Vzťahová búrka: Ako prekonať hádky s manželom?
17 rokov spolu, 13 manželia, moje dieťa z 1 manzelstva 18 r.( vzťah trval 2 roky, dôvod rozvodu ex na úrade práce, chaty, alkohol)
S terajším manželom 2 deti, 14 a 7. Sme výbušné povahy, vycitame si, hádame sa, urazame obaja neustupcivi, kto z koho, kazdy ma svoju pravdu, rodiny nas neprijali. Po búrlivej hádke sa cítim zranená a nešťastná. A potrebujem sa rýchlo uzmierit, lebo neviem fungovať. No začína to byť čoraz častejšie, tak 4 x ročne ale teraz máme obdobie že od Vianoc tretia veľká výmena názorov. Vždy sa spomenie aj rozvod. Dôvodom hádky je môj syn s ex. Je taka ležérne povaha, bordelar,
lenivy, chceli sme aby siel na tazku skolu, no neuci sa a nosi 4, je tretiak a bude mat 4 stvorky na vysvecku, na konci roka si opravi na 1 stvorku. Povie ze ho skola nebavi. Stale hadky ze sam od seba smeti nevyniesol, mycku nenalozil, ma bordel v izbe. Syna pri tom od malicka vsade chvalia aky je slusne vychovany, je oblubeny, neublizi ani muche, neflaka sa. Len nie je flexibilny je ako ex. Žijeme v jeho dome, úspory nemám, ale mame spolu nadobudnuté majetky pretože sme obaja výkonný. Muž je stavbar má firmu je zaneprázdnení, mobil na uchu, nervózny z deti, má 51 rokov. Ja mam 44r, firmu, z ktorej som už vyhorena, najmä z ľudí, ale mam veľa voľného času.
Zapájať deti do chodu domácnosti treba od malička. Začínať v 18 je kapánek neskoro. Môj 13 ročný syn si sám upratuje izbu, vysáva, prezlieka posteľné prádlo, upratuje si prádlo do skrine, vypratáva umývačku, pomáha v kuchyni, pomáha otcovi pri prácach okolo domu a také tie montovačky, sám pečie a dokáže uvariť viacero jednoduchých jedál … pokojne aj pre celú rodinu.
No to, ako syna popisujes od 11.54 ma naplna presvedcenim, ze on vsetko zvladne, tvoj chlap ho nezlomi a laska od vasho najkrpatejsieho, od frajerky, kolektivu ho udrzi v dobrom rozmare, ako ho popisujes povahou po biotatkovi.
A ten teda ako? Stretaju sa?
💘Tvoj trochu neziarli, ze mlady je mlady😂ma frajerku a vsetko pred sebou? Muzovi by asi prospeli nejake vyladovace do jemnej euforie, testosteron odchadza a serotonin neprichadza.
Aj mojim treba pripomínať, aj 20+ ročnému...tvoj syn nie je nijako výnimočný v nedbanlivosti. A ja som ako puberťáčka nenávidela doma hocičo robiť, ale musela som. Až vo vlastnom je to iné.
Ked si ťa bral nevedel že máš dieťa.Iný partner nie vždy prijme cudzie dieť.TY aj ked budeš mať obrazne 100 rokov dieťa 80 rokov vždy to bude tvoje dieťa.Nikdy by som nedokazala žiť s parterom a mužom keby ma nerešpektoval v tom že mám aj svoje dieťa.A čo s toho že máš sa materiálne dobre.U mna by bolo na prvom mieste že aby rešpektoval moje dieťa lebo patri k tebe.Nedokazala by som sa zmieriť s tým že musel by čo najrýchlejšie syn niekde ísť len kôli tomu že nevlastný otec ho neznesie.Cele zlé.Spoločne 14 ročne a 7 ročn robia čo.14 ročna/roční tiež je lenivý či TY dvaja nemusia nič a všetko musi robiť tvoj už dospelý syn.Tak človek si neda povedať spoločne deti tie nemusia nič upratoavť a tvoj ma chodiť aj do školy. Prísť domov mať 100 úloh urobiť v domacnosti.Prebud sa keby toto urobil môj muž že by buzeroval môjho syna s prveho manželstva s takýmto človekom by som nebola.U mna na prvom mieste je dieťa a nie nejaky chlap čo nerešpektuje moje dieťa.A tie dve ostatne deti niečo pomahaju v domacnosti.Alebo TY jeho vlastna krv TY nemusia nič.Manžel chce aby potom ak doštuduje išiel od nás preč.Preboah žena porodila si tri deti nie dve.Sprav čo máš bude dobre hej a TY dvaja ostatný TY robia čo či to je v poriadku maju ísť do školy a ked sa vratia všetci domov tak TY dvaja už voľno práca v doamcnosti 0,0000 nič a ten aby sa zodral.Nuž nie chlapec je na chybe ked vydi aký je buzerovaný uštvaný ako zver vy mu vyberiete školu ved musime