icon

Čo si myslíte o rovnosti párov?

31. aug 2023

Čo si myslite o rovnosti párov? Párov rovnakého pohlavia?
Ste za to, aby boli uzatvárané takéto manželstva, aby mohli mať deti?
Hlasujte v komentároch:
1. Som za
2. Niesom za

Ja za rozhodne niesom. Nie je to prirodzene. Prirodzenosť = muž a žena. Nech si majú aj tie vlajky, ale nech neorganizujú dúhové pochody. Je to choré.

ckocka
3. okt 2023

@pipistrel13 No jo, už som napísala že s tým intelektom je to u mňa problematické. O morálke ani nehovoriac.

pipistrel13
3. okt 2023

@ckocka ja som ta nehodnotila,kolko mas pre pana rokov?
ani som nikde nenapisala,ze ta moja moralka je spravna a tvoja nie,len ze je odlisna,ale vidim,ze zbytocne tu cokolvek pisat,kto chce psa bit palicu si najde

ckocka
3. okt 2023

@pipistrel13 Ja som proti tebe nevzniesla jedinú námietku, aká palica?

tululu
3. okt 2023

@ckocka
@tiezjedna Ak mozem,zapojim sa spolu s pipistrel ohladom otazky,v com to vplyva na spolocnost.
1. Stat moze nieco zakazat,nieco povolit,ale ak nieco vyslovene propaguje,je to velmi na hrane,pretoze rovnako by mohol presadzovat inu ideologiu,nabozenstvo,bolo by to v poriadku?
2.Cokolvek co je propagovane (v amsterdame neprejdes ulicu,aby si nevidel 100 duhovych vlajok a ak takato vlajka visi z buckinghamskeho palaca alebo z nasho hradu,z krcmy,z hotela,tak je to propagacia) cize cokolvek masovo propagovane ovplyvnuje nazor jedincov,ktori nemaju vyhraneny nazor,ci uz pozitivne,negativne.
3.Kde je alebo lepsie povedane bude ta hranica,kto moze uzatvarat manzelstvo?Ak sa napr. najdu 3 osoby,ktore by sa miluju,chcu spolu zit a uzavriet manzelstvo,preco by nemohli? A ak by tie 3 osoby chceli vychovavat dieta v laske a slobode,bolo by to fajn?
A takto by sme mohli pokracovat.Ak mi poviete,ze prehanam,tak sa staci pozriet na zapad,kde my ako prozapadne orientovana krajina smerujeme,staci odstup par rokov.
V Californii,momentne schvalili navrh zakona,kde vlada vie odobrat dieta rodicovi,ktory neuzna,ak sa jeho dieta stotoznuje s inym pohlavim,s akym sa narodilo.Nesrandujem,ani nestrasim,ale naozaj sme ako spolocnost pripraveni ukocirovat takto rozbehnuty vlak?Ci si myslite,ze ak suhlasite s jednou castou,nenajdu sa dalsi,ktori povedia a preco nie toto?A preco nie takto?Kde su hranice slobody?

pipistrel13
3. okt 2023

@tululu dakujem☺️tak ty si im napisala aspon nieco z toho co sa deje a jasne si pochopila,ze ja to pisem tiez v slove spustac...V Kanade rovnako,par dni dozadu boli masove prostesty,zakazali domace vzdelavanie (deti hufne brali rodicia,lebo nechceli,aby boli vystavovane sexualnej ideologii,13rocnym nemoze todic zakazat prejst tranziciou a kazdy rodic,ktory by tomu branil,moze byt sudne trestany a dieta mu bude odobrate,Kanada je toho "krasnym" prikladom a mimochodom o slovo v gender duhovej ideologii sa uz prihlasili aj pedofily a nekrofily...nemozne?len si to treba viac vsimat a studovat,dozviete sa

pipistrel13
3. okt 2023

@tululu len ja som myslela,ze to odomna bolo jasne
niekedy ma prekvapuje,ze sa to hned tak nepochopi a treba to takto rozpisat,nabuduce si dam na to pozor

