Stretávali by ste sa so svokrovcami bez manžela?
Ahoj, zaujímalo by ma, ako by ste sa v mojej situácii zachovali? So svokrovcami sa snažíme vídať každý víkend (ak nie sme chorí alebo odcestovaní). Im to však nestačí a na manžela už dlhšie tlačia, že by sa chceli vídať s vnučkou (necelý rok a pol) aj cez pracovný týždeň, ideálne by chceli chodiť oni k nám bez ohlásenia. Manžel pracuje do večera, domov prichádza v čase kedy ukladám dcérku spať. Čiže to znamená, že by som sa s nimi mala vídať bez manžela, čo mi nie je po chuti. So svokrovcami nie som nijak pohádaná, ale ani k nim nemám nijak vrúcny vzťah, skôr je to z mojej strany také neutrálne, raz do týždná mi s nimi bohato stačí sa vídať. Nie sú to zlí ľudia, ale dlhodobo mi veľmi vadí, že na nich v ničom nie je spoľah, najhoršie je to práve ohľadom plánovania návštev. Napr. povedia, že prídu o 14, a dôjdu o hodinu a pol-dve neskôr, pritom to k nám majú 15 minut pešo. Alebo povedia, že sa zdržia len na skok, a potom u nás vysedávajú tri-štyri hodiny a nevedia odísť. Dokonca už párkrát prišli k nám cez deň domov bez ohlásenia, a ako to už býva, zazvonili v absolútne nevhodnú chvíľu. Dnu som ich takto ani raz nepustila, slušne som vysvetlila, že sa mi to vôbec nehodí, chcela som si v tomto naozaj hneď jasne stanoviť hranice. Ale aj tak to skúšajú, jednoducho to nerešpektujú, lebo im samým nevadí, keď k nim niekto príde neohlásene. S manželom máme dohodu, že komunikáciu s jeho rodinou rieši on, s mojou rodinou zase ja. Nepáči sa mi, že by som s nimi mala byť sama a púšťať sa do možných konflikov ohľadom ich dochvíĺnosti a ďalších vecí. Čo si o tom myslíte?
Nech vnučku zoberú niekam von, na ihirisko sa pohrať; na odrážadle sa previezť, posánkovať, ..: Ty máš aspoň chvíľu čas na seba, oni sú s vnučkou, nemusíš ich hostiť, všetci spokojní.
Ak by mi povedali,že prídu o 14:00 a prišli by o 16:00,tak by som skrátka nebola doma( bez ohľadu,či som naozaj preč, alebo nie) Majú to 15min., nie tri hodiny cesty,žeby mi bolo ľúto toho,že sa prehnali. Časom by si zvykli,ak nie tak ty by si sa aspoň vyhla návšteve.
@janinah a je také ťažké pochopiť, že autorkiny svokrovci sa tak ako Ty nesprávajú? Vidíš diskusiu o svokrach a hneď nabehnes kritizovať nevesty. Namiesto normálneho pochopenia, že nie každý to má ako Ty. Dokonca je normálne ľudské k niekomu nemať sympatie a áno, môže sa to stať aj Tebe. Našťastie sú preč doby, keď nevesty museli všetko zniesť a nakoniec sa z tých neviest stali zatrpknute a nerešpektujúce svokry.
@zuzana9393 spravanie hodne malého decka...to už radšej normálne do očí povedať,že ich tam nechce,že raz do týždňa staci...