mu diktovať čo sa čuduješ že sa zle uči ON nema ani žiaden zaujem ako vidi ako sa správate ako k psovi alebo špinavej handre.Vyhražam sa rozvodom prečo sa teda nerozvedieš.Pre kusok klobásy.Taký ako je ten tvoj takých stretneš v krčme v 3 cenovej.ON robi ma firmu a čo poseriem sa že má firmu každý by sa mal podieľať na domacnosti. Keby každý z domacnosti robil jednu dve veci nemusel by 18 roční syn robiť otroka. Veľa ženy tu na MK maju mužov podniakteľov a robia niečo aj doma ako ta tvoja leniva vša 51 ročna.Netrep že 7 ročne decko by neutrelo riad.Alebo 14 roční nevyniesol smetie čo ma ochrnute ruky.Jaj prepáč zabudla som oni nemusia nič .To musi len dospelý syn.Ked ten dospelý syn ked tvoj muž ma plán doštuduje pôjde preč z domu tak kto bude robiť otroka a koho bude mať 51 ročný za fackovacieho pánaka a koho bude okríkovať a mu rozkazovať. TY ako vidim nemáš v domacnosti žiadne slovo čo povie muž toto platí.Syn chce byť automechanik príklad nie TY pôjdeš za kuchára lebo my tak chcem preboha žena TY si dospela si mladšia odomňa ale keby toto urobil môj muž tak už je dávno rozvod.V prvom rade by si maal zmeniť zmyšľanie a stať si za svojim synom.Dieťa je len jedno ale chlapov si môžeš najsť na každom kroku.Pekne že chlap sa chce zbaviť syna tvojho aj svojích by sa chcel takto zbaviť doštuduješ ide preč z domu.Tvoj muž sa zasekol v dobe ked mali po škole hned po skončeni prácu.Teraz to tak nie je pokiaľ nemá 25 rokov a nie je schopný sa sám živiť alebo študuje musiš mu platiť výživne.Cele zle viem ako sa syn cit to iste som preživala v detstve ja s nevlastným otcom katastrofa.Po prečitani príspevku s ami vrátili všetky spomienky z detstva lenže moaj amma mala rozum a zakročila že podala na rozvod.Po rozvode na mna prišla úľava teraz sa mi vratili všetky spomienky.
manzel nema preco taketo nieco ocakavat, je to stale student a dieta. Nie je tam na jeho urovni dospeleho = rodica. Nieco mu mate dat ako ulohu, a to ma robit, a je uplne bezne pri pubertakoch, ze to proste neurobia :D A JE UPLNE JEDNO ze si vsetko robili same uz od 6rokov.. proste pride puberta a ine priority :D iny svet.
@unicornlady Asi sme sa nerozumeli, veď tam je dôvodom hádky syn a ex, bordelár atd., neriešim tu svoje traumy ani nič podobné. Je pravda že to tá autorka má ťažké a bude mať. S tým aj tak vôbec nič neurobí kým nepovie jednému aj druhému DOSŤ!!! Ale žena má asi vždy pravdu aj keď ju nemá.
@hipuska a dve ostatne deti budu robiť čo 14 a 7 či to im treba utrieť zadok.5 obyvaju domácnosť a jeden bude robiť a ostatný čo.
@alickapusinka ty si uvedom jedno. Syn z domu vypadne tak či tak, bude si žiť svoj život a mať svoju rodinu (pravdepodobne). Mamu chtiac-nechtiac odsunie na vedľajšiu koľaj. To je úplne normálne, tak to v živote proste je. Ale ona by podľa teba mala rozbiť kvôli dospelému synovi rodinu, ktorá poskytuje zázemie ďalším dvom deťom? No nemyslím si...
Dochadzam k poznaniu, ze rozvedena/osamela zena s detmi, v zaujme deti by mala zit sama az do ich osamostatnenia sa, samozrejme, partnera nech ma, hoc aj cele roky, ale az po osamostatneni sa deti nech zacne zena zit spolu s partnerom. Vacsinou vztah ku cudzim detom nie je ukazkovy, dokonca, ani len slusny, a trpia deti, aj ich matka. A ma to aj ine vyhody, zena taketo deti zaopatri, napriklad svoj byt, ak vsak zena zacne zivot s inym partnerom, ku ktoremu sa nastahuje, a nic nebude jej, tak jej vlastne deti to budu mat tazke, v prvom rade vztahom, kedy novy manzel prinajlepsom len ticho trpi pritomnost cudzieho dietata, a nemenej dolezite je zazemie Kde citi autorkin syn, ze ma zazemie? kam sa bude navracat domov, kym sa sam nezabezpeci? Ozaj, v tomto pribehu, kam pojde autorkin syn, ak ho manzel autorky vyhodi? a bude vlastne nieco jej syn raz dedit po autorke?
