Sviatky strávené u rodičov
Ahojte.
Co si myslite o tom, ked 30 rocni ludia, manzelia, ktori uz maju babatko travia kazdy sviatok a kazdu nedelu u rodicov raz z jednej strany, inokedy z druhej.
Vianoce - veceraju u rodicov/svokrovcov
Velka noc - pridu po posvatani jedal a najedia sa u rodicov/svokrovcov
Nedela - chodia na obed k rodicom/svokrovcom.
Takto pred babatkom a aj s babatkom.
Nemal by dospely clovek zvladnut pripravit si ten sviatok sam pre svoju vlastnu rodinu? Pride to len mne detinske? Ved aj ten nakup potravin a priprava stoji peniaze, cas a energiu. Vdaka za vase nazory.
Nikdy ma neprestane udivovať,keď niekto cudzí rieši život iných,do ktorého ho môže byť veľké hovno 🤦🏻♀️ Takto ti poviem,ja som rozvedená,mám 10-ročného syna,odkedy som s ním sama,som na Vianoce vždy s mojimi rodičmi,na Veľkú noc takisto a vyhovuje to tak všetkým..Aj keď sme boli ešte s exmanželom,či už sami dvaja alebo už aj so synom,tak párkrát sme si aj urobili Vianoce sami doma a úprimne? Nestálo to za nič, tá atmosféra bola dosť o ničom,proste moji rodičia a aj ja to tak vnímame,že Vianoce sú sviatky,kedy sa stretáva celá rodina a nie je to len o tom,že ja chcem byť s rodičmi,ale aj moji rodičia vyslovene chcú a túžia po tom,aby sme boli na Vianoce spolu,lebo keby boli sami,bude im smutno..A vôbec to nie je tak,že ja tam prídem na sviatky so synom na hotové a prídem sa tam len "nažrať" na účet niekoho iného,vždy sa dohodneme,kto čo kúpi,prichystá a podobne..Desím sa toho,keď tu raz nebudú,a preto s nimi tie sviatky proste trávime a aj tráviť budeme a je mi úplne ukradnuté,čo si o tom kto myslí..Mne príde divné napríklad to,keď môj exšvagor a jeho pani manželka každý víkend nabehnú ku svokrovcom a nechajú si domov zabaliť komplet obed,lebo kráľovnej sa nechce variť a ani nie,ženy prišli na ten obed ku svokrovcom,oni si len prídu po navarené jedlo a v hrncoch si ich berú domov..A môj exmanžel s jeho novou životnou láskou začali robiť to isté,tam to mi príde divné,ale v konečnom dôsledku mi to môže byť úplne jedno..
Niekedy vyhodia stretavania u rodicov je AJ toz ze sa stretneme s rodinami surodencov, bezne na to nie je cas, ked deti maju svoje kruzky, kazdy byva inde a pod.
Napr. My zvykneme vsetci nieco doniest, pomoct s varenim, upratovani,lm. Viac ruk, viac pomoci. Kazdy sa niekde premota.
My sme pred malým chodili Vianoce raz jedny potom druhy ale ked sa mali narodil tak sme sami. Na veľkú noc mame väčšinu jedla od svokri lebo ona vari vo veľkom, už sa pýtala co nám dá. Chodíme tam na obed aj normálne alebo pošle, najmä keď mi je na nič a som rada ze žijem a nejak sa o malého postarám cez den ze aspoň nemusím variť. Ale je to o dohode. My im veľa pomáhame na dome, skoro cele leto sme tam boli a pomáhali, vzali sme ich k moru, nákupy, keď treba nejaké drahšie veci, my kupujeme.
Autorka,
Najkrajšia tradícia je byť s milovanými,všetko iné je len balast
Nevidím na Tom nič ak to vyhovuje všetkým zúčastneným. Ak to niekomu zo zúčastnených nevyhovuje má si to vykomunikovat
Bezne takto fungujeme, uplne bezne a absolutne mi to nevadi
Sú vypočítaný a využívajú svojich blízkych zadarmo sa nejedia, poznám takých už 30 rokov pravidelne vycicijavaju svoju rodinu každú nedeľu chodia k obedu a vôbec nič m nie je trápne že nadštandardne zarábajú a dôchodcovia ich hostia hamba by ma fackovala
@clementisa aj mňa keď čítam, keď niekto napíše slovo hamba, namiesto slova hanba🤦🏻♀️. Je to od slova haniť. A samozrejme prídavné meno v množnom čísle sa píše s í.
