Vzťah s partnerom, ktorý má nižšie akademické znalosti
Ahojte, mam taku malu dilemu. Som s partnerom uz nejaky ten cas. Je to uzasny muz: je milujuci, starostlivy, pracovity (aj dobre zarobi), sikovny, slusny, vtipny, dobre vyzerajuci, doma pomaha, proste vsetko, co si zena moze zelat. Vztah klape, vsetko funguje perfektne. Ale... Ja ho nechcem urazit a ani sa povysovat, nemam preco - sama som priemerna - ale on je proste "akademicky hlupy". A tym myslim, ze nevie urcite zakladne veci (napr. hlavne mesta krajin. Nechcem od neho mesta africkych statov, ale on netusi, kde je napr. Edinburgh... nepozna niektore pre vacsinu ludi trivialne slova, ako priklad uvediem "perpetuum mobile" "utopia/dystopia" atd., je toho vela. Co sa gramatiky tyka, tak vobec nevie pouzivat ciarky, ked nieco niekde pise, musim to po nom kontrolovat. Nerozumie ani trochu politike, aky je rozdiel medzi koalicia a opozicia... nema prehlad.
Napriek tomu sa velmi milujeme, ale mam obavy. Bude to v buducnosti problem, ktory by rozbil vztah?
@huxy, čo narobis, Autocorrect vie aj onakvejsie preklepy 🤣 (nieže by sa mi občas nepodaril nejaký gramaticky lapsus, ale tento naozaj nemam na svedomí). Ale je úplne v poriadku, že nie sme všetci rovnakí. My doma preberáme všetko, aj všeobecné témy. Keby som partnerovi musela vysvetľovať význam každého desiateho slová alebo celý šalát okolo, veľmi rýchlo by ma taká diskusia prestala baviť. Sú páry, ktoré spája dom, záhrada, deti, sex alebo čokoľvek iné. My potrebujeme diskusného partnera.
@vroni ja s partnerom tiež diskutujem. Ak niečomu nerozumiem, neviem, nemá problém mi to vysvetliť 🤷🏼♀️
Mne by to vadilo. Neviem si predstavit zalozit si rodinu a zdielat financie s niekym kto nevie aky je rozdiel medzi koaliciou a opoziciou (a dalsie veci) obavala by som sa. A asi by ma ani nepritahoval.
Inak presla som par komentarov a opakuje sa tu taka vec ze zeny iba poukazu na iny extrem: “lepsie to ako vzdelany alkoholik”, “lepsie to ako keby nevie vymenit ziarovku”, “lepsie ako chrapun/lenivec” a pod. Ako keby stred neexistoval a mame len same extremy a z nich si treba vyberat :D a kazdy ma aj ine priority.
Ani sa nedivim, ze pre mnohe vseobecny prehlad pri vybere partnera nie je kriteriom. No ja by som sa s milujucim a pracovitym hlupakom rozhodne neuspokojila. A kedze si zalozila tuto temu, zrejme ani ty, len sa chces o tom tu uistit.
Ani ja nerozumiem politike ani nepoznám význam niektorých slov, neovládam 100% celú geografiu aj keď teda áno viem používať čiarky ale gramatika po 20rokoch v zahraničí občas pokulhava a nemyslím si že som jednoduchá
Ale poznám jedného veľmi inteligentneho chlapa , pracuje na vysokom poste a teda v bežnom živote úplne nepouzitelny, vymeniť žiarovku či tesnenie nehrozilo, na doplnenie vody do kafemasiny potreboval najprv preštudovať navod
@anonym_526e4d Sorry, nevieš používať čiarky, v texte ti ich chýba 7.
