Ako vyriešiť obavy manželky o budúcnosť?
Chcel by som váš pohľad na vec. S manželkou sme spolu 10 rokov (poznáme sa ale omnoho dlhšie), 8 manželia. 2 malé deti. Po svadbe sme dosť cestovali, potom deti a manželka bola s nimi na moju žiadosť doma počas celej MD a RD. Nastúpila pred letom do práce. Výplata nič moc, ale časovo jej to vychádza postarať sa o deti, vyberať ich zo škôlky, má možnosť postarať sa o ne počas chorôb. Ja mám náročnejšiu prácu, lepší zárobok, takže je logické, že jej práca a kariérny rast momentálne nie sú prioritou. Ja prácu meniť nechcem. Teraz k veci: bývame v byte, ktorý som kúpil pred manželstvom a žil v ňom ešte s ex. Žena tu nikdy šťastná nebola, vymenili sme niekde nábytok, ale aj tak sa tu necíti doma. Mne prišlo zbytočné vyhadzovať prachy za iné bývanie, keď máme pekné a dostatočné tu. Chcem stavať dom, pozemok je, ale sú s ním nejaké problémy, ťahá sa to už takmer 10 rokov. Žijeme si normálne, peniaze odkladáme na dom. Lenže žena prišla s tým, že by chcela aj niečo vlastné, mať nejaké svoje zadné vrátka. Že urobila chybu a nevzala si hypo na seba ešte pred svadbou a teraz sa bojí, že sa niečo stane a za 10 rokov ju vyhodím a skončí na dlažbe (v poslednej dobe sa v našom okolí rozpadávajú dlhoročné manželstvá). Podľa jej slov, na ten sľubovaný dom čaká už dlho a už po ňom ani netúži, bez problémov by žila aj v inom byte, ktorý by sme kúpili spolu. Alebo by za usporené chcela kúpiť investičný byt, ktorý by v prípade rozchodu ostal jej (polku by vyplatila). Vo vzťahu nemáme nejaké veľké problémy, bežné hádky z únavy ako inde, ľúbime sa, sexujeme, výletujeme. Nechápem, čo teraz rieši, ja ju opustiť nechcem. Len ona má stále strach, čo ak a či jej neujdú roky. A ako jej známa v 50ke ostane odkázaná na podnájom, lebo žila celé manž. u muža. Žena si teraz "bije hlavu o múr", že sa nevykašľala na cestovanie so mnou, neutiahla si viac opasok a nevzala hypo, keď mala možnosť. Je o 10 rokov mladšia, čiže v čase chodenia sme ani neboli na tom rovnako finančne či pracovne. Ja zabehnutý, s bytom, úsporami, ona čerstvo po škole s mizerným platom, takže ani vyplatiť polku by mi nemala vtedy z čoho. Neviem co robiť, táto otázka priviedla naše manželstvo do krízy. Žena je nervózna, že začne zdražovanie, politická situácia všelijaká, v spoločný dom už neverí.
@autor: chapem aj Teba. Minimalne preto, ze taketo kalkulacie bohuzial zamrzia, pokial clovek robi vsetko pre rodinu, pravdepodobne si vela v praci, zarobis, zabezpecis, a ako hovoris, vsetko funguje. Ano, keby na mna manzel vyrukoval ze chce "zadne vratka", urazi ma to minimalne v tom smere ze preco mi prepana neveri, ci snad nie je vsetko v poriadku? Musela by som to chvilu rozdychat, ze nase manzelstvo nie je "navzdy" ale ze rata s moznostou, ze pojdeme od seba.
ALE.
Sam hovoris, ze okolo vas sa rozpadaju dlhorocne manzelstva. Pravdepodobne take, na ktore by si to nikdy nepovedal a vas to prekvapuje, a manzelku pravdepodobne aj stresuje. Uplne hypoteticka situacia - ze sa kvoli niecomu odcudzite, niekomu prepne, ci obrazne alebo realne (psychicka choroba) a proste pojdete od seba. Je faktom, ze ked sa rozpadne vztah, velka vacsina sa rozide v ZLOM.