My sme sa s rodinou vzdy stretavali spontanne. Komu kedy napadlo, alebo mal chut sa porozpravat, tak prisiel. S maminou som sa vedela rozpravat hodiny, ci sme sa stretli na ceste, alebo som prisla k nim, alebo oni ku mne. Mamina uz nezije a mne sa o takychto spontannych navstevach moze uz len snivat. Ale mam sestru a fungujeme takto. A vobec neriesime, ci je upratane, napecene, co ma oblecene… Ked sa niekam chysta, pochopim, odidem s nou, ona podobne. Ide o to, ci mas toho cloveka rada a ci si mate co povedat. Svokra ku nam kedysi chodila kazdu sobotu, teraz uz pomenej, muzov brat zasa kazdu nedelu, ale ked pridu aj mimo toho casu, tak sa mi z toho svet neruca. Chodili sme kedysi bez ohlasenia k starkym, k babicke, k tete… Aj oni sa hocikedy zastavili u nas na kratky rozhovor. Bolo to prirodzene, nikto to neriesil, mali sme sa radi…
@janinah váš komentár vezmem poporiadku. Svokrovcov beriem ako rodinu, ale to predsa neznamená, že nebudeme mať nastavené žiadne hranice, nie?
Nikde nevravím, že sa svokrovci môžu zdržať len pol hodiny, ale ak sami vopred povedia, že zájdu len na skok, tak ja si predsa môžem na zvyšok dňa naplánovať iný program, a čo potom? Podľa vás to mám potom na poslednú chvíľu zrušiť, lebo svokrovcom sa nechce ísť domov alebo ich poslať domov po pol hodine, lebo prišli na návštevu o dve hodiny neskôr než sme sa dohodli? Sama píšete, že u vás vždy viete, kedy kto príde, ale ja som podľa vás nenormálna, lebo to chcem mať tiež takto nastavené?
A áno, predstavte si, že mám svoj program. Aj na krúžky chodíme dvakrát týždenne, aj sa s kamoškami a ich deťmi stretávame, aj na nákupy do drogérie a potravín chodím. To je snáď tiež nenormálne? Mám radšej sedieť celé dni s dieťaťom doma? A s tým upratovaním.. asi už si nepamätáte, aké je to mať doma živé batoľa, ale áno, upratovať môžem naozaj nonstop a neberie to konca.
@janinah
A čo by si navrhla ty? Veď autorka jasne píše,že jej svojou nedochvilnostou a nespoľahlivosťou narúšajú denný program. Veď snáď je normálne,že s dieťaťom možno chce ísť na plávanie, možno sa stretnúť s kamarátkami s rovnako starými deťmi. Alebo by mala sedieť doma a čakať, či a kedy prídu?
Viem si predstavit, ze by mi to aj nevadilo, ak by som s nimi mala fajn vztah, preco nie, ale ak sa mas citis neprijemne, tak urcite nie. Ak by bola svokra fajn, podebatujete, pokocikuje atd. brala by som. Ale take fakt neohlasene caste navstevy nemusim a asi by som to netolerovala. Jednoducho, ked ti nie si blizki, to sa neda len tak sa pretvarovat.
A hlavne nemam rada, ked niekto nedodrzi cas, tak ked chcu prist nech pridu cca na cas plus mínus 15min v pohode, a zas keby vysedavali 4hod to je uz vela. Takze asi by casom vznikali velke hadky podla mna a ty by si bola samozrejme najhorsia.
@lenkakravcova kiežby to šlo, ale oni kočíkovať nechcú, ich to nebaví a nie je to pre nich plnohodnotnw strávený čas s vnučkou, ak sa s ňou nemôžu zahrať.
Tvoji svokrovci sú čísla.... jednoducho sa drž toho, že presne načas a neprekracovat dĺžku stretnutia. Ak budú meskat, smola...budu kratsie. Ty nie si bábika z porcelánu, ktorú si vezmú kedy chcú a ako dlho ich to bude baviť. Sú to dospelí ľudia a pochybujem, že takéto maniere im druhí žerú.
@natalka13 ako píše @rivini, pre mňa to naozaj pohotovosť je. Moja svokra ma v pyžame nikdy nevidela (vy sa bežne navštevujete oblečení v pyžamách či čo?), prvýkrát ma tak videla, keď u nás zazvonila neohlásene. Ja sa bežne tiež prezliekam ráno, keď vstanem, ale nie vždy sa to podarí, niekedy sú noci a rána s batoľaťom veľmi náročné a stane sa mi, že svoju rannú hygienu stihnem, až keď dcéru uložím na obedňajší spánok. Ktorej matke sa toto nikdy nestalo?
