Túžba po dieťati v 17 rokoch: Čo robiť?
Dobrý deň, potrebovala by som sa asi iba nejako vyrozprávať a možno získať aj iný pohľad na vec. Mám 17 rokov, v škole sa mi darí a celkovo som v živote šťastná, až na jednu vec. Začalo to asi rok dozadu keď som mala 16 a spoznala som môjho frajera s ktorým som doteraz a ja som začala neskutočne túžiť po dieťatku už takto skoro, myslela som si že ma to časom prejde ale je to ešte silnejšie a hocikedy keď vidím na ulici mamičku s kočíkom tak mi je do plaču. S nikým som sa o tom ešte nerozprávala pretože mi to príde trápne a bojím sa odsúdenia, prosím vás ak ste mali niektorá takúto skúsenosť tak budem rada za nejaké rady :( Ďakujem
@medda_beda v 27 a viac rokoch bude akurát po VŠ aj s pracovnými návykmi. V dnešnej dobe je normálne rodit po tridsiatke. Nie všetci riešia neplodnosť.
@andreakotesova Nie každý študuje na VŠ.Niektorí to zázemie v 27 už majú.
Takže to všetko záleží od okolností, nie od veku.
Ja som sa rozhodla v 24 a otehotnela som v 27.
Dievca máš čas nič ti neujde. Treba trošku rozmýšľať.. tiež by som brala babatko, ale tým že ma ešte čaká rok škola ( VŠ) tak v prvom rade treba zacat robiť, riešiť bývanie.
Moja kolegyňa strašne túžila po rodine hneď. Tak sa vydala hneď po škole, a necakala ani ten rok, čo treba pracovat, aby mala nárok na materskú, túžba po rodine bola strašne silná. Manžela ma ale staršieho o 7 rokov, ktorý už pracoval, čiže zabezpečení boli, aj žili hneď samostatne, on je učiteľ, ale nie jej, učil na základnej v inej dedine, a ona chodila na strednú do mesta. Žili skromnejšie, keďže plat učitela nie je až taký vysoký ale boli šťastní, nikdy nebanovala. Peniaze nie sú všetko. A nechceli od nikoho nič zadarmo, všetko získali vlastnými rukami, aj byvali od začiatku sami. Ďalšie dieťa uz mat nemohli, tak si adoptovali.
@medda_beda pre mňa je to veľmi skoro. A hlavne ak ma aj jej frajer toľko rokov... chlapi sú (v mojich ociach) väčšinou do tridsiatky len chlapcami 🤣
Prid mi postrazit maleho ono ta to prejde. Celkovo na tyzden, ziv ho, stravuj, nakupuj co treba naozqj to zvazis. Nie je to len jejo. Je to zodpovednost.
Máš 17 si dospievajuca, zabezpečených rodicov ehmm. Moja mama mala 18 a ja už 3 mesiace narodená. Ako s otcom cielene chceli a všetko zvládli aj ťažké situácie, bla bla bla.
V 17 si ešte len decko, také väčšie. Ja som si prešla náročnejším životom zial od puberty. Naši sa rozviedli, potom to tiež nebolo ružové. Funancne celkom ôk ale zvyšok uplne debilny. Takže pubertu som fakt preskočila a prirýchlo dospela. Nevychádzala som, musela som poslúchať, srandy ze opiť sa nehrozilo. V 18 z diskotéky o 23:00 doma!
Bola som zodpovedná, fakt rozumne uvažujú a presvedcena, ze by som dieta dokázala v pohode vychovať 🙈. Teda co sa tyka lasky. Bohu dik som si bola sakra vedomá svojich (ne)podmienok na dieta. S priatelom som riešila, ako by sa zachoval, keby som otehotnela - napriek antikoncepcii! No mal kopu rečí pekných, ale sám študoval odkázaný komplet na rodičov!
Po rokooooch som mame pivedala, ze bola v podstate nezrelé zasran a nemala tušenia do čoho ide v skutocnosti! A predstav si, ze mi to odkyvla. A fakt sme mali vždy dostatok aj sa ridicia starali aj na dovolenky bolo a fakt mali aj úraz v rodine vazny. Ako áno zvládli to. Ale v drvivej väčšine "17 deti" nemajú mentálnu výbavu a vydzmrz vychovať deti. Zvlášť v dnešnej dobe dostanú mladí všetko na zlatom podnose, rodičov za nich x rokov vseto robia. Potom zrazu ostaneš sama na dieta a budeš v prdeli! Kojenec nespi vzdy parádne. Kamosky mali deti, ktoré od babatka spali denne hodinu! V nici zaspali o 23:00. Jedna ho o polnoci vozila v autosedacke po meste aby ho uspala...
