Vzťah s partnerom, ktorý má nižšie akademické znalosti
Ahojte, mam taku malu dilemu. Som s partnerom uz nejaky ten cas. Je to uzasny muz: je milujuci, starostlivy, pracovity (aj dobre zarobi), sikovny, slusny, vtipny, dobre vyzerajuci, doma pomaha, proste vsetko, co si zena moze zelat. Vztah klape, vsetko funguje perfektne. Ale... Ja ho nechcem urazit a ani sa povysovat, nemam preco - sama som priemerna - ale on je proste "akademicky hlupy". A tym myslim, ze nevie urcite zakladne veci (napr. hlavne mesta krajin. Nechcem od neho mesta africkych statov, ale on netusi, kde je napr. Edinburgh... nepozna niektore pre vacsinu ludi trivialne slova, ako priklad uvediem "perpetuum mobile" "utopia/dystopia" atd., je toho vela. Co sa gramatiky tyka, tak vobec nevie pouzivat ciarky, ked nieco niekde pise, musim to po nom kontrolovat. Nerozumie ani trochu politike, aky je rozdiel medzi koalicia a opozicia... nema prehlad.
Napriek tomu sa velmi milujeme, ale mam obavy. Bude to v buducnosti problem, ktory by rozbil vztah?
@melanta len tento ocividne nie je hlupak s dvojcifernym iq, podla opisu je to sen kazdej zeny co sa tyka spravania, vyzoru, pracuje a slusne zaraba, takze neschopny rozhodne nie je. Len teda nepozna hlavne mesta, vyznam vsetkych cudzich slov a nevenuje sa politike. V com je horsi ako priemerna uzivatelka mk, ktora si nevie ani decko obliect bez konzultacie na diskusnom fore a caka na rodicak ako kura na sopel?
@sissy27 veru tak, koľko "múdrych" žien je aj tu na MK, ked nevedia rozlíšiť či je na teste druhá čiarka, alebo kedy obliecť dieťaťu pančuchy, nevedia dať meno svojmu dieťaťu bez porady na koni, čo majú kúpiť mužovi k narodeninám, ked nevieme kde žijú ani nepoznáme ich rodinu. nevadí im muž čo sa viac x za mesiac opije, sem tam dostanú cez papuľu, nevedia zmysluplne napísať text svojej diskusie, nesnažia sa aspoň na verejnom fóre používať gramatiku,
tak mne je nepodstatné aké má muž úzke vedomosti, nepozná štáty sveta a ich vlajky, nevie kde je Zanzibar, nepozná rozdiel medzi politikmi do detailov, ale aký je to človek s Č. Zanzibar mu prepáčim, ale hulvátstvo nie. Vlajky neriešim, ale chrapúnstvo áno. atď. Riešim povahu, ochotu, ústretovosť, poctivosť života, zodpovednosť a prístup k práci, povinnostiam, vzťah k rodine, rodičom, okoliu. Edinburg mi nenakúpi, utópia mi nenamasíruje boľavé kríže.
@anonym_autor ja si autorka myslím ze keby si ho naozaj milovala neriešiš, ci je pod tvoju úroveň. A ked ti to vadi teraz bude ti to vadiť oveľa viac neskôr. Podla tvojho opisu je to dobry muž tak si to musis sama premyslieť co dalej
@anonym_40ddcc presne kto miluje nerieši, moja sesternica lekárka má manžela s učňovkou, ona sa naplno venovala práci a on sa po práci staral o deti, varil, upratoval, staral sa o účty, už je tomu veľa rokov, majú vnúčatá o ktoré sa on stará a navyše stále má doma navarené a upratané, mohla chodiť na všetky kongresy a vzdelávať sa, lebo je naňho spoľahnutie, nikdy nebola zaťažená prácami v dome a okolo domu - sama povie že nič lepšie ju nemohlo postretnúť , jediné čo riešila boli dovolenky
Podstatne ci to vadi tebe a nie nam.. my sa doma doplname, ja viem matematiku, gramatiku a muz chemia, fyzika, geografia a vela o vesmire.. pri politickych debatach len pocuvam, nezaujima ma to. Kazdy ma svoje oblasti
@anonym_autor my to máme s partnerom podobné, ale mne to nevadí ani trocha. Písomná komunikácia je na mne, on vie vymeniť radiátor.