ckocka
3. okt 2023

@tululu Štát vždy niečo propaguje, preto sa tak vášnivo hádame koho zvoliť.
Dúhové vlajky možu kdekolvek visieť rovnako slobodne ako akékolvek iné, okrem tých čo obsahujú zakázané symboly. To považujem za základnú slobodu, ty chceš regulovať vlajky? A iba dúhové?
Vieš že v ludských dejinách sú spoločenstvá kde deti vychovávali v rámci širšej rodiny, alebo aj skupiny vzájomne nepríbuzných ludí, a to velmi úspešne?
A vadí ti len ten názov manželstvo, ktorý je teda podla teba posvatný a náleží iba páru muž - žena? Ak by sa to volalo nejako inak, bude pre teba stále neprijatelné že homosexuálny pár má rovné práva čo sa týka napr. úradných záležitostí a dedenia? Prečo?

pipistrel13
3. okt 2023

@ckocka ibaze @tululu pise uplne nieco ine...rovnako ako som pisala ja

ckocka
3. okt 2023

@pipistrel13 Obe píšete to isté, vyjadrujete svoj pocit ohrozenia. Lenže ja, a teda nie len ja, žiadny pocit ohrozenia necítim.

tululu
3. okt 2023

@ckocka Cize pouzivas priklad z historie?Pravda,deti takmer vzdy vychovavala komunita,kmen,sirsia rodina.V com to je argument na to,aby dieta nevyrastalo v rodine,kde ma 3 mamky a 2 ockov
Ak manzelstvo nie je posvatne ako vravis,preco zanho LGB komunita bojuje?Iba kvoli partnerskym pravam v ramci dedenia,navsteve nemocnice?To su obcianske prava,mozeme sa bavit o nich,preco prave manzelstvo a deti,cize kvazi kopia klasickej rodiny.Cize chcu dosiahnut nieco,co sa vlastne dehonestuje?
A o tej posvatnosti manzelstva je tazke sa bavit,lebo to je o tych dvoch ludoch,ktory tu institucia bud pospinia,alebo ctia...
A vlajky,ano.Ak by na tych vlajkach bol papez alebo ja neviem,Mohamed,neposobilo by to na teba nijako?

pipistrel13
3. okt 2023

@ckocka ale ved to je v poriadku,pytala si sa predsa na argumenty,preco ho citime my,dostala si ich a napriek tomu si ides to svoje a nie si ochotna respektovat to nase...a tak je to s tebou v diskusii od zaciatku

ckocka
3. okt 2023

@tululu No v tom že to jednoducho ide.
Ja som kludne za nech sa to nevolá manželstvo ale nejako inak, ak to homosexuálnemu páru dá rovnaké práva a povinnosti, ktoré im budú tým pádom prinádležať automaticky, a nie tak že zložito budú riešiť rozne životné situácie cez iné občianske práva. To nikdy nie je rovnaké.
Ja kludne manželstvu posvatnosť nechám, mohutno štátom propagovaná církev a jej hodnoty mi síce vadia, ale ja to tolerujem.

tululu
3. okt 2023

@ckocka pocit ohrozenia.pride ti normalne,ak vlada odoberie dieta rodicovi preto,ze sa rodic nepotvrdi presvedcenie dietata,ze sa stotoznuje s inym pohlavym,s akym sa narodilo?ak by si bola rodic v californii,ktory neuznava gender ideologiu,necitila by si sa ohrozene? to je zakon progresivnych liberalov,ktori sa prezentuju tym,ze chcu z californie spravit bezpecne utocisko pre lgbti komunitu.to je tolerancia?

ckocka
3. okt 2023

@tululu Ak by sa moje dieťa necítilo vo svojom tele a so svojou psychikou OK, budem sa maximálne snažiť nájsť mu odbornú pomoc a doviesť ho k tomu aby sa cítilo dobre. Nič iné si predstaviť nedokážem.

