icon

Žiarlivosť na manželovu slobodu počas rodičovskej dovolenky

19. mar 2025

Prosim temu berte ako taky povzdych a vykrik do tmy jednej matky. Kludne si tu spravme srandu. Zaujimalo ma ci ziarlite na svojim manzelov kym ste na rodicaku. Na ich volnost.

Vcera som sa stazovala kamoske ze ja mozem k doktorovi/kadernicke/na masaz iba ked sa dohodnem s muzom alebo zavolam mamu na strazenie krpcov. Muz si odbehne z prace a nemusi sa nikoho pytat ci moze. A dnes mi pristal newsletter od mamagang o tom, ako matky ziarlia na slobodu otcov. Ze ti sa mozu v pohode vycikat/osprchovat bez toho sby im niekto trieskal na dvere, ze mozu kadit aj pol hodinu a nikto si to nevsimne, ze v noci na nich nikto nekrici, ze ked odidu z domu je to v pohode, ze jeho sa netyka separacna uzkost atd atd.

Len pre ujasnenie, moj manzel je uzasny otec ktory sa detom venuje a dava mi dostatok priestoru na rozne aktivity a svoje deti milujem najviac na svete.

Mate take pocity aj vy?

Strana
z5
elisebah91
22. mar 2025

Áno, mala som také myšlienky kým som bola doma na md/RD vyše 8rokov. Mužovi som vravela, že však si apson socializovany v kolektíve v robote, ja neviem nič i svete lebo cocomelom a iné ..a áno dohodneme sa a on vybehne hocikde ale keď sa dohodujem keď idem ja je to citeľne horšie, autorka to pochopí, o zmyvani vlasov a sprchovani za 5 minút nehovorím, to sa žena naučí 😅
Môj wellnes, byť v kúpeľne 20 minút nerušene 🤦🏼
Ale lepší sa to, minúty pribúdajú, deti rastú 👌🏼

euka210
22. mar 2025

Ano, obcas som mu to zavidela, ked boli mali. Presne take hluposti, ze aspon na wc moze byt sam 😁 a ked im nieco treba, tak vseeeetko MAMA...on pri nich, ja na poschodi a oni vyjdu hore za mnou kvoli nejakej malickosti 🤦‍♀️
Takze ano, taka ta zavislost deti na mne. Ale sloboda ako taka, to az nie. Moj nikde tak nechodi, on je spokojny doma s nami, porobi okolo domu...

fion22
22. mar 2025

Jejda také deja vu si šplechla 😄...pri prvej to bolo nejak takto... som ju kojila, na prsníku zaspávala, odsávanie nešlo...tak to aj keď som išla raz za mesiac ku kaderníčke alebo dr...nakojiť, rýchlo tam a do 2h naspäť...a presne tieto pocity...keď dieťa konečne zaspalo...ako prvé smer wc, ešte cestou tam zapnúť mikrovlnku, dopiť studenú kávu, napiť sa vody...na záchode som rozmýšľala čo s načatým "voľným" časom...a po 5 min...malá hore....naspäť uspať alebo zobrať k sebe...a som tak závidela mužovi...že on stretol aj živých ľudí v práci...a teda muž pomáha aj pomáhal veľmi, nákupy robil iba on, varil 90% on..ale, ale! Takmer vždy, keď sa staral on o malú ...ja som bola tam...a znamenalo to nakojiť, vkľude dať veci do práčky, vkľude upratať, nakojiť, najesť sa, upratať, nakojiť...a on keď išiel na WC, tak si mohol dovoliť dvere zatvoriť
...teraz s dvojičkami nemám také pocity, lebo nemáme ani na to čas 😁...delíme si deti, že buď je jeden s dcérou a druhý má dvojičky alebo naopak...keď je muž v práci, tak moji rodičia pomáhajú s tou staršou hlavne a ja mám iba dvojičky...ale teraz mu už nezávidím, skôr ho ľutujem, bo viem často aká bola noc atď a že je unavený a musí vsať, niekedy aj o 3..aj keď on zo srandy hovorí kolegom, že si do práce chodí oddýchnuť...

vanilka83
22. mar 2025

Presne takéto isté pocity som mala aj ja na materskej strašne som muzovi zavidela že si moze odísť kde chce kedy chce že si môže ísť večer po práci sadnúť na pivo a nestarat sa...ja som mala stále problémy s kojením,kolíky,uspavanie večer mi trvalo aj 2-3 hodiny každý večer bola som strašne vyčerpaná,ale vieš co...musela som to prekusnut,prejsť si tým,hovorí sa,že človek presne takýmito skúškami dospieva,aj som to mužovi veľa krát vytkla. No,keď som si pomyslela, že nik iný by sa nevedel lepšie postarať o moje deti ako ja pomaly a postupne som sa to naučila prijať. Aj keď s deťmi mi nemal kto pomôcť proste som bola nonstop s nimi len ja sama muž robil každý deň do večera a vela krát rovno na pivo šiel, potom sa to zlepšilo a začal sa starať už aj on trochu.

