icon

Život s partnerom na dlhodobej práceneschopnosti

26. aug 2025

Ahojte, ani neviem, čo chcem povedať, možno sa len vyrozprávať.

Mám priateľa, sme spolu 3 roky. Obaja máme kadejaké zdravotné problémy a tolerujeme a podporujeme sa navzájom. Vieme, že pre žiadneho zdravého vitálneho človeka by sme neboli atraktívni. Nejako to ale posledné mesiace ide dole vodou a v zásade sa vidíme veľmi málo. Už tri mesiace má nejaké bolesti, snažia sa lekári zistiť, aký je problém. Je väčšinou doma, občas dva krát do týždňa niekde vybehneme, alebo prídem k nim domov ho pozrieť. On je na PN.
Ja pracujem. Na jednej strane ho chápem, lebo aj mne často býva zle a som celý deň odpálená. Na strane druhej sa cítim veľmi osamelá, pre jeho PN nikam nechodíme. Ja nie som náročná, nepotrebujem dovolenky, wellnesy apd, mne by stačilo kino, prechádzka do mesta, ísť niekde na buger alebo na pizzu. Mám ho rada, chápem ho, a chcem stáť pri ňom. Ale na druhej strane chcela by som aspoň trochu žiť, aspoň trochu.

P.S. Kamošku mám iba jednu, má už detičky, nemá na mňa veľa času. Kamaráta mám jedného, vybehneme občas na zmrzlinu alebo sa prejsť, ale priateľ na neho žiarli.

bluka2
26. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_75604f problém je v žalúdku a v čreve, nevstrebe sa mi železo a teda mám ho nedostatok. Upozornil ma na to lekár, že to príde a už to prišlo.

@anonym_autor a nemôžu ti ho dať rovno do žily ? To sa v týchto prípadoch robí, nie?

anonym_9aa30a
26. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_75604f problém je v žalúdku a v čreve, nevstrebe sa mi železo a teda mám ho nedostatok. Upozornil ma na to lekár, že to príde a už to prišlo.

@anonym_autor prečo nemá PN platenú? Akú má vlastne diagnózu? Ty si tá, ktorá chcela ísť do ZOO do Maďarska?

autor
27. aug 2025
@anonym_9aa30a

@anonym_autor prečo nemá PN platenú? Akú má vlastne diagnózu? Ty si tá, ktorá chcela ísť do ZOO do Maďarska?

@anonym_9aa30a má dve diagnózy hlavné, ale ani jedna nie je na ID. Už je PN rok a pol a teda nemá ju platenú. No my by sme sotva išli do ZOO do Maďarska počas jeho 2h vychádzok. My sotva ideme hocikam.

7miriam77
27. aug 2025

No tu neostáva nič iné,len vymyslieť dáke výlety počas víkendu. Doobedu trebárs vychádzka na dve hodiny mestom, sadnúť niekam na zmrzlinu, kávu prípadne skorší obed. Poobede ísť niekam do blízkej prírody, aby ste tam mohli byť aspoň hodinku a pol. Neviem kde bývaš, my napríklad máme naokolo veľa možností kde zájsť do prírody a mám to na skok. Cez týždeň jedine tie stretnutia u neho...tam sa to inak asi nedá. Možno ak by si posunul vychádzky 17-19 hod

anonym_eaf219
27. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_9aa30a má dve diagnózy hlavné, ale ani jedna nie je na ID. Už je PN rok a pol a teda nemá ju platenú. No my by sme sotva išli do ZOO do Maďarska počas jeho 2h vychádzok. My sotva ideme hocikam.

@anonym_autor ked je clovek vyse roka pn mal by dostat ID, pokial to nie je take vazne tak zial ist do prace, lebo bez penazi byt doma 2 roky no neviem, nepohnete sa nikde

anonym_9aa30a
27. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor z čoho žije? Prepáč, ale veľmi neverím, že nie je schopný vykonávať žiadnu prácu, ale ID mu nepriznali ani polovičný

autor
27. aug 2025
@anonym_9aa30a

@anonym_autor z čoho žije? Prepáč, ale veľmi neverím, že nie je schopný vykonávať žiadnu prácu, ale ID mu nepriznali ani polovičný

@anonym_9aa30a živia ho rodičia aktuálne, plus ho čaká zrejme ďalšia operácia.

oriesocek
27. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_9aa30a živia ho rodičia aktuálne, plus ho čaká zrejme ďalšia operácia.

