icon

Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?

pupavka234
19. nov 2023

Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?

rakahaka
19. nov 2023

Poznam rodinku kde manzelka ale ze nikdy nepracovala, mali viac deti a cely zivot sa starala o nich, mali aj zvierata. Muz povedal ze zarobi tolko aby ona do prace nemusela. Nikdy jej to nik nevycital ani nekukal cez prsty. A za mna krasne gesto od muza, ktory vie co domacnost obnasa a zena ktora suhlasila ze obetuje zivot rodine a statku 🙂

aurora33
19. nov 2023

@zuzanapjat ok len som sa tak zamýšľala. Moje chvalabohu veľmi choré nebývajú, ani po nich nemusím kričať, ani neplacem doma od únavy, takže ja som takto spokojná 🙂 aj deti aj manžel 🙂

chodec15
Odpoveď bola odstránená
zuzanapjat
19. nov 2023

@aurora33 myslím, že to je najhlavnejšie. Každému vyhovuje niečo iné. Ja by som nebola ani proti, keby chceli byť moje deti vzdelávané doma a tiež také niečo nie je pre každého a ani by som to nebrala ako ľahkú úlohu. Proste moju úlohu v rodine beriem ako plnohodnotné zamestnanie.

anonymanonym
19. nov 2023

V amerike neviem, ale v takom holandsku je uplne bezne, ze su zeny doma aj so starsimi detmi, resp. ze ked uz tak pracuju na skratene uvazky a nie na plne..

rorino
19. nov 2023

@pupavka234 ja by som skôr povedala,že u nás si máloktorá môže "dovoliť,byť "iba" žena v domácnosti"

aurora33
19. nov 2023

@anonymanonym o zalubach nepadlo ani slovo, ok? Na tie si viem nájsť čas keď prídem z prace. Len proste nepochopím čo také robia ženy denno denne keď su vlastne doma samé. Každý jeden deň týždeň mesiac…

sasa1310
19. nov 2023

@zuzanapjat tak to sa ešte ako tak dá. Ja si neviem predstaviť, že by mi bol 3 týždne preč, potom príde na pár dní a ja sedím doma a čakám kedy pošle prachy.

marca12
19. nov 2023

@pupavka234 Nesudim skor obdivujem. Ja by som to nedokazala a pritom by som sa chcela dostat do takeho stavu,ze budem chciet byt doma. Ja som nezavisla povaha,extremne samostatna a neviem byt zavisla ani na muzovi. To mam aj teraz. Mame spolocnu domacnost,ale mam problem aj s tym,ked mi nieco len tak kupi. Ideme na nakupy,idem si kupit nieco a on to zaplati. Neznasam tuto povahovu crtu na sebe. Preto obdivujem zeny,ktore dokazu byt doma. A zena v domacnosti je tiez plnohodnotne povolanie. Podla mna sa lenivost neda merat povolanim. Ja chodim do prace,ale leniva som ako vos. Kolkokrat sa mi doma nic nechce a nerobim nic. V praci musim makat,ale doma si spravis kedy potrebujes. A takisto to maju aj zeny v domacnosti. Niektore sa nezastavia a uplne vsetko doma robia,o vsetko sa staraju,doslova ako sluzky,muz pride na hotove. A potom su zeny,ktore vyuzivaju,ze sa o nich niekto stara a uzivaju si zivot doma hlavne pre svoj prospech. Preto nesudim,lebo neviem kto ako funguje a je to kazdeho vec ako zije.

slovakboy
19. nov 2023

@pupavka234 súhlasím aby ženy boli v domácnosti čo najdlhšie ale nie na furt. Aby sa mohli realizovať. Moja bola doma 8 rokov.