V akej situacii sa bude nachadzat Tvoja zena? No, predpokladam ze je to mlada zena vo veku 30-35 rokov, ktora ostane bez byvania, so svojim mizernym platom (to je jedno ze nema zaujem o karieru, proste ziadna kariera = mizerny zarobok), na dve deti uplne sama. Striedavka nehrozi (sam viac krat naznacujes, ze svojej prace sa proste nevzdas a tiez ze drvivu vacsinu okolo deti riesi zena). Takze ostane sama s dvomi detmi, mizernym platom, bez byvania, odkazana na to, ci sa zachovas ako charakter aspon s vyzivnym, ak sa rozidete v zlom. Teraz si to otoc. Predstav si, ze nemas kde byvat, to znamena mesacne zaplatit tych 600e podnajom, mas na krku vase dve male deti ktore potrebujes zabezpecit, zarabas napr 800-1000e v cistom, musis sam riesit skolky, choroby, OCR, a mozno tvoja vyborne zarabajuca zena zijuca vo svojom byte, bez starosti s detmi (raz za cas si ich vezme na vikend), Ti mesacne posle spolu 300e na deti a povazuje to za vybavene. Nic moc predstava, ze?
Pragmaticky:
- nepacilo by sa mi byvat a zit v muzovom byte kde zil so svojou ex, necitila by som sa tam doma, to je bohuzial pravda.
- nie, neprepisala by som polku mojho bytu na manzela len preto aby bol "spokojny"
- preco je problem, zabezpecit novy byt? Ste 10 rokov manzelia, ak je dom v nedohladne a bude to cim dalej tym horsie s postupujucimi pracami, preco radsej v rodinnom zivote nepokrocit a nekupit nove, spolocne byvanie, kde bude manzelka stastna? Tu mi naozaj prekaza ze sa stavias do roviny "ja nemam zaujem, ja nechcem". Je bohuzial fakt, ze 90% zien by sa z Tvojho byvania s ex chcelo pohnut dalej. Preco "Tvoje nechcem" ma mat vacsiu vahu ako "jej chcem"? Ano, investujes do Vasej rodiny, najma peniazmi ked vsetko zabezpecujes - ale jej investicia casu do rodiny a aj Tvojich deti a jej obeta, nie je o nic mensim kuskom skladacky pre rodinu! Ak je jedinym problemom Tvoje nastavenie ze si myslis ze aktualny byt vam staci, skus naozaj pozriet na veci optikou manzelky. Obavam sa totizto, ze toto bude vacsia skuska vztahu, ako sa zda. A ak Ti manzelstvo a rodina za to stoji, naozaj musis akceptovat aj jej uhol pohladu.
Mam otazku na zaver: na koho je pisany pozemok, pripadne rozostavany dom? Na vas oboch?
@mamina7070
Presne tak. Ja celkovo nerozumiem ženám, ktoré toto dovolia. Zabezpečujú servis okolo detí, OČR, väčšinu domácich prác.
To bude asi zlý výber partnera.
Veď žena predsa nemá byť upratovačka ani opatrovateľka. A dá sa rozdeliť si úlohy, len to treba chcieť. A možno by bol čas na aj na budovanie kariéry ženy
Nemusela byť finančne rovna. Ale mohla myslieť dopredu. Hypotéky sa kedysi dali oveľa ľahšie získať ako teraz
Podla mňa naj riešenie kúpiť nieco spolocné, a byt prenajať
Chlape, ja plne chápem aký máš teraz pocit.
V žiadnom prípade sa vžak na manželku nehnevaj. Buď rád a váž si ju, porodila ti 2 krasne deti, stará sa o domácnosť o deti, všetko Vám funguje (čo ja by som dal za to...), si šťastný chlap smať takúženu pri sebe každý deň.
Opakujem, v žiadnom prípade sa na manželku nehnevaj😉
Zareagoval si na jej reakciu ako chlap, ktorý sa zlakol, je to logické a pochopitelne (človek nevie, čo v danej chvili povedať, urobiť, stres...) a nasledne ochladenie.
Takže rada, chod za ňou a pevne ju objím a povedz, že ju miluješ a že ta znejistila a dostal si strach... No pretože...
K tej situácii...
Manželke sa v žiadnom prípade nediv, nejde o žiadne zadné vrátka. To, že ste vo vzťahu, krásne, ale keď sa "nedajbože poserie", je to veľmi zlé a dnešná doba je taká, aká je, ľudia sa menia.
Ja som s mojou ex toto riešil pred troma rokmi. Tiež mám vlastný byt ako ty, ale i napriek tomu som sám, alebo sme sa nejak spoločne dostali k tomu, aby sme pri zakladaní rodiny maji bývanie spoločné. Teda napriek tomu, že bola možnosť bývať u mňa, sme sa dohodli a chceli kúpiť spoločný byt zámerne ešte pred svadbou. Ano, povieš si aké zbytočné, ale nie je to tak. Rodina má mať zázemie, miesto, kde sú obaja rovnoprávny, kde je istota, jaskyňa kde horí povestný oheň.
