Život na dedine: Ako zvládnuť nové výzvy?
Na objasnenie situacie. Obaja s muzom sme hned po strednej skole zacali robit, rok sme boli v zahranici, nemame este ani 30. Mali sme za ten cas celkom pekne uspory, ktore sme skoro vsetky vrazili do kupy domu pred vyse pol rokom. Obaja sme z mesta a bol nas sen mat dom a casom aj deti, takze aj kvoli nizsej cene sme sa zo zapadu presunuli na vychod lebo sme mysleli ze nam to bude jedno. Ale teda asi to nebolo dobre rozhodnutie. Priviazali sme sa k domu na najblizsie roky na dedinu kde je krcma kostol a male potraviny. Najblizsie mesto v ktorom tiez nie je nic extra je 20 minut autom. Muz je manualne zrucny on si nasiel pracu aj tu aj ked prijem tu ma nizsi. Ja mam uz dlhsie pracu, ktoru mozem robit z domu, ale uz mi bolo povedane ze na moju poziciu im uz bude stacit menej ludi a teda od noveho roka budem bez prace. Tato praca bola skor stastna nahoda, ja nemam ziadnu dobru skolu ci prax na ine prace z domu co som pozerala, vobec netusim kde a ako si tu najdem pracu lebo ponuky su nejake maximalne v meste ktore je skoro hodinu od nas. Vypadne nam priejem a to uz teraz ledva vychadzame lebo stale treba nieco opravovat kupovat riesit. Vela veci spravi muz, ale to sa zas cely den nezastavi. Rodinyemame cez cele slovensko, ti su vsak trocha nahnevani ze sme to takto spravili. Do toho tuzime coraz viac po detoch. Neviem co skor a co vobec robit, zacinam mat.pocit ze prist tu bola chyba ale co s tym teraz. Muz a v podstate ani ja sme do bytu nechceli.
@11bodka11 tesne tak ako píšeš, ísť nad domček so záhradou, kde si niečo docestujes, kde sa deti vysantia, kde sa dá grilovať, dať si v lete bazén.... , ja by som nemenila domček za byt.
Ja ťa úplne chápem a to my sme menili iba obec hneď vedľa ošiaľ pochádzame. Ale poviem ti že veľmi to ľutujeme .....naša obec bola viac zabezpečená dobre cesty deti sa chodili stále bicyklovať alebo kolobezkovat, mali školský veľký dvor na hranie aj po škole, multifunkčné ihrisko, proste super všetko. Ale chceli sme ísť od rodičov preč, osamostatniť sa a kúpili sme pozemok vedľa v dedine. Mysleli sme si že to bude ok. Nová obytná zastavaná časť. Všetci mladý ľudia s deťmi. Ale mladý ľudia už boli pokamarateni a nejak nehľadali nových kamošov takže nemám pocit že sme nejak zapadli a taktiež mám pocit že tu chce každý len kamošov s výhodami čo my asi nie sme nemáme čo ponúknuť. A deti tu nemajú vôbec rovesníkov takže sa nemajú s kým hrať. A cesty rozbité nechcu a kvázi ani sa nemôžu poriadne bicyklovať áni kolobezkovat. Škôlka a škola nič moc. Deti sme dali naspäť do pôvodnej. Takže ich vozime vedľa odkiaľ sme prišli a sme skoro stále u babky 🤣 čo ti poviem leby sme mohli dom predáme hneď! Ale nemôžme lebo nás štát by nás obral o poriadne peniaze ktoré sme si naozaj zarobili plus máme hypo ešte takže nechceli by sme prísť o peniaze. Sme tu ešte len 2 roky. Musíme čakať do 5. Možno sa niečo zmení ale zatiaľ sa nezmenilo na našich pocitoch nič. A najhoršie že už ak deti nám vyčítajú prečo sme išli sem. Je to na hlavu ale tak vidíš. Štát nás drží ako rukojemníkov. Za vlastné peniaze z ktorých sme už odviedli dane si nemôžme predať vlastný dom lebo skoro polovicu by sme museli dať štátu. Je to banánová republika. Takže len prežívame ako sa dá ...
Ine vychodisko ako predat dom na konci sveta nie je. Neviem kde ste mali rozum, ked ste si nepozreli obciansku vybavenost na blizku. A ze prijdes o pracu, to sa bohuzial stava, ale odist niekam, kde sa nevies uplatnit s nulovym vzdelanim tak, aby si zarobila aspon na hypo, to mi hlava zase neberie. Planujete rodinu, deti budes vzdelavat doma alebo kazdy den vyvazat do instutucii?
@h2 no hej, ale stale lepsie predat so ziskom a po zdaneni ti zostane o napr. 10 k viac ako predat za nizsiu cenu, sice nedanis ale si na tom este horsie ako napr. pred rokom pri kupe. Lebo ked chces ist do lepsej lokality aj cena bude inde.
