icon

Život na dedine: Ako zvládnuť nové výzvy?

3. nov 2024

Na objasnenie situacie. Obaja s muzom sme hned po strednej skole zacali robit, rok sme boli v zahranici, nemame este ani 30. Mali sme za ten cas celkom pekne uspory, ktore sme skoro vsetky vrazili do kupy domu pred vyse pol rokom. Obaja sme z mesta a bol nas sen mat dom a casom aj deti, takze aj kvoli nizsej cene sme sa zo zapadu presunuli na vychod lebo sme mysleli ze nam to bude jedno. Ale teda asi to nebolo dobre rozhodnutie. Priviazali sme sa k domu na najblizsie roky na dedinu kde je krcma kostol a male potraviny. Najblizsie mesto v ktorom tiez nie je nic extra je 20 minut autom. Muz je manualne zrucny on si nasiel pracu aj tu aj ked prijem tu ma nizsi. Ja mam uz dlhsie pracu, ktoru mozem robit z domu, ale uz mi bolo povedane ze na moju poziciu im uz bude stacit menej ludi a teda od noveho roka budem bez prace. Tato praca bola skor stastna nahoda, ja nemam ziadnu dobru skolu ci prax na ine prace z domu co som pozerala, vobec netusim kde a ako si tu najdem pracu lebo ponuky su nejake maximalne v meste ktore je skoro hodinu od nas. Vypadne nam priejem a to uz teraz ledva vychadzame lebo stale treba nieco opravovat kupovat riesit. Vela veci spravi muz, ale to sa zas cely den nezastavi. Rodinyemame cez cele slovensko, ti su vsak trocha nahnevani ze sme to takto spravili. Do toho tuzime coraz viac po detoch. Neviem co skor a co vobec robit, zacinam mat.pocit ze prist tu bola chyba ale co s tym teraz. Muz a v podstate ani ja sme do bytu nechceli.

Strana
z6
oblecenie99
4. nov 2024

Ja keď idem k našim na dedinu, tak okrem nás nechodí nikto po vonku, moje mestské dieťa je zvyknuté, že sa treba chystať a ísť, ak teda chceme niekam vyraziť, a on sa na Tom dvore nudí 🙈 ale mimo dvora, na ihrisku nik okrem nás nie je 🫤 Všetci sú vo vnútri, na dvore a záhrade, za vysokým plotom a pritom decká v tej detdine sú, len ich teda nestretávame.. už sú všetci doma vo svojom, ale tak chápem, kto by to nevyužil.

No ale k téme: autorka, kde konkrétne ste kupovali na východe? Aká je tam predajnosť domov? Keď máte blízko aspoň stanicu, či dobre spoje do blízkeho mesta, tak by sa teoreticky aj dalo.. ale priprav sa že až začne škôlka, škola, tak sa nachodíte, a dve autá bude asi tiež nevyhnutnosť. A potom zistíš, že ten dom si užijete Max cez víkend, alebo podvečer.. iné by bolo, keby to bola super dedina, aspoň so škôlkou, či školou, aj keď aj tam potrebuje jeden z vás mať takú pracovnú dobu, aby ste stíhali dôjsť domov a menšie deti vyzdvihnúť.. alebo keby tam bol niekto z rodiny, to by bola super pomoc. Možno, že tebe sa pritrafí práca na home Office, a potom by sa dalo v pohode existovať aj v hociktorej dedine.

hellwant
4. nov 2024

@oblecenie99 Čitala si dobre jej temu? Nie vsetko, ale tu prvu z nadpisom. vsetko tam uviedla, nic u nich nie je, iba krcma, maly obchod a kostol, v najblizsom meste 20 min. autom, tiez nic nie je. Neskôr uviedla, ze maju tam neprispôsobivých občanov, ale nie az tak vela ako v susednych dedinach🙄, staci na predstavu? Taký maly Mordor. Preč odtial, aj H. Potterovi by sa prútik zlomil ak by to chcel odčarovať. 🤔

h2
4. nov 2024

@mama_ A túto múdrosť "Najviac aj tak stojí jedlo." si odkiaľ zobrala???