Aj tvoj muž by sa mal správať ako dospelý človek a hlavne či bude mať také nároky aj na "svoje" deti.
Príde z roboty a potrebuje sa niekde vyventilovat.Aj sa mu venuje robia niekedy niečo spolu cez víkend trávia nejako čas?Chcela by som vedieť akú výchovu mal tvoj muž a či v jeho veku doma niečo robil atď...
@jozef1890 Tu žiadny ex problémy nerobí, žije v zahraničí, so synom sa stretne párkrát do roka. A syn bordelár nie je, iba ho treba trošku viac nakopnúť k upratovaniu (ako každého pubertiaka) . Ako vravím, projektuješ tu svoju vlastnú skúsenosť.
autorka, uprimne, bola by som vdacna za takeho syna. znamky a poriadok su dolezite? je mily, sikovny, laskavy, vtipny, dobry clovek? a preco to nestaci? preco musi byt jednotkar a vzdy sa mu okamzite musi vsetko chciet urobit? preco vam nestaci taky, aky je?
@tiezjedna ja si uvedomim jedno ked ma nebudeš spominať to bude lepšie aj pre teba.
našla lenže moja mama sa dokazala rozviesť.
tak ked ti to staci, je to tvoj syn a ty si ho mas obranit. aj ked je uz velky. a nie planovat jeho odchod hned po skonceni skoly, aby si mala pokoj.
muz bol zrejme takto tiez vychovany a zmenit zabehnute vzorce si vyzaduje namahu, ktoru on odmieta vynalozit, resp. ma zrejme ine priority. je to smutne a casom sa to moze prejavit aj u mladsich (jeho vlastnych) deti, hlavne ak nemaju poddajne povahy.
a ak muza nevies zmenit, aspon si sadni so synom a porozpravaj sa s nim ako s dospelym - povedz mu, ze pre teba je dost dobry taky, aky je, ze si ho vazis, ze si rada, ze ho mas, ze chapes, ze sa mu tie kecy od tvojho muza nepocuvaju dobre, ale ze ty to citis inak. nech ma oporu aspon v tebe. lebo ja si viem predstavit, ako sa tvoj syn citi, a nie je to nic prijemne.
Zaujimave, ako mu zalezi na tom nevlastnom. Alebo mozno nezalezi, len mu leze na nervy. Ja som mala muzovu pubertalnu dceru z 1.manzelstva tiez trosku za rozmaznanu, kym som zistila, ze tie iste kiksy u mojich deti velkoryso tolerujem. Cize som bola sprosta, no. Tak skus so synom zapracovat na tych najproblematickejsich veciach - prospech, bordel... a hadam vas to nebude stat vztah
a co sa tyka prac v domacnosti, ak je toto naozaj najvacsi kamen urazu - sadnite si, rozdelte si to, dohodnite sa. ale nie ze niekto zaveli a niekto iny musi skakat, "lebo som povedal, ze teraz to urobis". ja som za, aby mal syn nejake svoje povinnosti, ale nech si sam povie, dokedy ich ma spravit, a nech sa snazi to dodrziavat. zaroven treba ratat s tym, ze je stale v puberte a nema dozrety mozog, takze ano, treba aj pripomenut obcas a nebrat to ako tragediu. pises, ze syn dokaze aj navarit, aj sa postarat o domacnost, cize v zivote sa urcite nestrati. muz by mal tuto obavu trocha "pustit".
To si mala trosku korigovať od zaciatku vztahu. Ale uvedom si, ze ak tvoj syn, ze chcete aby isiel z domu ale to je pre neho strasne. My sme zmiešaná rodina ale nikdy by toto moj muz nevypustil z ust a ani ja na jeho syna. Pocuj zober muza na rande a normalne mu povedz, ze pocuj mne sa nepaci ako sa vyjadruješ smerom k mojmu synovi. Uz si dost stary aby si sa ovládal a rešpektoval jeho povahu. Ma 18 rokov, uz ho viac vychovať nevieme. Musime ho akceptovat taky aky je. Ale aby syn počúval ako ma vypadnúť z domu, to sa dotkne kazdeho cloveka. Toto sa musi zmenit a chcem aby si sa ovládal. Ked bude potrebovat pomoc, pomôžeme mu ale bude tu byvat tak dlho ako bude potrebovat. A nebudem o tom diskutovať. Budes voci nemu ticho a hotovo.
@alickapusinka ty zase nepchaj do cudzích príbehov vlastné rozumy 👍
Porozpravajte sa v klude, ak to nepomoze, tak skuste terapiu, ale myslim, ze toto nie je na rozchod.
Toto tiež tak nezdieľam nakoľko skoro celý synov život žijete spolu a nadobúdate spolu majetok pokiaľ nemáte BSM inak upravene

Zapájať deti do chodu domácnosti ste mali učiť od detstva.
Lebo, akože ktorý pubertiak sa hrnie do upratovania?