mamina7070
19. nov 2023

toto je kazdeho osobna vec a nikde nie jenpredpisane ze sa musi tak a tak

mam blizke osoby co su doma 12 rokov s detmi mam aj taku co za zivot (ma 45) odrobila dva dni proste je to na kazdej rodine ako im to vyhovuje

ja nechapem skor tie co nemaju co dat detom jest fajcia jednu od druhej a su na davkach

anonymanonym
19. nov 2023

@aurora33 tak napisala si "ale fakt netuším čo by som doma robila kým by boli v škole. Teda okrem statia za sporákom." A ja som na to reagovala, ze mi hned napadne xy cinnosti, ktore by som robila... A statie za sporakom medzi ne nepatri 🙂 Na vsetko si vie clovek najst cas aj po praci, na povinnosti aj zaluby (aj ked pri beznom pracovnom zivote, deťoch a domacnosti, zostava kolko casu na zaluby? Velmi malo...)... Ono nie kazdy chce zit v neustalom zhone, strese a 8 hodin z dna (+ obedna prestavka + cas na presun do a z) travit pracovanim v podstate na niekoho ineho... 🤷‍♀️

anjelicek26
19. nov 2023

Ja musim priznat, ze som clovek, co potrebuje mat svoj plan B... keby sa nieco stalo - vzdy vediet z jedneho dna na druhy uzivit celu rodinu samostatne... som rada, ze "nemusim", ale som rada, ze viem, ze by to bez problemov islo... Prve roky som robila na skrateny uvazok, ale vzdy od 1,5 roka veku deti... 5 hodin denne 4 dni v tyzdni kym mali tri roky - takze trojdnove vikendy, potom hore na 30h (od siestej rana do 13tej a potom po nich do skolky-skoly), potom full time (doobeda v praci, vybrat deti, dat im obed a poobede home office), teraz ked je muz doma tak cisto office full time... vzdy sa "kariera" musela prisposobit rodinnej situacii, ale nikdy nie az tak, aby som nerobila nic... ako pisem vyssie, ja potrebujem mat nieco svoje vlastne, kde sa aj nieco naucim, zlepsujem, idem karierne hore, financne zlepsujem, proste vidim postup... postup jasne vidim aj pri detoch ako rastu, o to nic 😅 Mna domaca rutina jeden den ako druhy ubijala... nie kazda zena to tak vnima a je to v poriadku.

janka2000
Odpoveď bola odstránená
deti95060810
19. nov 2023

skôr sa jej čudujem že čo robí celé dni doma...
poznám matky čo sú doma s post. dieťaťom, ale s zdravým nepoznám ani jednu....

aurora33
19. nov 2023

@anonymanonym tak som to asi blbo napísala. Na záľuby som ani nepomyslela. Skôr som premýšľala, aky mám teraz život že prídem z prace, hodím do pracky, vyvesil upracem, niečo navarím, pomedzi to úlohy s deťmi, ideme von, zahráme sa a idú spat. Že vlastne stíham všetko (jasne že aj s manželovou pomocou). Preto som premýšľala, čo by som robila kebyže som doma stále a manžel v práci a deti v škole. A popravde asi by mi bolo blbe venovať sa svojim koníčkom a nechať sa živiť mužom. Neviem 😅 asi by som si to až tak neuzila, keď to všetko stíham aj teraz.

dharmasanata
19. nov 2023

Je to každého vec ako si svoj život žije. Nikde nieje napísané že človek musí chodiť do práce, nežijeme už v tých rokoch keď sa takýto človek súdil. Ak na to majú peniaze a netrpí tým rodina, ani ona, prečo nie. Koľko ľudí chodí do práce preto, lebo musia z niečoho žiť, žijú z výplaty do výplaty a v tej práci trpia, sú nervovo vyčerpaní. Iné je keď vás práca baví a napĺňa.

heln
19. nov 2023

@chodec15 dobre, mozno to bol americky sen strednej triedy, ale brane to bolo ako normalna vec.

erikavesela
19. nov 2023

@majamat ziadny dochodok sa vyrayavat nebude, leno jednoducho nebude, prip.vsetci budu mat viac-menej rovnako...na dochodok treba mysliet cely zivot