Ano, dalšia hypo pre teba na krku, ale... Prenajal by si svoj byt a si v pohode.
Teraz je to v podsta na riť, pretože by splátky boli z BSMka, ale i tak, bolo by sto vase spoločné.
To čo som tu videl koment, že napiš je pol bytu, tak nebud idiot, aj ked svoju ženu miluješ.
Takže žiadne hnevy, žiaden stres, všetko je ok, žena ta miluje, len chce mať "pocit istoty".
Žial ja ju teraz plne chápem a pokús sa ju i ty pochopiť, cíti sa u teba ako na "návšteve" v cudzom byte. V podstate jej pocit je oprávnený, i keď si určite dobrý chlap a staráš sa o nu a vaše deti.
Proste pocit...
Sadnite si spolu, dajte reč, kúpte si spoločný byt, ktorý si budete spolu splácať a svoj prenajmi. Všetko bude super.
Prajem šťastie 😉 😎
@mama_ ty by si napisala svoj majetok na muza? Preco by to robil? Ked ona nie je vypocitava a nechce vycuvat zo vztahu, tak ma predsa kde byvat. Spolu s manzelom. Podla mna ma vedlajsie umysly. Ďalšia téma kde všetky ženy chcú zase prepisovať na seba majetky a keby to bolo opačne, neurobí to ani jedna z vás. Podla mna aj tak fiktivna tema.
- "ja chcem zachovať veci ako sú. Šetriť na dom"
- Tvoja zena chce kupit novy spolocny byt, dom uz pravdepodobne podla slov ani nechce
Pozri tu, koho CHCEM ma mat prednost? Nikoho. Kedze su to dve uplne protichodne predstavy. Budete musiet najst kompromis, inak to dopadne zle. Nebodaj nakoniec nasetrite na ten dom, do ktoreho ona uz ani nebude chciet ist, zle sa tam bude citit, a potom budes pocuvat vycitky ze to a ono, a ona dom nechcela a blaablaaa. Cize, naozaj je na mieste aby ste obaja ustupili zo svojich "ja chcem" a nasli zhodu
@stanulienkat ona má kde bývať teraz. keď si on nájde milenku tak nebude mať kde…
@sss777 niektorí majú proste takú prácu, že je nereálne, aby ten servis okolo detí zabezpečili, preto jediný spôsob, ako deti mať, je dohodnúť sa. Môj muž napríklad často chodí na sluzobky na pár dní. Tiež drží pohotovosť. Robí v kritickej infraštruktúre, tam proste neexistuje, že zavoláš ráno, že sorry, dieťa má sopel, neprídem.
Kupit investicny byt na manzelku, u notara podpisat zuzenie BSM. Alebo kupit SPOLOCNY byt.
A ona má ďalších 10rokov čakať na niečo,čo možno nakoniec aj tak nemusí byť a stále jej nakoniec nič nebude patriť...ako mladá baba, určite nerozmýšľala,že čo bude o 1O-15rokov. Možno jej vyhovovalo,byť žena v domácnosti. Teraz keď sú deti, určite si začína uvedomovať,že byť zabezpečená je múdre. A ako vravím,tebe autor,to nejakým spôsobom vyhovuje, držať ju v šachu.
@biba_18 Toto je 250tisíca téma, kde sa rieší stále to iné to isté. On sa postaral pted sobášom. Prečo sa nepostarala aj ona? Ved človek najprv pracuje, buduje si nejaké zázemie a potom sa berie a rodi deti. Stále sa rieši to isté, že žena príde s holou riťou a hneď si narokuje na pol majetku všetkého. Potom je dovod, ze tri roky bola doma s deťmi. Ale to sú tri roky za 40 rokov aktívneho pracovného života. Na základe čohosi tá žena narokuje na polku majetku napríklad z rodičovského domu, ktory budovali jeho rodičia, prarodičia. Ona ma tiez rodinu a jej ma kto pomôcť, nech investuje tiež do nového bytu, alebo prispeje do manželovho a následne si nechať prepísať časť majetku. Pri rozvode sú potom všetky hrdinky, hlavne chlapa ošklbať, nedávať mu deti, robiť mu naprieky, vytlct co najväčšie alimenty bez toho, aby mal možnosť sa vôbec stretávať s dieťaťom. Atd.
@biba_18 každý mame na to iný pohlad. Ak by žena nemala ziadne bocné úmysly, tak to neriesi zrazu teraz po 10-tich rokoch.
