icon

Súžitie s partnerom a hypotéka. Ako to riešiť?

Dnes o 10:46

Ani neviem ako nazvať túto diskusiu . V skratke s partnerom sme spolu 13 rokov , nepožiadal ma zatiaľ o ruku , máme 6 ročnú dcéru má jeho priezvisko. Máme kúpený byt na hypotéku ..teda máme ... Ja len figurujem na hypotéke spolu s partnerom , ale byt nie je môj . Viem že ani nie je jeho je stále banky . Ale nie je tento byt písaný na mňa . Len na neho . A pritom platíme spolu všetko . No a teraz moja sesterka po dlhých rokoch s 3 deťmi takto ostala s holou ritou lebo nič nemala a ja som si uvedomila že podstate nemám tiež nič . Raz ak by sa nedajboh niečo stalo ja nemám kam ísť s malou ..nemám nič . Myslíte si že je toto dobré riešenie ? Ako tak máte vy s mužmi v spoločnej domácnosti . Moja mama ma s mužom dom a je polovica jej a polovica jeho . Ja neviem teda či ja som krava alebo čo ..ale tolerovali by ste to ? Je to podľa vás okej ? Chystám sa na rozhovor s partnerom . Nejak som to do teraz neriešila , ale keď vidím že v živote není nič isté a tu moju sesterku s deťmi mám strach .

Strana
z5
simca06022011
Dnes o 14:29
@crazy_cat_lady

@simca06022011 rucitel je v podstate tiez dlznik, ak jej partner prestane platit, tak bude banka tie peniaze vymahat od rucitela, nie ze ona nema ziadnu povinnost platit

@crazy_cat_lady nie, je to uplne ina vec. Rucitel IBA ruci... ak nebude platit je na rada, ale dovtedy povinnosti nema ziadne

simca06022011
Dnes o 14:29
@anonym_c7520e

@simca06022011 "nemas ziadnu povinnost to platit" ... a naco by potom bola funkcia rucitela? Ten ma povinnost platit v pripade, ze dlznik nesplaca...

@anonym_c7520e plati co som o jedno vyssie napisala tiez.. nemylte si pojmy

katkazatka
Dnes o 14:32
@buberova

Koľko mu mesačne posielaš? Ak 100€ a hypo je 500€ tak asi nemáš nárok žiadať polku bytu. Ak mu posielaš polku hypo tak asi aj áno. A zvlášť ak sa podieľaš aj na iných výdavkoch

@buberova ak by mu posielala aj celu ciastku, tak narok nema!

anonym_b7dfe4
Dnes o 14:36
@simca06022011

@anonym_c7520e plati co som o jedno vyssie napisala tiez.. nemylte si pojmy

@simca06022011 a v com vidis velky rozdiel v pripade , ze ten jej prestane platit? ako spoludlznik platis, ako rucitel platis. ci?

simca06022011
Dnes o 14:39
@anonym_b7dfe4

@simca06022011 a v com vidis velky rozdiel v pripade , ze ten jej prestane platit? ako spoludlznik platis, ako rucitel platis. ci?

@anonym_b7dfe4 velky rozdiel v tom je = plaitt splatky pocas celeho trvania uveru a niekomu sponzorovat majetok, alebo nastupit ked ten jeden "skrachuje" a nvedia od neho dostat splatky.. co viem potom riesit inak = napr dohodou, predajom nehnutelnosti atd, nemusim to platit ako krava :DD a niekoho sponzorovat, kym hypo je nevyrovnana

simca06022011
Dnes o 14:40
@anonym_b7dfe4

@anonym_b7dfe4 cize touto logikou, ked ti rodicia budu rucit za byvanie (cisto teoreticky), budu ti platit polku splatok?? lebo vsak, aky rozdiel?

anonym_b7dfe4
Dnes o 14:44
@simca06022011

@anonym_b7dfe4 cize touto logikou, ked ti rodicia budu rucit za byvanie (cisto teoreticky), budu ti platit polku splatok?? lebo vsak, aky rozdiel?

@simca06022011 no nevidim v tom velky rozdiel... lebo ak som spoludlzinik , spoluplatim aj v pripade, ze druhy neprispieva na hypoteku.. .ako som rucitel a ti dvaja platit nebudu a zaroven nie som majitel bytu , tak asi nedosiahnes predaj, ale budes pekne platit. ci sa mylim?

aurelia2000
Dnes o 15:32
@anonym_b7dfe4

@simca06022011 no nevidim v tom velky rozdiel... lebo ak som spoludlzinik , spoluplatim aj v pripade, ze druhy neprispieva na hypoteku.. .ako som rucitel a ti dvaja platit nebudu a zaroven nie som majitel bytu , tak asi nedosiahnes predaj, ale budes pekne platit. ci sa mylim?

@anonym_b7dfe4 Ručiteľ začne platiť, až keď dlžník prestane. A má právo na regres, čiže domáhať sa zaplatených splátok. Spoludlznik na hypotéke, ktorý nevlastní danú splácanu nehnuteľnost, je v podstate korunovaný debil. Nenapadne mi jediný dôvod, prečo by toto normálny človek urobil bez nejakej ďalšej zmluvy o vysporiadani - tu mala slečna matka uzatvoriť predtým, ako išla za spoludlznika.

anonym_df4351
Dnes o 15:54
@la_dolce_vita

@anonym_df4351 preco to nedava zmysel? Priklad: pojdem rucit synovi, kedze samemu mu hypo nevyjde. Ale kupovat bude len syn + na LV. To nie je podmienka banky, je to o dohode. Tu nie su manzelia, cize tipujem, ze autorka je len rucitelka / solidar.