@anonym_autor v sexe to klape? Aj ano, tak kasli na gramatiku
Tak mne by to vadilo. Nie som s tých skromnuckych žien, ktorým staci, ze muz vie chodiť vzpriamene a trochu artikulovať. Vybrala som si muža, ktorý zvládne nielen chodenie do práce ale aj diskusiu o náročnejšej téme, ako je najbližší nákup v Lidli. Aj tu žiarovku vymeniť zvládne. Zato som po vyše 20 rokoch zistila, že netuší, ako sa vymiena zámka (doucila som ho to 🤣🤣🤣)
@vroni píše sa: "nie som Z tých"...
Vidíš, nik nie je dokonalý a každý robí chyby, či väčšie či menšie.
Ja sama nemám až tak úplný všeobecný prehľad. Jednoducho veci, ktoré ma nebavia, nezaujímajú, nemám k nim vzťah, sa mi ťažko pamätajú. Dokážem sa ich naučiť, no veľmi rýchlo na to zabudnem. Ale nepovažujem sa za hlúpu 🤷🏼♀️
Úprimne, mne by to asi prekážalo. Potrebujem človeka pri sebe seberovneho s ktorým sa vzájomne budeme “ťahať” ak nemá taký základný všeobecný prehľad atď asi by sme si nerozumeli. Ale ťažko len tak povedať
@anonym_autor Aby si sa citila este dokonalejsie, dopln si svoje "akademicke znalosti" o to, ze spravne pouzivanie ciarok spada pod pravopis. Mimochodom, vseobecne vzdelanie sa podla mna velmi precenuje, casto viac dosiahnu ludia, ktori su zamerani na jednu vec, su v nej perfektni a zvysok ovladaju na beznej urovni. V nasom systeme skolstva sa vsak zo vseobecneho prehladu ideme posrat, takze chapem, ze moze byt meradlom. Otazne je, ci tym spravnym.
Ja mám štátnice zo slovenského jazyka a keď čítam niektoré správy od manžela, tak mi idú vypadnúť oči 😅. Ale vôbec to neriešim, nezaťažuje ma to. A nemám ani silné nutkanie opravovať cudzích ľudí v komentároch na internete a zhadzovať ich kvôli gramatike. Každý z nás má nejakú slabú stránku. Hlavné je, že si rozumieme v dôležitých veciach.
@melanta chodi do prace normalne zaraba, je normalny tak az taky sprosty byt nemôže. A take bludy jak tu autorka riesi som v živote s mojim manželom neriešila, ja osobne tiez neriesim politickú situáciu vobec nic ohľadom toho nesledujem, mohol by sa ma muž pýtať tiez neviem kde je sever lebo ma to netrápi. Riešim podstatne veci a nie štáty, politiku a hovadiny co tu autorka spomína.
@ariannazara tiež mám taký názor,ako ty.
mne by to vadilo, my spolu s partnerom (a už aj synom) pozeráme a čítame správy, veľa analyzujeme aj politickú situáciu, rozprávame sa o kultúre, umení, knihách, filmoch, máme veľmi podobný pohľad na svet aj vnímanie okolitého sveta, všetko rozoberáme - keby o tom nemal ani šajnu o čom by sme sa rozprávali? aké filmy by sme pozerali? na aké koncerty alebo do divadla by sme chodili? pre mňa je toto zdieľanie veľmi dôležité, ja toto nezdieľam s kamarátkami, ale s mužom a keby sme to nemali spoločné veľmi by mi to chýbalo, ono aj smiať sa na niekoho vtipoch si vyžaduje podobný pohľad na svet (čo je pre nás vtipné, či dokážeme pochopiť narážky, iróniu, sarkazmus, mnohé vtipy sú viazané na historické udalosti)
@anonym_autor Ináč si v poriadku? Ja mám univerzitné vzdelanie, moja žena len stredoškolské. Ja mám nadpriemer vysoké IQ, ona je skôr taká jednoduchšia. A čo akože má byť? Ja som si ju nikdy nebral kvôli tomu, aby mudrovala alebo aby šla urobiť bankomat do Duelu. Ja jej proste v istých situáciách poviem, že nech rozmýšľanie radšej nechá na mňa a hotovo.