aurora33
22. mar 2025

@vanilka83 no toto by som ja neakceptovala.

basska_b
22. mar 2025

Ja neziarlim na taketo veci. Lebo si vzdy poviem, ok, aj ja raz budem mat taku slobodu a neni to ani tak daleko. Proste par rokov vydrzim a povenujem sa detom, pre ktore som teraz stred vesmiru. Casom ich budu viac bavit kamosi, kruzky a internety. Ostanu doma i same a budu rady, ze mama im neni za riťú... otoci sa to

vanilka83
22. mar 2025

@aurora33 no a čo by si robila?rozviedla sa hneď?vravím ze sa to potom zlepšilo a už taký nie je ale keď boli synovia ešte malinki bolo vidno na ňom že uniká že po práci chce svoj kľud a nie riešiť nervoznu frustrovanu ženu a nonstop nejaké problémy ale prekonali sme to spolu

autor
22. mar 2025

@fion22 no zeny ktore dojcia to maju este obmedzenejsie. S najlepsou kamoskou sa tak uz vyse pol roka nevieme nikam dostat lebo do 2h aj s cestou musi byt doma. Aj to je clovek myslou stale doma pri detoch.
@vanilka83 no toto by ma teda riadne stvalo. On si s detmi nechcel budovat vztah?

autor
22. mar 2025

@vanilka83 vela muzov unika. Nie si prva od ktorej to pocujem. Zrazu treba povysavat auto a trva to dve hodiny, a ist do obchodu na opacny koniec mesta po jedno maslo, a upratat tip top pivnicu.

lavender94
22. mar 2025

@vanilka83 no ja by som toto tiež nevedela predýchať. Nerozvádzala by som sa hneď. Ale scénu by som asi urobila poriadnu. Aj keď sme nemali dieťa tak sa vo svojom volne staral o domácnosť a varil. Nie ze by to robil rad ale robil, aby sa sám pred sebou necítil ako totálny chumaj. Nastastie keď sa narodilo dieťa tak sa z neho nestalo nedozreté decko ktoré potrebuje svoju slobodu. Ale keby sa to stane tak by som asi veľmi rýchlo urobila poriadky. By som mu dala dieťa a odišla by som bud niekam na prechádzku alebo len tak ľahnúť a spať, do vane. A nech sa stará. Ved to nie je raketová veda, ani na to zeny nemajú nejaký šiesty zmysel, chlap to zvládne rovnako dobre. A vôbec by som sa ho nepýtala, je to aj jeho dieťa. Jasne, ze si bola nervózna a frustrovaná, kto by nebol keď nemá žiadnu pomoc?
A teda každý normálny chlap by mal aj sám od seba chcieť tráviť čas so svojim dieťaťom, nie pre to, že žene treba pomôcť. Ale pre to, že to dieťa chcel aj on, mal by chcieť vytvoriť si vzťah s tým deckom. Je to rovnaký rodič, nie nejaká pestúnka ktorá ho raz za čas na 20 minút postráži aby si si umyla vlasy.

aurora33
22. mar 2025

@vanilka83 Ja si to ani neviem predstaviť, že by mi muž takto utekal. Ok, robota, beriem. Ale po práci na pivo? Nie. Ale teda ja som môjho nemusela nutit. On chcel byt s nami stále. A ako citam, tak našťastie.

vanilka83
22. mar 2025

😄 to máš pravdu...no materstvo na začiatku zamavalo nie len mnou ale aj nim...ja som bola nonstop nervózna naštvaná a frustrovana a on furt unikal ....každý mal nejaký spôsob akým to prezival nebolo to ľahké ani pre neho ani pre mna,nehovorím ze by sa nezaujímal o deti ale toto robil dosť často a práve vtedy keď som bola úplne na pokraji a potrebovala som ho ako oporu fyzicky doma

vanilka83
22. mar 2025

Veru 2 roky som kojila a trápila sa na začiatku asi všetky problémy s kojenim som musela vychytat a všetci kamoši aj kamošky boli zrazu fuč ostala mi len jedna zo školy...