Ty výplata, nevyspata, podráždená, bez peňazí a k tomu rovnaky partner nepripravuje na tento diskonfort. Dieta vacsinou vzťahom zatrasie a nie ho upevní! Mnohé si to predstavujú tak romantický, opak je pravdou. A to ešte pokial ti začne prepínať v tehotenstve z hormónov, budeš rada pokial to ten nevyzrety chlapec ustoji. Ja osobne som bola neskutocne neovladatelne protivna na muža. A to bol zlatíčko, inak by ma asi niekde poslal! Ale 4 roky vedel, aká som a je to len prechodný stav. Piporodna depka je tiež taky bonus nečakaný. Príde kludne aj na stastne maminky.
V kinecnom dôsledku som rada, ze v 17 som mala rozum a nie dieta. Mama tiež uznala, ze až také zizo dobrodružstvo to nebolo. No isla by do toho znova. Po 2 rokoch prišiel súrodenec. Takže mama mala 39, ked sme my už odišli z domu a živili sa samy. V tomto bode perfektne. Ona v 40tke ešte plná energie, mohla makať v praci co ju bavila celý deň. Jasne ze sa aj potom aj teraz stara, donesie atd. Ale boli sme v 19 tích už z domu. Vracali sme sa už len na návštevy.
To by som brala 🙂 ale napriek mojej skorej byzretosti som ani zďaleka nebola tam, kde o par rokov. Fakt sa ešte nepoznas a muz ta môže prekvapiť aj po rokoch (nemilo).
Kamoska maturoval mesiac pred pôrodom. Muz už robil. Zvládli to, maju 3 deti, 2 z toho dospelé už, krátko po 40tke. Kto to zmakne, klobúk dole! Ale ono napriklad boli od malička vedení k povinnostiam, plus práce na roli, v záhrade, zvieratá, upratovanie.
Tvoju túžbu chápem ale vyčkať chvíľku, aspom niečo dorobiť nech máš materskú, spoznáš muža aj v náročných momentoch. A potom kludne.
Prepáč za kopu neslnieckarskych dôvodov proti dietatu v 17tich. Ale nechcem ti motať medové fúzy pod nos. Realita vie kvalitne prefackat a to boli viac ako moje slová.
Prajem tebe aj tvojej budúcej rodine len to dobré❤️
Aj ja som mala take obdobie v podobnom veku. Preslo ma to casom. Myslim, ze je to hormonalne.
V prvom rade dokonci skolu. Maturita je zaklad. Potom sa mozete pobaviť s frajerom, ze teda co dalej. Nesprav to dieťatku po ktorom túžiš aby mal mamu skončenu so základným vzdelaním alebo namiesto venovaniu sa babatku, sa budes musiet ucit. Priprav si to tak aby si dietatko mala v klude a mohla sa mu venovat a aby to chcel aj frajer
@andreakotesova Oni sú aj po 30tke poniektorí 😂.
Mám kamarátku a keby mala financie a dobrého partnera tak tá bola pripravená už v 18.Počas VŠ otehotnela, dokončila školu.
Najväčší problém sú vždy financie a partner a hlavne dnešná mládež je ešte taká detská.
