icon

Ako vyriešiť obavy manželky o budúcnosť?

22. dec 2024

Chcel by som váš pohľad na vec. S manželkou sme spolu 10 rokov (poznáme sa ale omnoho dlhšie), 8 manželia. 2 malé deti. Po svadbe sme dosť cestovali, potom deti a manželka bola s nimi na moju žiadosť doma počas celej MD a RD. Nastúpila pred letom do práce. Výplata nič moc, ale časovo jej to vychádza postarať sa o deti, vyberať ich zo škôlky, má možnosť postarať sa o ne počas chorôb. Ja mám náročnejšiu prácu, lepší zárobok, takže je logické, že jej práca a kariérny rast momentálne nie sú prioritou. Ja prácu meniť nechcem. Teraz k veci: bývame v byte, ktorý som kúpil pred manželstvom a žil v ňom ešte s ex. Žena tu nikdy šťastná nebola, vymenili sme niekde nábytok, ale aj tak sa tu necíti doma. Mne prišlo zbytočné vyhadzovať prachy za iné bývanie, keď máme pekné a dostatočné tu. Chcem stavať dom, pozemok je, ale sú s ním nejaké problémy, ťahá sa to už takmer 10 rokov. Žijeme si normálne, peniaze odkladáme na dom. Lenže žena prišla s tým, že by chcela aj niečo vlastné, mať nejaké svoje zadné vrátka. Že urobila chybu a nevzala si hypo na seba ešte pred svadbou a teraz sa bojí, že sa niečo stane a za 10 rokov ju vyhodím a skončí na dlažbe (v poslednej dobe sa v našom okolí rozpadávajú dlhoročné manželstvá). Podľa jej slov, na ten sľubovaný dom čaká už dlho a už po ňom ani netúži, bez problémov by žila aj v inom byte, ktorý by sme kúpili spolu. Alebo by za usporené chcela kúpiť investičný byt, ktorý by v prípade rozchodu ostal jej (polku by vyplatila). Vo vzťahu nemáme nejaké veľké problémy, bežné hádky z únavy ako inde, ľúbime sa, sexujeme, výletujeme. Nechápem, čo teraz rieši, ja ju opustiť nechcem. Len ona má stále strach, čo ak a či jej neujdú roky. A ako jej známa v 50ke ostane odkázaná na podnájom, lebo žila celé manž. u muža. Žena si teraz "bije hlavu o múr", že sa nevykašľala na cestovanie so mnou, neutiahla si viac opasok a nevzala hypo, keď mala možnosť. Je o 10 rokov mladšia, čiže v čase chodenia sme ani neboli na tom rovnako finančne či pracovne. Ja zabehnutý, s bytom, úsporami, ona čerstvo po škole s mizerným platom, takže ani vyplatiť polku by mi nemala vtedy z čoho. Neviem co robiť, táto otázka priviedla naše manželstvo do krízy. Žena je nervózna, že začne zdražovanie, politická situácia všelijaká, v spoločný dom už neverí.

huxy
22. dec 2024

@biba_18 a prečo by jej on mal kúpiť byt, jej? Majú kde bývať, financuje chod domácnosti.
Ja netvrdím, že by žena nemala myslieť na horšie časy, ale to mohla aj skôr. Ale stojím si za tým, že na ňu nič neprepisovať, nič nekupovať (výlučne jej).
Baj riešenie kúpiť niečo spoločne a prvý byt prenajať.

lucia13022023
22. dec 2024

Ja by som išla do spoločného bytu. Dom nie je všetko, mne osobne sa oveľa lepšie býva v byte ako v dome, kúpte si veľký byt, spoločne. Bude aj tvoj aj jej, ona si ho zariadi, bude sa cítiť ako doma keď sa v tom tvojom byte tak necíti. Ja sa jej neozaj nečudujem. To nie sú zadné vrátka, to je zodpovednosť. Ja dúfam ze so svojím mužom budem dokonca života, milujem ho, ale myslím aj na seba, čo bude ak by sa náhodou niečo stalo, tak isto ako mysli na seba on. A je to úplne pochopiteľne.

huxy
22. dec 2024

@biba_18 nečítaš s porozumením. Prečítaj si tú vetu ešte raz, z ktorej si vybrala len koniec : ...nevrazala do spolocnej nehnutelnosti

michal_dr
22. dec 2024

@tundra Boha, toto keď počujem od ženy. To je rozum a rada nad zlato.

brrunetkaa
22. dec 2024

@huxy súhlasím. Tiež by som svoju nehnuteľnosť nadobudnutú a zaplatenu mnou pred manželstvom neprepisovala na nikoho. Riešila by som to kúpou spoločnej nehnuteľnosti. Určite nie kúpou nehnuteľnosti len pre manželku z ich spoločných peňazí.

tundra
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
22. dec 2024

@michal_dr až na to, že tundra je chlap

biba_18
22. dec 2024

@huxy prečo by jej ON mal kúpiť byt? mohla aj ona. bez toho aby sa starala o neho, o deti, bola by pracovala, budovala kariéru a mala by vlastný byt. o tom je rodina, že robia veci SPOLU, nie každý za seba…

paulina291
22. dec 2024

Ja tvoju ženu chápem tiež ako aj baby vysšie v komentoch. Ja teda vôbec nie som nejaká nezávislá žena. Som doma s dieťaťom, s každým by som bola rada 3r doma. Nakoľko má muž časovo náročnú ale dobre platenu robotu, bez problemov obetujem sviju karieru a budem mať niečo menej platené, pri čom sa môžem venovať deťom. Lenže, čo je pre mňa dôležité, že majetkovo sme si rovní. Žiadne čisto mužove ani moje neexistuje a nikdy by som to tak nechcela. To nejde o zadné vrátka ale vy si nie ste majetkovo rovní. Býva v tvojom. Naozaj keby sa niečo stane, tak ju máš právo z toho bytu vyhodiť.
Ty myslíš tiež na zadné vrátka, keď si byt neprepísal na ženu? Vôbec nehovorím, že to máš urobiť, je logické, že to urobiť nechceš. No ak nechceš, tak potom tu môžeme kľudne osočovať teba, že ty si ten, ktorý v prípade rozvodu myslí na zadné vrátka.

