icon

Ako vyriešiť obavy manželky o budúcnosť?

22. dec 2024

Chcel by som váš pohľad na vec. S manželkou sme spolu 10 rokov (poznáme sa ale omnoho dlhšie), 8 manželia. 2 malé deti. Po svadbe sme dosť cestovali, potom deti a manželka bola s nimi na moju žiadosť doma počas celej MD a RD. Nastúpila pred letom do práce. Výplata nič moc, ale časovo jej to vychádza postarať sa o deti, vyberať ich zo škôlky, má možnosť postarať sa o ne počas chorôb. Ja mám náročnejšiu prácu, lepší zárobok, takže je logické, že jej práca a kariérny rast momentálne nie sú prioritou. Ja prácu meniť nechcem. Teraz k veci: bývame v byte, ktorý som kúpil pred manželstvom a žil v ňom ešte s ex. Žena tu nikdy šťastná nebola, vymenili sme niekde nábytok, ale aj tak sa tu necíti doma. Mne prišlo zbytočné vyhadzovať prachy za iné bývanie, keď máme pekné a dostatočné tu. Chcem stavať dom, pozemok je, ale sú s ním nejaké problémy, ťahá sa to už takmer 10 rokov. Žijeme si normálne, peniaze odkladáme na dom. Lenže žena prišla s tým, že by chcela aj niečo vlastné, mať nejaké svoje zadné vrátka. Že urobila chybu a nevzala si hypo na seba ešte pred svadbou a teraz sa bojí, že sa niečo stane a za 10 rokov ju vyhodím a skončí na dlažbe (v poslednej dobe sa v našom okolí rozpadávajú dlhoročné manželstvá). Podľa jej slov, na ten sľubovaný dom čaká už dlho a už po ňom ani netúži, bez problémov by žila aj v inom byte, ktorý by sme kúpili spolu. Alebo by za usporené chcela kúpiť investičný byt, ktorý by v prípade rozchodu ostal jej (polku by vyplatila). Vo vzťahu nemáme nejaké veľké problémy, bežné hádky z únavy ako inde, ľúbime sa, sexujeme, výletujeme. Nechápem, čo teraz rieši, ja ju opustiť nechcem. Len ona má stále strach, čo ak a či jej neujdú roky. A ako jej známa v 50ke ostane odkázaná na podnájom, lebo žila celé manž. u muža. Žena si teraz "bije hlavu o múr", že sa nevykašľala na cestovanie so mnou, neutiahla si viac opasok a nevzala hypo, keď mala možnosť. Je o 10 rokov mladšia, čiže v čase chodenia sme ani neboli na tom rovnako finančne či pracovne. Ja zabehnutý, s bytom, úsporami, ona čerstvo po škole s mizerným platom, takže ani vyplatiť polku by mi nemala vtedy z čoho. Neviem co robiť, táto otázka priviedla naše manželstvo do krízy. Žena je nervózna, že začne zdražovanie, politická situácia všelijaká, v spoločný dom už neverí.

doriiis
22. dec 2024

@huxy ...ja áno.Od prvej chvíle,čo poznám môjho muža u nás neexistuje moje a tvoje ale naše.S mužom sme za 18 rokov vystriedali 2 nehnuteľnosti.A keďže nie sme manželia,BSM u nás nič neriešilo.A všetko išlo vždy na polovicu.Najskor byt na hypo a teraz RD bez hypo.Nikdy by ani jednému z nás nenapadlo vynechať toho druhého z niečoho takto závazneho.Laska,vernosť, lojalita nie sú nájdené veci.Su to rozhodnutia.
Ďalšia vec je: autor nie je len nejaký random frajer.Je manželom autorky 8 rokov.Ok odmyslíme čas,keď manželia neboli tak za 8 rokov jej neposkytol žiaden dôkaz toho,že je schopný a ochotný sa postarať o rodinu.Lebo on sa svojim chovaním a činmi stará iba o svoju rit.A to je osobný red flag 🚩 jak mraky.

gribka1
22. dec 2024

@doriiis A ešte verí tomu, že sa tak dohodli. Určite to tak bolo.

