Strach z baktérií po korone: Vplyv na rodinu a vzťah
Chcel by som sa opýtať, ako vnímate strach z baktérií a kde je podľa vás ešte „zdravá opatrnosť“ a kde už začína problém. Manželka bola vždy viac čistotná (majú to v rodine, aj svokra je podľa mňa taký čistiaci extrém) ale po korone sa jej to výrazne zhoršilo. Ruky si umýva aj 20-krát denne, stále niečo dezinfikuje, mobil čistí po každom použití, kľučky doma utiera.
Na deti je v tomto veľmi prísna – musia si umývať ruky po každom dotyku s čímkoľvek, nemôžu sa len tak hrať vonku bez následného „očistenia“. Aj bežné návštevy alebo výlety ju stresujú, všetko sleduje, následne dezinfikuje.
Začína to mať dopad aj na náš vzťah – často sa kvôli tomu hádame, deti sú z toho tiež nervózne a mám pocit, že doma nemáme pohodu. Niekedy mám pocit, že si to aj ona uvedomuje, ale nevie si pomôcť.
Máte niekto podobnú skúsenosť? Pomôže niečo na to? Rozhovor, odborník, lieky, čas?
Skús možno áno
Toto je uz ano na odbornika... ako pises, ona si s tym uz nevie pomoct a narusa to vasu rodinnu pohodu. Lieky na toto nebudu, ale poriadna terapia, najdenie primarneho problemu (ak takto bola vychovana, plus to "vydesenie" v case corony to zintenzivnilo), budu jej vediet pomoct... viem, ze zeny s takymto problemom casto ventiluju napr. upratovanim cudzich domacnosti, potom su uvolnenejsie doma, ale je to narocne tak ako tak...
určite psychiater - najprv lieky a potom aj psycholog možno bude stačiť ...
Suhlasim, tu uz ide o OCD a ak sa s nou nepracuje, bude sa to zial zhorsovat. Uz teraz to zaslo pridaleko. Cim skor psycholog, s OCD sa da velmi dobre pracovat.
Isto to treba liečiť lebo toto nie je v poriadku. Aj nejaká " špina " je pre imunitu dobrá a umývať mobil po každom použití je už choré , rovnako ako nútiť deti zakaždým si umyť ruky keď sa niečoho dotknú. Veď aj koža sa im na tých rukách poškodí.
To sú veci, ktoré sa dajú väčšinou krásne zvládnuť vhodným prístupom a terapiou. Ale musí si to aj ona ako problém uvedomovať.
Máme to doma, zažili sme svoje. Musím zaklopať, že nastalo 95% zlepšenie. Ten človek sa toho nikdy nezbaví úplne, ale vie to dostať pod kontrolu, aby nezničil seba a ani svojich blízkych.
Sestra mala zanedbanuch susedov , starších. Zili v hrozných hygienických podmienkach, pili, fajčili, jedli konzervy . A oni dostali kovid. A im sa nič nestalo, mal mierny priebeh. Taky môj otec, zdatný, cvičil vo fitku. Milión doplnkov výživy a skoro zomrel. Tým chcem povedať, alebo by trebalo naznačiť teda žene, že prílišná hygiena je niekedy skôr na škodu. Hlavne teda je na škodu ak telo nie je v kontakte s mikrobiomom
Tak ma to dost uzkostlive, az neuroticke, by som povedala. Ja som podobna, ale klucky teda neutieram, ale napriklad, ked sme vonku na ihrisku a deti idu nieco jest, tak prestreknem 80% alkoholom, aj sebe, aj im. Ked sa jedna o jedlo. Ruky si umyvam aj viackrat denne ako Tvoja zena, ale som doma, takze musim, kedze robim kadeco v domacnosti. Mobil tiez cistim, ale nie stale, hlavne po prichode zvonku a ked ho zamastim alebo deti 😅.
Ale mama mala pred 3 tyzdnami salmonelu a brutalnu, skoncila v nemocnici, ltt, co jej nezlyhali oblicky, a nakazila sa pravdepodobne v nemocnici na wc, ked boli na kontrole u lekara. Lebo jedli s ocinom vsetko rovnake a on neochorel. Jedine toto prichadza do uvahy. Povedala, ze bez dezinfekcie nikam uz nepojde.
Urcite sa dezinfikujeme viac ako prec covidom, ale takto extremne teda nie.
Neviem,ale moje deti sa tiež nemôžu hrať vonku niekde v pieskovisku,či teraz keď behajú kde kade s bicyklom a rovno by išli do detských a hrali sa len tak,bez umytia.
