Sú mladí skutočne leniví alebo pracovití?
Neviem ako túto tému nazvať. Ale prečítala som si par komentárov pod príspevkom o dôchodkovej reforme v ČR. Ja sa teda do ekonómie nevyznám a dovolím si tvrdiť, že komentujuci už vôbec nie, ale to nie je podstatne. V podstate všetci, čo tam písali mali asi 50+, spustil sa tam totálny náklad na mladšiu generáciu, na ľudí čo su ich deťmi. Ako nevedia nič robiť, žijú len z podpory s neviem čo. Ja ani neviem čo chcem týmto príspevkom dosiahnuť, je mi jasne, že keď ma niekto svoju pravdu, tak si ju bude mať aj keby sa postavím na chlpy. Ale ide mi o to, že tí ľudia si uvedomujú, že to je generácia, ktorú oni vychovali? Že aj napriek tomu, že manuálne sme určite zleniveli, musíme makať v tej práci na 100% a prinášať výsledky. Pamätám si veľmi dobre historky starého otca o tom, ako polku smeny naťahovali pálené a druhu polku podriemkavali a po 6 hodinách padla. Teraz led si chce niekto udržať zamestnanie, z ktorého sa dá vyžiť a zariadiť si vlastne bývanie, čo je tiež kapitola sama o sebe musí každý deň byt lepší ako bol včera, lebo zamestnávateľ očakáva výsledky. A títo ľudia idú hovoriť ako sa oni v živote namakali a my nemáme robiť nič iné, len robiť na ich sprosté dôchodky. Ja nemám problém s tým, že všetci robíme na dôchodky starším ľudom, ale to, že tie dôchodky su malé nie je pre to, že mladi malo robia a hentí si vôbec neuvedomujú, že ja čo mám teraz 25 rokov sa dôchodku možno ani nedožijem, lebo pôjdem z prace rovno do domova 😂 alebo sa mi pošťastí a posetrim aspoň na par dôstojných rokov. ja neviem, možno je to moja sociálna bublina, ale mám paradoxne pocit, že mladi sa idú zodrať aby dostali čo chcu a žili slušný život a nie ze čakajú ako ich bude každý len dotovať. Ako jasne, vyžierky sa nájdu, ale nemyslím si, že by taká bola väčšina mojej generácie.
A inak, ak by bola ktorakolvek generacia lenivejsia, je to aj CIASTOCNE vizitka tych, ktori ich vychovali,ci?
@tululu ano, je to vizitka aj predchadzajucej generacie. Nechcem vidiet tu poslednu, ktorej rodicia ofukuju rit, hejtuju ucitelku, ze im dala domace ulohy, rodicia robia ulohy za deti, deti nerobia nic v domacnosti....nie su vedeni k samostatnosti, zodpivednosti....cest vynimkam.
@stanulienkat nemusím si čítať o socíku, ja som v tom žila. A pracovala. A čo tak hovoriť o tom, že z platu si človek vedel aj čo to usporiť a vložiť do banky, kde krásne rástli úroky. Mladomanželská pôžička z ktorej odpísali čiastku pri narodení dieťaťa, ktorá bola mimochodom bezúročná. Z ktorej sa dal zariadiť skoro komplet byť. Ceny stavebných materiálov boli nízke. Mladým boli poskytnuté podnikové byty. Stabilná práca, žiadne úrady práce. Kompletná zdrav. starostlivosť, kde rovno od obvoďáka, ste si ešte v ten deň vybavili aj odborného lekára. Žiadne polročné alebo aj viac čakacie doby. V školách každé dieťa zadarmo školské pomôcky. Deťom letné tábory za smiešne ceny. ROHA dovolenky, taktiež za smiešne ceny. Takže kto chcel vedel ušetriť. Veď ľudia ešte dlhé roky žili z úspor. A to že obchody neboli zahltené brakovým tovarom, no aká smola. Nevyskúšaš, nevieš.
@egonsk Veď ja sa ti o to ani neprosím.
@baboadel ty zi zila v alternativnej realite? Nie, uspory malo par vyvolenych:masiari, pumpari, veduci restauracii-lebo kradli. Dovolenky pri mori de facto neboli. Boli u babky nazahrade a nie preto, ze by tam bolo uzasne. K moru nebolo ist za co. A k aj bolo, nedalo sa. Preco nas sudruhovia nechceli pustat do toho hnusneho kapitalistickeho bloku? Tabory boli dobra vec, no lacne na tu dobu neboli. Z celej triedy boli mozno 2 ziaci. Byty zadarmo-ok. Aj my sme dostali. Hned po tom, co nam v rodine zhabali 2 rodinne domy v Ba. 80te roky-sedacka 25 tisic, obyvacia stena (zo znamosti, lebo ani to sa nedalo dostat) 30 tisic korun. Pri plate 1000korun!!!!!!!! Hadaj kolko rokov sa to splacalo???? Skoro ako teraz byt. Teraz si kupis sedacku aj nabytok z jednej vyplaty. Tv takisto. Zakladne veci-texasky, tv, magnetaky za drahe peniaze v Tuzexe... atd... som rada, ze je tato doba.
