icon

Ako sa dá v manželstve žiť bez lásky?

3. okt 2023

Prosím, povedzte mi. Je to možne? V skratke zhrniem nás vzťah...
Sme spolu 13 rokov, skoro 10 manzelia... mame 3 deti vo veku 6, 4 a 2....
Najmladšie dievčatko bolo neplanovane prekvapko a nakoľko ma nejaké zdravotné problémy, od narodenia sme v náročnom kolobehu starostlivosti o deti.. okrem toho ze aj dvaja starší sú ešte mali, väčšina pozornosti sa kvôli chorobe ujde najmladšej. Môj chlap to nezvláda už... je nervny, unavený, ohucany z deti... Stále len hundre, že nech už dorastu a je pokoj... Puka mi pri tom srdce. Ja tie deti milujem nadovšetko na svete a robím všetko aby sme boli (asi len naoko) veselá a milujúca rodina... ale už aj deti vnímajú to napätie, nepokoj a často aj hádky medzi nami... mňa to hrozne boli, lebo takýto môj muž nebýval ☹️
Keď chcem niekam ísť, urobiť deťom program, aspoň na ihrisko, na prechádzku 95% času idem sama... keď navrhnem vylet, víkendový pobyt tak len vymýšľam a on chce mať kľud... no a čerešničkou na torte je už len to, že jeho vzťah ku mne totálne ochladol... pusu som nedostala tak niekoľko mesiacov, milé slovo žiadne... vlastne už len riesime deti, ich logistiku, kto kde kedy ide, čo nakúpiť..... to je všetko... alebo ešte keď sa potrebuje vyrozprávať ako bolo v praci, tak vtedy som mu dobrá.... Ináč len mobil, gauc a koniec... už ani v domácnosti nepomôže ako kedysi... ale viac ma štve ten vzťah.... rozviesť sa nechcem... najstarší syn je naňho mega naviazany, vlastne decká ho veľmi ľúbia aj keď tato často kričí... rozvodom by som im hrozne ublížila a to nechcem
Ale moje srdce zúri a reve každý večer a neviem sa zmieriť s myšlienkou, že to takto mam ďalej žiť... Ci dá sa na to zvyknut? Prejde to?? Co mam robit? Samozrejme ze aj na mne deti už vidia, že som smutná, ale už sa nevládzem hrať na dokonalú rodinu...

Strana
z2
lonely66
Odpoveď bola odstránená
domkakvet
3. okt 2023

Ja ho chapem, pre niekoho je aj jedno dieta moc, prist unaveny z prace a mat okolo seba revajuce deti, na nervy, bolo by dobre, keby travili cas aj pri starych rodicoch, alebo niekde prec, aby ste mali cas aj na seba, treba si s nim sadnut a vydiskutovat to, ze by bolo vhodne aby deti boli pri starkych a vy si spravite vikend pre seba, ani nemusite zo zaciatku niekde ist, staci vecera pri svieckach.

dzulli1980
3. okt 2023

Myslím, že ste obaja vyhorení a unavení ... muži rozmýšľajú úplne inak ako ženy ... pre nich je/sú dieťa/deti nabúranie ich komfortnej zóny ... žena-matka je iná, dokáže za svoje deti dýchať, obetovať sa, jednoducho také sú mamy ... možno keby ste niekde na týždeň vypadli len sami dvaja, bez detí, oddýchnuť, pospomínať ... my máme jedno dieťa, nebol nikto, kto by pomohol, muž nonstop v robote, ja nonstop s dieťaťom, tisíckrát sme sa išli rozvádzať ... no akosi sme to ustáli.

reanda
3. okt 2023

andrejka1974
3. okt 2023

A čo tak si spolu sami stráviť spoločnú chvíľku len vy dvaja vermi pomôže vám to obom deti máte veľmi male ešte ale čas si musíte nájsť na seba aj vy dvaja

adka176
3. okt 2023

Len vydržať...deti odrastú a naozaj to bude lepšie...aj keď to lásku možno nevráti, ale nebude napätie...asi len zaťať zuby.... dávať manželovi viac priestoru, pokoja, oddychu... žena vždy zvládne viac ako muž....ale samozrejme sa nehrať na dokonalú rodinu....rozvod nie je riešenie... žiť sa dá aj bez manželovej lásky, ak je aspoň úcta jeden k druhému... máte tri deti tie ťa určite neskutočne milujú a ty ich... máš komu dávať lásku....ak ju manžel nechce.... nepotrebuje.... môžeš ju dvojnásobne dávať deťom...