pipistrel13
3. okt 2023

@tululu to tymto ludom nevysvetlis,lebo to nechcu prijat a budu si na zaklade tisicov argumentov (ktore davas vyborne) hovorit to iste dookola...

tululu
3. okt 2023

@ckocka suhlasim,aj s prvou odpovedou,aj druhou.to vlastne aj hovoria odbornici,ak sa dieta neciti "doma" vo svojom pohlavi,je potrebne navstivit odbornika,psychologa alebo psychiatra,nie chirurga...o to tubide.80% deti,ktore si v detstve chceli zmenit pohlavie,z toho jednoducho vyrastie.teraz zaluje jedna zena/muz ,ktoru "preoperovali" na chlapca v teenagerskom veku nemocnicu za to,ze jej znicili zivot a ze ju ako neplnoletu pocuvali.to su vazne a nebezpecne veci,ktore maju brutalny dopad na cloveka

ckocka
3. okt 2023

@tululu Ja som samozrejme myslela vrátane chirurga. Že tomu predchádza dlhý proces je snáď známe a jasné.

tululu
3. okt 2023

@ckocka 10 rocne dieta nema sajnu,co v zivote chce robit,cim chce byt,ci kde bude zit,naozaj moze mat dieta v tomto smere pravomoc zmenit svoj zivot takto fatalne?lebo uz v takom veku,su detom podavane hormony podporujuce zmenu pohlavia a su pripravovane na tranziciu.a ludia aj po tranzicii maju z dlhodobeho hladiska 19 nasobne vysiu mieru samovrazd,mnoho z nich to lutuje,cize z dlhodobeho hladiska nie je chirurgicke riesenie to najlepsie....

ckocka
3. okt 2023

@tululu Žijem v Čechách a s naším zákonným opatrením ohladne tranzície súhlasím.

(3) Chirurgické výkony směřující ke změně pohlaví se provedou pacientovi, který dovršil věk 18 let, a to na základě
a) jeho písemné žádosti a b) kladného stanoviska odborné komise.
Zákon o specifických zdravotních službách se v případě změny pohlaví transsexuálních pacientů specificky nezabývá poskytováním hormonální péče – tedy ani tím, zda vůbec a v jaké formě je nutný souhlas pacienta, či jeho zákonných zástupců.
Proto je nutné postupovat dle obecnějšího právního předpisu – zákona o zdravotních službách. V tomto právním předpisu je stanoveno, že nezletilá osoba (kdy za nezletilého je považována osoba mladší 18 let – viz. § 31 a násl. občanského zákoníku, dostupného online například zde) může dát souhlas k takovým lékařským úkonům, které odpovídají jeho rozumové vyspělosti. Je proto většinou i na poskytovateli zdravotních služeb, aby posoudil rozumovou vyspělost pacienta, a tedy určil, zda k provedení lékařského úkonu vyžaduje i souhlas zákonného zástupce/ zákonných zástupců.

tululu
3. okt 2023

@ckocka Opakujem statistiky, 80% deti,ktore pocas dospievania chcu zmenu pohlavia po dosiahnuti dospelosti zmenu pohlavia nechcu a ziju normalne so svojim biologickym pohlavim.A dospeli po tranzicii maju v dlhodobom horizonte do 10 rokov po tranzicii takmer 20 nasobne vyssie skolny k samovrazde. Dieta nema psychicku ani rozumovu kapacitu na to,aby ani so suhlasom zakonneho zastupcu malo pravo urobit takyto krok.Ak ti tieto cisla nepridu alarmujuce a tieto fakty paradoxne,myslim,ze tu mozeme ukoncit nasu diskusiu,lebo ja nemam co dalej povedat.Ale dakujem za slusnu debatu a prajem pekny zvysok vecera.