Hovorí sa tomu všeobecný rozhľad. Pokiaľ sú to oblasti, ktoré teba zaujímajú, v ktorých sa orientuješ a máš prehľad, tak evidentne o týchto témach aj rada rozprávaš. Môže byť v budúcnosti problém, že nebudete sa mať o čom baviť a môže začať viaznuť komunikácia. Ešte môže dôjsť k takému, že mu tvoje dopĺňanie a opravovanie začne liezť časom na nervy.
@anonym_autor Ináč si v poriadku? Ja mám univerzitné vzdelanie, moja žena len stredoškolské. Ja mám nadpriemer vysoké IQ, ona je skôr taká jednoduchšia. A čo akože má byť? Ja som si ju nikdy nebral kvôli tomu, aby mudrovala alebo aby šla urobiť bankomat do Duelu. Ja jej proste v istých situáciách poviem, že nech rozmýšľanie radšej nechá na mňa a hotovo.
@yosi keby mi môj muž povedal aby som rozmyslanie nechala na ňom letel by ako špinavá handra a ty musíš byť tiez kus egoistu.🤮 a ze nadpriemerne iq a to ti kto nameral? All?
@yosi keby mi môj muž povedal aby som rozmyslanie nechala na ňom letel by ako špinavá handra a ty musíš byť tiez kus egoistu.🤮 a ze nadpriemerne iq a to ti kto nameral? All?
@anonym_3818a8 Keď viem, že niektoré veci proste nevie, tak načo to s ňou budem riešiť? Keď niečo nevie, nechá to na mňa. Ja napríklad neviem žehliť a neurážam sa preto, že to neviem. Každý máme niečo čo vieme, a čo nevieme. Ide o to, aby sa partneri vzájomne dopĺňali, a nerobili z toho súťaž kto je lepší. A čo sa týka môjho IQ, bol som aj v Mense. Dovolím si tvrdiť, že keby som šiel do Duelu, tak párkrát po sebe by som vyhral.
@anonym_3818a8 Keď viem, že niektoré veci proste nevie, tak načo to s ňou budem riešiť? Keď niečo nevie, nechá to na mňa. Ja napríklad neviem žehliť a neurážam sa preto, že to neviem. Každý máme niečo čo vieme, a čo nevieme. Ide o to, aby sa partneri vzájomne dopĺňali, a nerobili z toho súťaž kto je lepší. A čo sa týka môjho IQ, bol som aj v Mense. Dovolím si tvrdiť, že keby som šiel do Duelu, tak párkrát po sebe by som vyhral.
@yosi a o čom sa rozprávate okrem detí a domácnosti?
@yosi a o čom sa rozprávate okrem detí a domácnosti?
@anonym_382ae5 Ja som manžel, nie jej učiteľ. Keď niečo nevie, opýta sa a ja sa jej to pokúsim vysvetliť. Nevidím dôvod aby mali mať manželia rovnaké vzdelanie, rovnaké schopnosti. A rozhodne nie som egoista. To skôr ty keď nezvládaš, že je niekto v niečom lepší. Ale aby sme sa vrátili k podstate témy, považujem za povrchné keď autorka má s tým problém, že jej partner nie je nejaký mysliteľ. Mňa by to nikdy nenapadlo riešiť.
@vroni píše sa: "nie som Z tých"...
Vidíš, nik nie je dokonalý a každý robí chyby, či väčšie či menšie.
Ja sama nemám až tak úplný všeobecný prehľad. Jednoducho veci, ktoré ma nebavia, nezaujímajú, nemám k nim vzťah, sa mi ťažko pamätajú. Dokážem sa ich naučiť, no veľmi rýchlo na to zabudnem. Ale nepovažujem sa za hlúpu 🤷🏼♀️
@huxy, čo narobis, Autocorrect vie aj onakvejsie preklepy 🤣 (nieže by sa mi občas nepodaril nejaký gramaticky lapsus, ale tento naozaj nemam na svedomí). Ale je úplne v poriadku, že nie sme všetci rovnakí. My doma preberáme všetko, aj všeobecné témy. Keby som partnerovi musela vysvetľovať význam každého desiateho slová alebo celý šalát okolo, veľmi rýchlo by ma taká diskusia prestala baviť. Sú páry, ktoré spája dom, záhrada, deti, sex alebo čokoľvek iné. My potrebujeme diskusného partnera.