doriiis
22. dec 2024

@gribka1 ....človek nemusí byť dr.Phill,aby z príspevkov autora zistil,že je to človek,ktorý má seba na prvom mieste,potom dlho nič a potom ľudí,ktorých potrebuje k tomu,aby mohol on byť stále na tom prvom mieste.Takto fungujú egoisti,manipulátori a toxic people.
A nie je ťažké ani vyčítať to,že pani manželka je submisivna osoba,ktorá však má nejaký pohar vo vnútri,ktorý začína pretekat.

sss777
22. dec 2024

@akvi
Aj mne príde dohoda úplne v poriadku. Len u autora s manželkou to očividne v poriadku nie je. Tiež sa dohodli, ale ona má s odstupom času pocit, že jej vďaka tej "dohode" ušiel vlak.
Ja som skôr reagovala na to, že v niektorých zamestnaniach sa nedá ísť na OČR, alebo pomáhať v domácnosti...

petronelag
22. dec 2024

@gaborka28 Keby som bola v takejto situácii, tak by som nečakala na dlhé riešenia nejakého pozemku, ale by som si kúpila na hypotéku nový moderne riešený dom aj s pozemkom a hypotéku by sme spolu splácali, keď už aj manželka môže chodiť do práce. Tento byt kde bývate by som prenajala. Vlastníkmi nového domu by ste boli obaja a manželka by platila menšiu čiastku na hypotéku, pretože venovala veľa rokov výchove deti, kde to mali robiť obaja, na čom stratila financie. Napr. splátka by bola 1000€, tak 600€ muž, 400€ žena. A ak by ste dostali za prenájom bytu okolo 500€, tak by sa to dalo zvládnuť. Stavať dom je tiež dosť zložitá vec a prináša veľa starosti, hlavne ak muž nie je odborne niečo od stavbárčiny. A to by ste mohli mať vyriešené aj do pol roka.

huxy
22. dec 2024

@doriiis žiaden dôkaz, ze je schopný sa postarať o rodinu? A co robil za celý cas, a kým bola autorka na materskej? 🤦‍♀️
Nic, ja idem radsej traviť cas zmysluplnejsie. Žiaľ, žiadnemu človeku sa nedá 100% dôverovať v dnesnej dobe. A ak niekto takého človeka vedla seba má, tak môže byť šťastný
Ale osobne by som bola opatrná

gribka1
22. dec 2024

@huxy On sa o rodinu staral, ale chápeš, že to nie je všetko k šťastnému životu manželov?

autor
Autor odpoveď zmazal
erika237
22. dec 2024

Drahy autor, si sebec a to si uvedom. Zena bola mlada ked ste sa dali dokopy a neriesil niektore veci, lebo proste nabera clovek skusenosti casom.

Ty snivas o dome, otazka je preco, bavi ta behat okolo domu? Bavi ta zahradka? Sorry ale 10 rokov cakas na pozemok? Nechě nadavat ale Bo.. jeho, to ti pride normalne tak dlho cakat, co tam riesite? Je to velka jama a postupne sa tam navaza hlina? Ak velmi tuzite to po dome, uz ste ho mohli mat, ale ty chces ten pozemok a cakat ako na Godotta.

Manzelka robi home office s dvoma malymi deckami, si myslis, ze ako jej je? Ako sa jej robi s dvoma deckami, ktore asi treba hnat curat, jest, upsat, navarit, utriet rit a popri tom ma robit. Aj ked ma robotu menej platenu ako ty musi odviest nejaky vykon a nie ze iba svieti na zeleno. Ona ma robotu ked ma stihat decka odviest do skolky, vybrat zo skolky, ona moze robit pocas ich chorob. Si otec, to akoze fakt nemas sancu deti ani len odviest alebo vybrat? Minimalne toto fungovanie mne osobne nepride fer.

Este ti doporucim sa zamysliet nad tym, v ktorej prdeli mate ten pozemok, kde snivas o dome, lebo ak je to dalej od mesta kde deti maju/budu mat skolku/skolu tak zas ona ich bude pravidelne rozvazat?

