravdu. U nas je fajn, ze muz ma dostatocny majetok na to, aby to teoreticky pokrylo pri dedeni aj cast, ktoru by som musela vyplacat z nasho domu. Ale urcite by sa mi nepacilo, aby ma deti z prveho manzelstva vyzdiersli z noecoho, do coho som sa ja cele roky obetovala
@anonym_f17ab4 mas uplnu pravdu. U nas je fajn, ze muz ma dostatocny majetok na to, aby to teoreticky pokrylo pri dedeni aj cast, ktoru by som musela vyplacat z nasho domu. Ale urcite by sa mi nepacilo, aby ma deti z prveho manzelstva vyzdiersli z noecoho, do coho som sa ja cele roky obetovala
@majlo1234 to je ten lepsi prípad horšie by bolo, keby ste mali iba spoločný majetok
My sme to vyriešili tak, že sme kúpili po svadbe spoločnú nehnuteľnosť. Manžel mal byt, ktorý prenajíma. Momentálne ho prenajíma svojej sestre ( a jej synovi ) za symbolickú sumu a tá suma ide svokre k dôchodku, aby utiahla dom, v ktorom sama býva. Hmm...I tak še da.
@anonym_f17ab4 ale deti dostanú podiel po otcovi… prečo by nemali chcieť 🤷♀️
Moja kolegyňa keď sa vydávala, tak jej manžel jej povedal, že musí polovičku domu prepísať na neho, lebo keby dačo, tak s holou riťou on skončí. A sú spolu doteraz a aj zostanú, toho sa neobávam.
@anonym_f17ab4 ale deti dostanú podiel po otcovi… prečo by nemali chcieť 🤷♀️
@biba_18 ved chciet mozu. A zakon to umoznuje. Ale predstav si, ze na niecom makas cely zivot, a na sklonku zivota z toho mas vyplacat v podstate pre teba cudzich ludi. Tomu by som sa rada vyhla. Manzelove deti nech dedia jeho majetok, a nase spolocne deti nech dedia nas spolocny.
@biba_18 to asi nie ne pravda uplne, manzelov podiel sa deli rovnym dielom medzi vsetkych dedicov, ked si dobre pamatam. Tsk je to asi aj menej ako 1/4
@majlo1234 matematika 3 rocnika ZS. mate cely dom. tvoja polovica zostane nedotknuta. z muzovej polovice dostanes polovicu ty, polovicu si rozdelia deti rovnymi dielmi. tebe zostanu 3/4.
@biba_18 ved chciet mozu. A zakon to umoznuje. Ale predstav si, ze na niecom makas cely zivot, a na sklonku zivota z toho mas vyplacat v podstate pre teba cudzich ludi. Tomu by som sa rada vyhla. Manzelove deti nech dedia jeho majetok, a nase spolocne deti nech dedia nas spolocny.
@majlo1234 ved manzelove deti aj budu dedit jeho majetok 🙂 , z titulu BSM manzelkina je polovica a medzi dedicov, sa deli ta druna - z nej ma jednu cast manzelka a zvysok ostatni dedici (cize je to tak ako tu pisu)
@anonym_autor ja ti tlieskam za zdrave a prezierave uvazovanie! bodaj by takych zien (aj na MK) bolo viac, to by potom nemuseli zit s alkoholikmi, tyranmi, debilmi len preto, ze nemaju kam ist. uz bolo vela takych, co sa bili do hrude, ze my sa nikdy nerozvedieme, moj muz si nikdy nenajde milenku... v mojom okoli sa rozpada manzelstvo, ktore som tu este pred par rokmi davala za priklad, ktore som povazovala za nieco pevne a stale. po 25 spolocnych rokoch, 20 rokoch manzelstva. dnes chlapom v 50 drbne, chytaju druhy dych, najdu si milenky a zena s detmi je zrazu na obtiaz. kolko tu bolo tem, ze si otec pred 60 nadiel 40 rocnu milenku a matku vyhodil z domu. 55 rocnej kto da hypo? aj v pravnej poradni bola taka tema, ako pomoct matke, nema kam ist a deti jej nemaju z coho prispievat na podnajom. kazdy vstupuje do manzelstva s tym, ze to bude naveky a len smrt ich rozdeli... len je fajn mat aj poistku, co v pripade, ze ich rozdeli predcasne milenka alebo alkohol.
Ja som mala svoj byt nadobudnuty pred manzelstvom. ten byt je aj po 17rokoch manzelstva len moj.hypo mi splacali podnajomnici, uz je splateny. svokra prve 2-3 roky manzelstva dost vyrazne riesila, ze mam na muza polovicu prepisat, ale kedze tam neinvestoval ziadne svoje peniaze, neinvestovali sme tam ani ziadne spolocne manzelske peniaze, muz si logicky nic nenarokoval. v manzelstve sme nadobudli spolocne nehnutelnosti, tam na vsetkych LV sme polovicni vlastnici. pisala som to tu neraz- nikdy, nikdy by som nesla byvat do bytu/domu, v ktorom nemam podiel! to iste budem ucit svoje dcery! zena vzdy v manzelstve taha za kratsi koniec- tehotenstvo, materska, rodicak, ocrky. a potom s 2 malymi detmi ta chlap ako psa vyhodi, lebo si najde inu. ak nemas teraz € na svoj byt, do jeho butu urcite neivestuj. este nie ste manzelia, uzatvorte si manzelstvo bez BSM a setri si na svoje a kup si aspon garsonku svoju.