Kazdopadne ci vôbec predaju so ziskom, dost mozne, ze majitel bol cely happy, ze to predal v takej lokalite a mohol ist inam, do lepsieho, ci ak to mal tam zijuci dôchodca, tak aspon dozije v lepsom standarde.
@hellwant Kúpili pred 2 rokmi, ak si dobre spomínam, ceny boli vtedy vysoké. Majú hypotéku, ktorú po predaji budú musieť vyplatiť. Plus 2 roky splácajú, čo sú v začiatkoch splácania hypotéky z veľkej časti úroky. Plus možno do toho niečo investovali, čo vedia preukázať... Ja si nemyslím, že z toho budú mať vôbec nejaký zisk a ak vôbec, tak tá daň bude možno tak v stovkách eur max. Tebe by to stálo za to, aby si ďalšie 3 roky žil niekde, kde to nikomu z rodiny nevyhovuje?
@h2 ano bol som, obchodne, naložil som tovar a s kolegyňou sme sa zhodli, že toto bola asi najväčšia diera v akej sme nakupovali. Ale plne chápem, že každé mesto má lokality, ktoré by sa hodili do katalógu a zároveň aj také, kam by sa človek odvážil len s policajnou eskortou. A ten Pezinok veľký dojem na mňa neurobil.
@margotka17 veru. Neviem co by sme cele prazdniny robili s detmi ked je vonku 35 stupnov. Takto sa kupame, vecer grilujeme. Museli by sme sediet v klimatizovanom byte. V zime sa zas sankujeme na ulici, staviame v zahrade snehuliaka, korculujeme sa na rybniku.
@h2 z krajského mesta, kde máme pekné námestie, pekne lokality na bývanie a autobusovú stanicu, na ktorej by sa aj asociáli báli v noci vystúpiť. Ako vravím každé mesto má svoje za a proti. Ale keď sa máme vrátiť z podstate témy, tak stále platí, že východné Slovensko nie je žiadna lukratívna výhra oproti západu. Demografické a ekonomické štatistiky nepustia a hovoria jasne.
Predajte to a choďte naspäť. To je o ničom tam.
@11bodka11 ty si presne typický priklad obmedzeneho dedinského človeka, čo si myslí, že ľudia z bytoviek celé dni sedia doma na riti medzi 4 stenami.
Ja som z domu a otvorene ti poviem ,že do domu si môžu dovoliť ísť len ľudia čo majú peniaze. Pretože dom si pýta stále. Stále niečo treba. Človek musí mať veľa peňazí aby si žil dobre v dome. Ja som rada že som v byte. Nemusím celý deň otročiť v dome. Treba si vždy najprv odskúšať žiť v dome a vedieť čo to obnáša. Urobili ste chybu ale žijete si svoj sen a niekedy ten sen nás stojí veľa. Skúšajú si hľadať robotu už teraz a určite niečo nájdeš. Prípadne nejaký kurz cez úrad práce. Určite sa ti niečo podarí. Nevzdávaj to. Pokiaľ je to váš sen a ste radi v dome nepočúvaj nikoho a snažte sa. Drina prináša zaslúženú radosť a pocit šťastia potom 🤗
@alenka7777 presne a práveže jediný kto sedí doma celé dni na riti sú ľudia v dome 😄 najviac poznajú ulicu pred domov a pár susedov 😄 my bývame v byte už takmer 8 rokov a nemôžem si vynachváliť. Chodíme sa stále kúpať,na výlety,máme všetko blízko. Stále grilujeme a všetko lepšie ako v dome. 🤗 Žiť v byte je super. Dlhé roky odmala som žila v dome a tam to bola len robota a robota a kopec peňazí ako do domu. Na výlet sme šli tak raz do roka ,keď bolo trocha peňazí.
@alenka7777 poznam ludi z cinziakov a veru vzdy ked chcu niekam ist tak musia sa chystat, balit, detom brat veci atd. Nie je nad to vybehnut len tak von.
@hrasocek12 aj ludia z domov chodia na vylety, ihriska, dovolenky...
@hrasocek12 a co sa otroci cely den v dome? Sem tam pokosime a hotovo. Mam par vyvysenych zahonov, okrasne zahody s ihlicnanmi, s tym robota nie je. Neviem co take by sme mali vonku otočiť

@anna_anicka83 Veď to ani ja, nešla by som kamkoľvek, len preto, lebo DOM! Ale ako som už písala, naša obec má kategoricky inú občiansku vybavenosť, než tá, kam sa odsťahovala autorka. O vynikajúcej dopravnej dostupnosti Bratislavy od nás ani nehovoriac.