Ja som sa hlavne vyjadrila a chcela autorovi poradiť aby nič neprepisoval alebo nekupoval niečo výhradne pre ženu (predpokladám ze by to bolo na hypo, ktorú by musel on platiť či už by boli spolu ci nie)
@mama_ pekna blbost, tvoje peniaze na jeho meno 🙈 Ked uz, tak na oboch.
A kedze sa tvoja manzelka stale len obetuje a ty si chces stavat, ty mas karieru ty, ty , ty tak urcite ju ty aj milujes natolko ze ked sa niekde sustavne taku dobu neciti dobre a mas moznosti tak to vyriesis ze autor? Inak by sa mi nukalo do hlavy ze si dost velky sebec
Nezvyknem písať takéto komentáre ale podľa mňa toto je výtvor adminov. Je to 150 takýchto tém z pohľadu ženy, tak teraz pridali jednu z pohľadu muža aby dostal pekne krásne naložené. 🙂 lebo takáto gramatika, čiarky a všetko sa mi ozaj nehodí na chlapa
@nin12345 ty máš paranormálne schopnosti, alebo odkiaľ si vydedukovala takéto veci? Na jednej strane chcete všetci aby muz zabezpečil rodinu, aby zarábal, bol v práci od rána do noci, a ked to robí tak zas nie je dobre, lebo ona nie je šťastná,lebo neviem čo ...bla bla bla bla bla. Ona nie je stadtne, ked musi byt dlho v robote, nie je spokojna, kwd je on dlho v robote, ona nie je spokojna ked hento a toto. Nikto nema dokonaly zivot. Su na to dvaja.
Ja uplne chapem potrebu tvojej manzelky mysliet na horsie casy, to ze dnes sa nechcete a nemate dovod rozviest neznamena, ze zajtra to nebude inak.
Nevidim dovod, pre ktory by si mal na nu prepisovat polovicu bytu. Na druhej strane, ak sa v tom byte neciti dobre, mal si to uz davno riesit a nie ty, ty a vyhovorky (pre mna su to vyhovorky) a to ze zena robi v praci, ktora jej umoznuje, aby sa starala o deti a ma potom aj nizsi plat a chcela by lepsie zarabat predsa nie je ziadna kariera a nema to nic s karierou spolocne, je to normalna vec, ze by sa rada posunula a nebola junior ako 20+ rocne nove kolegyne co im tam chodia.
Takze ak chces, aby vam aj nadalej bolo v manzelstve v zasade dobre, tak najdite sposob, ako sa dohodnut. Privela ty ty citam v tvojich komentaroch.
@stanulienkat ale ona si nenárokuje hneď a na majetok čo mal pred sobášom ☺️ minimálne 10 rokov sa komplikuje stavba domu, vychovala 2 deti a kvôli nim nemala prácu ktorá by jej mohla zabezpečiť to bývanie… ted jeho dom ona zveľaďovala. takže na čo si nárokuje? na svoj podiel v domácnosti . je jedno ako to on spracuje. či jej dá z toho čo mal predtým, alebo z toho čo zarobil potom. ona svojím dielom prispela… ako autor písal - nechce 1/2 jeho bytu. chce niečo čo bude AJ JEJ - a ani toho sa jej nedostáva…
"Je pravda, je v poslednej dobe nervózna, keď je bordel, všetko ju štve, že je na to sama"
A cudujes sa? Zije v byte v ktorom sa jej nepaci, sam priznavas ze robi vsetko okolo deti vacsinou sama, OCRka pre nu znamena PRACOVAT doma popri malych detoch (otrasny homeoffice 😁 raz si to vyskusaj), a este takto pracuje za "mizerny plat", deti su nonstop chore...
Ono je to dost aj na kona 🙃 naozaj.

Preco neprepises polku bytu ihned na nu?Preco neurobis toto gesto,ktore by jej dalo pocit pokoja?Cela jej kariera isla do uzadia aby sa starala o vase deti,doslova pises ze ty pracu menit nebudes a ona musela ustupit.Na TVOJU ZIADOST (WTF?) ostala 6 rokov doma.Stara sa o rodinu a vyzera to tak ze dobre.Preco teda neprepises polku na nu aby mala pocit,ze nielen dava ale aj nieco ma?Podla mna by si to zasluzila.Prides mi ako sebestredny sebec,doslova si tuto poziciu v rodine neustale upevnujes a teraz si prekvapkany ze ju to serie uz tak velmi,ze to nahlas riesi.