Mali ste nejake dohody, ale tvoja manzelka sa tiez meni a teraz by chcela nieco spolocne alebo len pre seba, tak jej dopraj bud nieco spolocne alebo len pre nu a netlac ju do domu, o ktorom jej basnis 10 rokov.

sss777
22. dec 2024

A ty navrhuješ aké riešenie, keď vieš, že je v súčasnej situácii nešťastná?

cecilia29
22. dec 2024

Prepis polovicu bytu na ňu. Alebo ten predajte a kúpte iny.

doriiis
22. dec 2024

Ona si skôr vyčíta,že sa vydala za takéhoto chuja a neschopaka.🤷🏻‍♀️Ten pozemok zhanas 10 rokov kde?
Na Marse?

gribka1
22. dec 2024

@cecilia29 Žil tam ešte s ex, nepáčilo sa jej to od začiatku. Lepšie nový.

cimage
22. dec 2024

Kedze dom ke v nedohladne, tak by som predala pozemok, nasetrene asi mate, ked odkladate na dom. Kupte spolocny byt a tento prenajimajte.

autor
Autor odpoveď zmazal
sense
22. dec 2024

@cimage nemoze predat pozemok lebo ziaden na papieri nevlastni. Je to pozemok jeho otca

som_realistka
22. dec 2024

Pises, ze byt doma s detmi bola jej volba. Bola? Alebo iba nemala inu volbu lebo ty nemozes ist hocikedy na HO a OCR, tak ako pises hned v nasledujucej vete. Vsak kupte dalsiu nehnutelnost, byt, ako manzelua, dajte do najmu, aj bude mat nieco svoje, aj naklady na kupu pokryjete ciastocne z najmu. Ale na tvojom mieste by som sa zamyslela, ci Tvoja zena ozaj nema dovod na obavu, mozno pricasto pouzivas zameno ja, moj, moje, moj byt, ja budem stavat dom, moja kariera, ja nemozem zostat na OCR atd.

autor
Autor odpoveď zmazal
gribka1
22. dec 2024

@sense Mimochodom, zase niečo čo je iba jeho.

gribka1
22. dec 2024

Možno preto, aby si urobil manželku šťastnou? Málo?

greywolf
22. dec 2024

Alebo dalsia moznost, uz chce byt sama a akonahle budete mat nieco spolu. Rozvod a polovica bude jej.

doriiis
22. dec 2024

Ale vychcany si poriadne.To treba nechať.

zuza265
22. dec 2024

A ako to teraz beries, ked si si precital rozne pohlady ludi? Roky rokuce riesite pozemok a ani nie je este vas. Nic sa nezmenilo. Nic sa nedeje. Ja napr keby toto vsetko sa udeje a ziadna zmena, tak nemam sil cakat ci nieco vyriesis. Padlo z kazdej moznosti, ale nie preto, ze si to zena rozmyslela. Je potrebne urobit dalsi krok. Ak je tak ako pises - lubim ju, verim jej, navzdy budem s nou. Preco je problem, ze chce aj ona majetok? Nehovorim, ze jej mas darovat. To nie. Byt si nadobudol pred manzelstvom. Ale preco nebudovat spolocny majetok? Kde je sakra ten problem?

zuza265
22. dec 2024

- k tomu preco by si mal postavit inde za drahe peniaze. Lebo tento darovany pozemok sa riesi roky a nic z toho. Ako vies, ze to nepotrva dalsich 10 rokov len kym a ci vobec to bude vase?

doriiis
22. dec 2024

Takže pozemocek je darovaný.Takze bude iba tvoj.A domček sa tiež tak spraví,že?Že sa napíše na otca,ktorý to ho potom daruje,aby bol tvoj? 10 rokov sa obec handrkuje s pozemkom a ty na ňom chces stavať? Buď si totálne blbý alebo hras na čas a čakáš,kedy to ženu prejde .
A preco je u teba problém prepísať polku bytu v ktorom bývate na ženu?

rorino
22. dec 2024

Ty si splatil hypotéku až počas manželstva?

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
gribka1
22. dec 2024

Skutočne je váš život tak idylický ako píšeš, alebo len niečo nevidíš?

autor
Autor odpoveď zmazal