@anonym_autor u nas je to podobne, ja som lekarka, moj muz sice VS ma, ale taku jednoduchsiu, kde brali vtedy vsetkych a takmer vsetci aj skoncili. Presne tiez v zaciatkoch som sa tym zaoberala, ze nepozna niektore cudzie slova, staty alebo hlavne mesta, nepamata si datumy, konkretne nazvy, napr.hotel v ktorom sme boli napr.na Rodose, gramatika je kadejaka a pod. Ale zavazilo, ze je fakt dobry clovek, dobry otec, financne gramotnejsi ako ja, vie opravit kadeco, napr.pokazenu umyvacku, okolo domu spravi v podstate uplne vsetko, je naozaj mily a ludia ho maju radi. Takze vzdy to bolo, ze tie negativa neprevysili pozitiva. Sme spolu uz 15 rokov, ale co ma trapi ze mame dceru skolacku a ta sa uci rovnako zle ako kedysi on, velmi tazko.jej ide ucenie, nie je jednotkarka a rozhodne nepojde na gympel, a ked zuri pri uceni, tak si vtedy v duchu poviem, do kelu, bolo mi toto treba?...
@anonym_autor u nas je to podobne, ja som lekarka, moj muz sice VS ma, ale taku jednoduchsiu, kde brali vtedy vsetkych a takmer vsetci aj skoncili. Presne tiez v zaciatkoch som sa tym zaoberala, ze nepozna niektore cudzie slova, staty alebo hlavne mesta, nepamata si datumy, konkretne nazvy, napr.hotel v ktorom sme boli napr.na Rodose, gramatika je kadejaka a pod. Ale zavazilo, ze je fakt dobry clovek, dobry otec, financne gramotnejsi ako ja, vie opravit kadeco, napr.pokazenu umyvacku, okolo domu spravi v podstate uplne vsetko, je naozaj mily a ludia ho maju radi. Takze vzdy to bolo, ze tie negativa neprevysili pozitiva. Sme spolu uz 15 rokov, ale co ma trapi ze mame dceru skolacku a ta sa uci rovnako zle ako kedysi on, velmi tazko.jej ide ucenie, nie je jednotkarka a rozhodne nepojde na gympel, a ked zuri pri uceni, tak si vtedy v duchu poviem, do kelu, bolo mi toto treba?...
@anonym_381b15 no len aj deti dvoch inteligentnych, vzdelanych rodicov nemusia byt v skole prebornici (resp. dobri v predmetoch, v ktorych vynikali rodicia). To dedenie vlastnosti niekedy byva zvlastne, ob-generaciu a pod.
Podľa opisu si myslím, že je tvoj partner fajn človek, len ho stačí dovzdelávať, čo sa dá v každom veku. Poznám dosť vzdelaných ľudí, čo sú v bežnom živote nepoužiteľní. Tak si vyber....
@hytal sotva dovzdelava vseobecny prehlad. To nie je nasobilka. To su vedomosti pocnuc ZS ( kedy on bol zrejme spominany flakac), strednou, VS a lepi sa to na cloveka roky, nove a nove veci. Nesmie ustrnut, musi kracat s dobou, pocuvat, citat, zaujimat sa. To sa neda dobehnut.
@anonym_381b15 nemyslím si, že je to výberom partnera, švagriná s mužom Vš vzdelaní v IT, celý život jednotkári a ich syn od prvej triedy samé 3,4,5.
@anonym_autor Opýtam sa : Vzdelaný s akademickými znalosťami, ale inak sebec, manipulátor a leňoch je lepší partner?
Mam akademicke vzdelanie 3. stupna, titul pred menom aj za menom, na univerzite aj posobim. Manzel ma ucnovku s maturitou. Manzelia sme 15 rokov. Vseobecny prehlad nema bohvieaky, diktat napise horsie ako dcera (ano, pisali spolu 😂 a aj pri dcerinom mi "krvacaju rohovky" ked to citam). Uplne na zaciatku som aj ja nad tymto rozmyslala, ci mi to nebude vadit, ale potom som si povedala, ze ved nie preto ho lubim, nie jeho vzdelanie je to, co ma k nemu pritiahlo. Samozrejme, ze mi obcas lezie na nervy, ze neovlada nejake trivialnosti, ale hned na zaciatku nasho vztahu som sa zaprisahala, ze mu to nikdy nebudem vyhadzovat na oci, ani sa mu posmievat a pod. Ze ak do toho pojdem, tak so vsetkym. A drzim sa toto, aj v najvyostrenejsich situaciach. Su predsa ine veci, pre ktore ho lubis, ktore mate spolocne. Na akademicku debatu mozes mat kamaratov, kolegov... Ten moj ma strci do vrecka v inych, praktickejsich veciach.