@medda_beda
@nikpa Neviem koľko máte rokov a koľko ste si odžili v minulom režime pred rokom 1989, ale k bytom zadarmo len toľko - rodičia aj svokrovci majú 75 rokov a veru byty zadarmo nedostali.
@chodec15 Teraz pozerám, že jedna z tých, čo to písala, má 26 rokov 😂 Takže v socializme si toho odžila až - až 😂😂😂
@egonsk Russký troll ako ty sa nezapre... hľadá triedneho nepriateľa a tým je ten schopnejší od teba. Vraj ľudia okolo 30-tky mali zázemie 😂😂😂 len červené kurvy so straníckou knižkou ty hlupák. Šikovný človek tu nemal miesto a aj preto to v tejto krajine vyzerá po 35-tich rokoch ako 16.11.1989. To že dneska mladý ľudia netúžia budovať päť ročnice a kydať hnoj na JRD neznamená že sú všetci lenivý a darmožráči... Ale to socka ako ty nemôže pochopiť,nato nemáš mentálnu kapacitu.
@bambulka79 Dakujem za poskytnutie pohladu do tvojej inteligencnej vybavy nielen mne, ale aj sirokej verejnosti, urcite su na teba rodicia hrdi a preto ti poprajem vsetko najlepsie do zivota, aby si ten negativizmus aspon ku sklonku zivota stratila a ta osvietila pravda, lebo ked sa tak stane, tak pod tou tarchou to uz nevydrzis a spokojne skonas.
Ja mám úplne iný pocit. Mám pocit, že zamestnávatelia si nevážia dobrých zamestnancov. Čím viac človek pracuje, čím viac do práce dá, tým horšie a čo je pre mňa osobne záhadou, tak človek, ktorý sa len fláka a nič nerobí je nakoniec obľúbenejší a idú sa z neho po**ať. Proste nevážia si zodpovedného a spoľahlivého pracovníka a kadejakého lempla áno.
@valeria_h tiež asi záleží od zamestnávateľa. Ja pracujem vo firme, kde ak nepočítam dobre vzťahy na pracovisku a ze sa tam poznáme trošku lepšie, tak som len premenná v grafe na ktorého základe som ohodnotená. Žiadna robota navyše mi neprinesie ani cent a tak jediny dôvod, prečo by som niečo take robila je moja dobrá vôľa a snaha pomôcť kolegovi. Lenže my sme sa tam stretli taká partia, vo veku od 25 do 60 rokov, že sme na jednej vlne a sme všetci rovnakí pracanti a aj rovnaké hovädá. Pred tým som pracovala v jednej firme mimo môj odbor kym som si našla túto prácu a tam bol kolektív taky, že navzájom na seba donášali, závideli aj rakovinu a v takom kolektíve urobiť niečo navyše len tak z dobroty ja teda odmietam
@zuzanockamt ale ja nikde nepíšem, že byty zadarmo dostali všetci. Ani ze vtedy to mali všetci ľahké a teraz to majú všetci ťažké. Uviedla som zopár príkladov prečo napr. to táto generácia nemá ľahké a kto chce dôstojne žiť, nemôže si dovoliť byť lenivy. A každý sa chytá len toho, že som spomenula byt zadarmo.
Ale no ták veď tí fb komentátori maju IQ hojdačky..
Však sa vedia hádať kto je väčší debil..
A bohužiaľ od 50 hore najviac a čím starší tým viac od veci tam píšu.. stačí si pozrieť nejaký politický článok a tam sú skvosty 😁😁 Slovenska
Priznávam čítam to občas a potom sa na tom smejem s mužom..
Však z toho si netreba nič robiť každý sám vie aký je a mne osobne je úplne jedno čo si kto o mne myslí ci hovorí..
Co im ale vziať nemôžem je ,že niektorí sú fakt vtipný 😁
@zuzanockamt V našich rodinách pracovali ľudia vo veľkých podnikoch roky.Napísala som, že sa ľudia vedeli dostať k bývaniu jednoduchšie nie, že im pečené holuby padali.
Aj ja som žila v takom byte a ľudia sa vedeli aj uskromniť takže nepotrebovali mať všetko hneď.
Máš pravdu.Nezažila som socializmus, ale môj manžel aj jeho aj moji rodičia, tety, ujovia tí všetci áno.
A ešte ani raz som ich nepočula sťažovať sa tak ako mladšiu generáciu.
Ani raz som od nich nepočula, že by žili v takej neistote.