7trisha7
22. mar 2025

Nie, absolutne to tak nemam a nikdy som nemala. Je sice fakt ze muz robi z domu a tak sme spolu 24/7… ked chcem cas pre seba, tak ho mam, idem na bajk, posilka, doma cvicit, co chcem. Rovnako aj muz, on ma zalubu bicykel tak ked chce psycho-hygienu😁tak ide🙂 a funguje nam to takto skvele💕

aurora33
22. mar 2025

@lavender94 ved toto. Presne ako píšeš. Každý normálny chlap chce tráviť čas so svojim dieťaťom.

xima
22. mar 2025

Ahoj, uplne ta chapem..ja som tiež mala tieto pocity,že nikam nemôžem ist,slobodne,bez toho aby som predtym riesila či má kto byt s detmi..mladsi bol skoro do 4 rokov na mne uplne závislý,nechcel ani jesť,pit,keď som nebola pri ňom..cize stale som citila psychicky tlak,nemohla som len tak niekam ísť(áno,aj na wc bol pri mne). Ale mozem ti napisat nieco poxitivne -raz to prejde. Ber to ako obdobie,ktore mozno nie je úplne super,ale prejde to,a zas budes mat svoju slobodu,cim budu deti vacsie,tým to bude lepsie. Moja najlepšia kamoska mala v tom case dcerku,ktora bola dost zdravotne handikepovana.. neboli ziadne dobre vyhliadky že raz bude ok,a ona vedela že sa o ňu bude starat ako o malé dieta do konca zivota. A ja som si niekedy v tých mojich "ťažkých" chvilach povedala: čo by ona dala za zdrave deti, ktoré jedneho dňa vyrastu a budu samostatne. Viem že je to niekedy tazke, aj mne chybala moja sloboda ktoru som mala predtym, ale teraz sú už deti vacsie,sú uplne zlaticka, samostatne.. a tie tazsie chvile čo boli,som už úplne vymazala z hlavy

andreatytler
22. mar 2025

Zle sa na to pozeras. Vidis len tie obmazdenia, ale s tym ide v ruka v ruke tie privilegia ktore ma len mama. Iba ty mas ten pocit supermamy co dokaze vyliecot udretu ruku len tym ze mu to miesto posuchas a ty dostavas zarucene viac laskyplnnych objati ako otec.
Ale chapem ten pocit frustracie ked sa nemozes v kude vykadit.😖

mandarinka555
23. mar 2025

@13uzivatelka11 No... niekto mu to ukázal, že "môže furt" (ako si písala) Vieš...nikto ti nerdžal devinu pri hlave, aby si mala deti! Ale...nemohla som, ako píšeš, ani ku kaderníčke, ani na pedikúru, ani nikam!!! Dve deti, do jedného roka a manžel dvojfázové tréningy, cez víkendy zápasy. No a neumrela som...Bolo to ťažké, ale dala som to...Dôležité je pre mňa, že ich milujem (aj chalanov, aj mažela) po toľkých rokoch...hlavne vnúčence😍

lenka567899
23. mar 2025

Ja si hlavne myslím že by dnešné, moderne ženy nemali mat deti. Deti sú obetovanie sa, a dnešné ženy sa nechcú obetovať. Ženy to ešte nikdy nemali take ľahké ako teraz a aj tak fnucaju 24/7

fion22
23. mar 2025

@lenka567899 presne je to obetovanie sa, a kto tvrdí, že nie, tak klame alebo má asi nápomocný hárem mamu babku svokru každý deň pri sebe...ale to obetovanie sa, pre väčšinu z nás, nebude trvať večne a tak, ako tu niektorá maminka písala, že mala kamarátku s chorým dieťatkom a tá predstava, u nej sa to raz skončí, ale tá jej kamarátka sa bude musieť o to svoje dieťa starať do konca života...
A to prežívanie pocitov, že partner má väčšiu slobodu...možno je to iné mať dieťa skôr, hneď po škole...že človek je zvyknutý na obmedzenia, diktatúru, ešte nepričuchol k slobede, ...a takému potom nepríde až také obmedzujúce starať sa o dieťatko 24h...a je iné mať dieťa, ako napr v našom prípade po 30-ke , že človek si svojou prácou vybojuje vlastný priestor, slobodu, ak to môžem nazvať aj dôstojnosť, cestuje krížom krážom po svete, je na čo má chuť, míňa peniaze na seba,8h spánok je samozrejmosťou, kamaráti...a teda 10rokov len ja, ja, ja a potom...boom, mama tu som, staraj sa o mňa, teraz tvoja sebecké JA musí ísť bokom....aj keď tie detičky sú chcené, milované, niektoré aj vymodlené...

autor
23. mar 2025

@fion22 presne ako hovoris. Z tohoto pohladu je najlepsie si spravit deti hned po skole. Len potom zas trpi kariera. Vzdy je vsetko nieco za nieco

Strana
z5