@anonym_autor ani na odvolanie mu nič neschválili? To je divne…. Nevie ísť aspoň na vrátnicu sedieť alebo niečo podobne? Veď rodičia taktiež nemôžu mu všetko platiť

autor
27. aug 2025
@oriesocek

@anonym_autor ani na odvolanie mu nič neschválili? To je divne…. Nevie ísť aspoň na vrátnicu sedieť alebo niečo podobne? Veď rodičia taktiež nemôžu mu všetko platiť

@oriesocek nie, ani na odvolanie a nie, ani na vratnicu nemoze ist. Ma hmotnu nudzu a ochranny prispevok, to je vsetko.

oriesocek
27. aug 2025
@anonym_autor

@oriesocek nie, ani na odvolanie a nie, ani na vratnicu nemoze ist. Ma hmotnu nudzu a ochranny prispevok, to je vsetko.

@anonym_autor akoze naozaj som o tom nepočula. To ma hlavnú diagnózu , ktorá nie je aspoň na 30 percent? Mám s tým skúsenosti a pokiaľ posudkar vidí, že nie je stimulant a diagnóza ma vždy rozpätie podľa stavu…

autor
27. aug 2025
@oriesocek

@anonym_autor akoze naozaj som o tom nepočula. To ma hlavnú diagnózu , ktorá nie je aspoň na 30 percent? Mám s tým skúsenosti a pokiaľ posudkar vidí, že nie je stimulant a diagnóza ma vždy rozpätie podľa stavu…

@oriesocek dali mu na hl. diagnozu 30%,, na ostatne nic. Ale aj keby mu dali 10, stale ma iba 40, co nie je ciastocny ID, az od 41%. Pojde teraz po pol roku ziadat zase, ale pochybujem. Iba ak by mu hl. diagnozu zmenili na novu.

margotka17
27. aug 2025
@anonym_autor

@viestta on neplati rodicom nic, je uz viac ako rok na PN a ma neplatenu PN. Ja nebyvam s rodicmi, hradim si vsetko sama.

@anonym_autor prečo má neplateniu PN??? Ved, keď mu nič neplatia, tak ani kontrola mu nepríde nie? Či ako to je.

margotka17
27. aug 2025
@oriesocek

@oriesocek a rodičia tu nebudú stále. Veď aspoň v novinovom stánku by mohol byť.

aurelia2000
27. aug 2025

Po roku už nie je na PN, nemocenskú už nepoberá, Sociálna poisťovňa sa o jeho vychádzky nezaujíma. Podporu v nezamestnanosti tiež nepoberá. Invalidný nedostal, nemá na to diagnózy. Ten čas na vychádzky si akože sám vymyslel? Po roku a pol žiadna liečba a ani invalidita? Nie je on náhodou iba hnily?
Nenachádzam inštitúciu, ktorá by kontrolovala jeho "vychádzky". On totiž nie je na PN. On len odmieta chodiť do práce.

rozculena
27. aug 2025
@aurelia2000

Po roku už nie je na PN, nemocenskú už nepoberá, Sociálna poisťovňa sa o jeho vychádzky nezaujíma. Podporu v nezamestnanosti tiež nepoberá. Invalidný nedostal, nemá na to diagnózy. Ten čas na vychádzky si akože sám vymyslel? Po roku a pol žiadna liečba a ani invalidita? Nie je on náhodou iba hnily?
Nenachádzam inštitúciu, ktorá by kontrolovala jeho "vychádzky". On totiž nie je na PN. On len odmieta chodiť do práce.

@aurelia2000 to je fakt,kto by ho mal kontrolovať,keď nepoberá nemocenskú....a kto mu platí odvody?
@anonym_autor

anonym_eaf219
28. aug 2025

to je pravda, naco by kontrolovali ludi, ktori nepoberaju nic, kludne moze ist kde chce

anonym_9aa30a
28. aug 2025
@aurelia2000

@aurelia2000 tiež mi to nejako nevychádza, myslím, že autorka nepíše celú pravdu, alebo jej ju priateľ nehovorí

autor
28. aug 2025
@aurelia2000

@aurelia2000 je na PN a tým, že poberá ochranný príspevok mu riadne aj chodia kontroly. Mal pred dvoma mesiacmi jednu kontrolu. Je riadne na PN, nepoberá dávku PN, ale ochranný príspevok, ktorý je naviazaný na PN.

autor
28. aug 2025
@rozculena

@aurelia2000 to je fakt,kto by ho mal kontrolovať,keď nepoberá nemocenskú....a kto mu platí odvody?
@anonym_autor

@rozculena odvody platí štát za neho. A kontrolu PN mal nedávno. Ochranný príspevok sa viaže na PN, čiže riadne chodia kontroly zo SP.

namornicka
28. aug 2025

Autorka, zvaz perspektivu zivota s takymto clovekom, aky zivot by si s nim mala. Myslim, ze sama tusis, ako sa veci maju. Nechaj ho mamicke.