liv1
19. nov 2023

@lili929 ver ze im/nam ta socializacia nechyba. Ja som sice roky rokuce pracovala z domu - len kedy sa mne chcelo a teda niekedy aj ked si akoze “zena v domacnosti”, tak mas toho viac nez dost. Jednak ze ta domacnost nepusti, zalezi aku mas domacnost o kolko deti sa staras, kolkym clenom peries, zehlis, na ake kruzky a kam chodi a kolko deti, ci mas byt/dom, zahradu, alebo aj aj, ci chatu, ci nepomahas aj starym rodicom, ci chodis/nechodis sportovat, ci chodis/nechodis na kurzy, vzdelavas sa, zaujimas sa, vybavit ked treba detom/rodine kupit veci ides cez den, postihas s prehladom vsetko kludnejsie a v pohode a socializacia chyba iba tym, ktore sa nemaju s kym stretnut. Ale baby co nemusia pracovat vacsinou maju v okoli aj ine kočky co nemusia pracovat a tak sa mozu hocikedy stretnut.
Takze za mna, neriesim. Vacsinou do domacnosti a zivota druhych ludi nevidime zdaleka tak podrobne, ako by sme si mohli mysliet. Ja som isla po sto rokoch do prace, mam teraz kvazi 2 roboty, ale zdaleka nestiham tolko a nemam tak upratane ako predtym. Takisto deti nemaju 100% fullservis, ovela viac sa zapaja muz, a tiez nam to obom dost zasahuje do zivota, ak chceme aby sa aj deti rozvijali, neostavali po skole len doma, mali kruzky atd. atd. a aby to fungovalo.

No a aby som to uzavrela. Nemienim takto zit do 65. Ak bude treba ze nebudeme mat financie, tak ano. Ale ak sa bude dat, budem sa snazit, aby moj zivot nezavisel od mojho zamestnavatela. Bud zarabat sama na seba v case kedy to vyhovuje mne ako predtym, alebo proste nie full time. Zeny co chodia do prace, maju povedzme dve deti a viac (s jednym neviem ake to je), ak su vo veku napr. ZS, a pracuju 5 dni v tyzdni 8,5 hodiny, potom ucenie, domacnost, kruzky, varenie atd atd., tak to pre mna nie je zivot. Resp., je to zivot sice drvivej vacsiny zemegule, ale tato vecna nahanacka je podla mna uplne na puk..

chodec15
Odpoveď bola odstránená
vevapeto
19. nov 2023

@pupavka234 Žena v domácnosti je to najhoršie povolanie, ktoré poznám a nie je adekvátne zaplatené 🤣 lebo máš na starosti chod domácnosti a všetko , bez dňa voľna a aj tak budú na teba pozerať že ako ti je vlastne super🤣

viky173
19. nov 2023

ako pokial by som ju ja nemusela zivit, tak mi je to sum a fuk, ci dakto chodi do prace alebo sedi cely den doma na gauci

mamamasama
19. nov 2023

@zuzanapjat citim z tvojich slov spokojnost. 🥰🥰🥰Tie nevrazive kometare si ani nevsimaj. Nie kazdy moze byt doma s milovanými, tak ich to škrie.

hortenziaj
19. nov 2023

@syslik81 máš pravdu, pozerala som si to. Ale jedným časom chodila a šírila sa info ze ti co nepracujú majú dôchodok z priemerného platu a ti co pracujú za minimálnu mzdu z tej mzdy, čiže nepracujuci by vyšiel z toho lepšie ako pracujúci

panonia
19. nov 2023

Je mi to jedno.

nikyball
19. nov 2023

Mna tu raz pobavila tema ako sa zena v domacnosti stazovala ako ma toho vela a nevedela pochopit ,ze to, naco ma ona cely den bezne zvladaju zeny , ktore chodia do prace.

anonymanonym
19. nov 2023

@aurora33 ty podla teba stihas vsetko, iny clovek by to tak mozno nevnimal 🙂 to je podla mna to.. ze kazdy mame rozne povinnosti, zaluby, a hlavne aj rozne priority a vnimanie zivota

elizita
19. nov 2023

@pupavka234 pre mňa je to absolútne zvláštne hlavne ak nie sú zabezpečené inak. Teraz klepne zo dňa na deň aj mladého, zo dňa na deň môžeme ktokoľvek zostať bez živiteľa rodiny. A nemať nič v rukách,žiadnu prax a potom vyplákavať že nemám z čoho žiť... chápem,že niekto sa vidí v tej domácnosti ,varení,pečení,ale má to aj B... Hlavne mám alergiu na také,čo 10r len chrlia výhovorky prečo nemôžu oni ísť do práce a v "lepšom" prípade sa ešte sťažujú že muž donesie málo 🤦

letfenixa
19. nov 2023

Mňa by byť len ženou v domácnosti zabilo, nie som žiadna gazdinka, aby ma to lákalo.