Ja mám skôr názor že sú šikovnejší a keďže je "internetová doba " tak si berú príklady aj zo zahraničia manuálnej práce sa snažia vyhýbať ale na druhej strane prečo by mali pracovať vo fabrikách a ničiť sa lebo "práca šľachtí" keď môžu ľahšou formou zarobiť.Samozrejme nemyslím deti ktoré sa nechajú živiť a celý deň sedia za PC . Obdivujem šikovnosť mladých a podporujem cestovanie, štúdium nemyslím si vôbec že sú lenivý skôr som sa stretla bohužiaľ aj z osobnej skúsenosti na neustále žundranie na mladých ale smutné na tom je tá skutočnosť že človek ktorý si za čias komunizmu nič nedokázal našetriť, zariadiť bývanie ani o rodinu sa postarať len sa predieral životom na oko dával najavo len smutný obraz ako by chcel byť úspešný ako ty "mladý" takže určite nehádžem všetkých do jedného vreca 🍀
@zuzanna33 Ty sa však vyjadruješ, akoby všetci dnešní mladí ľudia boli absolventi VŠ, ktorí sú draví, ambiciózni a šikovní. To je však možno 20% dnešnej mladej generácie. Potom sú tu aj úplne obyčajní a priemerní mladí ľudia, ktorí majú vzdelanie s maturitou, alebo učňovku bez maturity. Môj syn tento rok skončil učňovku, odbor stolár. Zamestnali ho vo firme, kam chodil praxovať. Vybrali si jeho, lebo chodil na prax načas, nemal absencie a keď tam bol , tak netrávil čas na mobile a nezašíval sa na cigaretu.
Nie všetci mladí ľudia majú také vzdelanie, aby si mohli dovoliť manuálne nepracovať a zarobiť ľahšou formou. Akou ľahšou formou? Jedine, že by predávali marihuanu.
@nikpa mohla by si si prosím hodiť do kalkulačky 50 - 35? Chápeš prečo, že?
Ono ti to ukáže koľko mali rokov ked padol komunizmus. Dvíha ti tlak koľkí päťdesiatnici dostali byt zadarmo a ani nevieš že oni boli vtedy deti a odsrali si následne to najhoršie obdobie, kedy ich rodičia vo celkom prichádzali o prácu, na nic neboli peniaze a keď niekto skúsil podnikať, výpalníci mu hned ukázali akú ma hodnotu život.
Je lahke povedat dnesni mladi to su lenivcu,dnesne matky to su neschopacky,dnesne deti to su rozmaznanci. Komu pomozu taketo nalepky? Uz od staroveku stara generacia nadavala na tu mladsiu,aky je to moralny upadok a cuduj sa svetu ludsky druh este nevymrel 😃. Nechajme mladych mladymi aj s ich nazormi a predstavami ako by mal svet fungovat. Oni casom dospeju,urobia si skoly,ziskaju pracovne skusenosti a mozno aj v oblastiach co dochodcovia nevedia ani vyslovit,nie to este porozumiet. Ludia nie su staticke veci co sa nemenia a nevyvijaju. Ja som tiez mala v 15tke nejaku predstavu o zivote,ktora sa casom zmenila a bude sa menit az do mojej smrti. Dnes uz viem pochopit aj starsiu generaciu,avsak aj k tej mladsej mam pomerne blizko. Podla mna starsi ludia by mali mat najvacsiu vieru v mladez,lebo len ta im bude robit na ich dochodky a spravovat tuto krajinu,ked oni budu uz nacisto odkazani na cudziu pomoc.
Ale veď život je diametrálne odlišný ako ten, ktorý žili naši rodičia/ starí rodičia. To sa nedá porovnávať, keďže príchodom internetu mladí majú naozaj obrovské možnosti ako žiť, kde žiť, čím sa živiť a chcú si život aj užívať a veru nikto si dobrovoľne nevyberie makačenku od rána do večera päť dní v týždni, ani ty.
Som 50+ a fandím každému kto zo seba nechce nechať robiť ťažného vola.

No a este moja posledná esej k téme autorky. Ti dnešní mladí okolo 20, to sú naše deti. Našej generácie 50+. Aké sme si ich vychovali, také ich máme. Možno tým, že sme sa snažili uľahčiť im život, odstrániť z cesty všetky prekážky a obklopiť ich všetkým tým materiálnym, čo sme my v detstve a mladosti nemali, sme ich spravili menej psychicky odolnými, menej solidarnymi, sebeckejšími. Náš systém je založený na medzigeneračnej solidarite. Bez neho nám ostane čo? Dôchodcovia odkázaní na výživu svojich detí, žena na materskej na svojho muza, žena s dieťaťom bez muža, siroty a nezamestnaní na dobrovoľnú charitu tak ako to bolo pred 100 rokmi. To by sa asi nikomu nepáčilo.
Ale ja verím v silu pokroku, veď tie generácie po nas vynašli také úžasné veci ako je internet, mobil, Skylink a robotický vysávač. Tak verím, že prídu aj na to, ako sa postarať o dôchodcov.
Btw mám 50 a nechce sa mi už robiť. Keby som mohla ísť do dôchodku, neváham ani sekundu. Som lenivá?