@anonym_autor Ak hodnotiš rybu podľa jej schopnosti liezť na strom, bude sa ti zdať nekonečne hlúpa... Ja mám taktiež 2 VŠ ( a gramatika nic moc😄) a manžel maturitu, pracuje v poľnohospodárstve a veci ktoré on ovláda ohľadom poľnohospodárstva samozrejme a rôznych strojov a techniky...no nemala som šajnu ako to všetko funguje a aké je to dnes náročné, traktory sú už dnes vybavené počítačmi, atď...skratka...on nemá šajnu čo robím ja, ja čo on, ale učíme sa pomaly navzájom, zaujimame sa o svoje práce ...a niekedy si ja pripadám ako ten "hlupáčik", inokedy on...ale podstatne je to ze ja na nom milujem úplne všetko a nenapadlo by mi, že by to mohlo byt niekedy prekážkou....takže ak ti to tak vadí, alebo nad tym premýšľaš....možno to nie je ON..
@anonym_382ae5 Ja som manžel, nie jej učiteľ. Keď niečo nevie, opýta sa a ja sa jej to pokúsim vysvetliť. Nevidím dôvod aby mali mať manželia rovnaké vzdelanie, rovnaké schopnosti. A rozhodne nie som egoista. To skôr ty keď nezvládaš, že je niekto v niečom lepší. Ale aby sme sa vrátili k podstate témy, považujem za povrchné keď autorka má s tým problém, že jej partner nie je nejaký mysliteľ. Mňa by to nikdy nenapadlo riešiť.
@yosi "To skôr ty keď nezvládaš, že je niekto v niečom lepší." - očividne si nepochopil čo som písala, pýtam sa znova, o akých témach okrem detí a domácnosti sa rozprávate? ja v pohode pripustím, že je niekto lepší, ale potrebujem partnera aj na rozhovor, nie len do postele alebo na financovanie domácnosti a ak sa nevieme spolu zmysluplne porozprávať (on alebo ona nechápu o čom točím) tak ma to nebude baviť a nebudeme konverzovať vôbec
@yosi Ja som raz čítala o veľmi zaujímavom páriku. Muž mal tuším 2 vysoké školy, robil na vedúcej pozícii, super kariéra, sčítaný, inteligentný a oženil sa s negramotnou ženou z osady, ktorá nedokončila ani zš. A v tomto prípade si naozaj neviem predstaviť, o čom sa oni dvaja rozprávajú. Ale vraj si rozumeli 🙂
Tiež si nemyslím, že rozdielna úroveň vzdelania je problém, ale ak má jeden napr. silnú potrebu kultúrne sa vyžívať, cestovať, riešiť politiku a zdieľať to so svojím partnerom a ten druhý v tom nevidí zmysel, nerozumie tomu, tak to nie je dobre.
moj ma PhD zo strojariny, ma logicke myslenie, vypocita ti, co len chces, technicke veci ma v malicku.. ale tiez casto nepozna vyznam nejakeho cudzieho slova alebo pre mna trivialne veci z bezneho zivota, robi gramaticke chyby a pod.. napriek tomu viem, ze ma urcite vyssie IQ ako ja
@anonym_autor tak rozhodnutie robim aj podla svetonazoru... a cim vacsi rozhlad mas, tym lepsie sa vies rozhodnut do coho sa pustit a do coho nie... ak partner nema rozhlad a ty ano, tak tam je riziko, ze budes mat diametralne odlisny nazor na nabozenstvo, financie, pracu, spolocne travenie volneho casu, vedenie domacnosti, vychovu deti nez on.
Napriklad o par rokov nazbierate peniazky a bude treba do niecoho uz zainvestovat, ty sa budes rozdumovat ci investicny byt, ci etf, crypto, numizmatika, umenie a on sa ta na to v lepsom opyta: "Co je to investovanie?", v horsom ti povie, ze to nepotrebujete a radsej nech idete za tie peniaze autom do Chorvatska, lebo to pozna a bol tam uz 10x. Ale zas ja nepoznam teba, ani jeho. Mozno to nie je az take zle. Mne by to velmi vadilo, keby som musela takmer pri kazdej konverzacii nieco vysvetlovat...