Vidíš len to pekné. Ale tu sú reálne matky ktoré ti nechcú zle ked ti povedia že mas na to ešte cas. Mne sa hlavne nepáči ta logika chcieť dieťa jednak v tomto veku a jednak s partnerom ktorého poznáš len rok. To je veľmi krátka doba spraviť si dieťa s takým človekom. Chcelo by to spraviť skolu a riadne sa zamestnať a az potom do toho ísť. Aj si uzijes trosku mladosti a aj si zarobis a ziskas riadnu materskú. Bolo by od teba sebecké keby ti finančne pomáhali len rodičia. Mať dieťa nie je mat psíka ktorého odlozis na dvor a môžeš ísť von. Pri dieťati budeš 24 hodin denne niekoľko rokov. Neprajem ti toto zažiť v tak krásnom veku ako je 17, sama si dieťaťom
Si prvýkrát slepo zamilovaná do svojho priateľa, tiež rovesníka.Možno sa len bojíš,aby ťa v budúcnosti neopustil,lebo prvým láskam sa to stáva a chceš si ho poistiť dieťaťom.Ako si povedala o tvojej túžbe po dieťati nikto nevie,lebo to skrývaš asi aj pred ním.Skús mu o svojich pocitoch povedať a z jeho reakcie budeš vedieť či je tejto predstave skorého rodičovstva naklonený.Možno bude prekvapený,možno vydesený,možno ešte nechce byť rodičom v takom mladom veku a má v pláne vyštudovať a nájsť si prácu,aby nemusel pýtať peniaze od rodičov pre vlastné dieťa,lebo pre muža by to bolo dosť ponižujúce.Zamyslite sa nad tým spolu.Prajem nech vám to vyjde,ale nemusí byť všetko hneď.
Ahoj😊napíš mi súkromnú správu.
Zabezpec si psíka, alebo takú real babiku
Buď je to vymyslený príbeh, alebo si sa zbláznila. Spamätaj sa. Máš 17 rokov, nemáš nič vlastné, si len decko zabezpečených rodičov. Až sa postavíš na vlastné nohy, tak potom maj naraz aj štyri deti!
@autor Svoj čas a energiu by si mala zamerať iným smerom - a frajer ani dieťa to určite nebudú. Dieťa nie je hračka a ty si mentálne zrelá ešte na tie hračky. Predpokladám že tvoj frajer po dieťati vôbec netúži a nie je ani schopný finančne sa postarať o rodinu. Na rodičov zabudni - mala by si sa naučiť spoliehať sama na seba, aby si potom nemusela na MK vyplakavat, že ti rodičia nepomáhajú (s financiami, so starostlivosťou). Chcem veriť, že táto téma je iba z dlhej chvíle...
Moja kamarátka po tomto tuzila, po strednej hneď otehotnela a mala dcérku, žili u jeho rodičov v dome. Ale ona si to užívala, bola fakt šťastná žila pre malú, vyvarala, robila oslavy, začala sa venovať zdravej výžive, pohybu, keď mala dcérka 2 r.otehotnela s 2 dieťaťom, pri nom zacala studovat vs skolu, ju to tak naplnalo až sme nechapali, že ako to zvládne a ona vždy usmiata. Ked mal chlapček 3r. nastúpila do prace, zobrali hypo a presťahovali sa do novostavby. S odstupom času to hodnotím ako výborne rozhodnutie, my co sme si mali užívať život tak v realite to vyzeralo vseliako, ze niekto pracoval od nevidím do nevidím, niekto bol na úrade, niektora sa trapila v depkach pre frajera alebo studovala vs mimo mesta, financie na cestovanie neboli, ani partia a ak sme nemali frajera tak ani na užívanie a žili sme u rodičov. V realite sme žiadna z nas nikde v zahraničí nebola v tej dobe, po nej som mala prvá dieťa ja v 25 a 2 kamošky prvé po tridsiatke a druha prve po 35. Rodili sme do 39. Teraz keď sa stretneme, to vnímam tak, ze my sme po 40tke už dosť vycerpane, unavene, ani jedna z nás nemá ešte dospelé dieta, môj bude mať teraz 18r., ostatne baby majú fakt ešte dosť male deti a ona ma už dospelé samostatné, cestujú po svete a co je hlavne zobrali sa a sú stále spolu. Je mi vzorom a vstepujem to aj mojim deťom, mať deti co najskôr, nie bezhlavo, ale čo najskôr. Dopriala by som mojim detom, mať 40 r, byť zabezpečeny, mať dospelé deti a užívať si život, cestovať, venovať sa sebe, manželovi, koníčkom..mať energiu na vnucata. A z vlastných skúseností posledné dieta porodiť do 30tky, ale to je len môj názor. V podstate to takto mala aj moja mamina, v 40tke už mala obe dcéry preč a mala priestor pre seba.
Ja som túžila po bábätku od 15 🙂 starala som sa asi o všetky deti v okolí 😁 reálne sa mi 1. dieťatko narodilo v 25 a to je tak akurát 🙂 úplne ti rozumiem, ale naozaj máš ešte aspoň 3 roky čas.