@matkahelka výborný príspevok, triezvy,racionálny a hlavne - zo života.Jedinou výnimkou je smrť manžela - potom to manželka legálne zdedí + samozrejme neopomenuteľní dediči - deti.Život však prináša rôzne situácie,ktoré zo začiatku by ťa ani nenapadli - napr. nemanž. dieťa, Podobne deti z predch.manželstva - aj tie sú neopomenuteľné. A tak aj keď nehnuteľnosť je na jedného z manželstva a stane sa takáto smutná vec - dedí manželka ale i deti - takže znova príde iba k časti mužovho majetku. A presne ako píšeš, starým chujom drbne, nájdu si milenku, sú na koni, lebo veď nehnuteľnosť je jeho a sú pánmi situácie - žena stráca dôstojnosť, ponižuje sa,musí akceptovať muža - veď lebo eso je v jeho rukách a kde ona pôjde. Iný prípad, muž po 60 - 65,nehnutelnost je jeho a žena na dôchodku! Skúste si zaplatiť prenájom z dôchodku a ešte dôstojne žiť !!!!Myslím, že nikoho ani nenapadne, ak už toľko s mužom odžil, vychoval deti, že si starý somár na dôchodku nájde o 20 rokov mladšiu nezabezpečenú ženu s deťmi a ty ženo moja rob čo chceš ! Tu treba prihliadať na nezávislosť - finančnú, lebo v mladom veku robiť hrdinku, veď láska je celkom smiešne....ľudia sa menia aj vekom - to nie je o tom, načo si sa vydávala keď nedôveruješ od začiatku....koľké to tak mali a dnes majú oči len pre plač. Vysvetlite starému somárovi, ktorý rozmýšľa penisom a pohladeným egom, že ak by mal holú riť - nie je žiadúcim artiklom pre mladú ženu. Ružové okuliare a pseudodopyt po ňom, keď už ani nedúfal, zrazia jeho charakter na samé dno a zrazu zistíte, že neviete s kým ste roky žili.....Sú to bizarné situácie,a ak vás nevie dostať z domu/bytu - odhlási elektinu - lebo ! - je to jeho nehnuteľnosť, odberateľ je ON, hodiny sú písané na jeho meno, podobne plyn, internet a inééééé ! Auto detto - ON je majiteľom - aj keď bolo nadobudnuté počas BSM. Nezaplatíte ani povinnú poistku. Ak si počas manželstva sporíte komerčné pripoistenie k dôchodku a je na jeho meno - pri rozchode máte smolu - vyplatia iba jemu. Darmo, že sporenie bolo počas trvania manželstva. Podobne invest. poistenie - poistku kedykoľvek ju môže zrušiť a peniaze vybrať - nepotrebuje vaše povolenie. Všetci poradcovia radia životné poistky, prípadne iné poistky písať na meno muža - lebo veď je zaužívané ,že on je živiteľ rodiny ! A aby rodina, ak sa mu niečo stane bola zabezpečená ! Zväčša sú na dlhší časový horizont. Dotyčný hravo poistku zruší a peniaze prídu jemu - nie vám ! Darmo, že ste spolu sporili. Takže aj tu je ešte právna medzera - na koho sú zmluvy písané. Poistíte dom - muž napr. odíde k milenke, nie ste rozvedení, príde poistná udalosť - poistka je na jeho meno, bez jeho "účasti" si nepomôžete....to sú veci, ktoré nepredvídate nikdy ! Lebo zmluvný vzťah s akýmkoľvek odberateľom je vždy o fyzickej osobe, a zvyčajne je na meno muža.
@majlo1234 matematika 3 rocnika ZS. mate cely dom. tvoja polovica zostane nedotknuta. z muzovej polovice dostanes polovicu ty, polovicu si rozdelia deti rovnymi dielmi. tebe zostanu 3/4.
@matkahelka pravda, akurat terosku inak to funguje podla obcianskeho zakonnika- muzova cast sa deli medzi vsetkych dedicov rovnym dielom
Ja mam v mojom okoli vacsinou samostatne a schopne zeny, ktore mali svoje byvanie (aspon 1 izbak) a nasledne ho vedia prenajimat ked idu do manzelstiev. Naopak viaceri moji rovesnici (38r.) slobodni muzi byvaju v mama hoteli, zo svojich pohodlnych dovodov alebo cakaju, ze sa nastahuju k potencionalnej frajerke.. Doba sa meni, zial treba dnes mysliet racionalne a nie len motylikmi v brusku.
@naniki ani som nepísala aby ich vydedil - ale že môže zmeniť pomery… fakt neviem, prečo by deti nemali dediť len preto že otec si založil druhú rodinu. len preto že sa to macoche nepáči??
@biba_18 ved tak som to myslela - závetom môže iba opomenúť manželku, takže nezdedí absolútne nič......a ani sa nemusí o tom dozvedieť - až na dedičskom konaní
@majlo1234 ak aj rovnakým dielom, stále má manželka o tú svoju 1/2 viac - teda deti dostanú len čo na čo majú nárok, neoberú manželku o nič. ale aj to sa dá vyriešiť závetom - zmeniť tie pomery dedenia…
@biba_18 cisto teoretickyč, otec necha prvej zene a ich detom dom. Zalozi si druhu rodinu a s druhou zenou si kupia spolocny dom. On zomrie, pride dedicske konanie a druha rodina zeoreticky musi predat svoj dom, aby vyplatila podiel na tom dome detom z prveho manzelstva. Mne to nepride fer, i ked jwnto podla zakonnika

@anonym_autor tak my sme s muzom 20r,a neplanujem sa rozviest ani po dalsich 20r,a taky isty nazor ma aj muz.Takze ty planujes sa rozviest tak sa ani nevydavaj.To len na margo rokov trvania manzelstva.
@vladuska20 nikdy nemôžeš vedieť čo sa stane o ďalších 20 r.cokolvek cez psychickú chorobu, alkohol, frajerka, ty frajer, dlhý s tým by som bol opatrna, že neplánujem sa rozviesť o 20r😉