ckocka
3. okt 2023

@tululu
Tie štatistiky teda dokladajú že proces prebieha v rámci možností správne, nie?
Ja by som verila svojmu dieťaťu, odborníkom a tomu, že počas tej cesty dospejeme k najlepšiemu záveru. Riziko že to nevyjde iste existuje, ale ja neviem žiť život bez rizika že sa nejaké moje rozhodnutie ukáže po čase ako nesprávne.
Skúmal niekto aj sklony k samovražde u ludí ktorý tranzíciu chceli ale nepodstúpili?

tululu
3. okt 2023

@ckocka ta statistika hovori o tom,ze tento problem v 80 % pripadoch pocas dospievania vymizne sam a netreba ho riesit.myslis,ze ak bude tranzicia dostupna pre maloletych,nie je vysoka sanca,ze sa unahlia? bavime sa o teenegaroch a detoch,ktore vystrajaju,rebeluju,zalubuju,odlubuju a menia nazory kazdych 5 sekund aj bez transgendrovych tem. tu by som sa ani omylom nespoliehala na odbornikov.ako som spominala,na gendrove kliniky napr, v UK leti nejedna zaloba od klientov po tranzicii,ktorych "odbornici" posudili a zoperovali a oni to lutuju.odbornik,ktory tvrdi,ze je lepsie a legalne dieta rodicom odobrat,ak nesuhlasia s postojom svojho dietata,to je odbornik?odobrat dieta z rodiny???
a nie,uprimne neviem ake su sklony k samovrazdam u ludi,ktori tranz. nepodstupili,to by bolo zaujimave zistenie.ale ak odoberies cloveku kompletne zdravy a funkcny organ a zmenis mu hormonalny obraz,tak osobne by som ocakavala,ze to bude mat takmer zarucene vysledky.apropo, vo vacsine pripadov naozaj ide o chirurgicke odstranenie zdraveho organu,ak by si niekto chcel dat amputovat zdravu ruku,pretoze ju nepouziva,nepaci sa mu a nestotoznuje sa s nou,myslim,ze aj na to by sa dal nejaky odbornik nahovorit.

ckocka
3. okt 2023

@tululu Začnem od konca, odstránenie orgánu v tomto prípade nikoho neohrozí na živote a dostane orgán aký si želá. V stomatológii nikto nemá problém vymlátiť zdravé zuby a urobiť krajšie,len pre estetický dojem, a je to čistý biznis.
Človek nespokojný so svojím pohlavím, nech už po alebo bez tranzície musí znášať ovela vačšiu psychickú záťaž než ten kto sa vo svojom tele cíti dobre. Keď k tomu pripočítam názory okolia ktoré musí počúvať a vyrovnávať sa so všetkými problémami čo život v jeho koži prináša v reálnom svete tak je skor na podiv že to niekto z nich dotiahne až do staroby. Že je u nich zvýšené riziko sebevraždy ma vobec neprekvapuje, teba áno?
A tá štatistika vychádza zo skúmania akých dospievajúcich? Ak sú to deti čo prešli systémom ktorý tranzície povoluje, a oni sa k tranzícii nedostali, tak postup ktorý tranzíciu má schváliť alebo nepovoliť je správny. Ak sú to deti ktoré žijú tam kde nie sú tranzície povolené tak to o funkčnosti toho prvého systému nič nehovorí, pretože ten sa v procese vobec nevyskytuje.

tululu
3. okt 2023

@ckocka statistika z USA a tam su zakony ohladom tranzicie rozne v ramci jednotlivych krajin,ale vacsinou su jej naklonene.
odstranenie organu (zub a pohlavne organy,to je neadekvatne prirovnanie,v kazdom pripade aj to s tymi zubami je blbost,ale ok ) v tomto pripade ohrozilo zivot mnohym ludom (to su brutalne operacie s mnozstvom kontraindikacii a dlhodobej rekonvalescencie,neexistuje ziaden protokol alebo oficialny postup) a aj znicilo,kedze existuje naozaj velke mnozstvo ludi,ktore tento nezvratny krok lutuju.konkretne to dievca,ktore pocas dospievania podstupilo tranziciziu 4 roky po tom zaluje kliniku a okrem ineho uz nikdy nebude moct mat deti.
toto su veci,ktore ak chce dospely,nech ich s plnym vedomim podstupi.ale u deti, by toto malo by no go.