Nie nikdy u nás tak nebolo. Návštevy ano,ale na obedy nechodíme.
Presne viem o čom hovoríš... ja žijem rovnako s mojim partnerom. Vkuse by bol strčený u svojej mamy každý víkend. Od kedy sa nám narodil syn, nemali sme víkend pre seba a to naozaj neklamem. Leze mi to riadne na nervy a rozmýšľam nad rozchodom, lebo takto žiť neviem. Keď sú sviatky, nemáme poriadne 1 deň pre seba. Všetko sa točí len okolo ich rodiny. Maleho chceme dat od septembra do skolky a už sa mi vyhráža, že s malým tam bude chodiť na noc cez víkend, lebo oni boli tak nauceny a bude chodiť na prázdniny, aby si zvykol. Cez tyzden bude chodit skor z roboty, aby s nim chodil na ihrisko a utekal opat za jeho matkou. Ja žijem podľa ich pravidiel, nie podľa našich, ktoré ako rodina si chcem vytvoriť. On primárne funguje so svojou mamou a je mu jedno co poviem a ze mi zoberie dieta proti mojej vôli a odíde s nim svojej matke, od ktorej sa do dnes mentálne neodputal. Nas syn je viac zvyknutý na dospelých ako deti a bojím sa, že bude problém keď pôjde do skolky. Dieta potrebuje aj detsky kolektív, rovesníkov a nie byt strceny stále medzi starymi ľuďmi keď to mam tak povedať. Áno musí mať vzťah so starymi rodicmi, ale u nás to presahuje hranice.
Ja s malým chodím medzi deti, skupinové cvičenia, aby bol v detskom kolektive, aby bol s rovesníkmi... je to ťažké, keď dvaja majú úplne rozdielne pohľady na výchovu a postoj k rodinnému životu... on uprednostňuje rodinu, z ktorej zišiel pred rodinou, ktorú si vybudoval... so mnou sa už nudí, lepšie je u jeho matky, ktorá mu skáče okolo zadku a on si ľahne gauč, že babka venuj sa malému...
ja osobne nechapem potrebu takých ľudí mať vlastnú rodinu.. a viem o takej “rodine” a už pár rokov ma každý vlastný zivot
@dskjhfdlkdjhl ak je to jej súrodenec, má právo aby jej to vadilo. A to píšem ako niekto, kto presne toto zažíva celý život 😏 Na jednu stranu sa leje bezodne a na druhú nepristane ani čokoláda pre vnúčatá na narodeniny.
Odpoved preco to riesis od ostatnych, nie je na mieste...moj nazor.Tu na koniku sa veci riesia,je to zriadene prave na to.A tiez, aby ludia povedali svoj nazor bez toho,aby niekoho zjazdili,za to ze zacal diskusiu,bez ohladudu na temu.A tiez mam taky dojem,ze Konik je tu na to, aby sme sa vzajomne v dobrom podporili.Ohladom temy....ja som po navsteve svokry mavala vzdy strasne bolesti hlavy,vzdy nejake podrypovacky,ze to bolo neunosne,teraz sa to zmiernilo,vela veci si uvedomila.Cize za mna,len uplne nevyhnutny cas straveny spolu,bohuzial.
Fuuuha tak ja som sa práve zamyslela 😁 robili sme to často a ešte aj robíme ale teda ani raz ma to nenapadlo s myšlienkou, že teraz nemusím varit, míňať, kupovať 🙈 vždy som to brala ako stretnutie s ľuďmi ktorých mam rada a hadam druha strana keby jej to vadilo povedia 🙈
@michaelaaa02 toto je iná situácia, ako máš ty. Ani mne by sa nepáčilo, čo a ako robí tvoj partner. Ak nepomáha vysvetlenie, slušná komunikácia , tak bez upozornenia by som podala návrh na zverenie dieťaťa do mojej starostlivosti, určenie výšky výživného a termíny na stretnutia otca s dieťaťom. Potom by som chlapa poslala ako reklamáciu k jeho matke, bez dieťaťa. Už by som neváhala a poriesila čím skôr, skôr ako pôjde dieťa do škôlky, nech sa to dovtedy nastaví ako nový režim. Ale to som ja, ty si urob ako to vyhovuje tebe a dieťaťu, nie jeho materi.