Kľučky občas umyjem aj ja. Ruky si umývam keďže za celý deň zratam určite 20x a nepríde mi,že som divná.
Kopa ľudí toto robi.
manzelka ma vazny problem ... pravdepodobne v mensej miere ho mala uz davnejsie a korona tomu velmi neprispela... to co robi problemom skutocne JE. odporucam navstevu odbornika
Poslala by som ju k psychiatrovi.
asi jej ostala nejaka trauma, ja som mala nie covid, ale chripku a skoro som sa udusila odvtedy mam dost nervy ked vedla mna ludia smrkaju a kaslu, bojim sa chodit do cakarni, su dve moznosti mozno si zvykla, alebo si vypestovala uzkost
Tým deťom s tou extrémnou hygienou len ubližuje, v skutočnosti je dobré, keď sa deti zašpinia, ich imunitný systém sa len vyvíja, takže ideálne je ak prídu do kontaktu s čo najväčším počtom patogénov, ktoré sa v prírode bežne vyskytujú.
Takže ak vaše deti budú po puberte alergikmi, svokre sa velice pekne poďakujte.
Či to manželka je taká? Tak aj jej sa potom nezabudni ešte krajšie poďakovať.
Umyť detom ruky po prichode zo zahrady, pred jedlom a po toalete musis. To je zaklad hygieny.
No ja si tiež umývam ruky stále aj 20x denne, a dcéru nutim tiež nakoľko je malá a tiež pcha stále prsty do úst a do nosa. Tiež všade vidím baktérie a následne choroby nakoľko je stále chorá , mala už aj dosť nepríjemnú črevnú virózu a taktiež sme ju už museli odcervovat. A budem to robiť kým nevyrastie a nepochopí že nemá robiť to čo robí radšej nech si stále umyje ruky ako následne riešiť zdravotné problémy. Ja taktiež robím na úrade, kde chodí aj veľa rómskych spoluobčanov z osád a aj iných ľudí tak preto si stále umývam ruky. Dodržiavať hygienický štandard je podľa mňa normálne a nie chore. Ale zas neumyvvam klucky stále (iba v práci 😀), vyzuvame sa vonku pred vstupom do domu a telefón si prejdem so sanytolom vždy keď prídem domov. Keby som nevidela 100x v MHD ako si soplavymi rukami chytajú držaldla a a stiskaju gombíky, kašľu a pľujú kade chodia no hnusi sa mi to. A ako hovorím radšej 100x umyť ruky ako dostať choroby a žltačky a neviem čo. Nech pokeca so psychológom, ale ja jej rozumiem. Ale na psychiatra to určite nie je.
No ja si tiež umývam ruky stále aj 20x denne, a dcéru nutim tiež nakoľko je malá a tiež pcha stále prsty do úst a do nosa. Tiež všade vidím baktérie a následne choroby nakoľko je stále chorá , mala už aj dosť nepríjemnú črevnú virózu a taktiež sme ju už museli odcervovat. A budem to robiť kým nevyrastie a nepochopí že nemá robiť to čo robí radšej nech si stále umyje ruky ako následne riešiť zdravotné problémy. Ja taktiež robím na úrade, kde chodí aj veľa rómskych spoluobčanov z osád a aj iných ľudí tak preto si stále umývam ruky. Dodržiavať hygienický štandard je podľa mňa normálne a nie chore. Ale zas neumyvvam klucky stále (iba v práci 😀), vyzuvame sa vonku pred vstupom do domu a telefón si prejdem so sanytolom vždy keď prídem domov. Keby som nevidela 100x v MHD ako si soplavymi rukami chytajú držaldla a a stiskaju gombíky, kašľu a pľujú kade chodia no hnusi sa mi to. A ako hovorím radšej 100x umyť ruky ako dostať choroby a žltačky a neviem čo. Nech pokeca so psychológom, ale ja jej rozumiem. Ale na psychiatra to určite nie je.
@kvietok1233 a moje deti chodia po záhrade a jedia sedmokrasky 😀
@kvietok1233 a moje deti chodia po záhrade a jedia sedmokrasky 😀
@cecilia29 tak zrejme nemáte zvieratká psíky a mačičky čo vám tam chodia pisat a kakať 🙂 pes taktiež niekoľko krát do týždňa donesie mŕtveho potkana a potom ho dcéra chytá okolo papule . Takže viem prečo to robím, nakoľko už mala zdravotné problémy 🙂

OCD…tu už treba psychiatra