ckocka
3. okt 2023

@tululu Chyby sa stávajú, lekári nie sú nadludia. Kliniky estetickej chirurgie žaluje množstvo klientov, a nielen tie. Len v tom prvom prípade by sa zákroky mohli úplne zakázať, vlastne prečo boli povolené, neriešia skutočné zdravotné problémy a invazívne zasahujú do zdravého organizmu.
Konkrétnych ludí čo zákroku lutujú je iste viac a budú ďalší. Ale človek má právo aj na rozhodnutia ktorých lutuje, veď inak by sa vobec rozhodovať o ničom nemohol.
Bohužial sexuálna identita sa u človeka formuje ovela skor ako v dospelosti, takže aj závady v tejto oblasti je potrebné riešiť skor. A nezdá sa mi fér niekoho pripraviť o velkú časť života kedy sa može cítiť lepšie (a nechať ho trpieť v stave kedy sa cíti mizerne), nájsť si kompaktibilného partnera a žiť svoj aspoň podla možností normálny život. Rozhodovať o doležitých veciach sa musia aj deti, napr. o príprave na svoje budúce povolanie. To tiež zásadne ovplyvní ich život.

anonymanonym
3. okt 2023

Viete co mne pride najviac odveci? Ze ludia rozhoduju o druhych. Ze cis hetero ludia idu viest debaty o tom, co maju a nemaju robit, a na co maju a nemaju pravo, trans, homo a ini ludia.. ludia, ktori su svojpravni! a mali by mat pravo rozhodnut sa sami. Neviem.. Mne by sa teda absolutne nepacilo keby mal o mojom zivote takto rozhodovat niekto iny, a toboz keby mali homosexualni ludia viest debaty o tom, ci mam alebo nemam pravo zakonne tvorit par so svojim partnerom 🤷‍♀️ Vam ano?

tululu
3. okt 2023

@ckocka su kliniky estetickej chirurgie dostupne pre deti?moze si 14 rocne dievca,ktore je traumatizovane velkostou svojho poprsia dat urobit silikonove implantaty? alebo potrebuje pomoc a poradenstvo psychologa/psychiatra?ake klinicke a biologicke predispozicie okrem psychologickeho stavu, pocitov a postojov ma trans dospievajuci,ktory chce podstupit tranziciu?v com je to ine? je nutne riesit psychologicky problem chirurgicky? preco s nastupom socialnych sieti stupol pocet dievcat,ktore maju problem so svojim biolgickym pohlavim o 5000%? dieta sa pocas dospievania rozhoduje o povolani,ale kedykolvek pocas aktivneho zivota to moze zmenit,to je trochu rozdiel.

ckocka
3. okt 2023

@anonymanonym Heterosexuálny človek má evidentne pocit že je niečo viac a teda určuje pravidlá.

tululu
3. okt 2023

@anonymanonym ale samozrejme,len by som prosim z tohto "kazdy rozhoduje sam za seba" vynechala deti,pretoze tie su prirodzene zavisle a odkazane na rodicov a ich nazory.teda vlastne teraz uz ani nie.

ckocka
3. okt 2023

@tululu Už som tu uvádzala náš zákon, chirurgický zákrok je povolený až od 18. Dovtedy je povolená len príprava, ktorá na začiatku vždy zahrňa toho psychológa, a je to dlhý proces.
Ja zlý psychický stav považujem za úplne rovnako závažný zdravotný problém ako zlý fyzický stav, nedokážem si predstaviť dovod prečo by dieťa nemalo mať právo ho začať riešiť.
Potom by bolo správne riešenie skor zakázať sociálne siete, nie prístup ku tranzícii pre tých čo ju potrebujú.