oblecenie99
4. nov 2024

@hellwant Ano, veď aj môj príspevok vyznel skôr v tom, že ten dom si neužijú, a že to nebude ľahké, ledaže by sa jej pritrafilo niečo na doma, hneď v úvode sa pýtam, ako veľmi predajný je dom v tej dedine teraz. Veľmi dobre poznám situáciu v týchto dedinách na východe, nie náhodou odtial väčšina ľudí presedi pol dňa cestovaním za prácou do KE a späť, aj každý deň. Bez pomoci rodiny to bude ťažké. Daň za dom za každú cenu.

janikm
4. nov 2024

Necitala som vsetky prispevky, moznu tu tato rada uz padla, pises ze väcsie mesto je cca hodinu cesty. Neskusala si predsa len pozriet ake pracovne ponuky by sa v nom dali najst? Neviem aku si mala pracu, pises ze z domu, ak nieco v ramci IT sektoru tak mnoho IT firiem napriklad u nas v Kosiciach ma moznost prace z domu, takze realne by si dochadzala 1-2x tyzdenne a to nie je take zle.

mama_
Autor odpoveď zmazal
h2
4. nov 2024

@mama_ O sebe by som nerada písala, lebo ja nie som štandardná vzorka obyvateľstva. Ale väčšina ľudí má najväčší výdavok bývanie. Do toho rátam všetko, čo s tým súvisí, čiže nie len splátka hypotéky, ale aj elektrina, voda, plyn...

mama_
Autor odpoveď zmazal
anna_anicka83
4. nov 2024

@h2 Veď toto som tým myslela, že keď dom, tak treba rozmýšľať aj kde. Lebo dom nie je VŠETKO. V živote by ma nenapadlo zo západu, od rodiny odchádzať na východ, len kvôli domu.

anna_anicka83
4. nov 2024

@sevrin Z jednej návštevy, no wau. Pezinok je síce malé, ale dobre vybavené mesto. Veľmi kultúrne. Krásny zámok, aj park, kopec možnosti pre deti. Obchodné centrum tak akurát aj obchody. Z jednej návštevy, kde ste išli vyložiť tovar, no kukám. Nemusel na teba urobiť dojem, ale označiť ho ako dieru, len z jedného vyloženia tovaru? Ja by som si takto súdiť nedovolila. A ceny nehnuteľností tam sú také, nielen preto, že je to blízko do Bratislavy.

11bodka11
4. nov 2024

@h2 my napr davame viac na jedlo ako na byvanie. Hypo platime 250,plyn 120,elektrinu 40,vodu 25. To je 435. Za jedlo dame 600.

h2
4. nov 2024

@mama_ OK, beriem, keďže to viacerí písali. (My to tiež máme tak, ale my už nemáme hypotéku.)
Ale aj tak nesúhlasím, že je kvôli tomu lepšie zostať v tom dome, lebo tým, že si zeleninu a ovocie dopestujú, tak ušetria. To, čo by tým ušetrili, je zanedbateľná čiastka.

sofia1979
4. nov 2024

Keď ste kupovali dom hlavne ste mali zvážiť všetky pre a proti t. J dedinu susedov blízkosť mesta prácu rodičov keďže raz budete mat deti a to teraz ti vravím že je to naj pomoc sama zistíš. No veľmi ste sa unahlili ak ste kúpili dom za hotové tak žiaľ bud predať a pozerať sa po ďalšom 5ak ste jo opravovali zvýši sa cena skúste. Aneb práca zahraničie ešte ste bez deti skúste

belllinka
4. nov 2024

@mama_ a čo si snad vsetko jedlo dopestuje na dvore?

mama_
Autor odpoveď zmazal
luccija
4. nov 2024

Zatiaľ by som dom nepredávala, ale hľadala si čím skôr novú prácu.Predat ho môžete neskôr, keď bude nutné.Ked budeš mať prácu ostatné sa vykryštalizuje možno budeš robiť z domu ako doteraz, spravíš si kurz otvoris pedikúru, nechty, masáže, ja neviem možno je to to, čo v dedine a okolí chyba.Spravis si kurz a budeš chodiť ako mobilná opatrovateľka starších ľudí..núdza a málo príležitostí človeka prinúti konať a rozmýšľať čomu by sa venoval
Keď čítam niektoré príspevky tak veľmi prehanate len čierne a biele deti z mesta šťastné, z dediny osamotené za veľkým múrom priviazané k záhrade a v lete sa musia kúpať v bazéne 😀koľko ľudí žije s deťmi na samote u lesa a mozno sú tie deti a rodičia šťastnejši ako tie, ktoré sa vozia po krúžkoch a po nakupakoch.Ja som si viac ako polku života vyskúšala žiť v Ba a 10 r v dome a je to markantný rozdiel v prospech domu či cez výšku energií, trávenie času, komfort atď...a netreba zabudnúť ešte na jedno plus, že veľmi veľa ľudí začne v dome podnikať v jednej z izieb, prístavbe atď...ušetrené peniaze za prenájom.
Zatiaľ žiadne katastrofické scenáre ako budú deti trpieť a podobne negatíva