anonym_3ef923
28. aug 2025

Tak nepíšeš akú má chorobu a ako mi to zasahuje do bežného života. Ale cez dvojhodinovú vychádzku toho moc nenauzivate. Ty ak si chces užívať chod sama alebo s kamoškou. A ak chcete byť s ním tak choď k nemu a hrajte človeče . Pretože on v týždni aj tak nemá inú možnosť niekam ísť keď ma vychádzku do 17 a ty končíš 16.30

sense
28. aug 2025
@anonym_autor

@veselo_neveselo vies, ja mam kazdy den stavy, ze je mi zle na odpadnutie. Mam tlak 95/65 a s nim fungujem, toci sa so mnou vsetko, mam zavraty, ale idem, lebo musim. Ked ma chyti obrovska bolest, skoncim na infuziach. Som dva - tri dni mimo a potom idem zase. Toto mam 5 rokov, kazdy Bozi den. Ale snazim sa zit, cvicit, fungovat. Ja som sama, o mna sa nikto nepostara.

@anonym_autor ja mám tlak ako ty 95/55 -100/60 a fungujem s ním normalne
Železo nízke tiež, a viac ako lieky na železo mi pomáha raz za pol roka onfuzia železa plus každý deň lyžička melasy s citrónovou šťavou rozmiešame vo vode

sense
28. aug 2025
@bluka2

@anonym_autor a nemôžu ti ho dať rovno do žily ? To sa v týchto prípadoch robí, nie?

@bluka2 tiež sa čudujem že nevstrebava sa jej železo a viac lekár s tým nerobí. Pritom môže mať železo podané infúzií priamo

autor
28. aug 2025
@sense

@anonym_autor ja mám tlak ako ty 95/55 -100/60 a fungujem s ním normalne
Železo nízke tiež, a viac ako lieky na železo mi pomáha raz za pol roka onfuzia železa plus každý deň lyžička melasy s citrónovou šťavou rozmiešame vo vode

@sense tak mne sa s tym tlakom toci hlava a je mi zle. Doplnam ho liekmi, mam zelezo na predpis, ale je mi z neho zle, tak beriem narusan, globifer a hemoplus. Nie vsetko spolu. Ale narusan kombinujem s globiferom alebo hemoplusom. Aj s ich uzivanim mam zelezo, feritin a vsetky tie veci pod hranicu normy.

sense
28. aug 2025
@anonym_autor

@sense tak mne sa s tym tlakom toci hlava a je mi zle. Doplnam ho liekmi, mam zelezo na predpis, ale je mi z neho zle, tak beriem narusan, globifer a hemoplus. Nie vsetko spolu. Ale narusan kombinujem s globiferom alebo hemoplusom. Aj s ich uzivanim mam zelezo, feritin a vsetky tie veci pod hranicu normy.

@anonym_autor žiadaj lekára o infúziu keď ti lieky nevstrebava plus ti je z nich zle. Môj lekár keď videl že železo v tabletkách nie je pre mňa vytmriesil to inak a všetko je v poriadku, nakoľko zle ti ani nemusí byť z tlaku ako z toho železa a vyskúšaj tu melasu pohár vody lyžička melasy a citrónová šťava alebo rozpustný vitamín C, keďže železo vstrebáva lepšie s vit C a aspoň mesiac aby si videla respnskor cítila ucinok

autor
28. aug 2025
@sense

@anonym_autor žiadaj lekára o infúziu keď ti lieky nevstrebava plus ti je z nich zle. Môj lekár keď videl že železo v tabletkách nie je pre mňa vytmriesil to inak a všetko je v poriadku, nakoľko zle ti ani nemusí byť z tlaku ako z toho železa a vyskúšaj tu melasu pohár vody lyžička melasy a citrónová šťava alebo rozpustný vitamín C, keďže železo vstrebáva lepšie s vit C a aspoň mesiac aby si videla respnskor cítila ucinok

@sense melasu nemám kde kúpiť, už som ju zháňala.

autor
28. aug 2025
@sense

sense
28. aug 2025
@anonym_autor

@sense melasu nemám kde kúpiť, už som ju zháňala.

@anonym_autor lekárne, sme, obchody zo zdravou výživou, internet

sense
28. aug 2025

@anonym_autor môžem ja kupujem v lekárni kde majú aj zdravú výživu a kúp si rozpustné C v prasku, napr DM drogéria , nie je ani také drahé a dlho vydrží

autor
28. aug 2025
@sense

@anonym_autor môžem ja kupujem v lekárni kde majú aj zdravú výživu a kúp si rozpustné C v prasku, napr DM drogéria , nie je ani také drahé a dlho vydrží

@sense tak som si objednala toto z gymbeamu a potom som nasla u dr. maxa tak uvidim. Cize staci lyzicka denne aj so stavou z cintrona? Ked to asi zamiesam do jogurtu, tak to strati ucinok, ze? Inak dakujem za pomoc.