tululu
3. okt 2023

Do vlastneho manzela sa zena musi pocas zivota zalubit niekolkokrat,ako vravela moja babka.Plati to aj opacne.Laska moze zhasnut...ale da sa rozduchat a vyslahne paradny plamen 🙂

lonely66
Odpoveď bola odstránená
tululu
3. okt 2023

@lonely66 a zial zrejme aj pravdive :D ja som si teda na zaciatku manzelstva predstavovala nesmrtelnu a nehynucu lasku na vecne veky amen a potom prisiel zivot, rutina, komplikacie a bum,laska na poslednej kolaji lezala pod mostom :D ale ked clovek preskace prekazky spolu,aj ta laska je potom pevnejsia, istejsia, silnejsia a slobodnejsia.tak mi zivot potvrdil babkine slova 🙂

bajka16
3. okt 2023

My sme boli natom rovnako. Vyhoreni, unavení, kolotoč. Všetko sa točilo okolo detí. Iba samé povinnosti. Nevedeli sme si už ani na meno prísť. A nepomohlo nič iné, len sa chytiť spolu za ruky a bojovať o náš vzťah. Keby sme nebojovali silno obidvaja, už by sme asi neboli spolu.
Čo máš robiť? Bojovať, prísť na iné alternatívy, tolerancia a HLAVNE, treba sa zmieriť so skutočnosťou, prijať ju a urobiť si ju peknú tak, ako sa len dá. Nepomôže jeden rozhovor, ani dva, ani tri. Bude vám to trvať kým si porozumiete a nájdete opäť spoločnú reč, ktorej budete rozumieť obidvaja. Možno budeš bojovať viac ako on, ale neprestávaj. Všetko sa dá vrátiť do starých koľají. 🍀

yoxinka
3. okt 2023

Mali by ste mať nejaký kvalitný čas spolu bez detí. Na prvom mieste ste vy dvaja, vy ste základ. Ale toto si musíte obaja uvedomovať a pracovať na tom, keď to chlap má na háku a nespraví pre váš vzťah nič, ty to sama neporiešiš nijako. My máme tiež tri deti a niekedy nám z nich dobre švihoce. Máme s mužom nechanizmy, ktoré nám pomáhajú udržať sa v pohode. Máme každý svoje aktivity, ktorým sa venujeme, zatiaľ čo druhý sa stará o deti. Ja cvičím, plávam, chodím s kamoškami von, muž bicykluje, športuje, chodí s kamošmi von. Je to výborná psychohygiena. A druhá vec, vždy keď sa dá, snažíme sa spraviť si sami program. Keď príde moja mama, ideme za kamošmi, na večeru, do kina … my tieto príležitosto dosť vyhľadávame, lebo vzťah potrebuješ pestovať, inak ti skape.

autor
3. okt 2023

Ísť sami niekam... áno, vnímame, že toto nam chyba, ale sme sami v meste, babka s dedkom ďaleko, ďalšia rodina tiež... minule som povedala ze poďme do kina.... zavoláme au-pair a pôjdeme... áno áno... a nič... skutek útek. Nemá záujem, nemá záujem o mňa, tráviť so mnou čas...
Aj teraz plačem... malý ma zajtra narodky a ja peciem tortu, idem vyzdobovat a on si v pohode o pol 9 zachrapal... a to ma čaká ešte noc pri PC, lebo cez deň pri chorej malej som nemala čas pracovať...
Hrozne ma to štve, ze on chce odomna len pokoj... neviem prekonať tu búrku v sebe 😞.

yoxinka
3. okt 2023

Musíš sa s ním porozprávať a povedať ako sa cítiš.
Musíte komunikovať! Inak, kamoši nemajú nikoho, kto by sa im postaral o decká, platia si raz týždenne opatrovateľku a oni idú von.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
3. okt 2023