janage
4. nov 2024

@luccija tu závisí od povahy dieťaťa. Introvert bude spokojný, spoločenský typ nešťastný v dedine, kde nič nie je. Ja som ten druhy typ a mne teda kamoši chýbali veľmi, aj krúžky v škole boli obmedzené. Autobus do mesta raz za hodinu.
Ja som šťastná v meste, kde je všetko nadosah a autobus ti ide každým smerom každých pár minút. Áno cestujem aj 20 min v rámci mesta, ale moje 10+ dieťa môže v pohode sa autobusom dostať kdekoľvek. Okrem tréningov co sú už večer po tme, v pohode zvládne cestu kam potrebuje. Nemusí ho nik voziť. Lebo môže mať rodina aj 3 auta, ale zatiaľ čo 10+dieťa cestu autobusom zvládne samo, šoférovať auto nemôže.
A k vyrastaniu v izbe. No omnoho bližší vzťah a viac zážitkov mam práve s tým súrodencom, s ktorym som izbu zdielala. Jasne, ze v puberte to išlo na nervy,ale celkovo vidím viac plusov. Schopnosť naučiť sa vychádzať s iným človekom, riešiť rôzne menšie konflikty, prispôsobiť sa situácii, stanoviť hranice....prosto spolunazivat. Teraz mám pocit, že mnohi sa zavrú do svojej izby a žije vlastne každý sám.
Ja som napríklad cielene chcela, aby moje deti mali spoločnú izbu.

vera55555
4. nov 2024

@h2 no vieš možno by som tak rozmýšľala keby som nemala tri deti. Ale máme hypo 55000 e. Dom má hodnotu 200 000 e. Keď ho predáme tak ide 22% z predaja štátu plus 14% do zdravotnej. Takže nám ostane malo na to aby sme kúpili pozemok s postavili nový dom. Ani byt by sme za to nekúpili dostatočný pre naše deti. K rodičom nechceme už ísť. Oni už potrebujú svoj pokoj. Takže my skôr sa snažime myslieť na to že aby deti mali svoje súkromie a len počkať. Nechceme sa zadlžovať viac než treba. Proste pre niekoho možno ok ale pre mňa nie. Radšej tie peniaze dám deťom ako ich tlačiť štátu.

vera55555
4. nov 2024

@belllinka no odhad by bol asi 200 000e. Ale odpočítať 22%dan a neviem či nie aj 25%kedze kde o vysoky príjem plus 14%do zdravotky. Čiže už skoro polovica je fuč 🤣 a to máme aj 55000 hypo. Čiže kúpiť pozemok a postaviť novy sa asi nebude dať. A máme tri deti takže myslíme skôr na to že bude lepšie počkať nech máme kde bývať a potom to môžme riešiť.

vera55555
4. nov 2024

@really8 hej určite som ten typ. Už chápem prečo tu radšej ľudia ani nepíšu keď vidím tieto primitívne komentáre. Nie som ten typ ale mám tri deti s nebudem riskovať navýšením hypo. Alebo sa spoliehať na štát ako iní. Mne len ide o to že sme to z veľkej polovice financovali sami a aj si platíme úroky sami. Tak nebudem platiť štátu za naše zdanené prijmi ktoré sme použili na stavbu dobu a tiež aj za 3roky života odriekania si. Nechápem prečo by som svoj vlastný dom nemohla predať bez zdanenia ak sa v ňom necítim dobre alebo ho predať ale skončiť na ulici lebo si za tie drobné nebudem môcť pre rodinu nič kúpiť

vera55555
4. nov 2024

@h2 ja viem z čoho sa daň platí. Ale nezarstava sa napríklad istina hypo ale iba úroky a tých je zaplatené malo. A náklady nemáme podložené lebo sme stavali samy nie firma. Ja viem ako to funguje a museli by sme kúpiť dom nie stavať dom. A my by sme chceli vlastný.....