biba_18
22. dec 2024

@brrunetkaa ale oni nemajú ani spoločnú nehnuteľnosť, už to rieši 10 rokov! ona 10 rokov čaká a nič…

huxy
22. dec 2024

@biba_18 lenže tu pletieš rôzne veci. Prečo si nezaobstarala bývanie už skôr? Ako ten muž? A teraz čaká od chlapa, že ju má zabezpečiť nehnuteľnosťou? To nemyslíš vázne

mamina7070
22. dec 2024

a ty co navrhujes ? lebo takto to spravodlive nie je

ci ty chces zachovat aktualny stav
na teba pisany byt a ona riesi deti aj ocr ? a este si ma aj z toho setrit na svoju nehnutelnost?
mne by si sa zhnusil toto nie je chlap otec rodiny a ani moralny clovek

biba_18
22. dec 2024

@huxy kedy skôr, predtým než si našla autora? čo ty vieš o ich vzťahu…

brrunetkaa
22. dec 2024

@biba_18 áno, preto by som z domu ustúpila a kúpila spoločný byt zo spoločných peňazí, kde by sa konečne manželka cítila ako doma.

zuza265
22. dec 2024

@huxy ale preco ona ocakava, ze ju ma muz zabezpecit nehnutelnostou? To som necitala. Len to, ze ona si chce ak tak vziat hypo a nieco kupit alebo nech kupia nove spolu

mamina7070
22. dec 2024

@huxy ty sa na vsetko pozeras cez svoju traumu ale oni spolu desat rokov ziju a hospodaria a ona sa stara o deti aby on mohol pracovat a co ma z toho ona ? okrem nizsej vyplaty a horsej kariery ?

sss777
22. dec 2024

@biba_18
V každom prípade si mohla vziať hypotéku pred svadbou, keď tak po tom byte túžila. Chcela cestovať, veď nemusela, mohla peniaze vraziť do nehnuteľnosti.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
22. dec 2024

@huxy ona s návrhom na prepis ani neprišla

lucia147852
22. dec 2024

Ale deti sú aj TVOJE!!!! OČR, výpadky, všetko máte riešiť na polovicu. Nie ona sa zahranat v nanič práci a nemôcť mať inú, lebo TY! To iste si aj ona môže povedať. Idem budovať kariéru a ty sa teraz prispôsob!

zuza265
22. dec 2024

@sss777 predpokladam, ze chceli ten dom stavat. A ten by bol ich spolocny. Len tam su komplikacie

huxy
22. dec 2024

@biba_18 a ty vieš čo? Slepo nadŕžaš žene.
Ja som si prešla rozvodom, aj vysporiadaním bsm, takže sa na to pozerám trochu inak.

simsalabim
22. dec 2024

Zeny, zas nerobte z neho ani z nej zlych ludi… ona bola mlada a az zivot jej oci otvoril. On sa nikdy nedozal na vec pozriet jej ocami. Podla jeho slov manzelstvo funguje. Mozno tato diskusia mu otvori oci. Urcite by som manzelke umoznila kupu investicneho bytu… pre okolie moze byt “pre deti”.

zuza265
22. dec 2024

Autor aky je teda tvoj pohlad na vec, ked uz tu mas kopec roznych nazorov? Pozeras sa teraz mozno trosku inak na situaciu? Je mozne, ze by ste teda vlastnili nieco (kludne nove) spolu?

mamina7070
22. dec 2024

tak pekne ak teda nechces spolocnu nehnutelnost preber starostlivost o deti ty vodenie do skolky skoly na kruzky lekari OCR

huxy
22. dec 2024

@mamina7070 akú traumu? Keby som mala traumu, tak som nasratá na celé mužské pokolenie a radím podobné bludy, že prepísať polku na ženu atď 🤦‍♀️🙏

biba_18
22. dec 2024

@sss777 ale ona cestovala s autorom, ako pár. teda mu mohla povedať- miláčik, sme pár, ale ja beriem hypo, teda cestovať s tebou nebudem… čo by sme čítali čo? že sa nechá vydržiavať lebo on jej platí cestovanie? už som to písala - boli vo vzťahu a vtedy človek rieši veci inak ak je mimo vztahu - a tak na to treba pozerať. to nie sú iba peniaze a nehnuteľnosti…

zuzanita1609
22. dec 2024

Tak trošku ju "držíš v šachu" a jednému z vás to ďalej takto vyhovuje a druhému to začína prekážať 😏.

huxy
22. dec 2024

@zuza265 ja píšem odpovede konkrétnej prispievateľke, ktora radí prepísať buď polku na nu alebo kúpiť nehnuteľnosť len jej

biba_18
22. dec 2024

@huxy ja vôbec nenadŕžam žene a vôbec nie slepo. posudzujem ich ako PÁR, nie ako 2 ľudí ktorí sa majú v budúcnosti rozviesť…