@yoxinka komunikácia je ťažká... za jedno on ani nechce a keď aj náhodou vystihnem chvíľu že poďme sa rozprávať, začne mi vyhadzovať na oči co ešte chcem, ved osprchuje decka, sem tam navarí, aj povysava (raz za týždeň)... jeho optikou robí vela a ja som stále ta nespokojná... už som mu veľa krát vysvetlila že mne nejde o domácnosť... ale o mňa... prečo je ku mne taky... minule na návšteve ma zhadzoval... pritom ozaj nie som pripecena lúza, ale už to začína takými slovami, že aká si gramblava. Si rotrzita. Zabudneš si aj hlavu.... no áno, lebo cele 2 roky riešim malú a jej lekárov len ja....
Ale neviem ci toto cele vedia chlapi niekedy vôbec oceniť....
Ja chcem len trocha pochopenia...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
3. okt 2023

@lonely66 dohadovali sme sa na tom o 4 poobede, že ich uspieť, ja zatiaľ upečiem a potom vyzdobime...lenže chytil nervy ze chalani nechcú spať a ti plakali , tak som šla k nim ja.... on medzitým odišiel spať...
A ano, už sme na tom boli veľmi natesno, úspory sme minuli na liečbu a mala bude mať o pár mesiacov 3 roky.... naskytla sa mi robota z domu a preto som ju (po dlhej debate s nim ) zobrala...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
yoxinka
3. okt 2023

Neviem. Keď chlap nechce, nepohneš s ním. Ťažko súdiť, ste spolu 10 rokov, ty musíš vedieť, koho si si vzala 🤷‍♀️. Môj muž sa takto nikdy nesprával. Deti sú aj jeho, tak sa o nich patrične stará. My si nič nevykrikujeme, normálne sa rozprávame. My sme obaja museli na sebe sakra zamakať, aby sme mali takú harmóniu, nebolo to vždy takto a nebolo to ľahké, ale základná vec, že muž videl problém aj ja a makali sme na tom obaja. Preto ti píšem, že keď on má všetko na háku, ty to sama neutiahneš. Či sa dá žiť v takom vzťahu? Asi hej, ale ja by som to nedokázala.

filipka250
3. okt 2023

Ja som to tu uz neraz pisala.
Pred par rokmi som zbalila seba, deti a tak vravim chlapovi, ze ked nema zaujem, tak cau.
Deti boli nanho tiez naviazane, ale ja uz som citila, ze musim odist.
Po nejakom case sa spamatal, ze o rodinu prist asi nechcel, zabojoval, vratili sme sa a zrazu sme nasli spolocnu rec a ani ten mobil nebol zrazu taky dolezity. 🙂
Samozrejme, nie je to uplne idealne, ale tie zasadne zmeny nastali.

liv1
3. okt 2023

Takto ti poviem. Dohovormi s muzmi malokedy nieco vyriesis. Uz to tu pisem xty krat, ak ste v zacarovanom kruhu a chlap takto blbne, treba nieco znenit. Ziaden rozhovor nema taku vahu ako ciny. Nechce ist muz do kina? No tak chod s kamoskou bez neho. Nechaj mu deti a povedz ze ides na nakupy. Alebo mu povedz, ze tento vikend ich berie on na vylet. Nechod na tie vylety aspon 3 tyzdne, nech si uvedomi ze ty nie si opatrovatelka a ze deti maju aj otca. To uz co je ze zena ide a tromi detmi a on si sedi doma na gauci🤦‍♀️. A ze sa nema zaujem bavit? No slovo by som s nim neprehovorila. Veci iba oznamovala. Nechala deti, vymalovala sa, obliekla a sla. Deti preveria manzelstvo velmi do hlbky. A mali by ste s tym nieco robit, najst napr tu opatrovatelku a jednoducho odist z domu. Nemusite nutne spolu. A chlapovi by som povedala, ze mas ho rada, ale doprosovat sa mu nebudes, ze nie si len matka, ale hlavne si zena, a ze si zasluzis aby sa k tebe pekne choval.

liv1
3. okt 2023

Proste musi to vyjst z teba, ze ozaj bude vidiet aj poriadne pocitit, ze sa doma nieco deje

ivangeline
4. okt 2023

Spytat sa..co by mu pomohlo..Mozno dat navrhy.. Spytat sa,ci si uveodmuje,ako sa sprava? ... a jasne..ze vydrzat.. tych 15/20 rokov a potom rozvod... ha ha.. Na vztahu treba pracovat v kazdom case.. A co ze mate deti? My mame o jedno viac. Je to namaha. Minimalne raz za mesiac mame poobedie pre seba. Vecer je nas cas. Aspon na par slov. Spolocne akcie/vylety. A dolezity je aj cas pre seba.