sisaka
5. nov 2024

Ja absolútne nechápem, ako niekto ide a z fleku bez rozmýšľania si kúpi/postavi dom na dedine/v meste a keď tam u býva, tak si zrazu všimne, že na blízku nie sú obchody, všade je ďaleko, vekovy priemer 70 rokov, najbližšia škôlka/škola v tramtarii, nikde nablízku šanca zamestnať sa a vlastne celá dedina/mesto sa mu nepáči. No a keď mu to nakoniec dobije, že urobil chybu, tak miesto toho, aby dom predal a poučený z chýb kúpil dom/byt vo vyhovujúcej lokalite bude nariekať na fóre a obhajovať svoje sprosté rozhodnutie a pravdepodobne v ňom ostane do smrti nešťastný trčať a pindať na všetko. 🤦‍♀️

nelka93
5. nov 2024

@vera55555 ty to ratas ale úplne celé zle. Ráta sa daň len z rozdielu kúpna a predajna suma. Čiže určite by to nebolo 50 percent ale oveľa oveľa menej. Ci mi chceš povedať ze ten dom stále pred dvomi rokmi 50tisic?

maryetta
5. nov 2024

Nechapem. Teda teraz chces co?
Niekolko rokov cakat? Na co? Na dieta? Na predaj domu? Na lepsiu pracu?
Ci na co?
My sme si som kupili po 10rokoch. Pozerali sme cenu bytu a cenu domu. Lokalitu. Muz mal rok pracu-dochadzal za nami. 300km. Kym sme vsetci isli za nim. Hladali sme lokalitu aby bolo blizko mesta-okresne mame 7km. Krajske nejakych 8-10km.
Mame tu skolku. Skolu 1-9.rocnik.
Ozaj si musis zvazit vsetky moznosti. Kupa domu nie je kupa chleba ktory zjes za par a kupis si potom ine pecivo.
Asi ste sa rozhodli prilis zbrklo. Alebo ste mali ruzove okuliare.
Zial aj my sme byvali v zapadakove. Tamcto nie je vhodne ani pre mladych. Ani pre starych ☹ zial. Jedno co je tam super je priroda. Vzduch. Ticho… menej aut(preco asi)….

h2
5. nov 2024

@vera55555 No dobre, čiže nekúpili ste dom, ale stavali ste sami. Ale určite ste kúpili pozemok, A stavebný materiál. To nemáš od ničoho doklad?

vera55555
5. nov 2024

@nelka93 nie nestal ale nekupovali sme ho ale stavali a museli by sme dokladovať všetký bločky ktoré nemáme 🤦 a dom postavil manžel to nám kto zarata? Ja viem že sa to vypočítava z rozdielu ale v našom prípade to tak neide. Autorka môže pretože dom kupovali ale my sme stavali a sami ..

vera55555
5. nov 2024

@h2 no z pozemku máme ale naozaj z každej jednej položky na dome 🤣 to by sme museli mať milión bločkov. Ešte okná sa dajú aj strecha ale to ostatné čoho bolo asi najviac nie nemame

vera55555
5. nov 2024

@h2 a hlavne 3 rocnu manželovu pracu a prácu celej rodiny na dome mi nikto nedá do nákladov. Pričom pracoval po práci a víkendy.

derdia
5. nov 2024

Už len to, ze ste sa vratili...
Bola životná chyba...

peter760
6. nov 2024

@olimuc z tou lokalitou bohužiaľ je to tak tiež sme z mesta šli sme na dedinu bývame tam niekoľko rokov zo začiatku to bolo fajn ale keď deti rastu koníčky pribúdajú tak sme viac v meste ako v dome a nakoniec zisti že človek je otrokom domu lebo potom nestíha veci okolo domu a druha vec je ta že deti potrebujú svoju socializaciu a časom im kamaráti zo škôl začnú chýbať nehovoriac o tom že v meste je aj lepšie sociálne vyžitie pre nás dospelých no hold boli sme tiež zaslepený a preto uvažujeme že sa vrátime do mesta niečo stratíme ale aj niečo získame

Strana
z6