Ako by ste sa cítili, keby vám partner povie načo svadba?
Keby ste s priatelom cez rok a miluje vás a popri vyznaní lasky mi povie,že ale načo svadba,šak bývame spolu, a deti mozeme mat aj bez svadby??? vek 33 on ja 30
@h2 a to ked mas okruhle narodeniny tak tiez nerobis oslavu a negratuluju ti?
Oznamenia sa daju poslat aj po svadbe, pripadne to spravit na nejakej farme, hoteli, kastieli viac mimo mesta ( alebo vo vile v Toskansku😂) a ani na obrad velmi nepridu.
@janewithane Narodeniny sú niečo iné. Keď som mala 40-tku, mala som 3 oslavy: jednu s rodinou, jednu s kamoškami a jednu v práci. Ani na 50-tku neplánujem oslavu v štýle "malá svadba".
@retatka My s mužom nežijeme nadivoko a nemáme voľný vzťah bez záväzkov. Podľa toho, čo vidím vo svojom okolí a čítam aj tu, na MK, žijeme lepšie, než väčšina manželských párov.
A nepotrebujem sa vyhovárať. Mala som snahu vysvetliť tu svoj postoj, ale ak je to považované za trápne detinské výhovorky, tak už končím. Kto sa chce vydávať, nech sa vydá a tých, čo to nechcú, nech nerieši.
@h2 Ak sa smiem spytat?
Ako mate poriesene byvanie? Prenajimate si spolu dom? Pripadne ste spoluvlastnici? Si zarobkovo na rovnakej urovni ako tvoj partner a rovnako prispievate na vsetky vydavky? Na rodicovskej ste boli s partnerom 50/50? OCRky tiez 50/50?
Velmi ma to zaujima len aby som pochopila partnerske (neregistrovane) spoluzitie a jeho vyhody pre zenu.
@terezkaa22 my sme sa brali po 12rokov
A to uz mali 5rocneho syna..
Ale nehrnuli sme do svadby pred tym ani jeden.
Ale ked sme vybavili hypotéku kúpili vedci byt, tak sme sa zobrali. A teras cakame druhe babo.
@terezkaa22 hľadaj si partnera s totožným názorom na danú tému.
@number19 Jasné, nemám problém odpovedať: Bývame v mojom rodinnom dome. Ja som jeho jediná vlastníčka. Pracujeme obaja na plný úväzok, on je na tom platovo o niečo lepšie, ale nie je to podstatný rozdiel. Na rodičovskej dovolenke som bola len ja, bola som niečo vyše roka a pol, potom išiel syn do jasieľ a ja som sa vrátila do práce na skrátený úväzok. Vtedy som, samozrejme, zarábala menej. OČR-ky takmer nemáme, môj muž často robí až poobede, alebo si to vie zariadiť, takže sa vieme prestriedať. K lekárovi chodíme so synom asi tak narovnako. Každý má svoj účet, kde mu chodia peniaze, ale máme navzájom dispozičné právo, peniaze považujeme za spoločné a spoločne rozhodujeme, na čo sa použijú. Nejako striktne nesledujem, či je všetko 50:50. Každý má niečo, čo už má zaužívané, že to platí on. Celkovo s financiami problém nemáme a nejako to neriešime. Muž má životnú poistku na moje meno.
Dúfam, že som uspokojivo odpovedala na Tvoje otázky. Ak by Ťa ešte niečo zaujímalo, pokojne sa opýtaj, nemám s tým problém. 😉
@h2 mne muž položí k rukám celú výplatu a to zarába on ja som momentálne bez príjmu . Všetko máme spoločné nerozdelujeme na tvoje moje jednoducho naše. Nie sme zobrati pred rokom sme odložili svadbu teraz sa začala riešiť to sme 13rokov spolu bývame v dome po jeho dedovi. Opravili sme si ho spoločne. Jedine ,ak by sa mu niečo stalo tak sú deti bez sirotského a ja bez vdovského. Manželstvo je lepšie čo sa tuka týchto výhod,ak chcete brať hypotéku, je eby sa nám niečo stalo. Majetkové vysporiadanie už e pri rozvode. Právne je to dobré vyriešené. Pokým niekomu vyhovuje spolunažívať spolu starať sa o deti bez papiera ich vec rozhodnutie. Nám to tiež vyhovovalo. My sa berieme chceme brať až teraz a to len za to právne vymoženosti. Keďže máme dve deti a máme už svoj vek a kebyže sa niečo nám obom stane nech aspoň majú nejakú pomoc od štátu. Jedine toto.