martinka13
4. okt 2023

Máš to veľmi ťažké. Rozvod podľa mňa situáciu nerieši. Možno skúsiť sa viac rozprávať (viem, že sa to ľahšie povie, ako vykoná, keď je taky, ako píšeš). Ak máte možnosť aspoň občas ísť niekam len vo dvojici, to je najlepší liek na takéto problémy. Držím vám palce

kassandra25
4. okt 2023

Moja, skuste pomalym krockom ist napred. Dopredu. Obaja , spolocne. Mate to velku nálož, záťaž, pripomen mu pekne, kazdý den, deti su tvoje. Máte velkú nálož, ale len vy máte sancu to zvládnuť, tým prejsť.....

avonladyba
4. okt 2023

Ja to tak ružovo nevidim. Keď čítam čo píšeš, ide do mňa hnev, lebo rovnaké veci som zažila. A nemyslím si, že vo vašom vzťahu je šanca na záchranu. Takto by vzťah, ani rodina nemala vyzerať. Všetko je len na Tebe. Ja by som odišla.

opica_skorica
4. okt 2023

@tululu áno, presne, zaľubiť sa do svojho muža viac krat. Spomenuť si aj na prvé dovody, prečo jej bol sympaticky.
A keď autorka pise, ze nedostala od neho pusu, ona mu ju dala?
Čo spravila ona pre ich vztah?

tosomja
4. okt 2023

Tak vieš čo urob? "Miláčik, na 20hod máme dohodnuté stráženie detí, kúpila som lístky do kina a potom si môžeme zájsť na pohárik."
Príde pani na stráženie, on bude vymýšľať, ty sa zober, choď sama. Pani sa postará o deti, on si oddýchne, ty vypneš. A možno si vstúpi do svedomia, že pôjdeš aj sama keď on chce byť sám.
Možno ho tiež niečo trápi. Možno tiež čaká, že prídeš za ním a dáš mu pusu, objímeš. Možno si neuvedomuješ, že sa točíš len okolo detí a on musí čakať.

olimuc
4. okt 2023

Mate toho dost, slovo roztrzita by som nebrala ako urazku ani zhadzovanie…. Mas tri relativne male deti, tak sa stane, ze sa nieco zabudne. Teraz ked pridu jesenne prazdniny zbal deti a chod k rodicom nachvilu … nech sa uvedomi. Ako spominas aj financne ste na tesno … si 6 -7 rokov doma…. Je toho strasne vela aj na kona. Pecenie torty nechaj nabuduce na niekoho ineho, takisto full service a vygeuntovanie domacnosti, chlapi nepotrebuju jest zo zeme ani cumiet do kazdeho kuta - ich optika na po upratovanie, je velakrat uplne ina …. Nemusis mat byt/ dom ako s katalogu … na to si ani deti ani ty v starobe nespomenies. Jasne ze chladnicka nema mat vlastny zivot ani pestovanie rastlin v riadoch … ale netreba to prehanat a byt Otrokom domacnosti. Mozno tak prekvapi ked miesto chod vysavat povies, kasli na to pod na chvilu Ku mne … Takisto zavel, pani na strazenie je za dverami ideme do restauracie , kona atd … ked uz bude au pair u vas, tak by snad nebol taky debil aby nikam nesiel… ked bude, chod sama … ak neuvidis ziadnu reakciu, tak je neskoro a budes si musiet zariadit zivot sama … nie neda lebo skor alebo neskor bude mat milenku

svetlonos
4. okt 2023

Ja ti velmi nepomozem, mozno len jednym. Do nedavna sme mali len 3 rocneho syna. Dost rozprava, takze ked pride mm z roboty, je skoro nemozne povedat si 3 vety neprerisene. Minule som sla do kuchyne a fakt som zabudla, co som tam chcela. Maminka co naco preco zaco a bkablabla. Nepocula som vlastne myslienky a fakt zabudla, co tam chcem. Vravela som to potom muzovi.
Bola som v porodnici 7 dni a mm s malym sam doma. A zrazu sa aj jemu dokonalemu stalo to iste 😁 Zrazu chapal viac bez zbytocneho vysvetlovania. A to len pri jednom dietati zdravom a pohodovom !!
Pri 2-3 by mala byt roztrzitost brana skor s usmevom ako vycitkou.

Strana
z2