A aký mám názor ? Zdá sa mi že mladí sú vychcaní, a chodia sa živiť k rodičom, aby ušetrili €. Možno majú malý príjem, možno chcú tráviť čas s rodinou, ale ženy uvedomte si - vy píšete o sviatkoch, ale tu ide aj o to že každý víkend sú niekde na strave All inkluziv.
Niekomu je to ok, niekomu nie. Autorka sa iba pýta na názor, takže nechápem tie vaše útoky a hejtovanie aby ste ju ponizili, urazli.
@maya_hi Ak to nevadi rodicom, tak potom je to uplne zbytocne riesit. Ak to vadi rodicom, tak maju mladych usmernit. Nic ine sa s tym robit neda. A nevieme, ci mladi tym rodicom pomahaju, nevieme, co je za tym. Ak autorka vie, ze to vadi rodicom, tak to mala napisat. Ak to vadi surodencom, tak ti mozu usmernit rodicov, alebo zacat chodit tiez kazdy vikend.
Ja zase nechápem prečo chcú byť ľudia na Vianoce sami. Povedzme mladý pár. Mám 37 rokov manžel 40. Detičky nám neboli súdené, neviem ako by to bolo keby nás je viacej. Každé Vianoce trávim u rodičov, teda s maminou. Ocino už nežije a neviem si predstaviť, že by som ju nechala sama. Viem že pre ňu je najväčšie šťastie sa stretnúť ako rodina. Manžel má tiež len mamu, tá je od nás vzdialená na 10 hodín cesty v inom štáte, ale ona žije a manželom tiež. A čo sa týka tradícií, no neviem manžel je cudzinec na sviatky kombinujeme tradície oboch. Či už Vianoce alebo Veľká noc, pre mňa je samozrejmá návšteva rodiny v tieto dni a teším sa na ňu, pretože stretnem sestru, neterky, švagra, keďže cez rok má každý svoje povinnosti a kolotoč. Ak vieme vždy naplánujeme cestu aj k manželovej mame po sviatkoch alebo pred. Keďže pracujeme obaja a chvíle voľna si chceme vychutnať doma a nie sa trmácaním po cestách a letiskách. Nerozumiem prečo sa mladé rodiny takto chcú separovať od svojich rodičov. Príklad z našej rodiny. Dcéra sa urazila na matku, banálna hádka. Neviem nemôžem súdiť každá rodina má svoje tajomstvá. Prestala chodiť k mame teda k rodičom. Deti tam tiež nepúšťala. Mama sa nakoniec utrápila tak, že skončila v nemocnici a dcéra prišla až na jej pohreb. Mrazí má že by som sa takto zachovala k mojej mame. Musím doplniť že nie sme ideálna rodina, tak ako každá ale myslím že takto vyraďovať so svojich životov rodičov nie je v poriadku. Ja si myslím že treba sa stretávať s rodičmi, kedy keď nie teraz? Čo bude prebiehať vo vašej myslí keď už za nimi nebudete môcť chodiť, lebo tu už nebudú? Nikto na tomto svete tu nie sme navždy 🙏 na margo pohodlnosti a prípadnej výžierky rodičov. My si vždy donesieme ochutnať čo kto napiekol, uvaril a degustujeme keďže každý z nás má presne to svoje, ktoré je samozrejmé a normálne. Nevidím kde sa bije situácia o vlastných tradíciách.
Keď im to tak vyhovuje a sú spokojný, nie je čo riešiť 👍
A čo teba do toho, ako to majú? Kto si, že to riešiš? To si nám akosi zabudla objasniť.
Budovať si zvyky sami ako rodina? Veď si ich budujú a žijú spolu ako rodina aj so starými rodičmi.

Autorka, je to verejna tema, takze mozem to citat a aj reagovat. Je Tvoj problem, ze si cakala zrejme len suhlasne komentare.