A ako píšem v úvodnom príspevku, svokrovcom som v týchto prípadoch vždy vysvetlila, že prišli nevhod.
Ja to mam so svokrou podobne, ona chodila vzdy neohlasene. Ja to aj chapem, oni to tak mali doma, ze sa s rodicmi ci sestrami tak navstevovali. Takze to berie prirodzene podla seba. Mne by to mozno nevadilo, keby nebola taky pedant a keby jej navstevy neboli plne zahanbovania, ak nieco nie je dokonale vyupratovane 🙂 Toto ako tu mas, toto ako si spravila a podobne 🙂 Oni maju obrovsku obyvacku, jedalen, maju kde usadit necakanych hosti. My mame v obyvke aj pracovnu a mame aj psa, ktory sa tu potuluje, na sedacke mame deku, lebo casto ta pes vyskoci... nam to nevadi. Ja by som svokru na tu sedacku ani neposadila, ale ak by bola ohlasena, povysavam ju a dam jej am cerstvo opraty potah, nie tu psovu deku 🙂 Ak sa neohlasi, tak poriadok tu nenajde 🙂 Oni maju napriklad v kuchyni spajzu, v pivnici maju tiez jednu miestnost len zasoby, velky mrazak a odobne, ja to musim vsetko zmestit do malej kuchyne, citim sa vzdy ako slaba gazdina, ze nemam nieco prichystane, ked pride neohlasene. V lete mava v chodbe muz dva paddleboardy, v obyvacke pod stolom ma cinky... tak to vyzera ako sklad nacinia 🙂
Najlepsie na tom je, ze ja som bola tiez taka poriadkumilovna, pedant, mam rada vyupratovane, ale vydrzi to tak pol hodinu. To by som nic ine nerobila len za dcerou a muzom chodila a upratovala po nich. Oni vsade vkuse nechaju omrvinky, zabudnute pohare, na umyvadle vlasy alebo fuzy, topanky na pol chodby rozhodene. Ja aj napominam, aj prosim, aj upratujem po nich, ale nechcem byt za furiu 🙂 Takze sme si na ten polochaos zvykli a velke upratovanie sa robi iba v sobotu. Alebo pred ohlasenou navstevou.
@jumama a tolerovali ste tie neohlásene návštevy, alebo ako ste to riešili? Podarilo sa vám nájsť nejaký kompromis, ktorý vyhovoval všetkým?
Tiež som poriadkumilovná, aj som rada upravená, a naozaj mi nie je príjemné, ak mi svokrovci zvonia na zvonček vo chvíli, keď mám doma ako po výbuchu, nie som prezlečená ani základnú hygienu som ešte popri dcére nestihla.
@dkl nemala by som problém stretnúť sa so svokrovcami aj sama bez manžela. Je to pre mňa úplne samozrejmé, mám super svokrovcov. Ale tiež by mi vadili neohlásené návštevy. A je úplne jedno, z ktorej rodiny. My sa vždy dohodneme. Nech si to s nimi manžel vydiskutuje. Veď tiež máte svoj program. Nemusíte byť vôbec doma. Môžeš mať niekoho iného na návšteve.
@dkl Svokra to dlho ignorovala a chodila si kedy chcela Je taka povaha. Ja naozaj ju aj vidim rada, ale jej hodnotenie by mohlo zostat za dverami. Kvoli tomu som na trnoch. Druha vec je, ze svagrovci mali neskor deti ako my a ona sa uplne preorientovala na nich, svagrina je rada, ze jej pomaha, a my ze to od nas odklonilo pozornost. Uz mame pubertiacku, vacsinou aj nebyva doma, ani na prazdniny uz nechce, cize uz je to take ine trosku 🙂 Uz tolko nechodia ku nam, ked tak ked sa oslavuje nieco alebo tak a to pozyvame.