Máš 17, možno len nevieš, čo v živote ďalej, škola, práca, koníčky atď. a touto predstavou si to kompenzuješ.
Je to normalne, si zamilovana, milujes svojho partnera a tuzis s nim mat rodinu. Je to vlastne krasne. My sme zeny, tu tuzbu mame v sebe, nemas sa za co hanbit. Ale co ti ja mozem odporucit, vydrz este a v prvom rade si dorob strednu skolu. Rok, dva hadam este vydrzis. A samozrejme sa o tom porozpravaj aj so svojim partnerom, nerob nieco bez jeho vedomia a po skole sup do toho. Neboj sa, ked sa dvaja ludia skutocne lubia, zvladnu spolu vsetko. Ale zaklad je, aby ste obaja mali dokoncene aspon stredne vzdelanie a maturitu a vedeli ste sa postarat o rodinu. On, aby mohol ist do prace rovno po skole a ty potom tiez po materskej. Nasi rodicia takto zili a vsetci to zvladli. Dnes pary planuju deti po 30 a potom sa cuduju, preco maju problemy s otehotnenim, donosenim a musia navstevovat reprodukcne centra a vrazat tam tazko zarobene peniaze. O nic nepridete, ked si spravite deti skor, len si dorobte aspon stredne skoly!
Preboha len to nie. Nala som 17 a po dietati som netuzila vobec ale stalo sa... Ale ozahstna tuzby mi dosla az 26stke. Nieje to sranda mat tak skoro dieta. Lasku si vypocujes este od x dalsich. X krat sa este rozides. Neuzijes si dospelost pretoze po tomto by dosla dalsia tuzba a dalsie dieta a cely zivot by si sa iba starala. Uprimne uzi si najprv svoj zivot, cestuj. Mat Dieta je tazka vec. Teraz je to tuzba ale po roku dvoch by si uz tuzila
po slobode. Takze nie nechodndo toho este mas cas
Autorka:
V prvom rade ide o to, aby ste sa s priateľom vzali a aby mal prácu.
Ak budete mať toto splnené - budete manželia a bude mať prácu, tak všetko ostatné je nepodstatné 🙂
Áno, pre niekoho je v 18 rodiť skoro, pre iného nie. Pre niektorú ženu je aj 30r skoro na potomka a v 27r by s 3 deťmi chytila asi hysák - ale máš aj ženy, ktoré sú takto spokojné. Ty sama musíš vedieť aký si typ. A keď sú tie dve vyššie podmienky splnené a manžel bude mať rovnakú túžbu, tak kľudne do toho.
Spamataj sa, dieťa nie je len o kočikovaní. S kým by si ho vychovávala akoze a kde, u rodičov? Rob si školu.
@lenkakravcova to je teda rada… aby sa vzali a on mal prácu… a čo ona? Potom tu slobodne matky zakladajú príspevky, ako to zvládnuť s dieťaťom (prip.detmi) same 🤦🏻♀️
@andreakotesova trend rodiť po 30. síce je, ale bohvieaký nápad to nie je 😀. Pomerne neskoro. Rovnako, ako pred 20 je dosť skoro. Najlepšie okolo 25.
@lauricka to je ok, ak má toľko rokov žena. Chlapec je v 25 rokoch fakt len chlapec.
Ahoj, kludne mi napis. Viem co citis a nehanbi sa. Svoju prvu dceru som porodila v 18tich a dnes ma 8 a pol a je to moja najlepsia kamoska. 🙂 Uz ma aj rocneho brata a je to stale rovnako najkrajsi pocit na svete. Hormony su jedna vec. Ale ak mas aj spravnu podporu a vies si vytvorit okolnosti, nevidim v tom problem. Len si to dobre premysli, aby to bolo aj s tym spravnym muzom. Len tolko ti poviem.
Nájdi si maminy v tvojom okolí, ktoré potrebujú pomoc s malými deťmi, možno stačí len postrážiť, pokočíkovať. Využi svoju energiu a lásku tam, kde je to treba. Niečo sa naučíš do života.
nie si nahodou z BA? mne by sa vypomoc zisla ☺️

@andreakotesova Polovica koňa mala čas a dnes riešia umelé oplodnenia.
Nech má stabilný vzťah, zázemie a kľudne aj skôr.