Napríklad s mužom sa nezhodneme na svadbe či len my svetkovia deti úrad, či Kostol a menšia svadba s rodinou kamarátmi klasika. Muž tvrdí,že keď nebudem mať klasickú svadbu ako mali iní tak mu to budem vyčítaty neskôr. No ja zase by som sa postavila na úrad a za päť minút zobraty. No to by sa moja polka rodiny urazila. Babka by bola sklamaná. Takže. Tu je tiež dilema. Tak sme sa zhodli natom pokým nebudú prachy na svadbu malú tak nebude. Takže šetríme a uvidíme hádam tento rok už bude.
Je iné keď si svadbu platia sami pár ako keď prídu na hotové,keď im platia rodicia
@janewithane napríklad u nás sa ani narodeniny neriešia, keď som mala 30 tak akurat sme si s priateľom spravili doma peknú veceru a rodina mi poslala smsky takže nie žiadne oslavy s veľa ludmi, nemám to rada také vysedavacky
@nikulincek Ty možno vdovský dôchodok nedostaneš, ale Tvoje deti sirotský áno. To, že nie ste manželia, nemení nič na tom, že sú to jeho deti.
Ináč, teraz ma fakt začalo zaujímať, koľko ten vdovský dôchodok vlastne je, keď sa ním všetci oháňajú. Že by to bolo až také lukratívne? 🤔
@h2 neviem ani ja, ja len ozaj preto kebyže sa nám niečo stane, tak keď neprší aspoň kvapká.
A potom rozvod?ja hovorim ze laska je aj bez papiera..a zijeme spolu skoro 14rokov..a je to v pohode
Napr. pre mňa bola svadba dolezita, nie ze by som musela byt nevesta v bielych šatách, ale byť s mužom spojená, mať rodinu, rovnaké priezvisko, proste oficiálne patriť k sebe. Tiež je tu aj otázka co ak, čo ak jeden z vás ochorie - ako partnerka nemáš ani právo nazried do zdravotnej dokumentácie, čo ak sa stane niečo horšie, čo ak to nebude klapat a nebudeš mať na nič nárok? Viem ze na začiatku si každý vraví, ved sa nič nestane, ale stáva sa a často a potom nemáš na nič nárok ani ty a ani deti poriadne. Ale celý postoj záleží aj od toho co ty považuješ za dôležité. Svadba môže byť aj na úrade o 2 svedkoch.
@igiana No, predstav si, že mne, cudzej žene, ich poskytli. Aj keď som ja išla rodiť, tak tam ku mne toho cudzieho chlapa pustili a všetko o mne mu povedali. Možno si mysleli, že to nie je cudzí chlap, ale môj manžel, lebo nikto od neho doklady nepýtal. A zrejme ani do toho systému, kde sa píše, že som slobodná, sa nepozreli.
@stanulienkat ak ma on 33 tak by mal mat jasno ci sa chce zenit. Mozno sa nepozna, alebo nechce svadbu s nou( pripady z mojho okolia). Ani jedno jej vsak zato nestoji ak nevie. Ak ma dovody( rozvedeni rodicia a pod.) to je ine
@h2 vsetko chapem a som dosť liberálny človek nech si každý žije ako chce ale pri čítaní jedneho z tvojich príspevkov som si uvedomila, že mne by bolo veľmi smutno na dusi, že mam iné priezvisko ako moje deti a muž....neviem citila by som sa tak mimo hru....neber to útočne to len tak som si to uvedomila aj má to samu prekvapilo lebo vážne sa snažím nesúdiť ľudí, fakt nech si žije každý ako vie pokial tým neubližuje iným.
@lala123 Nieee, vôbec to neberiem útočne. Mne toto teda vôbec nevadí. Tak isto, ako mi nevadí, keď ma niekto osloví ich priezviskom. Ani tých ľudí neopravujem, že sa volám ináč. Teda, len v prípade, že je to nevyhnutné. Pravdupovediac, neviem si predstaviť, že by som sa zrazu v mojom veku (takmer 47) mala volať inak.
@igiana Keby môj muž ležal v bezvedomí a odmietli by mi poskytnúť informácie, priviedla by som si sebou syna, jemu by ich poskytnúť museli.
A už sa mi fakt nechce odpovedať na všetky tie hypotetické otázky o kóme, bezvedomí a úmrtí. Myslím, že som už k tejto téme napísala viac, než dosť. Na to, že ju založil niekto iný, až priveľa.

@andreatytler My nie sme manželia a nerandíme. Žijeme spolu, bývame v spoločnej domácnosti, vychovávame spolu syna. Žijeme presne tak, ako keby sme boli manželia.