@anonym_381b15 velmi podobne ako u nas, dcere sa tiez ucit nechce, ale pod mojim dozorom musi 😁 teda hlavne tie "biflovacie veci" neznasa, nastastie matika a fyzika jej idu, tam ani neviem, co sa prave ucia. Riesi aj pytagoriadu, olympiadu (to tej ju sice tlacim, kedze za to moze mat body na prijimackach na SS a nechcem aby plytvala talentom). Ale na gympel ju tlacit nebudem. Skusime priemyslovku.
@anonym_autor Opýtam sa : Vzdelaný s akademickými znalosťami, ale inak sebec, manipulátor a leňoch je lepší partner?
@viera012345 a preco to musi byt takyto protiklad?
Mam akademicke vzdelanie 3. stupna, titul pred menom aj za menom, na univerzite aj posobim. Manzel ma ucnovku s maturitou. Manzelia sme 15 rokov. Vseobecny prehlad nema bohvieaky, diktat napise horsie ako dcera (ano, pisali spolu 😂 a aj pri dcerinom mi "krvacaju rohovky" ked to citam). Uplne na zaciatku som aj ja nad tymto rozmyslala, ci mi to nebude vadit, ale potom som si povedala, ze ved nie preto ho lubim, nie jeho vzdelanie je to, co ma k nemu pritiahlo. Samozrejme, ze mi obcas lezie na nervy, ze neovlada nejake trivialnosti, ale hned na zaciatku nasho vztahu som sa zaprisahala, ze mu to nikdy nebudem vyhadzovat na oci, ani sa mu posmievat a pod. Ze ak do toho pojdem, tak so vsetkym. A drzim sa toto, aj v najvyostrenejsich situaciach. Su predsa ine veci, pre ktore ho lubis, ktore mate spolocne. Na akademicku debatu mozes mat kamaratov, kolegov... Ten moj ma strci do vrecka v inych, praktickejsich veciach.
@selenka7 nestava sa ti, ze ked chodite napr.na nejake akcie z tvojej roboty, kde sa potrebuje zapojit do nejakeho rozhovoru a ako sa hovori "streli capa", ako to zachranujes?
@viera012345 a preco to musi byt takyto protiklad?
@deedol ... nemusí,len som možno nahlas premýšľala,ze čo je lepšie, keďže zo života poznám prípad, kde manžel/p.profesor/bol despota, žiarlivec, ktorý neotalal dať svoj názor najavo aj ručne.
Tak ja budem asi ta jednuduchsia zena 😀, ako citam naroky zien vyssie, ale mne by to nevadilo podla toho jeho opisu. Za mna ma vsetky predpoklady pre dobry a pekny zivot a to ze nevie co je utopia a ine, nvm ako je to potrebne pre teba k zivotu, pre mna napriklad vobec, skor zalezi ci sa mate o com rozpravat a ci ti nevadi ze s nim nemozes preberat politiku atd. Mne by vadilo, keby to je tatalne tela co medzi ludmi posobi ze vysiel z jaskyne, spinavy, neupraveny, slovnik tretej cenovej…
@selenka7 nestava sa ti, ze ked chodite napr.na nejake akcie z tvojej roboty, kde sa potrebuje zapojit do nejakeho rozhovoru a ako sa hovori "streli capa", ako to zachranujes?