@la_dolce_vita aha, cize ona nie je spoludlznik ale rucitel, parada, takze ked on prestane splacat tak byt je jeho ale banka bude nahanat rucitela? To snad ani nikto pri zmysloch nemoze cudzej osobe podpisat.

la_dolce_vita
Dnes o 16:14
@anonym_df4351

@la_dolce_vita aha, cize ona nie je spoludlznik ale rucitel, parada, takze ked on prestane splacat tak byt je jeho ale banka bude nahanat rucitela? To snad ani nikto pri zmysloch nemoze cudzej osobe podpisat.

@anonym_df4351 neviem ako presne figuruje autorka v uverovej zmluve. Ale v podstate je to jedno, ide o to, ze ma v banke dlh a nic nevlastni a ze ju partner odrbal. Ona ho nevnima ako cudziu osobu.

anonym_530ec6
Dnes o 16:18

Naozaj dúfam ze toto je vymyslené.. A ak nie tak držím palce aby sa ten pako uvedomil

sfet
Dnes o 17:50
@anonym_adb1bc

podľa mňa je autorka nejaký troll a chcela len rozprúdiť vody a túto konverzáciu aby sa mohla doma baviť. Neverím, že niekto by toto reálne urobil so sebou :D

@anonym_adb1bc necudujem sa. Podla toho co píše o sesternici a mame, ich rodina je známa tým robit zle rozhodnutia a ona vlastne len prevzala štafetu.

anonym_bedd1b
Dnes o 18:16

@anonym_autor pred kúpou bytu sme sa normálne dohodli, že byt bude oboch. A to sa milujeme, sme manželia a všetko ale aj manžel bol automaticky za že byt bude na oboch. Bývať u niekoho aj keby ho neviem ako milujem je hovadina. Raz mu rupne v bedni a si na ulici aj s deckom.

abbey1
Dnes o 18:34

Za mňa je toto celé zle už od začiatku. Máte spolu dieťa, ste spolu dlhé roky, dieťa má z nejakého čudné ho dôvodu jeho meno, ale ty mu nestojí š za manželský sľub.
Predstav si len situáciu, že on umrie, byt zdedí vaše dieťa a ty si úplne mimo.

nicegirl369
Dnes o 18:36

@anonym_autor ty si prečo súhlasila s tým, že budeš ako spoludlžník na hypo a nebudeš vlastniť danú nehnuteľnosť? Tvoj partner je vychcaný jak fras a zneužil tvoju hlúposť. Nie je pravda, že dom je banky. Dom je tvojho priateľa. Banka má len vecné bremeno, kým dom nesplatí. Vlastník na LV je on.

nicegirl369
Dnes o 18:39
@anonym_autor

Ono to máme tak ja mu mesačne posielam peniaze na jeho účet a on platí hypo . Ja mu len peniaze posielam na jeho účet ..neviem nejak som to neriešila vôbec . Ale teraz celkovo ma to zaujíma viac .

@anonym_autor ty kokos. Prepáč, ale nechápem ako niekto môže byť takto naivný. Hlavne v dnešnej dobe.

michal_dr
Dnes o 20:11

@anonym_autor

... ako nazvať túto situáciu? To záleží od zmýšľania tvojho partnera (nikto nevidí do jeho myšlienok, zámeru).

Túto problematiku treba otvoriť hlavne s partnerom v klude, bez emócii.
Argument... žijeme v spoločnej domácnosti, máme hypotéku spoločne, mesačne ti posielam 50% na na splátku hypotéty, 50% na režijné náklady, ale byt je písaný len na teba, čo nie je kóšer a bola by som rada, keby sme to dali doporiadku, ale sme ho mali podielovo na 1/2. Racionálne zmýšľajúci chlap povie, samozrejme, veď máš úplnú pravdu, požiadame banku a urobíme kúpnu zmluvu na 1€.
Ak v tom bol od začiatku zámer... (bez komentára).

Mňa len tá myšlienka... hypo riešim s partnerkou (inak by neschválili), ale kúpnu zmluvu napíšem len na seba 🤔, by som sa partnerke nedokazal pozrieť úprimne do očí a naviac mať s ňou dieťa, tvoriť rodinu. Nuž, každí sme iní... zamrzí 😕

MDH - Eyes to Eyes (deep house)

https://www.youtube.com/watch?v=Vnrbdn7NLvM
dkethe
Dnes o 20:13

a este povedz, ze byt sa kupil xy rokov dozadu za tretinu sucasnych cien. hypo bude doraz splatena, a ty si vpodstate bezdomovec, a na vlastny byt pri sucasnych cenach nenasporis nikdy. takze ani odkladanie na zadne vrata ti uz nepomoze.
pekne naprd.
pri hypotekach nikdy nejde o to, ci tu stovka tam stovka, ale o to ze behom rokov nehnutelnosti mega rastucu na cene
je mi to luto.
nedavaj mu ultimata, nebud drza, prosto milo ziadaj ze co to za somarinu ste spravili, chces byt na LV.

basska_b
Dnes o 21:20
@cyberk

tak klobuk dole pred nim :D takuto blbu najst, to je rarita, urobila si hned niekolko zlych rozhodnuti v zivote. Dnes s nim hod rec a zacnite to riesit.

@cyberk Nečítala som celú diskusiu, ale vezmi si, že jej sestra to isté zažila a jej mama tiež. Proste kde na takých blbcov chodia, fakt

Strana
z5