Ja chodievam bez muža s deťmi často, keď sú doma a svokra nás zavolá, alebo sme na prechádzke a ideme okolo ich činžaku, tak jej zavolám, či môžeme prísť na chvíľku sa pohrať (maju u nich vlastnú detskú izbu) bývame od seba 10min pešo. Minule sa mi stalo, že som si zabuchla kľúče aj s mobilom doma, utekala som k svokre rano o ôsmej, zavolala som z jej mobilu mame, aby poslala oca z roboty, aby mi išiel otvoriť dvere k nim a ja si mohla vziať náhradné kľúče. 😁🙄
Dnes mi svokra smutná písala, že sa jej vrátila choroba, a že už sa tešila na našich chlapcov po týždni. Navštevujeme sa dosť často.
Ja by som tiez neohlasene navstevy nedala, proste vzdy sa da dohodnute vopred, ci navsteva obom stranam vyhovuje. V zasade by mohlo stacit, aby zavolali polhodku vopred, ze ci by ti navsteva vyhovovala a Ty im das vediet, ako ste na tom. Za predpokladu, ze by respektovali, ak na navstevu nemas cas/naladu/priestor a nenutili by stretnutie.
Aj my máme svokrovcov 10 min. od nás, sú na dôchodku, ale v živote ich nenapadlo prísť k nám neohlásene, a to od nás majú aj vlastné kľúče (pre prípad núdze). Stretávame sa cca raz za 2 týždne u niekoho doma, medzitým keď je pekne tak aj občas vonku niekde na ihrisku. Pri 4 deťoch a krúžkoch, ktoré hlavne tie staršie majú, sa častejšie moc nedá, cez víkendy mávame aj vlastný program. Kým bolo deti menej a mala som viac času, bola som u nich pár krát aj cez týždeň bez manžela, nemala som s tým problém, vzťahy máme dobré. Moja mama žiaľ býva dosť ďaleko, tak aspoň majú väčší kontakt s druhými starými rodičmi. Zariaď sa hlavne ako Tebe vyhovuje. Ja dosť často napr. musím upratovať a pod a oni sedia v obývačke s deťmi (a s manželom - ale dá sa to aj bez neho 🙂 ). Alebo zbehnem do obchodu a pod. Takže má to aj výhody tieto návštevy (ohlásené), veď nemusíš s nimi 2 a viac hod sedieť a konverzovať.
Neznášam keď niekto mešká. A ešte aby meškali 2hodiny a nedajú vedieť?? To nech už ani nechodia 😃

@natalka13 tak ak by som sa nikdy nevedela spolahnut na to, kedy navsteva pride a kedy odide, ano, citila by som sa v „pohotovosti“. Tu ide o to, ze ako autorka pise, chcu prichadzat spontanne, podla toho, kedy to vyhovuje IM. Pritom to vobec nemusi vyhovovat dietatu, ktore je Mozno v tom case hladne, unavene , alebo to nevyhovuje neveste, ktora sa musi o potreby dietata postarat. Svokra ma v pyzame videla velakrat. To vsak neznamena, ze ma moze navstevovat podla toho, kedy to vyhovuje jej. Mam dieta, ktore potrebuje stalu pevnu dennu rutinu. Ak by mi ho niekto zvonenim o 14 tej zobudil, garantujem, ze by som mnou uz nemal chut pit kavu😅. V 1,5 roku dietata som bola v noci casto hore aj 3-4 hodiny vkuse. A boli dni, ked som bola rada, ze ma doma nik neotravuje a nemyslim, ze by sa za toto musela akakolvek matka ospravedlnovat. Rovnako mam dieta, ktore obcas samo nechce travit cas so starymi rodicmi, ale so mnou. Ak chcu stari rodicia travit cas s vnucatom, mozu sa predsa dohodnut na dni, case a drzat sa toho. Skoro dochodcovia, ktori si mozu kedykolvek oddychnut sa predsa mozu lahsie prisposobit mladym unavenym rodicom ako naopak. A to nema nic spolocne so svokrovcami, ani moji rodicia sa ku mne takto nespravaju a respektuju, ze mam vlastnu rodinu a domov.