@anonym_6dc7f2 na ziadne take akcie nechodime, ani by som ho netahala niekam, kde by sa necitil komfortne. Mame skupinu spolocnych priatelov a tam je uplne jedno, na akej je kto akademickej urovni. Su tam aj VS vzdelani ludia, aj ucnovkarina je to uplne v pohode. Ja mam viacero kamaratov len s ucnovkou, ktori su uspesni podnikatelia napriklad. Stacilo im odhodlanie a odvaha 😉
Pre Teba
Subjekt, ktorého intelektuálne kapacity presahujú hranice bežného chápania, predstavuje takmer encyklopedickú entitu s nekonečným repertoárom poznatkov – prinajmenšom podľa jeho vlastného hodnotenia. Jeho schopnosť ponúknuť nevyžiadané vysvetlenie aj tých najtriviálnejších javov (napríklad fungovania výťahu či historického vývoja lyžičky) poukazuje na zriedkavú kombináciu erudície a neúnavnej potreby demonštrovať ju pred okolím.
Jeho prítomnosť na diskusných fórach, akademických seminároch či rodinných večeriach má charakter epistemologického zemetrasenia, pri ktorom sa všetci účastníci – či už chcú alebo nie – dozvedia o detailoch, ktoré nikdy nepotrebovali vedieť. Treba oceniť aj jeho fenomenálnu schopnosť klásť rétorické otázky, na ktoré sám okamžite poskytne odpoveď, čím elegantne eliminuje akúkoľvek možnosť dialógu.
Záverom možno konštatovať, že dotyčný je živým dôkazom toho, že vedomosť je síce moc, no v prebytku sa mení na ťažko stráviteľný spoločenský fenomén.
@anonym_autor s podobnym som mala aj ja vztah. Nelutujem, ze som to ukoncila. Potrebujem stimul pre moj mozog a nie este dospeleho cloveka ucit zakladne veci. Potrebujem aby ma niekto tahal vyssie a nie rozumovo dole 🙂 avsak je to na tebe
@anonym_autor a čo si vyštudovala ty? Veď ho môžeš posunúť o level vyššie, nech ide študovať niečo, čo sa mu v budúcnosti hodí. Ja som takto posúvala môjho muža až ukončil VS. Vedela som, že na to má, len doma na to nemal možnosti. No možno je šikovný či zručný v iných veciach a tak sa navzájom doplňte. Môj si veľmi šikovný, ale chcela som, aby bol aj vzdelaný a veľmi ho to potešilo, keď som mu to navrhla, aby išiel študovať.
@anonym_autor podla mna len ho to vobec nezaujima. Nikdy to neriesil , nema zkade cerpat tie znalosti. Keby to potreboval urcite sa nauci. Vy ho poznate , vy by ste mohli vediet preco nema take znalosti, ale aj keby mal velmi by mu to v zivote nepomohlo.
@sissy27 on v podstate naozaj mal fantasticku vychovu (z ludskeho hladiska myslim, aby bol dobry clovek, aby sa v zivote nestratil atd). Len nikdy nebol tlaceny k vzdelavaniu a jeho rodicia su tiez taki jednoduchsi, napr. jeho otec pracoval cely zivot na poli
@anonym_autor Bolo koze dobre, šla sa na ľad šmýkať a zlomila si nohu!
Veď sa s ním roxid, nájdi si intelektuála s tulenimi rucickami a volaj remeselníkov ešte aj keď bude treba žiarovku vymeniť!
Žiadna skola, žiadna univerzita ti rozum neprida dostaneš len vzdelanie (a kopu informácií, ktoré v praxi nikdy nevyužijes). Skončila som s červeným diplomom a pochvalou rektora, ale to najdôležitejšie pre život ma naučili doma, okrem iného nekastovat ľudí a nepovysovat sa nad tých, ktorí mali menej možností vzdelat sa.
Píšeš z akého prostredia pochádza, naučili ho čo je dôležité pre praktický život, to ostatné sa môžete naučiť spolu.