@anonym_autor tak moj manžel ovlada vesmír, fyziku, geografiu, dejiny, politiku, vie takmer vsetko urobit ,je manuálne veľmi zrucny a páli mu to pri praci ,nevie po anglicky, i/y som ho naučila. On je práveže jednoduchsi v obyčajnom živote, to co na svojom ty popisujes ako to najlepsie ,ten moj je z polovice tých veci jednoduchy. Beriem to tak, ze si proste na tom nezaklada a takisto to vnímam u tvojho muža, nezaklada si na tom ,nepovažuje to za potrebne vo svojom svete .
Ja sa tiez do mnohých veci nerozumiem co mi hovorí. Je mi jedno kde sa nachádzajú niektoré hlavne mestá, je mi jedno, ze nechapem pri niečom fyziku, ked viem, ze to vie on a pomôže mi to pochopit, vysvetlit, ukázať. V iných veciach sa tiez citim ako "mudrejsia", ale to len preto, ze mňa tie veci zaujimaju, naštudovala som si o tom a pod. Tak ako aj on. No nechcem to brat tak, ze ja toho viem viac a on je "hlupy", chcem to brat ako moj manžel. On je práve cely hrdý, ze ma moze zasvätiť do niečoho co neviem, ze práve on je ten, od ktorého budem mat tie vedomosti.
On je v pohode.
Len ty si múdra ako rádio.

@yosi Ja som raz čítala o veľmi zaujímavom páriku. Muž mal tuším 2 vysoké školy, robil na vedúcej pozícii, super kariéra, sčítaný, inteligentný a oženil sa s negramotnou ženou z osady, ktorá nedokončila ani zš. A v tomto prípade si naozaj neviem predstaviť, o čom sa oni dvaja rozprávajú. Ale vraj si rozumeli 🙂
Tiež si nemyslím, že rozdielna úroveň vzdelania je problém, ale ak má jeden napr. silnú potrebu kultúrne sa vyžívať, cestovať, riešiť politiku a zdieľať to so svojím partnerom a ten druhý v tom nevidí zmysel, nerozumie tomu, tak to nie je dobre.
@minka201 Veď takto to má byť. Ja som napríklad strojný inžinier. Načo by mi bolo keby aj moja žena bola inžinierka? By sme sa bavili o práci len? Ja v tom vôbec nevidím problém. Naopak, je lepšie keď sa partneri dopĺňajú.
@minka201 rozumeli si, lebo ju mal ako len ako ženu čo sa mu stará o domácnosť, na pokec mal zrejme iných ľudí a ona bola rada, že žije v drahom dome oproti osade úžasná zmena
Môj manzel má práve veľmi dobrý všeobecný rozhlad (nielen, že vie, kde je situovany nejaký stat Afriky, o ktorom som ani nepočula, aj keď som na gympli maturovala z geografie, on pozna aj jeho vlajku), má vysoke IQ, gramatiku 1000%, že ešte ja sa ho môžem opytat, kde má byt ciarka (vie, čo je podradovacie, priradovacie súvetie, pristavok atd), ale tiež mi vadí, že má jednoduchší písomný prejav, aj veľmi jednoduchy styl vyjadrovania, pritom všetky cudzie slova pozna, ale ich nepouziva. Prihlásila som ho na Vs, ale keďže mu pomáham s prácami, tak nejaké zlepsenie stále nevidim, myslela som si, že len nie je vypísany… V našej rodine má každý minimálne jeden vysokoškolsky titul, aj moji znami su vysokoskolsky vzdelaní, takze tiež mi to niekedy vadí, že nevyzera až tak inteligentne ako v skutocnosti je, ale nemam to však ako viac riesit, furt jeho pozitiva prevyšujú negatíva.
@anonym_66880a ako mam dosť ze nahlásila som ho na VŠ a píšem za neho práce? Ako to fakt? Len preto.aby mal titul??? Kde sú ine priority? Veľmi povrchné.

@anonym_autor ja si autorka myslím ze keby si ho naozaj milovala neriešiš, ci je pod tvoju úroveň. A ked ti to vadi teraz bude ti to vadiť oveľa viac neskôr. Podla tvojho opisu je to dobry muž tak si to musis sama premyslieť co dalej