Ak to nevieš prehĺtnuť, rozid sa s ním, určite dlho sám nenastane. Len aby si neskôr nelutovala
@anonym_autor Uzasny,milujuci, starostlivy,pracovity,sikovny, slusny,vtipny a este aj fesak k tomu...........ma vsetko co si moze zena zelat ale.....bol by v tom čert keby som nieco nenasla,koli comu ho nezhodit. Ma vedomosti a znalosti o tom co ho zaujima a co ma rad. Stara sa o vas,miluje Ta,vsetko vam klape,ale Teba trapi ze nepozna tych koko....tov z politiky,ze nevie kde sú mestá v europe. Nieje dolezitejsie ze vie,kde je jeho miesto ? ( pri Tebe)
@anonym_autor musíš si určiť, čo je pre teba dôležité, či múdry chlap čo ti s ničím nepomôže, alebo jednoduchší partner ktorý ti so všetkým pomôže. Ale ak je to pre teba dôležité aby ovládal celú Wikipédiu tak sa radšej rozídte, celý život ti to bude prekážať a budeš z toho podráždená.
Tebe to uz teraz vadi takze ti to bude aj potom. Ked budete mat deti tak este viac ti to bude vadit. Uprimne vtedy si budes chytat hlavu..... ale....Ked sa napriklad nevyzna v politike ako moj manzel , tak mozno sa vyzna v niecom inom. Ja som hlupa do sportu, on exceluje v tejto teme a takto sa doplname. Je len natebe ako si to vysvetlis. Nehladaj chyby hladaj pozitiva. Ak ich nevies najst cele zle.
@anonym_autor keby sa dalo už aj rozum by sa mi zastavil nad tým, čo to tu čítam. Ak neovládam cudzie frázy, tak som tupá.👌👏
Velmi zalezi na nastaveni. Tiez som chvilu randila s chalanom, co bol mily, galantny, vtipny, vedel uzasne varit a bol fakt fesak. No nemali sme si o com polecat, do spolocnosti svojich priatelov som ho vzala raz a vtedy sa citil velmi rozpacito, kedze sa nedokazal zapojit do debaty. Vedela som, ze by to z dlhodobeho hladiska nefungovalo, ako tu uz bolo vyssie pisane, potrebujem aj ja stimul pre mozog a rada sa oznacujem za sapiosexuala, casom by mi velmi vadilo, ze nie sme na rovnakej urovni. Teraz mam velmi bystreho partnera, je nielen vzdelany, ale aj extremne sikovny v praktickych veciach a okrem toho aj velky extrovert a ma vela znamych a priatelov. Co mu chyba, je fyzicka krasa, avsak uz na zaciatku vztahu som zistila, ze je to vec, ktoru dokazem 'obetovat' a nelutujem, hoci viem, ze mnoho zien by ho kvoli vzhladu absolutne vylucilo zo zoznamu vhodnych partnerov
@anonym_autor ak ho chceš grilovať s takýmito slovami (prečo?) a vidieť tieto veci ako problém, tak to bude problém. Je to o tom, ako si to ty nastavíš v hlave. Alebo to nemusí byť vôbec problém, je to na tebe. O politike sa porozprávajte, môžeš mu to trochu priblížiť. Musíme si uvedomiť, že vzdelávanie v tejto oblasti všeobecne je na našich školách mizerné/žiadne (preto dopadajú voľby, ako dopadajú).

Môj manzel má práve veľmi dobrý všeobecný rozhlad (nielen, že vie, kde je situovany nejaký stat Afriky, o ktorom som ani nepočula, aj keď som na gympli maturovala z geografie, on pozna aj jeho vlajku), má vysoke IQ, gramatiku 1000%, že ešte ja sa ho môžem opytat, kde má byt ciarka (vie, čo je podradovacie, priradovacie súvetie, pristavok atd), ale tiež mi vadí, že má jednoduchší písomný prejav, aj veľmi jednoduchy styl vyjadrovania, pritom všetky cudzie slova pozna, ale ich nepouziva. Prihlásila som ho na Vs, ale keďže mu pomáham s prácami, tak nejaké zlepsenie stále nevidim, myslela som si, že len nie je vypísany… V našej rodine má každý minimálne jeden vysokoškolsky titul, aj moji znami su vysokoskolsky vzdelaní, takze tiež mi to niekedy vadí, že nevyzera až tak inteligentne ako v skutocnosti je, ale nemam to však ako viac riesit, furt jeho pozitiva prevyšujú negatíva.
@anonym_66880a mi odpálilo poistky